Annons

Gott Nytt År med raw tacos

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
31 december, 2014
Raw food tacos med grönsaker i ett salladsblad
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har varit lite dålig på bloggandet ett tag! Ibland är det vila som behövs för att ideerna ska komma igång där uppe i hjärnkontoret. Just nu råder det väldig brist på det. Ideer alltså. 🙂

Detta nyår ska jag fira med vänner, och de har som tradition att äta tacos till nyårsmiddag. Lite udda kanske. Till nyår brukar man ju äta hummer och annat smaskigt, men så är det i allafall. Därför tänker JAG ta med egen mat, men samtidigt hålla mig till konceptet så jag kör också tacos fast raw.

Raw tacos är något av bland godaste jag ätit faktiskt! Så himla fräscht och dessutom nyttigt. En riktig smakupplevelse! Missade du min rawfood tacos efter sommaren, så lägger jag upp receptet här igen!

Annons

Gott Nytt År!!

Raw tacofärs ca 4 portioner:
150 g valnötter
2 tsk spiskummin
1 vitlöksklyfta
1 1/2krm sambal oelek
1/2 tsk paprikapulver
1 1/2 msk tamari (soja)
1 tsk basilika
Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av med mer soja och sambal om det behövs

Nötfärs med tacosmak i ett salladsblad på en vit tallrik

Gör så här:
Mixa alla ingredienser. Smaka av med mer soja och sambal om det behövs.

Tomatsalsa i en vit skål

Annons

Tomatsalsa
4 1/2 dl hackade tomater
1 gul paprika i bitar
1/2 lök
1 vitlöksklyfta
1tsk spiskummin
1/2 dl koriander
0,5 tsk sambal oelek
herbamare örtkrydda

Gör så här:
Mixa allt snabbt. Det ska bli grövre bitar i den, så var försiktig så att det inte blir en sås.

Guacamole
3 avocado
1 tomat
1/2 citron, saft av
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar

Mixa alltsammans. Smaka av med salt och peppar.

Mia

Annons

23 december, 2014 0
Rawfood solrosfröbollar på ett fat med grönkål och andra grönsaker
Rawfood solrosfröbollar på ett fat med grönkål och andra grönsaker
Foto: Mia Hagenmalm

Det är mycket nu! Julklappar som ska inhandlas i sista minuten, jobba och få till något gott till julbordet i morgon.
Igår orkade jag att fixa till lite av mitt tilltänkta knyt av rawfood till julmiddagen trots sen hemkomst och en hektisk dag på jobbet! När jag är så där uppe i varv får tyvärr sömnen lida och jag somnade inte förrän klockan 4 i natt. Till och med hunden var orolig och gnällde mitt i natten. Om det var för att hon hörde att jag var vaken, eller för något annat vet jag inte.

Dessa solrosfrö bollar är från ett recept i boken Rawfood, hälsosam julmat för hela familjen.
Jag har dock modifierat lite, lite efter eget smak och tycke, och de blev riktigt goda!

Annons

Jag tänkte äta dessa som tilltugg till min gron-och-rodkalsallad-med-apelsindressing-och-valnotter/ med lite avocadokräm. Och ikväll kommer jag även att göra min goda rödbetssallad. Den är en riktigt het goding som jag även gör till vardags ibland! Här finner du receptet på två lite nyttigare rodbetssallad/ och lite annat gott som jag gjorde förra året i bloggen!
Självklart kommer jag att smaka på annan julmat också! Jag kommer att fira jul med barn och barnbarn, och även mina barn kör allt ekologiskt.

Solrosfröbollar med avocadoröra
10-12 st
3 dl solroskärnor, naturella-eko
2 soltorkade tomater, eko
1 1/2 msk färskpressad citron, eko
1 msk tahini, vit, eko
1/2 tsk tamari
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1/2 tsk kanel
1/2 tsk timjan, torkad, eko
1 krm chilipulver
1/2 liten gul lök, finhackad

Seasmfrö till garnering

Gör så här:
Mixa alla ingredienserna utom gula löken, till en fast smet. Jobba in löken i smeten och forma till runda bollar. Rulla bollarna i sesamfrö. Servera med sallad och avocado.

Avocadoröra i en vit djup tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Avocadoröra 2-3 portioner
2 avocado, eko
1 msk citronsaft, färskpressad, eko
1 vitlöksklyfta, pressad, eko
örtsalt, svartpeppar

Annons

Gör så här:
Kärna ur avocadon och mosa köttet. Blanda ner citron, vitlök och kryddor.
Servera till solrosfröbollarna.

En härlig och God Jul önskar jag er!

Mia

Dela inlägget
Annons
20 december, 2014 0
En röd rawfoodbok
Rawfood chokladfudge toppade med pistagenötter
Foto: Mia Hagenmalm

Jag inhandlade en bok häromdagen: Rawfood- hälsosam julmat till hela familjen av Ida Hjort och Ida Kirk Foged!
Där fanns massor av fina julrecept, bland annat denna ljuvliga chokladfudge som jag bara måste testa!
Men nu känner jag att det får vara bra med godis till jul efter denna underbara skapelse, men vissa saker kan man inte låta bli att göra. Nu hade jag inte vissa av ingredienserna hemma, och hade inte lust att köpa heller, men den blev supergod och höll ihop ändå.

En röd rawfoodbok
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Chokladfudge
2 1/2 dl solroskärnor, eko, blötlagda 4 timmar
2 1/2 dl dadlar, blötlagda i 3 dl vatten ca 2-4 timmar
1b dl kakaosmör, finrivet
1 dl kokossmör/
4 msk raw kakaopulver
3 dl vatten, gärna det vatten som dadlarna var blötlagda i.
1 tsk kanel
1 tsk psylliumfröskal
1 tsk vaniljpulver
1 nypa salt

Ev pistagenötter till topping.

I ursprungsreceptet ingick även 1 msk lecitingranulat, 1 msk carobpulver och 1 nypa malda nejlikor. Så vill man, ha i det också! 🙂

Gör så här:
Smält kakaosmör med kokossmör i ett vattenbad. Häll av vattnet från solroskärnorna. Använd gärna vattnet från dadlarna. Mixa sedan alla ingredienser till en len smet. Klä in en form med smörpapper och häll i smeten.( ca 17 X 25 cm). grovhacka nötter och toppa fudgen med det. Ställ kallt!

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
19 december, 2014 0
Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk
Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk
Foto: Mia Hagenmalm

Vad glad man blir när solen lyser, även om stunden i dag på morgonen var kort.
De få moln på himlen som jag såg i morse, har nu blivit fler och har skapat ett grått täcke över Nynäshamn och det blev mörkt igen. Men man får vara glad åt det lilla! 🙂 Det gjorde min dag!

Igår testade jag, med hjärtat i halsgropen att göra en helt vegansk kola.
Den är gjord på kokosolja och kokosgrädde, så lite rädd var jag allt att det inte skulle funka. Jag med min mjölkmage behöver utforska nya recept utan grädde och smör. Men det blev ju kola! En så himla, makalöst jättegod kola! Den slog nästan den lakritskola med chokladöverdrag jag hade förra året på bloggen, om man nu kan slå den! För den lakritskolan gjorde verkligen succe här i bloggen! Jag vet att flera av mina vänner ska göra den i år igen. Recept på lakritskola/

Annons

Vill du hellre göra lakritskola, fast med kokosolja och kokosgrädde istället för smör och grädde, gör enligt receptet nedan men med 3 msk kakao och 1 matsked lakritspulver och uteslut pepparkakskryddan! 🙂

Kola på ett smörpapper och inslagna kolor i smörpapper med snöre runt på en röd julduk
Foto: Mia Hagenmalm

Kola gjord på kokosolja och kokosgrädde
25-30 stycken
2,5 dl kokosolja, Eko
3 dl kokossocker, Eko
1 dl agavesirap, Eko
1,5 dl kokosgrädde (Bara det vita, gräddiga, inget av det vattniga), Eko
1 tsk vaniljpulver,Eko
4 msk raw kakao, Eko
0,5 krm salt
1 tsk pepparkakskrydda, Eko

Gör så här:
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull. Lägg med övriga ingredienser och rör om ordentligt. Låt småkoka under omrörning i ca 25-35 minuter.
Jag gjorde kulprovet, alltså droppade lite av smeten mot slutet i kallt vatten och ser om kolan håller ihop. Då är kolan klar. Häll upp i smörpapperklädd form. Låt svalna och stelna till. Skär sedan upp i lagom stora bitar! Är man lite pysslig och har tid kan man slå in kolabitarna i smörpapper med snöre runt om. Annars förvaras de i en glasburk med smörpapper emellan i kylen.

// Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
18 december, 2014 0
Grönsaksspiral på ett bord

I Stockholm har man fått snö i natt, men här i Nynäshamn lyser den med sin frånvaro.
Och fy så mörkt det är. Här regnar det idag och julstämmningen har svårt att infinna sig. Och trots att jag äter D-vitamin varje dag känner jag mig trött! Det som piggar upp och ändå ger en viss julstämning är att jag på väg till jobbet kan blunda för detta snöfria landskap när jag kikar på alla butikers julskyltningar eller går förbi blomsterkillarna på torget och insuper doften av alla granar som är till försäljning.
Jul, jul-strålande jul! Infinn dig!

I förrgår köpte jag en efterlängtad julklapp till mig själv! En grönsaksspiral.

Grönsaksspiral på ett bord
Foto: Mia hagenmalm
Annons


Nu kan jag göra fin ”pasta” av grönsaker, när jag gör mat. 🙂 Dessutom köpte jag en receptbok med rawfood. Nu återstår bara en köksassistent och en råsaftcentrifug! Dyra grejer! Men bra att ha när man lagar mat, bakar och vill göra egen juice!!

Igår hade jag tänkt göra kola och testa ett nytt recept. Men efter att ha varit på julklappsjakt och även i mataffären två gånger samma kväll, och när jag skulle sätta igång upptäckte att det fattades ingredienser ändå, gav jag upp. Notera till mig själv: Skriv en nota nästa gång! 🙂 Kolan får därför vänta till en annan dag.

Däremot gjorde jag hemgjort kokossmör. Alltså smör av kokosflingor!

Kokossmör i en glasburk på en vit duk med röda ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Kokossmöret kommer att ingå i ett recept som kommer på bloggen strax.

Kokossmör är alltså smör av kokosflingor, inte olja eller kokosfett.
Man kan ha det i rawfood, bakning eller exempelvis som smaksättare i smoothie. Jag mixade ca 200 gram kokosflingor och jag fick 1 1/2 dl kokossmör. Dessutom rostade jag flingorna lite lätt i en torr het stekpanna innan jag mixade. Mums!

Annons

Kokossmör ca 1 1/2 dl
200 g kokosflingor

Gör så här:
Mixa flingorna i ca 10 minuter eller tills du får ett lent smör. Om du vill kan du rosta flingorna innan. Det höjer smaken med flera snäpp! Så gott!
Man kan även blanda i exempelvis cacaonibs för annorlunda smak.Häll upp i ren glsaburk och tillförslut med lock. Smöret håller ca 1-2 veckor i rumstemeratur. Ställer du det kallt, stelnar det och blir svårhanterligt.

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
15 december, 2014 0
Fräsch grön-och rödkålsallad med apelsindressing och valnötter
Mia Hagenmalm på Stjärnjul 2014
Foto: Evelyn Hagenmalm

Så var Stjärnjulskonserterna över, och som alltid när det är över, känner jag en slags saknad och en stor tomhet i bröstet. Fem konserter har vi gett, men det går så fort! Underbart är kort heter det, och där får jag verkligen hålla med! Lyckan är ändå att vi har fått gett vårt hjärta till en publik på över 8000 människor detta år! Verkligen häftigt!
Det jag menar med att ge mitt hjärta, är att jag alltid sjunger från hjärtat! Och det är det vi i vår kör ALLTID förmedlar! Det berör!

Jag känner inte bara saknad, jag är otroligt trött också, trots att jag sovit bra efter i lördags.
Jag är helt tom på energi. Försöker boosta med energirik frukost och mat och är säkert mycket piggare i morgon. Hoppas jag. Har även konstaterat att jag, efter USA-resan och Stjärnjul gått ner i vikt över 5 kilo. Det gillar jag inte! Jag har en benägenhet att gå ner i vikt när jag stressar, trots att jag äter bra. Jag har alltid haft svårt att hålla vikten, och när jag var yngre var jag smal som en nötskrika. Och det är oerhört jättesvårt att gå upp i vikt när man har en hög förbränning. Jag minns att jag desperat mosade banan och åt tillsammans med vispgrädde varje kväll för att gå upp något kilo. Tyvärr funkade det inte! 🙂

Annons

Nu ska jag ägna julen till att försöka få tillbaka åtminstonde två av mina förlorade kilon.

Grö-och rödkålssallad i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Idag, så här inför jul, vill jag bjuda er, mina läsare på ett jättefint recept av en grön-och rödkålssallad som jag brukar göra! 🙂 Igår var jag så himla sugen på denna sallad, att jag bara måste göra den en gång innan jul! Den är verkligen supergod på julbordet! Fräsch, rakt igenom ekologisk och verkligen nyttig med sina fina ingredienser!

Grön-och rödkålssallad med apelsindressing och valnötter
2-3 portioner
1 grabbnäve grönkålssallad
ca 75 g rödkål
2 msk valnötter, grovt hackade
1/2 dl torkade tranbär
1 apelsin
Dressing:
3/4 dl rapsolja
1 msk nötolja(valfritt, jag tog sesamolja)
2 msk citronsaft, färskpressad
2 msk apelsinsaft, färskpressad
2 msk vitvinsvinäger
1 krm kryddnejlika
örtsalt, vitpeppar

Gör så här:
Vispa ihop alla ingredienser till dressingen.
Repa och hacka grönkålen och hyvla rödkålen, förslagsvis med osthyvel för tunna strimlor.
Skala och skär apelsinen i mindre bitar och blanda ner i kålen. Grovhacka vanötterna. Häll dressingen över salladen, tillsätt tranbär och blanda väl.
Toppa med valnötter. Låt gärna stå i kylen en stund så att smakerna verkligen får blanda sig! Supergott!

Ha det fint!

Annons

// Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons