Här är receptet på Linas soppa, lite modifierad då jag vill utesluta mejeri och gluten. Till linsspreaden fanns det med bröd, men jag valde att bre den på mitt glutenfria fröknäcke
Mums!
Soppa- Ängamat med linsspread
4 portioner
Linsspread
400 g röda linser, kokta, eko
1/2 kruka timjan, eko
Saft och skal av en halv ekologisk citron
1 vitlöksklyfta, pressad
ev. några droppar olivolja
Örtsalt och svartpeppar
Soppa
2 medelstora potatisar, eko
2 morötter, eko
1 knippe vårlök, eko
1 vitlöksklyfta, eko
0,5 huvud blomkål, eko
1 knippe grön sparris, eko
7 dl grönsaksbuljong, eko
3 dl (havre)grädde
2 krm salt
1 krm vitpeppar
1/2 ekologisk citron i klyftor
färsk timjan, eko
2 dl vatten
0,5 tsk havssalt
1 msk+ 2 msk kokosolja utan smak
Gör så här:
Börja med att finhacka en halv kruka timjan och häll av linserna i ett durkslag. Låt de rinna av ordentligt. Lägg timjan och linser i en mixer. Tillsätt skalet och saften av en halv, väl tvättad citron. Pressa i vitlöksklyftan och krydda med örtsalt och svartpeppar. Mixa alltsammans till en slät spread. Ställ kallt en stund.
Soppan:
Skala potatisen och skiva i tunna, mindre bitar och strimla vårlöken. Skär hälften av blomkålshuvudet i små buketter. Ta gärna med stocken i soppan. Skär av roten från sparrisen och skär i grova bitar. Spara knopparna.
Skala och skär morötterna i slantar.
Hetta upp 2 matskedar kokosolja i en gryta och fräs vårlök och en pressad vitlök lätt i några minuter. Tillsätt hälften av blomkålen och sparrisstjälkar och låt fräs med en stund. Häll över grönsaksbuljong. Koka upp och låt sjuda ca tio minuter. Mixa soppan slät, tillsätt grädde och koka upp.
Koka upp 2 dl vatten med 1/2 tsk salt och en matsked kokosolja. Lägg med resten av blomkålen, morotsslantar och koka al dente ca två minuter. Tillsätt sparrisknopparna och koka ytterligare två minuter. Häll av av vattnet och lägg ner i den mixade soppan.
Strö över finhackad timjan. Servera med citronklyftor att pressa över soppan och tillbehör av fröknäcke med linsspread som pålägg.
Ha det fint!
// Mia