Annons

Glutenfri rabarber/jordgubbspaj bakad på durramjöl!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
21 maj, 2014
rabarber-och jordgubbspaj på duk med bär på

I förrgår gjorde jag ju en rabarberpaj på ett för mig alldeles nytt mjöl.

Jag har länge tänkt skicka efter detta mjöl, för jag har aldrig sett det i en butik, men så kom jag att prata med en kompis om det, och det visade sig att hon hade mjölet hemma. Jag fick låna några deciliter av henne för att testa.

Durra är en gräsväxt, och i exempelvis Kina använder man durra till att framställa sprit. I Asien och Afrika är det ett mycket viktigt sädeslag och man använder det främst till mat och foder.
Slavarna som kom från Afrika på 1800-talet introducerade durra i USA, och idag är durra det femte viktigaste sädeslag i världen. Dessutom är det glutenfritt och det är bra.

Pajen blev fantastiskt god, så nu kommer jag att skicka efter mer mjöl och testa att baka bröd också.

Annons
rabarber-och jordgubbspaj på duk med bär på
Foto: Mia Hagenmalm

Gluten- och sockerfri Rabarberpaj
Pajskal:
1 1/2 dl durramjöl (Får du inte tag på det, går det bra med havremjöl istället)
1 1/2 dl rårismjöl
2 msk kokossocker
1/2 dl fiberhusk
1/2 krm salt
1 tsk vaniljpulver
100 g smör
1 ägg
2-3 msk vatten

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser och arbeta in smöret i mjölet.
Blanda ner ägg och sist vatten. Låt degne vila i kylen 1 timme. Kavla ut degen och tryck ut den i smörad pajform. Förgrädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15- 20 minuter.

Rabarberfyllning:
600 g rabarber i bitar
1 dl jordgubbar, i bitar
3 msk agavesirap
11/2 tsk vanilj bourbonextrakt
1-2 msk smör

Citronkräm:
4 msk majzena
2 äggulor
3 msk kokossocker
2 msk pressad citron
1/2 citron, skal av
2 msk grädde

Gör så här:
Värm en stekpanna och stek rabarberbitarna i smör tillsammans med agavesirap och vanilextrakt. När de mjuknat något, fyll det förgräddade pajskalet med rabarber och jordgubbar.
Citronkräm:
Blanda grädde,kokossocker, citron och skal med majzena. Vispa ordentligt. Tillsätt en äggula i taget och vispa till en slät kräm. Häll citronsåsen över rabarber och jordgubbar.
Grädda i 200 grader i ca 30-40 minuter.

Annons

Jag gjorde en vaniljsås till som är supergod! 🙂 OBS!!! Viktigt här är att du använder sukrin melis i grädden. Vanligt sukrin smälter inte, och då blir det en kristallig vaniljkräm som knastrar mellan tänderna. Inte så himla lyckat tycker jag. 🙂

Vaniljsås
1 dl vatten
1 dl grädde
1 vaniljstång
3 msk sukrin melis
3 äggulor

Gör så här:

Skär en skåra på längden i vaniljstången och skrapa ur fröna.
Lägg ner frön tillsammans med vaniljstången i en kastrull med 1 dl grädde och 1 dl vatten.
Koka upp och låt sjuda i cirka 10 minuter.
Ta av och låt kallna.
Vispa äggulorna med sukrin melis fluffigt.
Ta upp vaniljstången ur gräddvattnet, och koka upp det igen.
Sänk värmen ordentligt och vispa i äggulor, en och en under kraftig vispning.
Vispa tills vaniljsåsen tjocknar över svag värme.
Ställ ner grytan i ett kallt vattenbad och fortsätt att vispa tills den svalnat helt.
Vispa övriga 2 dl grädde fluffigt eller om du vill; tjockt, och rör ner den i vaniljsåsen.

Mia

Annons

 

 

19 maj, 2014 0
Rabarber och jordgubbssmoothie i glas med sugrör i vitt och rosa och jordgubbar på toppen.

Nu i helgen blev det flera goda recept med rabarber i mitt kök. Både frukost, middag och efterrätt.

Sent igår kväll gjorde jag en rabarberpaj på ett för mig, nytt mjöl. Mjölet har jag länge tänkt skicka efter för det går inte att hitta i butiker vad jag vet, men så kom jag över en påse som jag fick för att testa av en kompis.
Eftersom att det blev så sent har jag ännu inte har smakat på pajen, och jag kan säga att det var svårt att hålla fingrana i styr och snålvattnet på plats, då det luktade fantastiskt gott i mitt hem igår kväll. Hade för övrigt ingenting att ha till pajen, men blev den god kommer den på bloggen i morgon eller på onsdag.

Rabarber ska med fördel hettas upp innan användning. Råa rabarber är rik på oxalsyra, och i stora mängder kan det rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.
Man vara försiktig med att äta råa rabarber i stora mängder om man har någon njursjukdom eller ge råa rabarber till små barn därför att deras njurar är känsligare än vuxnas.

Upphettade rabarber däremot frigör höga koncentrationer av antioxidanterna polyfenoler vilka har många spännande hälsoegenskaper och som enligt studier har visat sig kunna reducera tillväxten av cancerceller.

Annons

I Aftonbladet fanns det för några år sedan en artikel där man berättade att forskarna på Sheffield Hallam universitet i engelska Yorkshire plockade rabarber som man ugnsbakade i ca 20 minuter i förhoppning att hjälpa patienter med blodcancer/leukemi. Intressant!

Här kommer recept på min smoothie med rabarber och jordgubbar som blev till igår morse. Lite förberedelser med denna smoothie är att du behöver koka en rabarberkräm som ska svalna, samt frysa en banan i bitar. Jag gjorde detta kvällen innan så att det bara var att mixa på morgonen.

Rabarber och jordgubbssmoothie i glas med sugrör i vitt och rosa och jordgubbar på toppen.
Foto: Mia Hagenmalm

Rabarber och-jordgubbssmoothie 2-3 glas
Kokade rabarber:

1 stjälk rabarber i bitar
1/2 -1 dl vatten
1-2 msk agavesirap

1 banan, fryst i bitar
1 dl jordgubbar, frysta
”rabarberkräm”, kall
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl yoghurt Naturell
Jordgubbar till topping

Gör så här:
Koka rabarberna mjuka i vatten med agavesirapen. Ställ kallt.

Annons

Mixa alla ingredienser. Häll upp i glas och toppa med jordgubbar.

Mia

Dela inlägget
Annons
19 maj, 2014 0
Rabarberpannkaka på grått fat med jordgubbar och hallon.

Vad härligt det har varit i helgen, med sol och ÄNTLIGEN; värme. Jag har plockat massor av rabarber så den här veckan kommer att gå i rabarberns tecken, för i helgen har jag gjort flera recept på just rabarber.

Dessutom har jag groddat lite. Groddar är ju så himla nyttigt, och det är dessutom enkelt att göra, bara man kommer ihåg att vattna. Mer om groddar i ett annat inlägg.

I morse till frukost blev det en pannkaka på rabarber som blev riktigt goda

Rabarberpannkaka på grått fat med jordgubbar och hallon.
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

och igår en smoothie med rabarber och jordgubbar. Jordgubbar och rabarber gör sig riktigt bra ihop. Återkommer med smoothien senare idag. 🙂

Rabarberpannkaka
2 st
2 ägg
100 g rabarber, i bitar
1 msk mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1/2 tsk bakpulver
agavesirap
smör

Gör så här:
Blanda ägg med mandelmjöl, fiberhusk och bakpulver. Låt stå och svälla 10 minuter. Stek rabarberna i lite smör på svag värme under tiden. Ringla över någon matsked agavesirap. Rabarber är ju ganska sura i sig, så man måste nästan ha lite sötma. När de är mjuka, ta upp och blanda ner rabarberna i pannkakassmeten. Stek ”pannkakssmeten” på medelhög värme.
Servera med bär, det är gott med jordgubbar eller hallon till! Eller varför inte både och!

Må så gott!

Mia

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
18 maj, 2014 0

…för det är vackert väder ute och värmen har kommit! Min bokade tvättstugetid är avbokad, dammsugaren åkte in i städskåpet igen. Nu vill jag ut i naturen och lämnar mitt dåliga samvete för alla måsten hemma! Det finns sju dagar till i veckan att tvätta och städa på!

Ha en underbar söndag!

 

Annons
Dela inlägget
Annons
16 maj, 2014 0
Morgonpromenad och trevlig helg!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Underbart med solstrålar som äntligen värmde under min tidiga morgonpromenad! Gräset var fortfarande vått av dagg . Det var alldeles stilla och tyst förutom fågelsång och en och annan skränande mås. Det luktade friskt och gott av nyklippt gräs och fuktig jord. I parken blommar det för fullt och det är så vackert när björkarna och naturen står i sin spröda grönska.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar ta en runda ner till havet, stranden och båtarna för det ger mig en känsla av ro, som jag kan leva på en hel dag. Så underbart att bara sitta på en brygga och njuta av utsikten en stund. Havet har jag i hela mitt liv sökt mig till. Det ger tröst och hopp när jag är nere, och energi när jag behöver det. Där kan jag låta tankarna få fritt flöde. Jag får också mycket insperation till min musik vid havet!

Annons

 

 

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en trevlig helg!

Mia

Dela inlägget
Annons
15 maj, 2014 0

Jag tror att jag går i taket! Jag är sååå upprörd!

Läste just Ekologiska Lantbrukarnas sida på nätet att svenska ekokonsumenter får betala priset när svenska lantbruk börjar använda GMO-soja. Ska alltså svenskt lantbruk börja använda genmanipulerad soja till boskapen?

Jag ställde frågan till Lantmännens facebooksida och talade även om vad jag tyckte om GMO över huvudtaget. Om GMO tycker jag INTE!
Och OM de nu tar in GMO-soja i Svergie, varför ska de som vill ha ekologisk föda behöva betala för det? Ytterligare ett skäl till att man undrar varför de släpper på sin policy är att den ekologiska efterfrågan ökar i Sverige, och enligt handeln kommer denna trend att öka ytterligare de närmaste åren.
Jag tycker att Lantmännen biter sig själva i rumpan om de släpper på GMO-friheten i landet. Och hur tänker de? Går pengar verkligen före den biologiska mångfalden, djur och människors hälsa? Tänk att plånboken alltid ska styra förståndet! Och varför har inte svenska folket fått ta del i ett uttalande om vad vi vill?

Hitills har svenska bönder utfodrat sina djur med GMO-fritt foder, men i början av april i år övergav mejerierna den gemensamma branschpolicy som hitills tagit avstånd från GMO-foder till svenska kor. Det är alltså upp till varje mejeriorganisation att avgöra om man vill använda GMO till djuren eller ej. Läs tidigare inlägg här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/

Annons

Nu förbereder sig svenska bönder att i stor skala gå över till foder med genmanipulerad soja. Detta innebär nya kostnader för foderföretagen när de ska hålla isär GMO och GMO-fritt foder i sina anläggningar. Det har inte behövts tidigare.
Eftersom att det är Lantmännen som är det marknadsledande foderföretaget i Sverige har man i en motion till styrelsen föreslagit att den ökade särhållningskostnaderna av foder ska redovisas. Lantmännens styrelse är tydlig i sitt svar att det är den ekologiska productionen och de lantbrukare som är emot GMO som ska stå för kostnaderna.

HUR SJUKT ÄR INTE DET? Jag undrar? Stod de bakom dörren när Gud delade ut förståndet? Det kommer innebära att det ekologiska blir ännu dyrare än vad det är idag!

Ekologisk production säger konsekvent NEJ till användning av GMO och kommer att fortsätta göra det. Det är orimligt att det är ekokonsumenterna
och de som tar avstånd från GMO som ska betala kostnaderna för särhållning, säger Maria Dirke versamhetsledare hos branschorganistaionen Ekologiska Lantbrukarna.

 

Vad är GMO? Det kan du läsa om här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/02/10/gmo-eh-vad-ar-det-egentligen/

Mia

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons