Annons

Fylld ugnsgratinerad muscatpumpa och svart spagetti

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
28 oktober, 2014
Fylld ugnsgratinerad muscatpumpa och svart spagetti
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ja nu är det bråda dagar, för på torsdag morgon, tidigt lyfter planet mot New York!
Och efter att ha haft tvättstugan igår, väntar mig nu en hög med kläder som ska strykas.

Jag kommer förhoppningsvis att fira Halloween genom att gå med i den Halloweenkarneval som råder i New York den 31:a. Det skulle vara kul! Men ska man medverka måste man vara utklädd. Så kanske jag tar med något att klä ut mig i eller så får jag stå på gatan och se på.
Jag har ändå tjuvstartat Halloween lite för att ha några recept att lägga upp på bloggen.

Annons

Igår blev det därför en fylld pumpa. Jag räknar med att denna pumparätt är som ett tillbehör för ca två- tre portioner.

Fylld pumpa
1 muscatpumpa, ca 1 1/2- 2 kilo
1 morot
1/4 fänkål
2,5 dl pumpakött (det som du tar ur innan du fyller den).
2 vitlöksklyftor
500 gram champinjoner
1 äpple
1/2 dl dill
olivolja till stekning
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Skär av toppen på pumpan. Gräv ur inannmätet, alltså kärnor och trådar. För att få ett större utrymme för fyllningen skar jag även försiktikt ur lite av pumpaköttet från kanterna. Gnid in pumpan innuti med olivolja. Krydda med örtsalt och peppar. Skala och skär alla grönsakerna i tärningar. Bryn allt utom äpple i olivolja tills det fått lite färg i ca 5 -8 minuter. Låt äpple fräsa med på slutet. Ställ pumpan i en ugnsfast form och grädda i mitten av ugnen på 175 grader i ca 1 1/2 timme. Pumpan är klar när den mjuknat i ytterskalet. Grädda inte för länge, för då kan den falla sönder.
Servera som ett tillbehör med exempelvis kycklingfile!

Svart bönspagetti med grönsaker och pastasås
Foto: Mia Hagenmalm

När jag firade Halloween med barnen, brukade jag köpa svart spagetti, färgad med bläckfiskbläck. Men nu finns ju supergod glutenfri pasta gjord av svarta bönor. Läskig spagetti till pastasåsen! 🙂

Ha det gott! Mia

Annons

24 oktober, 2014 0
Rawfood chokladtryffelbitar i ett vitt papper
Chokladtryfflar i en skål med vitt papper
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det mycket som rör sig i min hjärna! Jag har resfeber!!!!,
och dessutom har jag mitt i stressen, lyckats med megafelet att limma fast paljetter på avigsidan av min löstagbara krage på min scenklänning! Jag fattar inte att man kan vara så klantig! Detta skapar merjobb för mig, för nu måste jag sy på nya tryckknappar så att kragens paljetter hamnar rätt på klänningen. Att sy och pyssla är en sak som jag gärna skjuter upp, men ikväll ska jag banne mig tvinga mig själv till det. Så det blir klart och att jag sen kan släppa detta stressmoment. Jag är nämligen inte så bra på att sy: Det trots att jag faktiskt gått en sykurs en gång i tiden.

Idag är det en sån där trist höstdag då dagen aldrig tycks vakna! Det är nästan så att man vill dra upp rullgardinen och släppa in ljuset ur det tunga höstmörkret. Men det är bara att gilla läget. Vi går mot mörkare tider! Som det står i barnvisan: Oktober, november och december är så grå.
Det är sådana här dagar man vill fylla på lite lyckohormoner i hjärnan. Lite njutningsfull glädje!

Annons

Choklad är uppiggande, så till fredagsmyset ikväll blir det hemgjorda chokladtryfflar i min TV-soffa!
Jag har alltid varit särskilt förtjust i choklad. Och förr åt jag alltid mjölkchoklad med frukt och mandel. När man gör choklad på raw kakao och som i det här fallet kakaosmör, kan smaken bli lite kraftig och bitter. Därför har jag sötat med lite agave och russin. Jag använder endast ekologiska ingredienser i min tryfflar. Tänk på att just oekologiska russin kan vara väldigt besprutade och giftiga.

Raw chokladtryfflar
2 dl smält kokosolja
1/2 dl smält kakaosmör (Kan uteslutas)
3-4 msk raw kakao
2 tsk vaniljpulver
1-2 msk agavesirap
3/4 dl russin, gojibär eller andra bär eller nötter som du tycker om. Du kan variera mycket! 🙂

Gör så här:
Smält kokosolja och kakaosmör försiktigt i en skål över en gryta med kokande vatten. Rör ner övriga ingredienser i den smälta oljan. Jag hade russin i min tryffel, och det är så sött i sig så jag använde bara 1 matsked agavesirap i chokladen. Tänk på att reducera sötning med agavesirap efter vilka bär du har i, annars kan det bli väldigt sött.
Klä en form med bakplåtspapper och häll i smeten. Låt stå kallt någon timme tills smeten stelnat.Kakaosmöret sjunker mot botten, så det gör att bitarna blir lite ljusare i botten. Skär i munsbitar! Förvara kallt till servering. Gott till kaffet!

Chokladtryffelbitar på ett vitt papper
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en trevlig helg!

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
22 oktober, 2014 0
Cashevmjölk med nyponsmör i en rosarutig kopp som står på ett rosa fat. Över koppen ligger en sked med nyponsmör
Nyponsmörbollar gjorda på nyponpulver, vatten och kokosolja rullade i pistagenötter på ett grönt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I helgen hade vi genrep här hemma i Stockholm inför vår Broadwayshow på Carnegie Hall i New York om lite drygt en vecka. (Åh hjälp! Det är ju snart)!
Det blev en otrolig feedback, lovord och stående ovantioner i bägge seten. Återigen måste jag lära mig att ta till mig av detta att vi faktiskt är bra!
-En sån musikaltitet och det utan ett endaste instrument! Det var det bästa jag någonsin sett och hört, sa en mycket erfaren person som varit med de stora stjärnorna!
Det är då man förvånat kan sträcka på sig och verkligen ta in lovorden och inse fakta. Sen är det ju så att iallafall jag, är uppvuxen med jantelagen. Jag har svårt att säga och till och med inse att jag är bra. Man vill inte skryta!Men det är inte så lätt när man aldrig sett sig själv mer än på en video. Man står ju och gör det man ska på sina respektive platser. Man får aldrig höra eller se helheten när man inte sitter i publiken.

Annons

Jag har börjat att boosta immunförsvaret inför resan.
Det gäller att hålla sig frisk för att kunna leverera till 100 procent där i USA. Zink och C-vitaminer är bra för immunförsvaret! Och kollodialt silver, som jag faktiskt hört ska kunna bota ebola. Om det är sant eller inte, råder det dock delade meningar om. Själv har jag ingen aning!
Ja jag ska ju ut och flyga. Och även om det råder hysteri kring sjukdomen ebola i media just nu, så smittar det ju endast genom kontakt och kontakt med kroppsvätskor. Man får tvätta händerna ofta och undvika att någon nyser eller hostar en i ansiktet tänker jag. Ja inte bara för ebola. Det finns ju andra virus också som härjar. Så en liten hutt med kollodialt silver varje morgon och kväll blir det nu framöver.

Ett bra sätt att få i sig rikligt med C-vitamin är att äta nypon.
Och dessa nyponfudge som jag hittade recept på i en bilaga till expressen, är väldigt enkelt att göra. Bara tre ingredienser dessutom. Nypon är väldigt rik på C-vitaminer och har inflammationshämmande egenskaper. Kokosolja är jättebra för ditt immunförsvar. Jag tar 2 matskedar varje morgon för att hålla virus borta. Kokosfett gynnar din mag/tarmflora också.
Rulla nyponsmöret i kokos eller nötter och det blir en god fudgebit till kaffet

Nyponsmör:
1 dl hett vatten
1 dl nyponpulver
3 msk kokosolja

Gör så här:
Värm upp vatten i en kastrull. Vispa ner nyponpulvret ordentligt så att det löser sig. Blanda ner kokosfett. Du har ett nyponsmör.

Cashevmjölk med nyponsmör i en rosarutig kopp som står på ett rosa fat. Över koppen ligger en sked med nyponsmör
Fopto: Mia Hagenmalm

Till Nyponfudge:
Rulla nyponsmöret till små mumsbollar, och rulla i kokos eller nötter och du har goda fudgebitar till kaffet.

Annons

Varm cashewmjölk med nyponsmör
Värm cashewmjölk eller vilken mjölk du föredrar. Rör ner en stor klick av nyponsmöret. Rör om tills det har löst sig ordentligt. Njut!

Ha det gott i regnrusket!

Mia

 

Dela inlägget
Annons
20 oktober, 2014 0

Jag kan inte låta bli att tjata om GMO, för det är så sjukt! Riktigt sjukt! Och riktigt obehagligt! För vad får vi, den enskilda människan egentligen veta om de experiment med gener man skapar?

I en intervju som jag lyssnade på, i radion för något år sedan, satt en man och uttryckte sig, så förbannat dumt! Han sa att människor var rädda för GMO för att de inte visste vad det var, och att de flesta människor liknade GMO med ett Frankinsteins monster. Men! Ja! Han har rätt! Ju mer jag tänker på det, och ju mer jag läser fakta om GMO, så blir jag mer och mer övertygad. GMO är ett monster! Faktiskt! Jag ser det som ett galet och farligt experiment med oss människor, djur och flora!

Jag funderar mycket på vad Genmanipulering kan ställa till i vår flora, med mänskligheten, med djuren och vårt klimat. Att hålla på och laborera med gener hit och dit utan att tänka steget längre: De skiter i det! Genmanipulerande företag som Monsanto vill bara tjäna pengar! De struntar fullständigt i följderna!
I vissa fall kan man tycka; Varför i hela fridens namn ska man till exempel intoducera grisar med gener från maneter för att deras trynen ska lysa i mörkret? Till vilken anledning då? Eller varför det Belgiska företaget Plant Genetic System har lagt ner så mycket pengar på att skapat genmanipulerade rapsfrön, när man enligt villkor inte får använda det vare sig i djur- eller människoföda. Men samtidigt behöver de ju faktiskt inte deklarera att de är genmanipulerade. Internationell kontroll motsätts starkt av de genmanipulerande länderna. Ändå skulle det behövas. För vad vet man vad som skapas bakom våra ryggar, eller vad vi äter till middag idag. Och vad för sjukdomar skapas egentligen inte i laboratorium?

Annons

Jag läser vidare om vad Bertil Wosk har skrivit om genmanipulation och baxnar inför tanken och undrar faktiskt hur fan det egentligen står till med världen. (Ursäkta svärord)!!

Det finns många risker med genmanipulation. Några exempel är att det rubbar balansen i ekosystemet, nya sjudomar sprids över artgränserna, allergiframkallande tillsätts genom gener i livsmedel och ökad användning av bekämpningsmedel/växtgifter, vilket är en av de starkaste drivkrafterna bakom genmanipulation.Det finns också stora risker att genmanipulerade organismer överför sin främmande gen till arter via korsbefruktning. Här har man bitit sig ordentligt i rumpan för det innebär att man snart får insekter och ogräs som är resistenta mot bekämpningsmedel och då kräver industrin mer genmanipulation och nya bekämpningsmedel. Det blir en ond cirkel. Och dessa problem finns redan.
Frost hindrar spridning av sjukdomar av infekterade grödor, men när man genmanupelar grödor för att tåla frost, sprider grödorna istället sina sjukdomar.

Vet du vad genetisk ingenjörskonst är?
Det är när man introducerar tillväxthormoner av människa, råtta, och nötkreatur i gris, får, kyckling, forell och karp.
Man introducerar tillväxthormoner från människa i gris för försöka få fram ”supergrisar” samt att öka tillväxten och få ett magrare kött. Och man säger förstås att inte djuren lider av det. Men faktum är att de stackars grisarna drabbas av reumatism, muskelsvaghet, partiell blindhet, magsår och oförmåga att para sig. Och vad händer när vi sen äter dessa med mänskliga gener, manipulerade grisar. Vi är inte avsedda att äta varandra. För äter vi något med mänskliga gener, äter vi ju människa.läs här om GMO och manskliga gener/

Forellhanar har manipulerats med GMO för att bilda spermier som ger endast honor som avkommor.

Man föder upp kor som man introducerat den mänskliga genen för laktoferrin i det holländska företaget Gene Pharming. Laktoferrin är ett järnbildande protein med bakteriehämmande effekt. Mjölk med detta protein är tänkt att förhindra infektioner i mag-tarmkanalen.

Annons

Tobak har manipulerast med malariabakterier i avsikt att på så sätt vaccionera folk. Men! Får man inte avgöra om man vill bli vaccinerad själv, eller inte.

För att tillverka skottsäkra västar har man tillsatt spindelgener till get
för att getmjölk ska producera spindelprotein??? Rena lekstugan!
I grisar har man introducerat kogener för att grisarna ska få kohud.
För att tomater och jordgubbar ska tåla frost har man tillsatt gener från djuphavsfiskar.
Och gener som får potatis att lysa? när man ska vattna dem i mörkret?? Kan man inte tända en lampa istället ?
Mänskliga gener introduceras i majs för att producera spermiedödande ämnen.

Det finns flera skäl att undvika GMO
Gmo är skadligt
GMO smittar för ALL framtid
GMO skadar miljön
GMO ökar användning av bekämpningsmedel
GMO ger farliga bieffekter
OMSORG OM KOMMANDE GENERATIONER

Fakta: Genmanipulering av Bertil Wosk

Dela inlägget
Annons
15 oktober, 2014 0
En bit Rawfood cheesecake på ett vitt fat med svarta ränder. I bakgrunden skymtar en hel cheesecake
En bit Rawfood cheesecake på ett vitt fat med svarta ränder. I bakgrunden skymtar en hel cheesecake
Foto: Mia Hagenmalm

Jag tycker att det bleka, gråa ljuset som infinner sig i oktober, på något sätt har ett lugn omkring sig, men på ett annat sätt en lite vemodig inverkan på dagen. Jag tycker inte att det känns tråkigt, eller deppig på något sätt, men det är just att jag känner ett slags vemod i luften när jag tittar ut i alltet, eller hur man nu ska förklara det. Jag gillar absolut stämningen som hösten ger, så här innan det riktigt trista novembermörkret infinner sig. Då blir det riktigt trist! Men!Jag har dock mycket skoj och en USA-resa att se fram emot denna höst. Nu känner jag att jag bara vill åka någon gång.

I går experimenterade jag lite med rawfood igen. Jag är helt såld på denna matlagningskonst.
Dels mår jag jättebra av att äta rawfood, dels framträder smakerna och färgerna på ett naturligt och vackert sätt. Och så är det mycket nyttigt, lättlagat och det går fort! Me like! 🙂
Denna gång blev det en raw cheesecake med chokladbotten gjord på valnötter och raw kakao. Mums! Kakan blev lite blek, skir och frostig. Lite som den första frosten eller den första snön. Vackert! Lika vemodig som hösten känns i oktober, kan jag glädjas åt den första snön som lyser upp i vintermörkret, även om jag inte gillar vintern särskilt mycket!

Annons

Receptet hittade jag på yle, en websida med rawfoodrecept på nätet. Jag hade dock inte alla ingredienser som i ursprungsreceptet, så jag har modifierat lite. Som vanligt.

Raw cheesecake dekorerad med citronskal, lavendel och björnbär på ett vitsvartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Raw cheesecake med citron på chokladbotten
10 portioner

Botten:
9 dadlar, ekologiska, blötlagda
2 dl valnötter, blötlagda några timmar, ekologiska
1 tsk vaniljpulver, ekologisk
1 dl kokosflingor, ekologisk
1 msk kokosolja, ekologisk
2-3 msk raw kakao, ekologisk
1 msk agavesirap, ekologiska
1/2 krm himalaysalt

Frosting:
3 dl cashewnötter, ekologiska, blötlagda några timmar
175 g zucchini, ekologisk
1 dl kokosolja, eko
1 stor citron, ekologisk
1 dl agavesirap
(Vid behov:1 dl kokosvatten)

Gör så här:
Botten:
Mixa valnötterna med salt och vaniljpulver. Lägg ner övriga ingredienser och mixa till en deg. Tryck ut i en form med löstagbar kant. Ställ kallt, gärna i frysen.

Frosting/fyllning:
Slå av vattnet från cashewnötterna och skölj dem väl. Smält kokosoljan försiktigt över ett vattenbad. Gnugga citronen väl i äppelcidervinäger, skölj i rikligt med vatten, och riv skal från halva citronen. Pressa sedan saften från hela citronen. Skala och tärna zucchini och mixa det tillsammans med cashewnötterna, kokosoljan, citronsaft och skal och agavesirap. Tillsätt lite vatten om smeten blir för tjock. Bred cashewsmeten över chokladbotten, Ställ i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.
Jag toppade med lite rivet citronskal, lavendelblommor och frostiga björnbär.

Annons

// Mia

 

 

 

Dela inlägget
Annons
13 oktober, 2014 0
Raw cakaodryck på cashewnötsmjölk i en svart kopp på ett svart-och-vitrandigt fat
Raw cakaodryck på cashewnötsmjölk i en svart kopp på ett svart-och-vitrandigt fat
Foto: Mia hagenmalm

I går var det ett jättetrist väder här i Nynäshamn. Regnet stod som spön i backen och det var svårt att ens få ut Stella, min hund, på promenad. Hon springer snabbt ut, gör sina behov och sen går hon direkt mot porten för hon vill in fortast möjligt. eller så vägrar hon att ens sticka ut nosen. Men jag har kommit på ett knep för att få henne att gå en längre promenad. Jag bär ut henne långt i från hemmet. För hem måste hon ju gå. Även om hon i regnigt väder springer raka vägen hem, så hinner hon kissa några gånger. Efter en sån promenad var vi dyngsura både hon och jag, och trots gummistövlar och regnkappa, frös vi båda två. Och är det något jag längtar efter en ruggig dag som denna, så är det en kopp varm choklad.

Jag har nästan helt slutat med mjölk!
Jag drack laktosfritt ett tag, men upptäckte att min IBS-mage mår bättre helt utan. Jag har dock en skvätt i mitt kaffe, och det funkar. Ibland saknar jag dock mjölk, som i en kopp varm choklad, och när jag ville testa om det funkade att dricka varm cachewmjölk jag var lite rädd att det inte skulle smaka om jag värmde upp den, men det smakar faktiskt nästan som vanlig varm choklad. Jag testade nämligen att värma mandelmjölk en gång, men om det tyckte jag inte.

Annons

När man mixar exempelvis mandel, måste man sila mjölken genom en duk eller en nötpåse för att få en slät tunn mjölk. Däremot cashewnötter funkar att få slät om man blötläggernötterna över natten och mixar fint efteråt.

Cashewmjölk
3 dl cashewnötter, blötlagda över natten
1 liter vatten
1/2 -1 krm salt

Gör så här:
Häll av vattnet från de blötlagda cashewnötterna och skölj dem noga i kallt vatten. Lägg i mixer och tillsätt en halv liter rent, kallt vatten. Mixa tills du har en len grädde. Tillsätt salt och mer vatten. Mixa tills du har en vit mjölk. Håller tre till fyra dagar i kylen.

Varm cashewmjölkchoklad med kanel och chili
3 dl cashewmjölk
2 msk raw kakaopulver, eko
1-2 tsk agavesirap

Kardemumma och en nypa chiliflakes

Annons

Gör så här:
Rör ut kakaopulvret med agavesirap och lite av cashewmjölken så att kakaopulvret löser sig ordentligt. Värm resten av cashewmjölken i en kastrull. Låt inte koka. Slå det över chokladsmeten och rör tills du har en jämn chokladdryck. Strö över kardemumma och chiliflakes. Njut! Mums!

Ha det gott! 🙂
Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons