Annons

Gotland

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
23 juli, 2013
Vallmo och annan blomster på en vägren på Hallshuk Gotland

Jag har tillbringat semestern i min husvagn på Gotland. Det har varit en underbar vecka, och jag har fått samla krafter och laddat energi inför hösten. Det är viktigt! Dessutom har jag fått umgåtts med mina barn och barnbarn, och flera av mina släktingar. Så mysigt!

Eka, håv små strandbodar, berget Hallshuk/ Gotland
Foto: Mia Hagenmalm

 

Vallmo och annan blomster på en vägren på Hallshuk Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Gotland är för mig rena healingen. Närheten till havet, naturen och det vackra landskapet får en att nästan tappa andan. Det har blivit flera kvällar med vackra solnedgångar och hela veckan bjöd på sol och fint väder.

Solnedgång på Hallshuk Gotland
Foto: Mia Hagenmalm

Mina döttrars farfar har lagt nät och dragit upp flundror. ….

Rensning av nät på stenstrand Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Barn tittar på när en kvinna håller upp en nyfiskad torsk på en strand på Gotland
Foto: Mia Hagenmalm

 

Kvinna rensar flundror på ett bord vid en strand på Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Flera flundror som är rökta i en plastburk
Foto: Mia Hagenmalm

 

Nu väntar en spännande höst! Jag ser fram emot min resa till Hawaii!

Annons

Ekor vid en brygga i en hamn på Hallshuk/ Gotland
Foto: Mia Hagenma
18 juli, 2013 0
Hamburgare tomat och klyftpotatis

Förra veckan var jag och min dotter ute på Ankarudden, längst ut på Torö i Nynäshamn och hälsade på Johan, min svärson som gästkockar på en mycket mysig och trevlig liten restaurang och cafè. Johan rekomenderade hamburgare gjord på högrev. Riktigt gott var det, och en trevlig tur blev det. Kunde inte låta bli att låta en hallon- och rabarberpaj slinka ner till kaffet. Brödet som hamburgaren låg på petade jag dock bort.

Hamburgare tomat och klyftpotatis
Foto: Mia Hagenmalm
Johan Lundberg i köket på sjöbodarna / Ankarudden Nynäshamn/ Torö
Foto: Mia Hagenmalm

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Dela inlägget
Annons
17 juli, 2013 0
Tips! Så får du bort bananflugor!

Dessa bananflugor. Fick hem ett gäng ligister genom frukten.
Jag blandade iordning en coctail åt dem och det funkar alldeles utmärkt.

Lite agavesirap, en skvätt vinäger och vatten i en skål på diskbänken. Det gillar dem! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Må så gott! Mia

Dela inlägget
Annons
15 juli, 2013 0
En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Det är så härligt väder i dag, men jag håller mig inomhus för att vara sällskap till min dotter som ligger sjuk i soffan och ser på TV. Tänkte passa på att blogga lite. Snart tar vi båten över till hemön-Gotland. Ska bli riktigt mysigt! Två av mina döttrar är redan där med sina familjer. Och så ska jag snart bli mormor igen. I augusti kommer det en liten kille till. Är så spännande! Jag hoppas att det inte sker när vi är borta bara.

Alla goda ting är tre heter ett ordspråk! Och jag måste dela med mig av tre goda röror. Dessa passar utmärkt till grillat, till brödet, till bakpotatis, och som dip. Bara fantasin sätter gränser. Det är lite pyssel med det, men det är värt besväret. Jag gjorde rörorna till grillad kyckling och ugnsrostad potatis i går. Att göra tre stycken ger variation för smaklökarna och matupplevelsen. I peston bytte jag ut pinjenötter mot solroskärnor. Sist jag gjorde pesto på pinjenötter fick jag såkallad pinjemun. I flera dagar hade jag en otäck smak på tungan och allt jag åt smakade konstigt. Fick ett tips av en vän att skölja munnen med vinäger och det funkade faktiskt. Det var riktigt äckligt att ha smaken i munnen. Det funkar lika bra med solroskärnor, för det dröjer nog tills jag äter pinjenötter igen.

 

Annons

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna.

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annons

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
12 juli, 2013 0
coctailglas fylld med mascarponercreme och marinerade jordgubbar

Har ytterligare ett recept på jordgubbar. Denna efterrätt skapade jag häromdagen när regnet stod som spön i backen här i Nynäshamn.
Lite tröst i gråvädret vill man ju ha när det regnar på semestern. Den här efterätten var en njutningsbar upplevelse för gomen. Riktigt smaskig!

 

Mascarponecrème toppad med marinerade jordgubbar

Annons

2 portioner:
Marinad:
250 g jordgubbar, ekologiska
1 tsk balsamvinäger
1,5 msk citronsaft, färskpressad
1 msk agavesirap
0,5 krm chiliflakes

Mascarponecreme:
1 msk sukrin
1, 25 dl mascarpone
1 dl vispgrädde
1 tsk vaniljpulver

coctailglas fylld med mascarponercreme och marinerade jordgubbar
Foto: Mia Hagenmalm

 

Gör så här:
Skär de rensade och sköljda jordgubbarna i halvor.Lägg dem i en skål.
Blanda ihop alla ingredienser till marinaden och häll över jordgubbarna. Låt stå och dra i kylen ca 30-40 minuter. Rör om ibland.

Vispa mascarpone, grädde, vaniljpulver och sukrin till en tjock fluffig creme. Fördela i två glas. Toppa med marinerade jordgubbar och slå på lite av marinaden!

Annons

Mums! Chilin ger efterrätten lite sting och det sura från vinäger och citron tillsammans med det söta från gubbarna och agavesirapen. Jag säger bara: Helt underbart gott! 🙂

Må så gott och ha en trevlig helg! /Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
11 juli, 2013 0
Smoothie i glas toppad med en jordgubbe på ett vitt träbord

Nu har jag semester! Jätteskönt att bara vara! Dock har min dotter har insjuknat i feber, vilket gör att vi måste vara på hemmaplan. Har passat på att göra lite saker här hemma som att städa och rensa bland saker. Sånt som har blivit efter. Jätteskönt att få undan.

Nu är det ju jordgubbarnas tid. Och kan man få tag på ekologiska så är man glad. Det kan vara lite svårt, men jag har lyckats. Icke ekologiska jordgubbar kan ju vara väldigt giftiga., och ingenting jag vill stoppa i munnen när jag och min lilla familj vill frossa i nyttigheter. Det är rent förskräckligt att livsmedel ska vara så besprutade.

I morse blev det en jordgubbssmoothie gjord på kokosmjölk och banan. Riktigt gott!

Smoothie i glas toppad med en jordgubbe på ett vitt träbord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Jordgubbssmoothie med kokosmjölk:
2 portioner:
2dl kokosmjölk
1 dl yoghurt naturell
2 dl jordgubbar, ekologiska
1 banan

Mixa, drick och njut

Ha det gott i solskenet!/ Mia

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.