Tidigt i morse var jag uppe och bakade en tårta som jag ska ha med mig till min mor i dag. Jag har gjort en marängtårta med rabarberkräm och vaniljvisp. Har inte smakat den ännu, men jag tror den är supergod. Naturligtvis har jag skippat sockret.
Den här tårtan gör man med fördel dagen innan den ska serveras, då den behöver tid i frysen.
Frusen Maräng-0ch rabarbertårta ca 8 bitar
400 g rabarber
1 1/2 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl
Gör så här:
Skölj och skala rabarberna. Skär i tunna bitar och koka dem med vatten och sukrin tills det blir en kräm. Red av krämen med potatismjöl. Gör ett snabbt uppkok och låt kallna
Marängbotten:
3 st äggvitor (spara äggulorna till vaniljvispen)
1 dl sukrin
1 1/2 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena
Gör så här:
Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll i sukrinet och ättiksspriten och vispa ytterligare minst 10 minuter. Smeten ska vara seg och blank. Blanda i hasselnötterna och majzena. Smörj en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter och bred ut smeten i formen. Grädda marängen i mitten av ugnen på 150 grader i ca 1 timme. Stäng av ugnen, och låt marängen stå kvar och torka någon timme eller två. Ta ur marängbotten ur formen. Diska ur formen och lägg ner marängbotten igen.
Vaniljvisp:
2 äggulor
3 msk sukrin melis
1 1/2 tsk vaniljpulver, ekologiskt
2 dl vispgrädde
Vispa äggulor med sukrin melis och vaniljpuver. Vispa grädden ganska hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden.
Blanda hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bre den över marängbotten. Bre sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ i frysen ca 4 timmar. Dekorera med färska jordgubbar.
Ha en fin dag i solskenet/ Mia