Annons

Grönkålsbullar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
22 december, 2017
Grönkålsbullar på ett vitt fat

Ibland är det svårt att hinna med allt som ska göras innan jul, men jag har iallafall hunnit laga dessa goda grönkålsbullar än så länge. De går snabbt och enkelt att fixa och de pryder verkligen sin plats på det gröna julbordet. Grönkål är dessutom fantastiskt nyttigt, så för dig som gillar kål är de klart något för dig. Jag bara älskar dem.

Grönkålsbullar
ca 16 st

1 rödlök, finhackad
3 dl finhackad grönkål
1 tsk agavesirap

Annons

200 g edamamebönor ( utan skida)
1 dl paranötter eller valnötter
1-2 msk fiberhusk
1/2 dl riven parmesan
örtsalt och svartpeppar.

Gör så här:
Fräs lök och den hackade grönkålen tills grönkålen mjuknar. Häll på sirap och blanda runt. Låt steka lite till.
Mixa nötterna till mindre bitar. Lägg med bönorna och mixa ytterligare. Tillsätt övriga ingredienser, örtsalt och några varv med pepparkvarnen och mixa tills allt blandas. Blöt händerna och rulla bollar av smeten. stek i olja eller smör runt om.

15 december, 2017 0

Många kommer nog att ägna helgen till att koka knäck och kola och kanske göra godis till jul. Vore jag ledig hade jag nog stått i köket hela helgen med diverse matlagning och godistillverkning, men jag ska ägna både fredag och lördag åt att sjunga Stjärnjul, så jag får ta mina lediga kvällar nästa vecka till det.
Håll utkik här i bloggen efter nya tips och recept på både nyttigare godis och mat i veckan som kommer.
Så länge bjuder jag på några av mina tidigare års recept.
Trevlig helg!

Mia

Annons

Vegansk kola

Kolabitar på smörpapper och inslagna i smörpapper på en röd julduk
Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood pepparkaksbollar med choklad och kardemummakräm

Pepparkaksbollar med choklad-och kardemummakräm toppade med lingon
Foto: Mia Hagenmalm

Saffranssmoothie med manukahonung och mango

Saffranssmoothie i vinglas toppade med hallon och myntablad
Foto: Mia Hagenmalm

Raw cheesecake med saffran och apelsinkräm

Rawfood cheesecake med saffranskräm på pepparkaksbotten
Foto: Mia hagenmalm

Raw peppermint cup

Annons

Mintchoklad rawfood
Foto: Mia hagenmalm

Raw Salty Caramel

Salty caramel rawfood
Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
14 december, 2017 0
Vegetariska julbullar
Vegetariska julbullar
Foto: Mia Hagenmalm

Nu närmar sig julen med stormsteg och jag är inte riktigt beredd på det trots att min hjärna mycket väl vet. Ibland vill jag gärna skjuta på saker, men julen går inte att skjuta på. Den infaller den 24:e december varje år, vare sig man vill eller inte.

Jag sjunger just nu Stjärnjul och förra veckan var en sån där vecka då jag till slut inte visste vilken dag det var då arbete, repetitioner och konserter flöt ihop. Jag är ganska trött idag. Men premiären gick fantastiskt bra och nu längtar jag till i helgen då vi har ytterligare tre konserter.

Häromveckan testade jag att göra julbullar. Dessa är verkligen jättegoda och kommer att ingå på mitt julbord i år tillsammans med denna goda rödbetssallad:Rödbetssallad med passionsfrukt och kokos

Annons
Rödbetssallad med kokos och passionsfrukt
Foto: Mia Hagenmalm

Ha det fint!

Mia

Vegetariska julbullar ( glutenfria)
4 portioner
3 dl svarta bönor, kokta
2 dl mandelmjöl
5 dl vatten
1/2 dl fiberhusk
1 liten gul lök
1 ägg
1 tsk mald kryddpeppar
1 tsk örtsalt
1 krm vitpeppar
olja eller smör till stekning

Gör så här:
Mixa eller mosa bönorna. Tillsätt övriga ingredienser och blanda väl. Blöt händerna i vatten och forma smeten till ca 20 bullar. Provstek gärna en. Håller bullen inte ihop så ha i mer fiberhusk. Stek bullarna i smör eller olja runt om i ca 8 minuter,

 

Annons

Dela inlägget
Annons
24 november, 2017 0
Bild: Pixabay

Dagens kost med socker, snabba kolhydrater, tillsatser och kemikalier är orsak till flera av dagens sjukdomar.
Snabba kolhydrater och socker orsakar stor skada och inflammationer i våra kroppar som sen leder till många av våra välfärdssjukdomar som hjärt- och kärlsjukdomar, led värk, diabetes, högt blodtryck, magproblem och cancer.
Jag läste just en väldigt intressant artikel om att epilepsi kan lindras av omläggning av just kosten. Jag tycker att man inom vården borde börja beakta maten vi äter och omläggning av kosten och dieter borde enligt mig skrivas ut på recept i framtiden för olika sjukdomar.

Sedan förra sekelskiftet har kunskapen funnits om att viss diet kan påverka onormal hjärnaktivitet hos patienter med epilepsi. Men nya effektiva mediciner togs fram och metoden föll i glömska så det dröjde nästan hundra år innan den kom i bruk igen. Det var först på 1990-talet som som dieten åter började användas inom den kliniska vården.

25 barn med epilepsi behandlas just nu med ketogen diet på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus med fantastiska resultat.

Annons

Tove Hallböök som är barnneurolog på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus säger att ketogen kost kan ge lindring när ingenting annat hjälper. 10-20 procent av de som ändrat sin kost har blivit helt fria från epilepsianfall och hos hälften av dem har antalet anfall halverats.

Ketogen diet är extremvarianten av LCHF.
Genom att utesluta alla kolhydrater och minimera protein och äta massor av fett hamnar kroppen i så kallad ketos som är ett tillstånd som är ungefär detsamma som inträffar vid svält. Hjärnan måste, när den inte får socker istället använda sig sig av ketoner som ett alternativt bränsle. Ketoner bildas när fettet bryts ner i levern, och sedan kan passera fritt från blodet till hjärnan.

-Den ketogena kosten kan ha extra stor effekt om det finns en ämnesomsättningsjukdom i bakgrunden. Till exempel om det är fel på transportören som tar in glucos i hjärnan. Ketogen kost kan till och med förhindra hjärnskador, säger Tove Hallböök.

Fettet i kosten fungerar som en alternativ energikälla när hjärnan drabbas av energibrist när den inte får glucos. Retligheten i hjärnan minskar och nervcellerna lugnar ner sig, vilket i sin tur dämpar de epileptiska anfallen eller tar bort dem helt.

Tove Hallböök vill ändå understryka att de bara rekommenderar ketogen kost när de utdömt andra , behandlingsmöjligheter som till exempel epilepsikirurgi. När epilepsi till exempel beror på ärrbildning i hjärnan eller en godartad tumör erbjuds så gott som alltid operation. Man rekommenderar även medicin framför ketogen kost eftersom att kosten i sig kan innebära en stor förändring i vardagslivet. En del föräldrar tycker att de klarar kostomläggningen utan problem medan andra tycker att det är extremt jobbigt.

Annons

Det är ett särskilt team runt barnen som behandlas med ketogen kost på drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.
Det är framförallt dietisterna som gör ett viktigt jobb med att lära ut hur man lagar goda kolhydratfattiga och fettrika måltider.

Kosten innebär mycket cream fraiche och olivolja och minimalt med kolhydrater och protein, och när läkare tillsammans med familjen beslutat att göra ett behandlingsförsök med kosten börjar man alltid med tre månader. om barnet skulle bli bättre, det vill säga får en minskninga av epilepsianfall under den perioden satasar man på att fortsätta med dieten under minst två år. barnet får under tiden gå på regelbundna viktkontroller och kontrollera så att blodfetterna håller sig på en acceptabel nivå.
Tove Hallböök säger att de är förvånade över hur få risker det är med ketogen kost. När de gäller en del av deras patienter diskuterar de en livslång behandling med ketogen diet.

Källa:Fett bra mot epilepsi

Dela inlägget
Annons
11 november, 2017 0
Radioaktiva moln efter mystisk kärnolycka

På vårkanten 1986 tog allt jod slut på alla apotek.
Det fanns inte att köpa någonstans. Läs om jod vid kärnkraftsolycka här
Själv låg jag febersjuk i sängen med sprängfyllda värkande bröst då jag drabbats av mjölkstockning. Jag var ordentligt sjuk och medtagen men jag minns så väl den fasansfulla nyheten om Tjernobyls kärnkraftsolycka då jag låg där i sängen och försökte amma min då fem månader gamla baby. Detta minne har etsat sig fast för evigt och jag minns ännu skräcken. Man gick ut med varningar om att inte vara ute i regn då moln med radioaktiva partiklar blåste in över hela Europa och Sverige. Dessutom varnades kvinnor för att amma sina barn och man skulle absolut inte äta späda grönsaker som började titta fram ur jorden på våren. Här hade jag alltså ammat min dotter flera dagar efter olyckan innan man förstod allvaret och gick ut med varningen. Jag var helt förtvivlad och ringde barnavårdscentralen där man lugnade mig och sa att jag skulle fortsätta amma. Jag trodde dem inte.
Någon vecka efter var min äldre dotter hos sin farmor och farfar. De hade då plockat rabarber och ätit dem. Jag var så arg och rädd, och det var första gången som jag skällde ut mina svärföräldrar som inte tog varningen på allvar. Jag ringde även strålskyddsinstitutet och bad om råd, men de hade inga råd att ge. Det var inte alls bra att äta rabarber eller amma. Så var det. Och jag kunde inte vrida tillbaka tiden och få det ogjort.
Därför kände jag igen den där känslan av maktlöshet och overklighet när jag läste detta i tidningen igår.
Radioaktiva moln över Sverige och Europa. Nu säger man dock att detta ska vara ofarligt, men hur kan det vara ofarligt? Radioaktivitet är radioaktivitet. Faller inte denna radioaktivitet till marken med regnet?

Annons

Mia

Över Sverige och Europa ligger det radioaktiva moln
och enligt franska strålningsexperter är ursprunget i någon form av nukleär olycka i Ryssland eller Kazakstan i september.

Man upptäckte avvikande radioaktiv strålning i atmosfären över Italien i början av oktober och franska strålskyddsmyndigheten IRSN har mobiliserat alla sina analysverktyg för att ta reda på källan. Den här föroreningen är, enligt strålskyddsinstitutet, ofarlig men det som förbryllar är att man inte har haft någon information om händelsen.

Mellan den 27 september och den 13 oktober har det radioaktiva ämnet rutenium- 106 funnits i luften på flera håll i Frankrike där de högsta nivåerna uppmättes i Nice. Enligt mätningar har upptäckten av radioaktivitet de senaste veckorna även visat sig i majoriteten av Europas länder.
Mätningar gjorda efter den 6 oktober visar att nivåerna gradvist minskat, enligt IRSN.

Ingen reaktorolycka
Om det skulle ha skett en kärnreaktorolycka skulle det radioaktiva ämnet rutenium-106 haft sällskap av andra radionukleära ämnen menar IRSN. Ursprunget är sannorlikt en kärnbränslehantering, en producent av exempelvis medicinskt radioaktivt material eller en satellit med retenium-generator som återinträtt i atmosfären.
Men ingen sådan satellit har återkommit till jorden under perioden enligt IAEA- Internationella atomenergiorganet, som undersökt detta.
Senaste veckornas väderrörelser pekar mot att den radioaktiva föroreningen uppnåtts i en region mellan floden Volga och Uralbergen enlig IRSN som menar att föroreningen har uppstått i Ryssland eller Kazakstan.

Annons

Källa: Aftonbladet
och här

Dela inlägget
Annons
27 oktober, 2017 0
Massdöd av insekter riskerar att jordbruket kan vara över om 60 år

Jag läste något väldigt obehagligt i morse. En verklighet som lämnade en oerhört bitter eftersmak. Inte för att jag lever om 60 år, men utvecklingen är skrämmande och jag bryr mig faktiskt om nästkommande generationer. Mina barnbarn och eventuellt mina barn lever då. Är det så vår framtid ser ut? Tänk att det är inom en så snar framtid detta handlar om. Nu måste vi verkligen göra något jätteradikalt för att rädda allt liv på jorden. Om det inte är försent vill säga.

Mia

Enligt FN kan jordbruket vara över om 60 år.
Idag är vi på väg mot ett ekologiskt Armageddon.
Massdöden av insekter som har upptäckts i Tyskland chockar forskare. Allt kommer att kollapsa om vi förlorar våra insekter säger professor Dave Goulson som deltagit i studien till The Guardian.

Annons

I Tyskland har forskare konstaterat en minskning av insekter med 76 procent de senaste 27 åren enligt studien som publicerades i vetenskapliga tidskriften Plos One.

Orsaken till massdöden är inte helt tydlig, men en av orsakerna är bekämpningsmedel och en annan är att jordbruket breder ut sig. Det vill säga att man verkar göra stora områden obeboeligt för de flesta former av liv. Jordbruket har väldigt lite att erbjuda vilda djur, säger professor Dave Goulson till ”The Gardian”.
Risken med bristen på insekter riskerar att få hela ekosystemet att kantra.

Men detta är inte det enda problemet.
George Monbiot, miljöjournalist på The Guardian, riktar även fokus mot ett annat stort problem- att den odlingsbara jorden är på väg att försvinna. Vi har bara 60 år av jordbruk kvar, har FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation tidigare varnat om jorden fortsätter att försvinna i samma takt som idag.

Det tar 1000 år för 3 cm jord att bildas,
uppger FN i en artikel i Scientific American.

-Det är ett jättestort globalt problem.
Vi måste ha jordbruk, det är en förutsättning för os att få mat. Och visst är det så att jordbruket har expanderat hela tiden på bekostnad av naturen, säger Thomas Kätterer, professor i marklära vid Sveiges lantbruksuniversitet i Uppsala. Så att jordbruket breder ut sig är en orsak till insektsdöden. Och samtidigt tar jordbruket skada av bristen av insekter.
Källa: Aftonbladet

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons