Annons

Häxjakt och krig i ekodebatten!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 juni, 2015

Det pågår heta debatter omkring ekologiskt eller besprutad mat, GMO och alternativa medel kontra läkemedel.
Sjukdomar som orsakas av GMO, bland annat Morgellons sjukdom beskrivs som vaneföreställning besläktad med parasitoforbi där man hånar och hänger ut en enskild person.
Så ruttet!

Och när media går ut och larmar om bekämpningsmedel och gifter i maten som kan orsaka sjukdomar så är det alltid personer, exempelvis från Livsmedelsverket som kommer med en motsats och skyla över med att det inte alls är är någon fara att äta.
Jo men visst! Ät på bara! Det larmet är snart glömt och gömt! Åter igen mörkar Livsmedelsverket fakta!

Annons

Ta bara detta med larmet om kadmium i vete/pastan!
Media larmar om det rekordhöga halterna av giftet kadmium i pasta. (Det gäller förstås allt som är gjort av vete; bullar, mjöl och bröd osv).
Kadmium är ett gift, precis som arsenik och skadar njurar och försvagar skelettet samt kan ge bröst-och livmoderscancer.

Dessa höga halter beräknas att kosta staten miljardbelopp varje år skriver SvD.

Men bli nu inte oroliga kära svenska medborgare!
För Livsmedelsverkets toixkolog, Richard Bjerselius säger i SVT,
-Det är betydelsefullt för den enskilde individen men på befolkningsnivå ser vi inte att det är ett problem.
Hade det varit det med de här halterna hade vi naturligtvis gått ut själva med att informerat konsumeneterna om detta.

Det värsta är att man har vetat om kadmium i flera år utan att ha vidtagit åtgärder. Och Livsmedelsverket ska vara till för att skydda och upplysa folket? En myndighet man ska lita på!
Huga!

Även Coops undersökning av familjen där man mätte halterna av gifter i urinet när de åt icke ekologisk mat kontra när de åt ekologisk mat är i blåsvädret.
(Läs mer här/ om undersökningen och vad Livsmedelsverket sa om det).

Annons

Jag läste just en debatt i tidningen Land – Lantbruk och skogsland.

Torbjörn Fagerström som är professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds Universitet sågar totalt Coops film ekoeffekten!
Han anklagar Coop för hästhandlarfasoner som präglar ut övertolkade vetenskapliga resultat med skrämselpropaganda och att det är oanständigt att föra konsumenterna bakom ljuset! Han menar att Coop fablar och hittar på egna tolkningar.
Han skriver också att GMO-motstånd, biodynamiskt jordbruk, antroposofi, homeopatiska metoder inom djursjukvården behandlas respektfullt och okritiskt (?) som om dessa rörelser spelar på samma planhalva som vetenskap och beprövad erfarenhet. Men det gör de inte! DE är vetenskapsfientliga ideologier som inte hör hemma i ett kunskapssamhälle???????

Torbjörn Fagerström skriver också med tanke på Coops film att den vetenskapligt relevanta tolkningen av IVL:s resultat är att de uppmätta halterna saknar betydelse ur giftsynpunkt, allt annat är ren demagogi. Punkt!

Ja du Torbjörn Fagerström! Jag jobbar också genom beprövad erfarenhet OCH har kunskap även om jag inte har vetenskapliga bevis på allt i ditt kunskapssamhälle! Och det är ju mycket synd att inte läkare, forskare och alternativa metoder kan jobba på samma planhalva istället för att motarbeta och kasta skit på varandra.

Ja jag är ju inte forskare, men jag hoppas att jag är en klarsynt och förnuftig människa som förstår gifternas inverkan på människan!
Eller är jag betraktad som en galen flummare och hippie som inte hör hemma i vårt kunskapssamhälle för att jag vill upplysa människor och värna om människors hälsa?

Annons

Om jag tar insektsmedel och besprutar grönsaker innan jag sköljer av dem i vatten och sen skär ner det i en sallad! Skulle du vilja äta den då? Förmodligen inte! Vad är då skillnaden med att äta besprutade grönsaker och frukt som du handlar i affären?
Det handlar enbart om vanligt, sunt förnuft! Det behöver man inte vara forskare, vetenskapsman eller myndighet för att förstå.

Och även om, som Livsmedelsverket går ut till oss oroliga konsumenter att gifterna i maten ligger under gränsvärderna så finns det något som heter coctaileffekten.
En effekt av ALLT vi äter och som samlas i kroppen!
Gränsvärden spelar liksom ingen roll! PUNKT!!!
Det får mig att börja undra på vilken sida Livsmedelsverket är. På industrin eller statens? För inte verkar det vara på konsumenternas.

Axel Mie som är forskningsassistent på Karolinska Institutet svarar Torbjörn fagerström i samma debatt.
I en nylig producerad om fyra vetenskapliga artiklar undersökte ett lag på 18 forskaresamhällskostnader inom EU av hormonstörande av kemikalier som befolkningen utsetts för. För insektsbekämpningsmedel ur gruppen organfosfater beräknas den årliga samhällskostnaden inom EU till 146 miljarder Euro, främst pågrund av minskad produktivitet genom lägre IQ. Det mesta använda organfosfaten är klorpyrifos som även mättes i IVL:s studie. Dessa beräkningar är baserade på resultat av långtidssudier hos barn samt på en hormonstörande effekt som hittats i djurförsök i vetenskapliga studier. När EU godkänner bekämpningsmedel tas det inte hänsyn tilldessa epidemilogiska studier och de flesta hormonstörande effekter testas inte. Sveriges kemikalieinspektionen hållning är att klorpyrifos inte uppfyller kraven i EU:s regler för att vara godkänt. Det glädjande är att organfosfater inte är godkända för användning i Sverige. Ändå är vi ungefär lika utsatta för dessa som konsumenter i andra länder då vi importerar det mesta av vår frukt

Tack för det Axel Mie!

Fakta:
Debatt Torbjörn fagerström har
Debatt Axel Mies svar här:t

4 juni, 2015 0
tidning med bild och text
tidning med bild och text
Foto: Mia Hagenmalm

För några månader sedan blev jag intervjuad i tidningen Expressens bilaga ”Allt om LCHF” i en debatt om syra bas-balansen, och hur man ska äta för att ha ett bra PH i blodet-kroppen samt vilka sjukdomar en försurad kropp kan bli belastad av. Jag är ju Ja-sägare till att man behöver äta en basisk föda, medan tillfrågade i samma debatt; Nutritionisten Eva Warensjö, Lemming som jobbar på Livsmedelsverket inte alls tror på den teorin. Dels för att som hon sa, eskimåer inte är sjuka trots att deras kost består mestadels av kött vilket är försurnande för kroppen och dels eftersom att den inte är vetenskapligt bevisad. Kostdoktorn Andreas Eenfeldt trodde inte heller att kosten varken gör till eller från för kroppens PH-värde, men att maten som rekommenderas för att balansera PH-balansen, vanligtvis är rätt bra mat.

(Läs om syra/bas-balansen här bas-och-syrabildande-foda/)

Okej! Jag tänker inte jag vika mig i mina argument. Jag är helt övertygad om att det är nödvändigt för oss att äta en basisk kost för att hålla oss friska. I Tyskland har man till och med sjukhus där cancerpatienter får lära sig att äta basisk kost för att svälta cancercellerna.

Annons

Den som skapade begreppet syra-basbalansen var en läkare vid namn doktor Ragnar Berg som i 40 år arbetade i tyska näringsforskingslaboratorier. Doktor Ragnar Berg påvisade att vissa födoämnen är syrabildande och andra basbildande. Teorin är dock inte vetenskapligt bevisad men rekommendationen av hur man ska äta har visat sig vara riktig erfarenhetsmässigt.

Man utsöndrar vanligtvis syraöverskottet (Koldioxid) genom lungor, njurarna och huden.
Men när kroppen är sur så lagras syrorna istället i bindväven och leder. Har man ett för stort syraöverskott i kroppen använder kroppen kalk (Calcium) ifrån skelettet och därmed kan skelettet på sikt bli urkalkat. Sjöar kan bli sura-syrefattiga men det kan kroppen också bli. Man kalkar/basar sjöar och man måste kalka/basa kroppen genom att äta basisk föda. För att hjälpa kroppen att balansera PH-värdet ska man därför dra ner på syrabildande föda.

Jag vill också förklara syreomsättningen i kroppen och hur himla viktigt syre är för kroppens absiska/syra funktion.
Friska celler i vår kropp behöver syre för cellandning och tillväxt.
Är våra kroppar inte tillräckligt syresatta kan cellerna förändras och bli fria radikaler eller dö. Läs vad fria radikaler är här:/
Vi andas in syre som sedan sprids genom våra cellembran och in i våra röda blodkroppar. Blodkropparna cirkulerar sedan runt i kroppen och syresätter vävnader som är i stort behov av syre. Syremonekyler i våra kroppar samarbetar med våra enzymer som sätter igång många oxidativa processer. En av de restprodukter som kommer från oxidation är koldioxid, som efter cellförbränning frisätts från cellerna till blodet. Efter det transporteras koldioxiden tillsammans med hemoglobin och bikarbonat tillbaka till lungorna och processen börjar om. Därför är det viktigt att man genom god utandning gör sig av med koldioxiden eftersom att koldioxid är försurande för kroppen. Alla enzymer i kroppen är också beroende av att kroppen har ett stabilt PH-värde för att kunna arbeta optimalt. En försurning gör att enzymerna arbetar sämre.
Genom inandning, genom huden och av det vi äter får vi i oss gifter. Och nu mer än aldrig förr. Det är leverns uppgift att rena kroppen från dessa gifter och omvandla dem från fettlösliga till vattenlösliga. Eftersom att det vid denna process bildas mycket fria radikaler är det jätteviktigt att kroppen har en tät näring av antioxidanter och vitaminer som kan ta hand om dessa fria radikaler eftersom att en brist på dessa näringsämnen orsakar att avgiftningen försämras och toxiner, gifter och tungmetaller istället lagras i kroppens vävnader istället för att föras ut via gallan/avföring och urin. Det är alltså därför det bildas urinsyra i lederna och man kan då få gikt.

Det är jätteviktigt att man äter en näringsrik föda och vitaminer samt antioxidanter för att kunna ha en bra syresättning i blodet och i de röda blodkropparna då dessa har till uppgift att bränna och neutralisera gifter genom oxidation då ett syrefattigt blod försämrar denna process.

I tarmen behöver också PH-värdet vara rätt för både bakterier och enzymer då en försurning gör att enzymerna blir er långsamma och det ökar risken för sjukdomar och svamptillväxt som candida.

Annons

DR Otto Warburg som 1931 fick Nobelpriset för sin upptäckt för sambandet mellan syre och cancer. Hans studier visade att syrebrist i cellerna var den främsta orsaken till cancer, och att cancerceller inte kan överleva i en basisk miljö men trivs ypperligt i syrafattig miljö samt att en kropp som har en bra PH-balans även har en bättre syreupptagningsförmåga.

Mia

Dela inlägget
Annons
3 juni, 2015 0
Kyckling med rabarber och havregrädde i en rund form

Vädret tänker alltså fortsätta sin höstlika bana. Här blåser det ordentligt och det är gråmulet och kallt.

Inatt sov jag väldigt dåligt på grund av fullmånen, tror att jag fick ca fyra timmars sömn. Jag somnade dock in ordentligt fram på småtimmarna och när väckarklockan ringde var jag så trött att jag stängde av den och somnade om. Även min dotter som skulle upp till skolan försov sig. Så idag är jag riktigt trött. Men då somnar man desto fortare ikväll! 🙂

Till middag idag blir det kyckling med rabarber! Rabarber finns det ju gott om just nu och denna rätt är så smakrik och enkel att göra. När det är kallt och ruggigt ute, tycker jag att det är gott med något kryddigt och varmt att äta.

Kyckling med rabarber

Annons

2 portioner
2 st kycklingfileèr
herbamare örtsalt
2 dl vatten
1/2 buljongtärning (grönsaks eller kyckling
2 dl rabarber, skurna i bitar
2 dl grädde (jag använde havregrädde)
1/2 tsk sambal oelek
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl mango
1 msk honung
1 hackad salladslök, nedskuren i bitar

Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Strimla kycklingen i mindre bitar och krydda med örtsalt och bryn i smör eller kokosfett i en stekpanna. Häll över vatten och buljongtärning och låt koka upp så att buljongen löser sig.
Lägg sedan kyckling med buljong, mango och rabarber i en ugnsfast form. Blanda ihop övriga ingredienser utom salladslök och häll det i formen. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera med salladslök. Servera med fullkorns- eller råris och en sallad.

Ha det fint! // Mia

Dela inlägget
Annons
1 juni, 2015 0
Grön Limeglass gjord på ärtor och banan toppad med hallon i två glasskålar

Första sommardagen, den 1:a juni 2015 och det känns mer som en höstdag i början av oktober än sommar. Regn och storm ger kalla vindar och jag har fortfarande dunjackan på för att inte frysa. Hoppas att det vänder och blir varmt snart. Härlig värme och soliga dagar är vad jag väntar på!

Trots att vädret envisas med att hålla kvar vid snålblåsten vill jag ändå fresta med en härligt limegrön nyttig raw glass!
Ni måste ju hålla med om att den ser riktigt god ut?! Och god är den! Färgen kommer faktiskt från gröna ärtor, men av dem känner man inte ett spår av smak när glassen är klar. Och så är det en riktigt nyttig glass.
Gröna ärtor är proteinrika och innehåller alla B-vitaminer kroppen behöver förutom B-12. De är rika på C-vitamin och zink, vilket stärker ditt immunförsvar, men även järn , magnesium och kalium. Ärtor är även rik på en stor mängd av antioxidanten karoten Den innehåller även vitamin K som är viktig för uppbyggnad av skelettet.
Dessutom är den rik på folat och matsmältningsfrämjande kostfibrer som håller igång magen och ger en längre mättnadskänsla trots att de är fettsnåla.
Att äta gröna ärtor håller också blodsockerbalansen på en bra nivå, och man slipper sötsuget efter maten.

Annons

Så ät ärtor! Det mår du himla bra utav.

Vill man inte göra glassen just nu, kan man ju vänta tills värmen kommer. 🙂 Men den är hur enkel som helst att mixa ihop, och helt ljuvligt god! Ät den som ett nyttigt mellanmål, eller som en efterrätt.

Grön raw limeglass
2 portioner
2 frysta bananer, skivade, eko
100 g gröna frysta ärtor, eko
1/2 ekologisk lime, saften av
2 krm ekologiskt lakritspulver
1 knippe ekologisk mynta eller 2 droppar eterisk ekologisk pepparmintolja -om man vill
ev. vatten
ev agavesirap om du behöver mer sötning

Gör så här:
Lägg alltsammans i en mixer och kör till en slät härligt grön glassmet! Blir den för svår att mixa, ha i lite vatten. Smaka av om du behöver mer sötning.
Jag toppade med smulor av frysta hallon.

Ha det bäst! 🙂 Mia

Annons

Recept är insperat av Leila Lindholm

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2015 0
Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Rawfood lingontårta dekorerad med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det Mors Dag!
Jag har gjort en Raw Lingontårta efter recept ur boken Green Sweets & Treats av Erika Billysdotter. En riktigt vacker tårta och underbart god.

Syrener i en rosa kanna
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Från början hade jag faktiskt tänkt att byta ut lingonen mot jordgubbar, men hittade inga färska ekologiska. Så då gjorde jag med lingon, och det är jag glad för nu när jag smakat denna fantastiska tårta. Så god! Syrlig och söt på samma gång. En smakupplevelse! 🙂

Lingontårta
ca 10 portionsbitar
1 1/2 dl pekannötter
17 medjooldadlar, urkärnade
rivet skal av 1 ekologisk apelsin
2 nypor salt

Kräm
3 dl cashewnötter, blötlagda 2 timmar och sköljda
2 dl vatten
Rivet skal av 1 ekologisk citron
1/2 dl honung
3 msk psylliumfröskal
1 nypa salt

Choklad
1 dl smält kakaosmör
1/2 smält kokosolja
1 dl kakaopulver
2 msk honung
1 tsk bourbonvanilj
1 nypa salt

Till montering
1 1/2 dl kokos chips
2 dl lingon, färska eller frysta

Annons

Gör så här
Tårtbotten
1. Kör pekannötterna till mindre bitar i en matberedare med
s- blad.

2. Blanda ner apelsinskal och salt. Mixa. Tillsätt dadlar en i taget när matberedaren är igång.

3, Pressa ut massan i en springform (18-20 cm i diameter ) klädd med plastfilm eller bakplåtspapper.

Kräm
Mixa samman alla ingredienser till krämen.

Choklad
Rör samman alla ingredienser till chokladen för hand. Smaka av. Vill du göra den sötare tillsätt mer honung.

Annons

Montering av kakan.
Bred ut en tredjedel av cashewkrämen över tårtbotten.
Sprinkla ett lager med kokoschips över krämen.
Sprinkla ett lager lingon över kokoschipsen .

Häll chokladen över lingonen. Ställ tårtan kallt i 10 minuter. Chokladen ska stelna.

Ta fram tårtan ur kylen och ta bort kanten från formen och klä hela tårtan med resten av cashewkrämen med en slev eller slickepott.

Lägg en hög av lingon i mitten på tårtan.
Klä sedan kanterna på tårtan med kokoschips.

Lingontårta dekorerda med kokoschips och lingon på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en fin mors dag och helg! Mia

Dela inlägget
Annons
28 maj, 2015 0
Rabarber-och jordgubbskräm toppad med jordgubbar och pollen i en vit skål
Rabarber-och jordgubbskräm toppad  med  jordgubbar och pollen  i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Förra veckan gjorde jag årets första rabarberkräm. Det är så gott och smakar verkligen sommar! 🙂

Rabarber ska med fördel hettas upp innan användning. Råa rabarber är rik på oxalsyra, och i stora mängder kan det rubba kroppens upptagningsförmåga av kalcium och även orsaka njurproblem.
Man vara försiktig med att äta råa rabarber i stora mängder om man har någon njursjukdom eller ge råa rabarber till små barn därför att deras njurar är känsligare än vuxnas.

Upphettade rabarber däremot frigör höga koncentrationer av antioxidanterna polyfenoler vilka har många spännande hälsoegenskaper och som enligt studier har visat sig kunna reducera tillväxten av cancerceller.

Annons

I Aftonbladet fanns det för några år sedan en artikel där man berättade att forskarna på Sheffield Hallam universitet i engelska Yorkshire plockade rabarber som man ugnsbakade i ca 20 minuter i förhoppning att hjälpa patienter med blodcancer/leukemi

Har gjort några maträtter med rabarber också som kommer upp på bloggen så småningom. 🙂

Tillbaka till rabarber krämen. Den är så god att äta som den är men en morgon pimplade jag den med jordgubbar. Jordgubbar och rabarber gifter sig verkligen med varandra.

Rabarber kräm.
600g rabarber skurna i bitar
(1 1/2 dl kokossocker eller annan sötning)
4 dl vatten
Redning
2 msk potatismjöl utrört i lite vatten

Gör så här:
Skölj, skär och koka rabarberna tillsammans med kokossocker ca 5 minuter eller tills de mjuknat. Red av med potatismjöl. Häll upp i en ren skål och låt kallna.

Annons

Rabarberkräm med jordgubbar
1 portion
2 dl rabarberkräm
8 jordgubbar, tinade eko
ev 1/2 banan

Häll krämen i en mixer. Lägg ner sex av jordgubbarna och mixa. Tycker du att krämen är för sur, mixa med en halv banan. Skär de andra två jordgubbarna i bitar och toppa soppan med dem och strö ev lite blompollen över.

Ha det bra!// Mia

 

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons