Så var dagen D till ända! Dagen D var i dag då Kurera föddes på webben! Stort Grattis på födelsedagen Kurera!
Releasepartyt var väldigt trevligt! Oj vad de som anordnat det här måste ha slitit! Och vad redaktionen har slitit! En eloge till er alla! Känn er nöjda för det var en superfest! Hjärtligt tack!
Annons
För oss andra var det bara att svissa in på röda mattan och få ett glas bubblande champagne i handen och mingla lite bland alla leverantörer som demade sina fantastiska produkter. Kl 16 var det nedräkning. Väldigt spännande! Och! Där var den! Kurera på nätet! Vilken grej!
Nu är det bara att köra på som en vän till mig sa på facebook! Och att blogga på Kurera är inte bara att
skriva recept på mat. Det jag vill förmedla är att laga nyttig och god mat från grunden. Skippa alla halvfabrikat! Det är inte svårt. Och det tar inte så lång tid heller. Man kan göra snabbmat som ändå innehåller bra råvaror och som är näringsrik. Jag tar mig tiden att laga den där maten varje dag.
I dag är det premiär för Kurera på nätet! Ska på releasparty i eftermiddag. Jätte kul och spännande!
Vaknade ganska sent i dag! Hade ställt mobilens alarm på väckning, men lyckades stänga av den helt, för den ringde inte var tioende minut som den brukar Jag vill oftast ha lång startsträcka på morgonen och börjar helst dagen med att sitta och ”såsa” med en kopp kaffe och bara vara i min egna lilla värld en halv timme innan jag gör frukost. Men i dag var jag hungrig när jag vaknade. Det blev omelett och smoothie vilket jag vanligtvis äter till frukost. Den här smoothien innehåller banan, mango, spenat och ingefära.Jag skulle kunna göra ett helt upplägg för alla nyttigheter den innehåller, men det blir nog en annan gång. Den är i alla fall en av mina absoluta favoriter, och väldigt rik på antioxidanter, vitaminer och bra enzymer. Stoppar du dessutom i en sked ekologiskt kokosfett får du i dig bra fettsyror och massor av energi. Den här frukosten står man sig på hela förmiddagen fram till lunch. Smoothien är otroligt fräsch! Smakar som isglass. Mums! I morgonens omelett hade jag några skivade tomater , riven ost och lite gräslök. Ett glas vatten med gurkskivor i, och en skiva surdegsbröd med salami smakade gott till .Och kaffe förstås!
Visste du att gurka är basisk? Det är bra att dricka ett glas gurkvatten till maten om man är lite sur.
Annons
Superfräsch grön smoothie: 2 glas.
1/1 banan
1 dl fryst mango
25 gram babyspenat
ca 2 cm ingefära
2 1/2 dl äppel eller apelsinjuice
1 tsk kokosfett utan smak
Gör så här: Skala ingefäran.
Lägg banan, mango, spenat och ingefära i en mixer. Fyll på med juice och mixa till en slät drink. Ät genast!
Omelett 2 personer:
4 ägg
8 körsbärstomater
lite klippt gräslök
lite riven ost
örtsalt ev svartpeppar
Annons
Annons
Gör så här: Vispa äggen med några matskedar vatten, örtsalt och ev. svartpeppar.
Skiva tomaterna i mindre bitar. Stek äggröran i en stekpanna tillsammans med tomaterna. Stick lite i äggen när de börjar stanna så blir den mer krämig. Klipp i lite gräslök när den nästan är klar, och riv över lite ost som får smälta av omelettens egen värme.
Vilken härlig dag det var i går. Det kändes som om vädret ändå ville bjuda
på lite sommarvärme trots att vi kommit in en bit i september. Strålande
sol och varma vindar hade jag på min promenad runt strandvägen här i
Nynäshamn. Det är så fantastiskt vackert här. Man ser havet under hela
promenaden, och det är så rofyllt att bara sätta sig på en klippa och
Annons
insupa havets skiftningar och lyssna på vågorna. Det är som healing för kropp och själ och jag tillbringar många stunder där. Jag går även dit när jag behöver en lugn stund att tänka. Och i går ville jag öva på en låt som kören jag sjunger i, ska tävla med i VM på Hawaii nästa höst. Spännande och väldigt mycket jobb, fast på ett positivt sätt. Jag kan inte leva utan sång och musik. Det är mitt liv. Har alltid sjungit och som 9-åring uppträdde jag på min första talangjakt. Nu fokuserar jag mer på min kör, och har lagt solokarriären åt sidan. Att sjunga ger mig energi och ökar endorfinerna.
Det gör mig lycklig helt enkelt.
Jag blev väldigt hungrig av promenaden, och jag hade inte planerat någon middag ännu. Men kom på att jag hade 2 auberginer i kylen. Det går det ju att göra något smarrigt av. Köttfärs hade jag också i frysen, och jag gjorde en köttfärsröra och smaksatte den med det jag hade i kyskåpet. Man tager vad man haver! Det blev fantastiskt gott som min särbo brukar säga.
Köttfärs och grönsakfyllda auberginer
2 portioner
2 st auberginer
250g nötfärs
1/2 dl vatten
1 tsk örtbuljong örtbuljong
1 stor gul lök
2 msk olivolja
ca 8 st coctailtomater
10 st svarta oliver
1/1/2 dl riven ost
Finmalen havssalt och svartpeppar
Gör så här:
Annons
Annons
Halvera auberginerna och gröp ur köttet som du sedan skär i små tärningar. Skär oliver lite smått och dela tomaterna i fyra delar. Finhacka löken och fräs auberginetärningar tillsammans med lök, tomater och oliver i olivoljan tills de mjuknat. Ta upp grönsakerna och bryn köttfärsen och smaka av med salt och svartpeppar. Blanda köttfärsen med grönsaksfräset och fyll abuerginehalvorna med köttfärsröran. Fördela den rivna osten överst.
Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Obs! Även köttet som är kvar i abuerginerna måste också bli mjukt.
Servera gärna med en citronskiva att pressa över auberginerna och en grönsallad med tomat och rödlök.
I dag slutade jag kl 14 på jobbet. Jätte skönt att få gå hem tidigt för en gång skull.
Min dotter är hos en kompis och planerar för en tjejmiddag och min särbo är ute med båten, så jag får lite egen tid, bara för mig. Lite skönt faktiskt!
På väg hem från jobbet gick jag in på Ohléns här i Nynäshamn. En väldigt trevlig butik med presentartiklar och ett urval av snygga Odd Mollykläder. Skulle egentligen titta på en klänning, men fastnade för ett urläckert porslin istället. Hittade ett väldigt vackert fat, designe Mateus. Ganska dyrt, men MÅSTE ha! Får väl börja samla och köpa ett fat i månaden. Hade lite svårt att välja färg. Det fanns fat i så häftiga kulörer, men valde ett vitt till slut. Lite fegt kanske! Nästa gång kanske det blir ett turkost. Man kan ju faktiskt blanda. Ett bra alternativ för mig som har svårt att bestämma mig.
Kände för att göra en lasagne i dag. Lite tråkigt att laga till mig själv, men det kändes otroligt lyxigt att få lägga upp maten på mitt nya fat. Nice! Man äter ju med ögat också.
Annons
I lasagnen använder jag zucchini istället för pastaplattor. Och jag ersätter vetemjölet i bechamelsåsen med ägg. Man bara rör ihop ingredienserna till en kall sås. Klart på ett kick och väldigt behändigt och enkelt dessutom. Jag kör med uteslutande ekologiska råvaror så långt det bara går.
Här följer mitt recept:
4 portioner
1 1/2 zucchini
Köttfärsås:
Annons
Annons
300g ekologisk svensk köttfärs
1 stor gul lök
1 morot
1/2 zucchini
1 röd paprika
2 medelstora tomater
1-2 vitlöksklyftor
ca 30 st urkärnade svarta oliver
1/2 ekologisk grönsaksbuljong
3 msk tomatpuré
2 dl rödvin eller matlagningsvin
1 tsk oregano
örtsalt och nymalen svartpeppar
kokosolja eller smör till stekning
Gör så här:
Hacka löken fint och riv eller pressa vitlöken.
Skala moroten och skär sedan morot, zucchini, paprika och tomater i tärningar. Dela oliverna på mitten.
Fräs lök, vitlök och morotstärningar i lite smör eller kokosolja utan smak, tills löken blir genomskinlig. Blanda ner köttfärs och bryn under omrörning.
Annons
Tillsätt parika och zucchini och krydda med örtsalt, peppar och oregano. Låt stå och småkoka i ca 5 minuter. Blanda därefter i tomatpuré, oliver och tomater och rör om ordentligt. Häll på rödvin och smula ner buljongen. Rör samman och låt köttsåsen stå på spisen och småkoka på svag värme ca 40 minuter.
Ostsås:
70g ost ( välj efter egen smak. Jag tog en mildare variant).
2 ägg
1/2 dl grädde
2 dl creme fraiche
himalayasalt och vitpeppar
Gör så här:
Blanda creme fraiche och grädden med ägg och den rivna osten. Smaka av med salt och peppar. Låt den stå till sig en stund.
Smörj en ugnsfast form och skiva zucchini i ganska tunna skivor och lägg omlott i botten på formen. Krydda med lite örtsalt eller salt.
Täck med ett lager av ostsåsen och sedan ett lager av köttfärssåsen. Varva på nytt med zucchiniskivor, örtsalt och ett lager ostsås och sedan köttfärssås i några lager. Avsluta med zucchiniskivor och ett lager ostsås på toppen. Riv gärna över lite ost överst.
Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i ca 40-45 minuter.
Servera med rivna morötter, en grönsallad , ev. en skiva gott surdegsbröd och kallpressad olivolja att doppa brödet i.
Hej! Vad trevligt att du tittade in! Och vad roligt det ska bli att blogga här! På nya kurera dessutom. Så kul att få vara med från start. Att få vara delaktig i något nytt och unikt!Det ska bli så spännande!
Kom hem ganska sent igår, inte beroende på övertid på jobbet, utan för att jag efter att jag slutat mitt arbete, sprang runt i butiker för att se om jag kunde hitta en passande klänning till helgens festligheter. Ska på fest med 1920-talstema, så det kan ju inte vara vilken klänning som helst heller. Hittade dessvärre ingen, så det får bli gammal skåpmat ur min egen garderob. Får dekorera med lite band, rosetter och halsband så blir det säkert kanon. Om jag inte hittar någon i dag vill säga. För som vanligt är jag ute i absolut sista minuten.
Var jätte hungrig när jag kom hem, för det blev ganska sent. Och jag var jättesugen på pizza , så det fick bli vår middag. Gjorde degen på ägg, mandel och kokosmjöl för att göra en glutenfri variant. Och WOW!!! Det blev en grymt god pizza som även gillades av min 11-åriga dotter som annars är lite petig och misstänksam mot nya maträtter och smaker. Gjorde även tomatsåsen själv efter ett recept som jag fått av min dotter Jessica. Tycker att den är så makalöst god.
Här följer recept på en enormt god glutenfri pizza!!!
Annons
Sätt ugnen på 175 grader.
ca 4-6 portioner
Börja med pizzadegen/smeten:
4 ägg
1 dl vispgrädde
0,75 dl kokosmjöl
1/2 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm fint havssalt
1 1/2 dl riven ost, te x Grana Padano
Gör så här:
Annons
Annons
Vispa ägg och grädde ganska hårt i en skål. Använd ytterligare en skål till de torra ingridienserna. Blanda först fiberhusk ordentligt med bakpulver. Rör sedan i mandel och koksmjöl och se till att de blandas ordentligt med varandra. Rör- vispa ej ner gräddsmeten i mjölblandningen. Osten blandar du ner sist.
Låt stå och svälla i ca 5 min.
Fördela smeten på en bakplåt med bakplåtspapper. Smeten ska täcka hela papperet. Förgrädda i ugnen i 175 grader i ca 15 minuter. Under tiden den gräddas, gör du tomatsåsen.
Tomatsås:
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 tsk sambal oelek eller mer, beroende på om du gillar hetta.
1-2 tsk oregano
Annons
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och sambal oelek snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i 15-20 minuter på svag värme tills det mesta av vätskan kokat bort. Annars är det lätt att den här pizzadegen blir för blöt. då blir den degig.
Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk oregano efter smak.
När pizzadegen är färdiggräddad, ta ut den och höj värmen till ca 250 grader. Bre på den färdiga tomatsåsen och dekorera pizzan med det som du själv tycker om. På min pizza hade jag tomater, lufttorkad parmaskinka, mozzarella, svarta oliver, röd lök, kantareller och champinjoner samt zucchini. Grädda ca 10-15 minuter eller tills osten smält och fått färg. Servera gärna med en grönsallad och drick ett glas citronvatten till!
Såå gott!
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.