I förrgår tillbringades dagen mycket i bil till och från olika platser. Tror att det blev ca 25 mils farande till slut. Var och handlade med kärleken, hämtade dottern hos en kompis och var och hälsade på en av de andra döttrarna och hennes lilla familj. Till middag i förrgår blev det kroppkakor. Jag har lääängtat efter kroppkakor en längre tid nu. Det är ju så lätt att göra, så det är synd och skam att man inte gör det oftare. Jag tycker mycket om gammal hederlig svensk husmanskost, och tycker att man ska bevara den, men försöker göra den nyttigare än grundreceptet. Här gör jag en glutenfri variant och använder rökt kalkon istället för fläsk. För vegetarisk variant kan man byta ut kalkon mot kantareller. Jätte gott det också.
Fyllning :
400g rökt kalkon eller kantareller
1 gul lök
2 tsk grovstött kryddpeppar
Gör så här:
Koka potatisen mjuk och pressa den i potatispress. Bryn kalkon och lök försiktigt. Blanda med kryddpeppar.
Lägg i smör och äggulor. Häll i glutenfri brödmix och salt. Rör om ordentligt. Potatismoset ska vara formbart och inte vara kladdig. Häll i mer glutenfri brödmix om det skulle vara så. Blöt gärna händerna i lite vatten och ta upp en boll potatismos. Forma den till en rund boll, platta till den och fyll mitten med fyllningen. Vik över potatis och forma till en boll. Lägg ner kakan i kokande lättsaltat vatten och låt koka ca 5 minuter eller tills kroppkakan flyter upp till ytan. Servera med färska lingon och en sallad.
Nu i helgen är det sång som står på agendan. Sång och coaching av The Master him self: Mr Doug Harrington, hela lördagen lång. Det ska bli kul. Vi sjunger en hel dag, så jag har gjort en god sallad att ta med till lunch. Till fikat tar jag med mig en bit av kakan jag gjorde i går Egentligen hade jag inte tänkt göra någon kaka, men i förrgår kväll gjorde jag en så himelskt god glass. Jag fick receptet av min fina vän Veronica. Hon kallar den änglafluff, och jag måste hålla med henne. Den är änglalik och ”fluffig” i smaken. Cheesekake utan digestivekex kan man säga. När jag smakade på glassmeten, påminde det lite om morotskaka. Det var väl den syrliga smaken. Morotskakan blev otroligt saftig och god! Jag bakade den på mandelmjöl och använde Sukrin Melis istället för socker.
Blanda osten med sukrin melis och vaniljsocker. Vispa grädden i en egen skål. Vänd ner äggulorna ett i taget i ostsmeten. Rör om väl. Blanda ner grädde och häll ner i en form och frys i minst 4 timmar. Jag serverade den med bär. Mums!
Smält smöret och häll ner kokosfettet så att det får smälta i smöret
Vispa sukrin melis och ägg fluffigt.
Blanda de torra ingredienserna ordentligt i en annan skål innan du blandar det med äggsmeten. Häll sist ner fettet och rör om och häll i en väl smörad form. Du kan använda sesamfrön i formen istället för ströbröd.
Grädda längst ner i ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. Servera med glassen eller gör en krämig topping.
Krämig Cheesetopping: (Topping kom mig osökt att tänka på Houston! Internt skämt!)
200 g philadelphiaost
50 g mjukt smör
3 dl Sukrin Melis
1/2 tsk ekologisk vaniljpulver
rivet skal av 1 väl tvättad citron
Vispa alla ingredienserna till en krämig smet och bre den över kakan. Riv gärna lite morot smått till dekorering.
Väcktes av min dotter i morse! Allt för många sena kvällar denna vecka tog ut sin rätt och jag var inte ens medveten om att jag stängt av väckarklockan. Och usch vad segt det var att vakna, men blev piggare efter att jag skjutsat flickan till skolan. Och solen skiner i dag också. Underbart!
Äter nästan aldrig bröd till frukost och i dag var jag lite sugen på något liknande eller nåt annat än omelette. Jag har en sån där knasmage, har gjort en massa prover- koloskopi och ultraljud. Ingenting visar på nåt fel, men de trodde att det var IBS. Har ändå uteslutit en massa saker i kosten som jag
vet triggar igång magen. Och bland annat är jag försiktig med bröd och har helt tagit bort laktos. Eftersom att jag skrivit om basisk föda, mixade
jag en grön basisk smoothie och fröbollar.Att baka denna morgon hade jag inte hunnit. Men det går ganska snabbt att mixa ihop något. Min frukost i dag bestod av löskokt ägg, laktosfri yoghurt med gojibär, en kiwi smoothie och fröbollar. 🙂 Ja, jag vet! Jag äter ganska mycket till frukost.
Grön avacadosmoothie:
Annons
1 avocado
2 cm skalad ingefära
2 dl morotsjuice
1/2 dl naturell (laktosfri)yoghurt
100 g babyspenat
salt och svartpeppar
Mixa till en slät smoothie.
Bassiska fröbollar:
ca 10 st
ca 3 dl solroskärnor
1 dl pumpafrökärnor
3 msk kokosolja med smak
osvavlade aprikoser efter smak. Jag tog ca 8 st
Vill man, så kan man smaksätta med 1/2 msk vaniljpulver
Jag får ofta frågan om vi har mandelmjölk till försäljning. Nej tyvärr inte! I alla fall inte i nuläget. Jag hittade mandelmjölk på tetra i mjölk-kylen på ICA för några veckor sen, men usch vad mycket socker det var tillsatt när man läste innehållsförteckningen. Blir så arg! Varför måste man söta en produkt som nu ska var ett nyttigare alternativ?
Men allting går ju att faktiskt att göra själv. Och det är ju mycket bättre dessutom. Man slipper tillsatser. Det är mycket recept numer som innehåller mandel.
Mandel är ingen nöt, utan ett frö eller en kärna inuti en stenfrukt och växer på träd. Därför kan många nötallergiker äta den. Den är alkalisk -basisk och rik på enkelomättade fettsyror, E-vitamin antioxidanter och magnesium. En handfull mandlar varje dag kan dessutom reducera det onda kolesterolet och höja det goda. Bra att veta! 🙂
Annons
Mitt recept på mandelmjölk:
ca 4-5 glas
Blötlägg 4 dl mandlar i kallt vatten i ungefär 5-6 timmar
Sila av vattnet från mandlarna och mixa tillsammans med 1 liter nytt vatten. Sila mjölken i en silduk .Tillsätt ca 2 krm ekologiskt vaniljpulver eller någon tesked sukrin, och rör om. Mmmm! Jätte god mandelmjölk.
Jag dricker mandelmjölk som den är, men använder den även i smoothie. Den här smoothien är mineralrik och basisk!
Mineralrik, basisk smoothie ca 2 glas
1 pressad citron. Även om citron är surt, har den ett bra PH-värde och är basisk.)
3 dl mandelmjölk
2 tsk clorella
4 msk vetegräs
4 msk goji-bär Mixa till en slät smoothie. Strö gärna över lite sesamfrön på toppen.
Mandelsmör är också efterfrågat. Och vi säljer faktiskt Kung Markattas
ekologiska mandelsmör, och även cashewnöts, jordnöts och hasselnötssmör.
Annons
Annons
Vill man vara lite pysslig, kan man göra det själv, men sätt på hörselskydden innan du mixar, och gör det på dagtid så att du inte stör grannen.Det tar lite tid!
Mandelsmör:
5 dl ekologiska mandlar
Jag brukar rosta mina mandlar i ugnen i ca 5 minuter på 225 grader. Tycker att det blir godare så.
Kör mandlarna i en mixer ca 5 minuter. Stanna mixern och skrapa ner det som hamnat på sidorna. Upprepa samma procedur ytterligare ca 2 gånger tills du sammanlagt mixat i ungefär 15 minuter. Du ser när smöret är färdigt på att nötmassan först blir klumpig men att det börjar frigöras olja och smöret ska vara slätt, följsamt och glansigt när det är färdigt. Det är viktigt att det ser ut så, annars är det inte klart och kan behövas mixas ytterligare en stund. Smaksätt med lite finmalen havssalt när smöret är färdigt. Vill man ha en söt variant tex till kakor, kan man när mandelsmöret är klart, tillsätta ca 2 msk agavesirap. Naturell är den jätte god att ha i smoothie, på smörgåsen eller i matlagning. Och den håller flera månader i kylskåp.
Varför sånt tjat om basisk föda? Jo det ska jag berätta:
Människan består av 70% vatten och vi blir liksom våra sjöar också försurade :-(. Så kalk behövs även för oss människor. Föda kan vara basik eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, RAFFINERADE produkter som socker,vetemjöl (HUGA) te, AND Coffie!!!!. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. PHU!!! 🙁 🙁 För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt. Konstigt att vi mår som vi gör eller!?? Vad är då basikt? Först och främst kalcium och magnesium förstås. Det är bra att ta till. Vi kalkar ju våra sjöar! Eller hur? Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen. Citroner är som sagt sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.
Annons
Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.
Tillbringade gårdagskvällen med min MP-3 spelare i öronen och noter framför ögonen. Gör goda försök att hänga med i svängarna. Nya låtar att öva in inför kommande konserter av STJÄRNJUL. Ja julen börjar tidigt. Om två veckor har vi vårt första samrep, då min kör, Rönninge Show Chorus, och en manlig kör, EntertainMen, strålar samman för att skapa Stjärnjulskören. I år har vi 20-års jubileum dessutom. Och våra gästartister är The Moniker och Sahlene – Anna Sahlin.
Jag älskar att sjunga jul. Det är bland det bästa på hela året. En Magisk upplevelse för både oss och vår publik! Traditionella julsånger, gospel, ibland rock, ibland schlager. Allt i en härlig blandning. Förra året även rapp när Dogge Doggelito var en av våra gästartister. Ingen jul utan Stärnjul! Det skulle kännas konstigt.
Annons
Jeanette Köhn, Daniel Lindström och Dogge Doggelito gästartister Stjärnjul 2011
Calvin Bridges och Jessica Andersson Stjärnjul 2010
Rönninge Show Chorus Stjärnjul 2011
(Foto är tagna av vår duktiga regissör/ scen-koreograf och fotograf Hélena Strandell.)
I kväll har vi rep med Doug Harrington, en jätte duktig coach i barbershop. Han får oss verkligen att sjunga på A plus nivå. Spännande! Det är givande när någon utifrån coachar.
Det blev inte mycket prat om mat i dag. Men sång är också givande för själen och hälsan. Man mår bra av att sjunga! Det ökar lyckohormonerna i kroppen. Det är faktiskt dokumenterad fakta.
Tänk att solen har varit framme hela helgen. Visst är det bara helt underbart att vi får ha så fint väder i oktober!?
Har haft mycket funderingar över olika dieter sista tiden. Pratade med en kund i dag som sa att hennes man gått ner hela 17 kilo sen i maj efter att ha börjat med LCHF. Helt otroligt. Vilken trend det har blivit, och vad många det är som har anammat LCHF-dieten. Jag själv följer ingen diet, jag försöker bara äta nyttigt. Jag föredrar att blanda olika koncept som medelhavskost, LCHF, husmanskost osv. Gör jag middag kan både det ena och det andra smyga sig in. För det mesta lagar jag dock vanlig svensk husmanskost. Husmanskost är nyttig bara man lagar den från grunden. Och med rätt fett naturligtvis. Jag har bytt ut margarin mot kokosfett, smör och rapsolja osv. Och så skippar jag det vita giftet: socker och vetemjöl som är snabba kolhydrater, mot långsamma i fullkornsprodukter, och försöker välja ekologiska produkter så långt det bara går.
I går var jag och uppvaktade min särbo som fyllde år . Överraskade med att bjuda på middag. Helstekt fläskfilè, gremolatadressing och potatisgratäng alt. rårissallad. Det blev väldigt uppskattat. Kvällen tillbringades senare i goda vänners lag, och det blev ganska sent. Men trevligt var det. 🙂
Receptet på Gremolatadressingen har jag fått av min dotter som är kock. Jag verkligen älskar den här dressingen. Den är så fräsch att ha på kött, eller som dressing/sås på tex rårissalladen som jag gjorde i går.
Annons
Gremolatadressing på en höft!
ca 1 1/2 dl olivolja
ca 1/4 dl vatten
Saften av 1 citron
en näve persilja
1 stor pressad vitlöksklyfta
Havssalt och vitpeppar mixa samman alla ingredienser med en handmixer.
Helstekt fläskfilé.
Gör så här:
Jag helstekte fläskfilén. Bryn först i lite smör i en stekpanna med salt och peppar. Ta upp och skär ett snitt i filén. Häll över lite av gremolatadressingen och sätt in och efterstek ca en halv timme i ugnen. Gjorde också en rårissallad. Koka enligt anvisning på paketet men tillsätt en grönsaksbuljongtärning istället för salt. Riv 1 st stor morot. Rosta ca 1 dl solroskärnor i en het stekpanna. (Rör hela tiden så de inte bränns.) Bryn 1 finhackad gul lök och blanda morotsrivet, solroskärnor och lök samt någon matsked olivolja med riset. Servera med en sallad och gremolatadressingen. (Nu gjorde jag ju potatisgratäng också. Inte så nyttigt kanske. Men är det födelsedag så är det. 🙂 )
Annons
Annons
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.