Annons

Här är jag i Honolulu!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
3 november, 2013
Hawaii 2013

Har efter en lång resa äntligen checkat in på rätt hotell i Honolulu!

Hawaii 2013
FotoMia Hagenmalm

LI New York blev besvikelsen stor när vi anlände till hotellet. Ett slummigt hotell i rena gettot nära flygplatsen. Vi blev hänvisade till ett rum på en loftgång med en ytterdörr som inte gick att stänga och låsa ordentligt. Mellan dörrkarm och dörr var en stor glipa som man kunde se igenom. Riktigt obehagligt. Nej där kunde vi ju inte sova. Vi checkade ut igen efter en halv timme och tog in på ett annat hotell istället. Jag hade inte kunnat sova en blund i det rummet.

Sen kunde vi äntligen ta oss in till själva New York och Brodway och Time Square. Det var både kul och jobbigt för vi var otroligt trötta efter resan. Min dotter somnade på stolen på restaurangen när vi skulle äta middag. Dagen efter fortsatte vår resa mot Hawaii.

Annons

Och nu är vi här! Äntligen! Några lediga dagar med sol och bad väntar sen är det dax för att repa med kören. Den 7: e börjar tävlingarna.

Må så gott! Mia

28 oktober, 2013 0
Pumpasoppa i svartrandig djup skål dekorerad med pumpafrön och strimlor av morötter

I morgon bitti kl 8:00 startar vår resa mot New York och i övermorgon far vi vidare mot VM-tävlingarna i Honolulu på Hawaii! Oiiihhh, vad det pirrar i magen av tanken!
Hawaii är verkligen en paradisö. Jag tävlade där med kören 2008, och jag är riktigt glad att åter få besöka denna pärla! Jag menar, när kommer man till Hawaii annars? Det är ju sååå långt att åka. Det märkliga är att jag ända sedan jag var liten, har velat besöka just Hawaii. Och så får jag åka dit 2 gånger på bara några år. Underbart!

Det är ju Halloween i veckan, eller hur är det? Jag har ingen riktig koll på det där, men har sett att körsystrar lagt upp statusar på Facebook där de firar Halloween i USA just nu. Jag hade tänkt att baka en kaka med pumpa, men tiden har inte räckt till i helgen. Eller! Jag har inte haft någon lust, heter det. 🙂
Så jag är lite fräck och kör helt enkelt en repris på soppan jag gjorde förra året vid den här tiden. Mycket god pumpasoppa!

Pumpasoppa i svartrandig djup skål dekorerad med pumpafrön och strimlor av morötter
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Het pumpasoppamed lime&ingefära
ca 6 portioner:
ca 2 kg pumpa/ Butternut
1 liten riven Zucchini
2 st finhackad gul lök
4 st finhackade vitlöksklyftor
ca 4 cm färsk riven ingefära
7 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
2 1/2 st ekologisk grönsaksbuljongtärning
saft och skal av 1 st lime
1 st pepparfrukt
1/2 dl färsk hackad koriander
2 msk kokosolja med smak
ev salt och peppar
färsk persilja eller riven morot för garnering
Gör så här:
Skala pumpan, kärna ur den, och skär i bitar (spara kärnorna).
Kärna ur pepparfrukten och finhacka den.
Fräs lök, vitlök, pepparfrukt och koriander i kokosolja.
Rör hela tiden så att det inte blir bränt, annars är det risk för att löken smakar beskt.
Häll på vattnet, vinet och tillsätt buljongtärningar och koka upp. Lägg ner bitar av pumpan. Låt koka i ca 15 minuter eller till pumpan är mjuk.
Tillsätt kokosmjölken och smaka av med lime och limeskal och ev salt och peppar.
Häll ner den rivna zucchinin och låt soppan få ett snabbt uppkok.
Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan.Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna.
Toppa soppan med rostade pumpakärnor och färsk persilja eller riven morot.

Ha det gott nu! Det ska jag ha! / Mia

Dela inlägget
Annons
24 oktober, 2013 0
Blomkålsgratäng på svartrandig tallrik

Nu har jag ordentlig resfeber! Igår ville jag inte ens åka. Idag har jag dock fått mycket gjort av det som ska vara färdigt innan jag åker.
Som till exempel bankärenden, betala alla räkningar, ringa försäkringsbolag osv. Igår fick jag hjälp att få på vinterdäcken på bilen och jag har tvättat klart. Det känns mycket lugnare nu, och jag längtar verkligen tills jag sitter på planet mot New York på tisdag! På tisdag! Det är då vi börjar resan, jag och min dotter. Mot Hawaii! Helt sjukt underbart! Nu är det lite som ska inhandlas, som svenskt kaffe vilket är ett måste. Kaffet i USA är inte att leka med. Otroligt äckligt!

Måste berätta om mitt lilla apotek som är med på resan. Jag äter redan betakaroten och det har jag även med mig. Jag får alltid soleksem av solen annars, men jag slipper det med betakaroten.. Tea tree olja är ett annat måste. Mot insektsbett osv. Jag har även solskyddsfaktor 30, ecos solkräm utan nanoteknik. Och jag kan inte vara utan Secuvies After Sun. Den är helt outstanding. Läker solsveda och eksem på ett kick. Ett Universalmedel. Helt naturligt! Lactiplus, goda bakterier för semestermagen, även om det är mycket rent på Hawaii. OCH!! Inte att förglömma: Cool Down! Min trygghet vid tävlingar! Cool Down är ett speciellt extrakt från grönt te som gör att man blir lugn och fokuserad. Superbra!

Min lunch idag blev en blomkålsgratäng med ost, paprika och kalkonbacon. Tyvärr blev fotot ganska dåligt då jag tog bilden med mobilen då min kamera gått i strejk.

Annons
Blomkålsgratäng på svartrandig tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

 

Blomkålsgratäng med ost och kalkonbacon.
2 portioner:
1 litet blomkålshuvud
100 g philadelphiaost
0,5 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
1 msk örter
1 gul eller röd paprika
4 cm purjolök, skivad
1/2 paket kalkonbacon
smör

Gör så här:
Lägg blomkålshuvudet i en kastrull med kallt lätt saltat vatten som täcker hela grönsaken. Koka upp och låt sjuda under lock ca 10-15 minuter. Känn gärna efter med en sticka. Det ska vara lite al dente (tuggmotstånd).
Häll av vattnet från blomkålen och låt det rinna av i exempelvist ett durkslag. Skiva under tiden paprikan och finhacka löken. Stek i smör tills löken blir genomskinlig. Skär bacon i tärningar och fräs snabbt. Lägg blomkålen i en ugnsfast form. Blanda osten med pressad vitlök och örter och bred på röran
över kålen. Fördela bacon, lök och paprika över blomkålen. Ugnsgratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter på 225 grader. Servera med sallad.

Ha det gott!/ Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
21 oktober, 2013 0
Kastanjer på saltbädd i foliepapper

Om du fortfarnade tänder grillen ibland, passa på att slänga på lite kastanjer i foliepaket.

Kastanjer på saltbädd i foliepapper
Foto: Mia Hagenmalm

Våra svenska kastanjer är inte ätbara, men det finns att handla i matvarubutiker.
Ta två ark foliepapper och vik upp sidorna. Fyll på med grovsalt i botten. Skär ett kryss i kastanjerna och lägg sedan på dem på saltbädden. Vik ihop till ett paket och lägg på grillen. Kastanjerna är färdiga när de öppnar sig. Kan ta upp till 45 minuter. Avnjut med smör! Mums!

Annons
Dela inlägget
Annons
17 oktober, 2013 0
Morotssoppa med gräddfil och solroskärnor i svartvit skål
Morotssoppa i svartrandig skål dekorerad med en klick gräddfil och solroskärnor
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det billigt med rotfrukter, och även ekologiska har ett bättre pris än vanligt. Det blir mycket av den varan när jag handlar. I dag var jag sugen på något vegetariskt så jag slängde ihop en morotssoppa till lunch! Den blev riktigt god och het!

Morotssoppa med sting
4 portioner:
7 morötter

Annons

2 sötpotatis, medelstora
2 vitlöksklyftor
1 gul lök
2 msk färsk ingefära
8 dl vatten
2 dl kokosmjölk
2 grönsaksbuljongtärningar
1/4 röd chili
2 msk olivolja
herbamare örtsalt och svartpeppar
1 tsk timjan

Gör så här:
Skala morötter och sötpotatis och skär i mindre bitar. Hacka den gula löken och chilin fint. Riv ingefäran och pressa vitlöksklyftorna..
Fräs allt i olivolja tillsammans med svartpeppar i en gryta. Häll på vatten och lägg i buljongtärningar. Krydda med herbamare. Koka ca 15-20 minuter eller tills rotfrukterna är mjuka. Mixa direkt i grytan.
Sätt grytan på spisen igen och spä på med kokosmjölk och låt koka upp. Smaka av med herbamare örtsalt och eventuellt mer svartpeppar. Servera med en klick syrlig gräddfil och strö gärna på örter och solroskärnor. Till det åt jag en bit fröknäcke med ost.

Ha det gott i höstmörkret! Tänd lite ljus och mys! / Mia

Dela inlägget
Annons
16 oktober, 2013 0
Spenatpaj i bege pajform

 

I helgen gjorde jag en jättegod spenatpaj med mandel och kokosmjöl i pajdegen. Det blev riktigt gott!

En bit spenatpaj på tallrik med svarta ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Spenatpaj med gorgonzola

Annons

Pajdeg:
100 g smör
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 ägg

Fyllning:
500 g bladspenat, fryst
100 g gorgonzola eller ädelost
2 ägg
2 dl vispgrädde
Herbamare örtsalt och svartpeppar
1 liten gul lök, finhackad
1/2 röd lök, i skivor
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl valnötter, hackade

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen. Arbeta in det rumsvarma smöret och sist ägget. Tryck ut i en pajform och förgrädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 10- 15 minuter. Lägg den lätt tinade spenaten i botten av pajskalet. Smula över ost och salta rikligt med herbamare örtkrydda. Fräs lökhacket i lite smör i en gryta tills den blir genomskinlig. Fördela den stekta över spenaten. Vispa ihop ägg, vispgrädde lite herbamare och svartpeppar och häll över pajen. Fördela solroskärnor, valnötter och skivade rödlök på pajen. Grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30-35 minuter. Servera med en god sallad.

Ha en fin dag! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons