Annons

GMO! Eh? Vad är det egentligen?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 februari, 2014

Svensk mjölk har sedan 2001 en GMO-policy som garanterar att svenska kor inte utfodras med GMO. Arla Foods använder sig inte av sojafoder i Sverige! Ännu! Men det verkar ändå som att det är på gång att importera GMO-soja för bete till djuren, och de jobbar på att GMO-sojan släpps fri även i vårt GMO-fria Sverige.

 

Det som gör mig så upprörd över GMO, alltså genmanipulerad föda är att det är bara så onaturligt som någonting kan bli. Människans galna påfund och uppfinning återigen en skapelse som inte har forskat på innan, utan man släpper den fri och sen forskar man efteråt och: Hoppsan! Det var visst inte så himla bra som vi trodde från början att det skulle vara. Oj då! Det dödar insekter, men även fåglar. Men för andra djur och människor är det nog ingen fara? Eller? Visste du att om man sätter upp till exempel en majskolv som är uppväxt naturligt och en majskolv som är GMO brevid varandra i naturen, så har de vilda djuren valt att endast äta av den naturliga majskolven, vilket säger mycket om GMO! Eller hur?

Efter att ha gett råttor föda med GMO så ökade cancer nämvärt hos försöksdjuren och den andra generationen råttor blev sterila. Och inte bara skadeinsekter dör av GMO. Det gör även fåglarna och andra inseker som bin som står för pollenering av vår flora.

Annons

Allt detta är alltså framforskat för att göra växterna motståndskraftiga mot insekter och ogräsbekämpningsmedel.

All växtförädling är genetisk modifiering. Men det som sker i naturen av växterna själva, så kallad evolution är naturens egen inneboende kapacitet till förändring och utveckling. Så sklillnaden mellan
GM-gröda och GMO är att GMO inte har inte tillkommit på ett sätt som naturen själv använder sig av i sin utveckling. Genom GMO klarar man att korsa artbarriärerna. Det gör man genom att tränga igenom cellens kärna och sätta fast en gensekvens från ett annat rike än det egna på cellens gensekvenser. GMO-Grödan ser ut som vanligt men dess identitet för övrigt är förändrad.

Och nu till det äckligaste:
För att klara att tränga igenom cellkärnan använder man sig av e-coliebakterier, såna bakterier som hör hemma i din tarm och endast där. Ingen annan stans. Så äter du föda med GMO, eller matar kreatur med GMO får man alltså i sig tarmbakterier. Fy! Undrar vad det kan ställa till i framtiden? Vi är inte skapta att äta avföring vilket kan vara väldigt förödande.

Man skapar också växter med insektsdödande kapacitet och då använder man sig av en bakterie som är nära kusin till mjältbrandsbakterien. Detta lilla fanstyg heter Bacillus thuringiensis. Då blir GMO-majsen majs till utseendet, tarm till identitet och insektsgift till funktion. Frågan är vad det kan ställa till med i våra kroppar? Jag vill iallafall inte äta det! Vill du?

Annons

Jag har skrivit till Arla och uttryckt min åsikt om att de vill släppa på GMO och importera GMO-soja. Gör det du också:

http://www.arla.se/om-arla/kontakta-oss/tyck–onska1/

 

Källa: Tidningen Stockholms Fria
och Gmo-fritt Sverige

Annons

/ Mia

7 februari, 2014 0
Ruccolasoppa och hemmagjorda rotfruktschips

Igår kväll var jag så sugen på chips! Ja inte köpta, utan hemmagjorda. Det är faktiskt väldigt enkelt att göra egna. De blir mycket godare och nyttigare än köpta. Det är lite meck med det, men helt klart värt besväret. Nu ska jag bara försöka låta bli dem några dagar, för de är avsedda att äta framför TV:n och Mello i morgon.

Idag försov jag mig, och dottern blev hemma från skolan med ont i halsen. Det innebar att min goda kycklinggryta från igår blev hennes lunch istället för min. När man har bråttom på morgonen och inte har ingredienser hemma testade jag lite av; man tager vad man haver, och snabblagat måste det ju vara, så blev det faktiskt en ruccolasoppa som fick koka medan jag gjorde frukost och rusade ut med hunden.
ruccolasoppa
Ruccolasoppa 2 portioner:
5 potatisar, små
1 gul lök

Annons

2 vitlöksklyftor
1 msk kokosolja
1 1/2 -2 buljongtärningar
8 dl vatten
200 g ruccola
Svartpeppar och herbamare örtkrydda

Gör så här:
Skala och skiva potatisen i mindre bitar. Hacka lök och vitlök och bryn den i kokosolja i en gryta. Den får inte ta färg. Häll på vatten, buljongtäningar och potatis. Koka potatisen mjuk. Ta av soppan och mosa potatisen lite. Lägg ner ruccolasalladen i den varma potatisbuljongen och kör med stavmixer direkt i grytan. Smaka av med herbamare örtkrydda och svartpeppar. Jättegott! 🙂

 

rotfruktschipsHemmagjorda rotfruktschips:
3 morötter
3 rödbetor
3 palsternackor
olivolja
salt

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Skala och skiva rotfrukterna i tunna, jämna skivor. Går bäst med mandolin.
Ta fram tre bakplåtar och lägg ut baklåtspapper. Pensla rotfruktssivorna med olivolja på båda sidor och lägg ut varje sort på egen plåt, en och en på bakplåtspapper.(De får inte ligga på varandra) Sätt in i mitten av ugnen ca 30-40 minuter, en plåt i taget. Morötterna tog längst tid att få färdiga, och du får kolla så att det inte bränns.Öppna ugnen ibland och släpp ut fukten.
När de är klara: Salta dem om du vill.

Annons

Ha en trevlig helg! / Mia

Dela inlägget
Annons
5 februari, 2014 0

Det vill jag! Alltså ha ett GMO-fritt Sverige! Jag vill inte ha in skiten i vårt fina land! GMO som dödar allt liv och insekter och ger oss människor hemska sjukdomar. https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/08/21/morgellons-sjukdom-orsakas-av-genmanipulerad-foda/

GMO är detsamma som genetisk modifierade organismer som framtagits för att ändra arvsmassan i växter och djur. Det är för att gynna lönsammare avel och gynnsammare förhållande under året runt odling. Det finns i många av våra livsmedel, främst i soya, raps och majs. Dagens forskning visar på negativa konsekvenser för oss människor, djur och natur.

GMO , alltså genmanipulerat foder i form av soja är nu på tapeten sedan Dansk Slaktefjerkraef nu slopar kravet på GMO-fritt foder till slaktkycklingar.

Maria Donis, VD för Svensk Fågel här i Sverige har kommenterat nyheten och säger att danskarnas beslut inte har någon direkt effekt på Svensk Fågels resonemang skriver Jordbruksaktuellt den 13/1 2014. Men hon säger också att det är en ständig aktuell diskution från branschens sida.

Annons

Maria Donis menar att det som är viktigt i frågan är HUR sojan är producerad snarare än tekniken som avgör om den är GMO eller inte.

-Det viktigaste för oss är sättet som sojan är producerad på, till exempel hur arbetsförhållanden och kemikalieanvändning vid odlingarna ser ut. Idag kommer majoriteten av den soja som importeras till EU från Brasilien och Thailand, men om vi till exepel skulle importera GMO-soja från Kanada skulle vi ha bättre garantier för hur fodret produceras säger Maria Donis och fortsätter:

-Vi tycker att det är en lika viktig fråga att inte använda fiskmjöl i fodret eftersom att det inte är hållbart ur miljömässig synpunkt.
Maria Donis menar att det i Sverige inte finns några signaler på att
konsumentledet vill att fodret ska vara GMO-fritt.

-Eftersom att många äter importerat kött är det redan idag många svenskar som äter kött som producerats med GMo-foder. Det finns inte någon uttalad efterfrågan på kött från djur som fötts upp utan GMO, varken från konsumenter eller restauranger. Inte heller i upphandlingar handlar några kriterierna om att fodret ska vara fritt från GMO.

Detta låter som att välja mellan pest och kolera tycker jag. Antingen ta soja från Brasilien eller Thailand eller GMO från Kanada!??

Annons

Maria Donis har alltså inte fått några signaler om vi vill ha GMO-fritt! Det är vi konsumenter som måste tala om, om vi vill ha ett GMO-fritt Sverige! Vill du att foder som inte är GMO-fritt ska användas i produktionen?

Eftersom att Maria Donis inte vet vad vi konsumenter tycker så har iallafall jag mejlat henne och talat om vad jag tycker om GMO-foder.
Det tycker jag att alla som är emot GMO i Sverige ska göra.

maria.donis@svenskfagel.se

Källa: Jordbruksaktuellt
GMO-fritt Sverige

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
30 januari, 2014 0
Bovetegröt med blåbär och mandelmjölk

Usch vad jag tycker att vädret är trist nu.Det är blåsigt och kallt och ett så typiskt januariväder. När det blåser som det har gjort de sista dagarna, vill man knappt sätta näsan utanför dörren, och trots att man byltar på sig både täckbyxor, jacka, vantar och mössa, blir man kall ändå. Men frisk luft måste man ju ändå ha, och min hund måste ut i vilket väder det än må vara. Det är ändå mysigt när man kommer in efter en blåsig morgonpromenad att få något varmt i magen. I morse blev det bovetegröt och blåbär till frukost hos mig. Ett kokt ägg och ett glas nypressad grape med chiafrön slank också ner.

bovetegrot
Bovete är en ört som tillhör syreväxter, men är inte ett sädesslag även om det påminner om det och innehåller inget gluten. Denna ört är rik på både antioxidanter och mineraler och en bra källa för B-vitaminer, kalcium, magnesium, järn, och även rutin, en flavonoid som kan sänka det onda kolestorolet och högt blodtryck. Bovete är basbildande, lättsmält för magen och innehåller alla 8 essentionella aminosyrorna.
Bovete kan med fördel ersätta exempelvis ris och går bra att ha i baket istället för mjöl.
Bovetegröt med äpple och kanel
Annons
ca 2-3 portioner
3 dl hel bovete
5 dl vatten
1 äpple, i små bitar
1/2 dl strödaddlar
1 msk linfrön
1 msk chiafrön
1/2 msk kanel
1 krm kardemumma
1 liten nypa himalayasalt
Koka upp vatten och låt bovetet ligga i vattnet ca fem minuter. Skär äpple och plommon i bitar. Slå av vattnet från bovetet och tillsätt nytt. Koka upp och lägg i kryddor, salt och frukt. Koka enligt anvisning på paketet, ca 10 minuter. Ta av från värmen och låt stå och svälla tio minuter till. Servera med bär, mjölk eller mandelmjölk.
Blåbären som jag tänkte lägga på gröten från början som dom var, fick jag för mig att blanda med avocado och kokosfett, för att få i mig bra fettsyror. Det blev som en god sylt.
mias_bovete
Blåbärssylt med avokado och kokosfett:
1 1/2dl blåbär
1/2 avocado
1 msk kokosfett
Mosa avocadoköttet med kokosfett och blanda ner blåbär. Vill du ha mer sötma, rör ner 1 tsk honung eller agavesirap.
Ha en bra dag! / Mia
Dela inlägget
Annons
28 januari, 2014 0
Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 Ischia-te: Närande energidryck med chiafrön

 

Chiafrön är riktiga näringsbomber, trots att de är så små. De innehåller nämligen rikligt med Omega -3 (20%) och Omega- 6 fettsyror, proteiner(20%) och viktiga antioxidanter. Dessutom kalcium och zink samt järn. Äter du en matsked chia per dag får du i dig 1 g av Omega-3 och hela 33% kostfibrer.

Man kan baka med chiafrön, använda dem i matlagning eller i smoothie. Eller dricka dem i juice eller vatten. Jag brukar blanda chiafrön i ett glas citronvatten helt enkelt, och dricka varje morgon. Eller så pressar jag en frukt och blandar ner chiafrön i den. Man ska vänta åtminstone 5-10 minuter innan man dricker blandningen, för då bildas det en gelè av de lösliga kostfibrerna som finns naturligt i fröna, precis som i psylliumfrön och i linfrön. I magen bildar gelèn från chia en barriär mellan matsmältnigsenzymer och kolhydraterna i det du äter, vilket balanser ditt blodsocker och gör dig mindre sötsugen och hungrig.

Annons

Chiafrön har använts sedan urminnes tider av folket Taharahumarafolket som även kallas, raramuriindianerna vilket är kända för att besitta nästan omänskliga krafter och uthållighet när det gäller löpning. Och det gäller inte bara vissa av dem. Både barn, gamla och kvinnor och män har en otrolig förmåga och uthållighet att springa, långt och länge, så som upp till flera dygn i ödemarken. De utför alltså längre lopp än i västvärldens maraton. Och det Taharahumarafolket har som sportdryck är en blandning med chiafrön och vatten, också kallad ISKIATE eller Chia fresca: vatten chiafrön och lime, helt enkelt.

Ischia-te/ Chia fresca: 2 glas

ca 5 dl vatten
4 msk chiafrön
2 msk limejuice, färskpressad
(Eventuellt agavesirap eller honung, om du vill ha lite sötma. Jag föredrar utan sötning).
Blanda och låt stå i ca 5 minuter. Rör om och låt stå och svälla ytterligare fem minuter. Drick! Ju längre tid chiafrön får vara i vätska, ju mer tjocknar den.

Ibland pressar jag en grapefrukt och blandar med två matskedar chiafrön och dricker någon halvtimme innan frukost. Grapefrukt är väldigt basisk, och det är bra för din kropp att vara så basisk som möjligt.
Försurande mat som transfetter, färdigmat, kaffe, alkohol och nikotin skapar inflammationer i kroppen, gikt, huvudvärk och andra tråkiga sjukdomar. Och cancer trivs ypperligt i en försurad kropp, men inte i en basisk kropp/ miljö. Därför är det bra att äta basisk föda som grape, citron, spenat, broccolie osv.

Chia med grapefrukt:
1 blodgrapefrukt, juicen av
2 msk chiafrön

Blanda, vänta fem minuter. Rör om och låt stå fem minuter. Drick!

Annons

Ha en underbar dag! /Mia

Dela inlägget
Annons
27 januari, 2014 0
Plättlätt bananpannkaka

bananpannkaka_mia

Jag har inte gjort så många inlägg med mat senaste tiden. Dels har jag haft idètorka, känt att jag inte haft lust, och så har jag ett diskbråck i ryggen, vilket gör det jobbigt att stå längre stunder vid spisen. Jag tror också att jag haft för mycket med kören, tävlingarna, Stjärnjul osv. Det har varit dags och tid för återhämtning och vila! Bara få ägna tid till familj och mitt arbete som hälsorådgivare. Men i helgen kom inspirationen, trots att jag de senaste dagarna haft väldiga smärtor i ryggen. För lite livar det ju upp tillvaron att äta gott! Och jag vill gärna lyxa till helgfrukosten lite, och som jag dessutom vill ska vara extra nyttig, eftersom att det är dagens första mål. En bra frukost gör en bra dag! Så denna vecka tänkte jag bjuda på lite goda frukosttips som inte är allt för jobbiga att laga till, men som ändå är nyttiga. Bananpannkaka funkar utmärkt att göra utan mjöl. Bara blanda med ägg! Lätt som en plätt!
Och dessutom jättegott! 🙂

Enkel Bananpannkaka:
2 stora eller 4 mindre

Annons

2 ägg, ekologisk
1 banan, ekologisk
1 krm vaniljpulver, ekologisk
1 msk kokosolja, ekologisk

Tillbehör:
Hallon, rostade kokosflingor och ev. agavesirap


Gör så här:
Mosa bananen och knäck äggen. Blanda ihop med bananen och stek i kokosfett på båda sidor.
Servera med bär som du tycker om, eventuellt kokosflingor och om du vill, agavesirap.

Må så gott! Mia

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.