Annons

Hemgjord ekologisk nyponsoppa med mandel&kokosgrädde

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
8 oktober, 2014
Nyponsoppa med kokosgrädde och nötter i ett glas med
hemmagjord nyponsoppa i ensvartvitrandig skål dekorerad med kokosnötsgrädde och en kvist med nypon
Foto: Mia Hagenmalm

Jag och min dotter älskar nyponsoppa med grädde!
Helst ska den vara kall, men jag kan lika gärna dricka den varm. Och så ska den vara hemmagjord, ekologisk och förstås utan vanligt vitt socker. Jag vill att min dotter ska ha något nyttigt att äta till mellis när hon kommer hem från skolan, och nyponsoppa är ju väldigt nyttigt, rätt tillagat. Inte den man kan köpa i pulverform eller på tetra.
Nypon är ju väldigt rik på C-vitaminer, faktiskt innehåller bäret mer C-vitamin än andra bär.
Dessutom är den rik på magnesium som är bra för dina muskler. Nypon är även cancerhämmande, kolesterolsänkande och blodtryckssänkande.
Den här nyponsoppan sötade jag med kokossocker. Kokossocker har ett ganska lågt GI och innehåller bra med antioxidanter. Antioxidanter bidrar till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. Och för att göra den ännu lite nyttigare tog jag kokosgrädde istället för vanlig grädde.

Annons

1 Liter hemmagjord Nyponsoppa med mandel&kokosgrädde
1 liter vatten
1 dl nyponpulver, ekologiskt
1/2 dl kokossocker
(någon matsked potatismjöl eller arrowrot att reda med, om man vill)

Gör så här:
Rör ner nyponpulvret i 1 liter kallt vatten och vispa ordentligt så att det inte är klumpar i. Värm soppan till kokopunkten och vispa ner kokossockret i soppan. Låt koka några minuter. Om du vill reda soppan, vispa ut någon matsked potatismjöl eller arrowrot med kallt vatten och häll i en tunn stråle ner i den varma vätskan. Låt få ett snabbt uppkok under kraftig vispning. Ta av och låt bli kall. Servera med kokosgrädde och mandlar som du rostar lätt i en het, torr stekpanna.

Tips:Kokosgrädde:
Det finns en krämigare variant kokosgrädde på tetra att köpa i matbutikerna. Jag brukar sätta in kokosmjölk/grädde i kylen. Då särar den sig, och kokosvattnet hamnar överst och grädden underst så jag ställer förpackningen uppochner så att när jag öppnar den, är grädden överst.

8 oktober, 2014 0

Oiihhh! Det är faktiskt bara tre veckor kvar tills jag sätter mig på flyget till New York!
Tre veckor! Den 1:a November kl 18 går ridån upp för Rönninge Show Chorus i Carnegie Hall!
Den 19/10 har vi genrep i Nacka Aula för dem som inte kan följa med oss till Canegie Hall och se vår unika Broadwayshow! Och shit vad vi sliter, drillar, sjunger, övar, repar! Inte bara tonerna ska sitta! Vi putsar på fraser, på dynamik, på pitsch, på övertoner, på takt på koreografi, om och om igen. Det går STRÅLANDE bra! Nu börjar koreografini nya låten, sitta hos mig, och då är det extra kul att sjunga! Man bara gör! Flyger! Det är LYCKA!

Jag bara älskar att sjunga! Jag får massor av energi och må-bra-hormoner till hjärnan.
Rena dopaminkicken varje tisdag! Och att sjunga stämvist, att lära sig en stämma, har visat sig vara en komplicerad och väldigt utmanande sak för hjärnan. Nya sinapser bildas av stressen och kan till och med skapa nya hjärnceller. Ju mer vi tränar, desto starkare hjärna. Det säger Gunnar Bjursell, professor vid Karolinska institutet som även säger att musiken kan liknas läkemedelseffekter, lika stark som en orgasm eftersom att sjunga inger en så stark upplevelse.

Annons

Att sjunga är som att få massage inombords då man genom sången använder sig av diafragman.
Hjärta och lungor får jobba och det frigörs hormoner säger Christina Grape, hälsovetare och sjuksköterska, som gjort studier på sångens effekt av människan.

Så sjung och var glad!!

Fakta: Expressen

Mia

Dela inlägget
Annons
8 oktober, 2014 0
Foto av två personer som står gramför en butik i en galleria

Förra veckan var jag och mötte upp Tony Irving!
Dels bloggar ju Tony här på Kurera men mest var jag nyfiken på att höra honom berätta om Rosenseriens nya manliga serie i hudvård, som Tony varit med och tagit fram! Äntligen en bra, manlig ekologisk hudvårdsserie!

Rawfood zucchinipasta med cashewsås 016Oj vilket positivt intryck jag fick av denne man! Tony är otroligt trevlig och en mycket ödmjuk person! Dessutom är han skitsnygg!

Tony berättade att han tidigare hade använt syntetiska produkter samt fillers och botox, men hans hud mådde inte bra av det.
Efter att ha provat några av Rosenseriens produkter, och upptäckt att hans hud mådde så mycket bättre av dem, tog Tony kontakt med Rosenserien och frågade om de var intresserad av ett samarbete. Och det ville de! Tony har alltså själv varit med och tagit fram nya manliga serien i Rosenserien! Både i funktion, doft samt förpackningarnassnygga design och utseende.

Annons

Och eftersom att produkterna inte är testade på djur, så har Tony själv ställt upp som försöksperson.

Bild på Tony Irvingaffisch med rosenseriens produkter
Foto: Mia Hagenmalm

Jag använder själv en del av Rosenseriens hudvårdsprodukter, och även deras MANLIGA deodorant.
Jag föredrar den sportiga citrusdoftande deon framför rosdoften. 🙂 Och den funkar verkligen! Och så är de aluminiumfria,

Rosenseriens produkter tillverkas i Sverige,
och innehållet ger en bra balans mellan vitaminer, mineraler, antioxidanter och proteiner. Serien har hudvård för både ansikte och kropp.

Produkterna i den nya manliga serien har en otroligt fräsch doft av sportig citrus,
och är liksom den kvinnliga serien tillverkad till största del av ekologiska råvaror, de är 100 % naturliga och de flesta produkterna är till och med Svanenmärkta, vilket är en garanti för att produkterna uppfyller höga krav på hälso, miljö och kvalitet. Som bas i seriens produkter har man grönt te och aloevera gele och när man tittar på innehållet av produkterna ser man att de innehåller och bygger på medicinalväxter som trollhassel och arganolja. De är alltså så naturliga att man kan äta dem, om man nu skulle vilja! 🙂

// Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
4 oktober, 2014 0

kanelmuffins på blått fat

Återupplivar ett recept från förra året så här på kanelbullens dag! Ha en trevlig helg och dag!

Så var det kanelbullens dag i dag! Är det något som är gott, så är det ju nybakade kanelbullar. Men ack så farligt för min mage. Och för kroppen. Men ibland saknar jag nybakade hemgjorda kanelbullar, det gör jag!
Annars är jag egentligen ingefan av fikabröd, och har aldrig varit. Men jag tycker att det är kul att baka. Och visst äter jag kakor utan vete och socker, men bara vid festliga tillfällen eller när jag har gäster.

Annons

Förra året på kanelbullens dag, bakade jag kanelbullar med mandelmjöl, men i år gjorde jag muffins istället. Med kanel!
Och bara för att jag kunde plocka till mig lite äpplen på min promenad igårkväll, så fick det bli äpple i också. De som har äppelträd i sina trädgårdar här i Nynäshamn, brukar ställa ut lådor med fallfrukt så att förbipasserade kan ta för sig av det som annars skulle ha blivit slängt! En eloge till er alla äppelträdägare! :-)

Kanel&äppelmuffins
12 stycken:
200g smör
6 ägg
2 dl sukrin melis
250 g philadelphiaost
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
1 1/4 msk kanel
3 tsk bakpulver
2-3 äpplen
Smör till stekning
2 msk kanel

Gör så här:
Smält smöret och låt svalna. Vispa ägg och sukrin pösigt.
Blanda alla torra ingredienser i en skål för sig. Se till att bakpulvret blir ordentligt blandat med mjölet.
Häll ner smör och ost i äggsmeten och rör därefter ner mjölblandningen. Skala äpplen och skär i små bitar. Rulla dem i kanel. Stek äppelbitarna försiktigt i smör.
Fördela 1-2 äppelbitar i 12 stycken muffinsformar. Häll över kaksmet men inte ända upp i formen. Grädda i mitten av ugnen på 220grader i ca 25-30 minuter. Pudra över lite sukrin melis

Ha en trevlig helg!/ Mia

Dela inlägget
Annons
3 oktober, 2014 0
Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden
Raw kanelbullar på ett fat och koppar med blå blommor i bakgrunden
Foto: Mia Hagenmalm

I morgon är det ju kanelbullens dag, så jag tänkte ha lite framförhållning och ”bakade” lite raw kanelbullar igår.
Egentligen hade jag tänkt göra glutenfria bullar som jag har ett fint recept på, men det får bli en annan gång. Ibland finns inte tiden eller orken att stå i köket, och min arm hindrar mig från att knåda deg just för tillfälle.

I morgon ska jag på kalas och fira min alldeles egna lilla kanelbulle, mitt lilla barnbarn Minou, som fyller år på självaste bulldagen. 3 år blir hon nu mitt lilla solsken! 🙂 Hurra för lilla Minou en dag i förskott!

Annons

Raw kanelbullar 10 st
2 dl mandelmjöl
2 dl dadlar, Blötlagda i minst en timme
1 msk kanel
1 tsk vaniljpulver
3 msk kokosolja utan smak

Gör så här:
Mixa ihop alla ingredienser. Blir ”degen” för torr, ha i fler dadlar eller kokosolja. Pröva dig fram. Tryck ut degen i bullpapper och ställ kallt, gärna i frysen.

Fyllning:
10 dalar
1/2 dl russin
1 msk kanel
1/2 dl cashewnötter, blötlagda ca 3-4 timmar
1/2 tsk vaniljpulver
1/2 dlvatten
1 msk kokosolja

Gör så här:
Mixa daldar och russin med vatten och kokosolja. Tillsätt övriga ingredienser. Mixa tills du har en jämn smet. Toppa de färdiga ”bottnarna” med smeten. Ställ kallt. Istället för pärlsocker dekorerade jag bullarna med kokosflingor.

Tips!
Du kan också kaval ut ”bulldegen” mellan två bakplåtspapper, bre över fyllningen, rulla ihop som en vanlig bulldeg och skära i bitar.

Annons

Ha en trevlig helg!

Mia

Dela inlägget
Annons
2 oktober, 2014 0

Det har varit ganska tyst sista tiden om GMO, så jag vill återuppta det ämnet.
För jag har just läst Genmanipulation av Bertil Wosk!
Jag vill att människor ska veta vad GMO är, för inte många vet det.
Gmo, eller genmanipulerade organismer betyder att man gör ett ingrepp i arvsmassan, för att förändra en egenskap i en organism för att ge upphov till en önskad egenskap.

När man förädlar eller avlar något finns det naturliga gränser för hur man kan förädla eller avla växter och djur.
Naturen själv sätter gränser för vad som är möjligt eller inte möjligt och det finns vissa kontrollmekanismer som ser till att djur inte kan se ut hur som helst.

Annons

Men med genmanipulation- GMO tar man ingen hänsyn till att dessa mekanismer.
Med GMO kan man spränga dessa gränser, och man kan korsa organismer på ett icke naturligt sätt. Som ett exempel har ett forskarlag i Schweiz genom att manipulera kontrollgenen för ögon kunnat skapa en fluga som har 14 ögon, bland annat ögon på vingar och ben. Låter lite sjukt och scary tycker jag. För kan man skapa flygande ögon, vad kan man inte skapa då.

De multinationella företagen inom kemi och läkemedelsindustrin är de som dominerar forkning inom gentekniken.
Och bland de sex främsta finns Monsanto, Du Pont, Sandoz och Giba-Geigy. Monsanto har bland annat utvecklat PCB, Agent Orange vilket är ett avlövningsmedel som användes i Vietnamnkriget för att göra vegetationen glesare och på så sätt komma åt gerillaförband. Man har också tagit fram DDT, ett väldigt giftigt insektsgift, Dioxin, Roundup som är ett totalbekämpningsmedel med akut giftighet och Aspartam. Det är också så att mangenom GMO utvecklar resistens mot växtgifter som man själv producerar.

Gmo sker främst inom jordbruksområdet.
Man har haft som mål att förlänga produkens livslängd i butiken, underlätta transporter och göra förädlingen mer lönsam.

Idag är sojabönan det viktigaste basmedelt i världen.
Tillsammans med med en hel del bekämpningsmedel odlas det konventionellt. Roundup som är ett av världens mest sålda ogräsmedel står för den tredje största förgiftningsorsaken i USA och görmarken steril, förgiftar vattnet,och dödar livet i havet. Roundup är framtaget av Monsanto, samma företag som lyckats ta fram genmanipulerade sojabönan RoundupReady, vilket har ett passande namn eftersom att bönan är resisstent mot företagets eget bekämpningsmedel Roundup! Ja det går att tjäna mycket pengar på att sälja sojabönor som är resistent mot bekämpningsmedel, men framförallt kan man sälja mer bekämpningsmedel. Företaget Monsanto har patent på sojabönan, men också på själva genen som kan säljas och manipuleras in i vilken organism som helst.
Soja är vanlig att ingå i halv- och helfabrikat som till exempel pasta, bakverk, köttproduktioner, glass och barnmat.

Den första långtidsstudien på GMO-mat visar att råttor som fötts upp med tre olika typer av genmanipulerad majs i 90 dagar fick allvarliga skador på flera organ, men särskilt på lever och njurar.
Hela 80 % fick bröstcancer och 70% av honorna och 50% av hanarna dog i förtid. Råttorna fick bland annat GMO-majs tillverkade av Monsanto, en majs som odlas i USA och är föda till både människor och djur. Majsen finns i frukostflingor, tortillas och majssnacks.

Annons

Vad kan då GMO-genmanipulerad ha för hälsoaspekter på oss människor.
Risken är överhängande att vi skapar nya sjukdomar och rena epidemier genom genmanipulation.Militären i USA forskade på biologisk krigsföring med specifika egenskaper att sättas in mot speciella folkslag eller nationer.

En flertal experter anser att AIDS är resultatet av denna militära forskning, där ett genmanipulerat virus HIV spreds via experiment med HIV-infekterat vaccin mot hepatit.

Aminosyran L-tryptofan, ett kosttillskott som används av miljoner människor världen över, bland annat mot sömnlöshet, skapade sjukdomar när det Japanska företaget Showa Denko förändrade tillverkningsprocessen så att en bakterie genmanipulerats för att tillverka L-tryptofan. Men den genmanipulerade bakterien tillverkade förutom L-tryptofan även mycket giftiga ämnen och detta ledde till att preparatet gav upphov till en epidemi av sjukdomen EMS där 37 människor avled och 1 500 människor drabbades av permanenta skador och ett okänt antal drabbades av andra skador.

Det förekommer också att genetiskt material från nötter och skaldjur introduceras i andra livsmedel. Många människor är allergiska mot just nötter och skaldjur. Och eftersom att man INTE behöver ange om en produkt är genmanipulerad kan man vänta allvarliga problem för allergiker.

De risker man tar med genmanipulation är bland annat rubbning av ekosystemet.
Nya sjukdomar som sprids över artgränserna.
Allergiframkallande ämnen i livsmedel, ökad användning av växtgifter. Risken är också att genmanipulerande organismer överför sin främmande gen till andra arter via korsbefruktning. det innebär att vi snart får växter och ogräs som också är resistenta mot bekämpningsmedel. Då kräver industrin nya bekämpningsmedel och mer genmanipulation för att rädda situationen. Dessa problem har dessutom redan dyjkt upp.

Annons

Sjukdomar bland grödor får större möjlighet att spridas när de till exempel innehåller gener som gör att de tål frost.
När en bakterie vid namn Klebsiella Plantieola genmanipulerades för att omvandla växtrester till etanol som bränsle inom jordbruket, blev följden attekologin i jorden förändrades och växterna dog av alkoholförgiftning eller andra sjukdomar. Den genmanipulerde växten slog ut nödvändiga, för växterna microorganismer.

10 skäl att undvka GMO
GMO är skadligt
GMO smittar för all framtid
GMO skadar miljön
GMO ökar användningen av bekämpningsmedel
GMO ger farliga bieffekter
GMO ökar INTE skörden och motverkar INTE svält i världen
Myndigheternas översyn av GMO är försumbar
Bioteknikindustrin använder sig av pseudovetenskap för att visa att GMO är ofarligt
Oberoende forkning och rapportering attackeras och förtrycks
Omsorg om kommande generationer

Sammanfattningen av det hela!
Genmanipulation är ett jättelikt experiment med oförutsägbara följder. När de skadliga effekterna upptäcks är det redan försent att rätta till problemen.

Källa: Genmanipulation av Bertil Wosk. Ladda ner hela foldern hos www.holistic.se

Mia

 

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons