I lördags hade vi ett gig med kören i Salem, en kommun till Stockholm, där Rönninge Show Chorus även blev tilldelade Salems Kommuns Kulturstipendium. Vilken ära! Är väldigt stolt!
I söndags var det en sådan där slappar- och-göra-ingenting-dag! Jag orkade ingenting, eller hade ingen lust med någonting alls! Kanske är det för att hösten börjar tränga sig på, och jag känner mig en aning stressad inför New York och att få ihop pengar till resan. Min bil behöver dessutom service för länge sedan och bromsarna behöver absolut bytas. Ibland påckar det på med utgifter som hopar sig och man undrar lite hur det ska gå ihop sig. För visst känns det bra viktigt att bromsarna ska fungera på bilen, och att servicen är gjord. Där får faktiskt resan stå tillbaka även om den är mycket viktig för mig. Detta problem får mig iallafall lite handlingsförlamad, så istället för att försöka hitta en lösning på problemet satte jag mig i soffan och tyckte lite synd om mig själv denna söndag och önskade att jag kanske kunde vinna på lotto eller få ett arv bara så där, av någon avlägsen släkting som jag inte känner. Dessutom har det hänt mycket den senaste tiden.Min fina kusin fick cancer för några år sedan och min allra bästa väninna fick cancer i benet i våras och båda är nu opererade och behandlade. En annan av mina bästa vänner drabbades av bröstcancer nu i somras. Hon är också opererad och har fått veta att det inte var någon spridning eller agressivt. Det känns skönt att alla mår bra, men när oron över dem släppt, får man sig en tankeställare om att livet är skört, och man borde ta vara på, och vårda det mycket bättre än vad man kanske gör idag.
Igår var jag dock på ett mycket bättre humör, och allting kändes mycket roligare igen.
Min dotter har tjatat om att äta hemgjord pizza nu ett tag, och i söndags tog jag mig i kragen och uppfyllde hennes önskan. Egentligen hade jag länge tänkt att göra en raw food pizza, men jag tror inte att dottern skulle gilla det, och det var ändå hon som bestämt middag denna kväll.
Denna pizza är gjord på glutenfritt mjöl och receptet kommer från boken ”Nytt bröd”som jag just har inhandlat.
OBS! VIKTIGT!!!!
Tänk på att väga alla ingredienser noga på en våg, samt att degen INTE beter sig som en deg med exempelvis vetemjöl. Degen blir till en början nästan som en smet. Låt den vara så, och få inte panik och häll i mer mjöl. Den står till sig om den får jäsa de två timmar som den ska jäsa. Jag hade även i chiafrön, men det kan uteslutas, det ingår inte i orginalreceptet.
Glutenfri pizzadeg
4 portioner
10 g jäst
400 g kallt vatten
1/4 dl chiafrön
50 g rismjöl
20 g majsmjöl
90 g bovetemjöl
60 g majzena
1/2 tsk salt
15 g fiberhusk
Gör så här:
Vispa ut jästen i vattnet.
Tillsätt övriga ingredienser och arbeta till en slät deg.
Låt degen jäsa i en övertäckt bunke i 2 timmar.
OBS! Jäsningstiden är viktig!
Kavla ut degen till 4 portionspizzor eller två större i rikligt med majsmjöl. Degen är ganska kladdig, men ska vara så.
Bred över din favorit-tomatsås, ost och vad du vill dekorera pizzan med. Jag hade MIN favorittomatasås, recepetet har jag fått av min dotter Jessica, champinjoner, ost, lök och tomater.
Grädda mitt i ugnen på 250 grader i 5-10 minuter. Jag toppade den färdiga pizzan med en näve ruccolasallad.
Jessicas Tomatsås
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano
Gör så Här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort.Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.