Annons

Hemma igen! Med guldmedaljen runt halsen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 november, 2013
Hemma igen! Med guldmedaljen runt halsen!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Så var man hemma igen efter en lång resa som tog nästan 30 timmar från dörr till dörr. En resa över halva jordklotet!

Vi mellanlandade i New York ett knappt dygn och upplevde lite av Manhattan och Time Square, Broodway. Tyvärr var vi så trötta efter resan att det bara blev en snabbvisit i storstaden. Idag minns jag knappt att vi varit där.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Skyskrapor
Foto: Mia Hagenmalm

Det är helt otroligt vilka kontraster det blir från att ha varit i värmen med vajande palmer och komma hem till kyla och skrapa bilrutor från frost. Samtidigt måste jag säga: Borta bra men hemma bäst!
Sverige är egentligen fantastiskt vackert!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Någonting jag verkligen har saknat när jag varit borta är att få äta bra mat. I USA / Hawaii innehåller precis allt socker.Och det gäller även råvaror. Det är jättesvårt att hitta något neutralt. Och ingrediensförteckningar behöver man tydligen inte heller ha på vissa varor. Jag blev så glad när jag hittade coleslaw i manuella disken. Men ingen ingrediensförteckning på den vilket ter sig väldigt konstigt för mig som är van att allt ska stå. Hur klarar sig en diabetiker eller allergiker? När jag sedan skulle smaka, var den sötare än sötast. Jätte äckligt! Varför söta coleslaw? På hotellrummet fanns det dock både micro och kylskåp. Och även om jag inte gillar att använda microvågsugn, så var den till stor hjälp när vi lagade vår egen mat på dagarna. Det blev mycket äggröra och frukt och grönsaker. Men också skitmat! Man är ju tvungen att äta. Och det är väldigt dyrt att leva där!

Själva resan gjordes ju i ett syfte. Jag hade inte direkt semester, även om det blev sol och bad och lite äventyr också! Hawaii är väldigt vackert med sina vulkanberg och natur.

Syftet för resan var ju att tävla på A-nivå med kören och göra bra ifrån oss! Och det gjorde vi! Väldigt bra! Vi vann allt! Hela tävlingen! Och slog poängrekord med de högsta poäng som någonsin delats ut i en final i dessa tävlingar!
Dessutom var vi också den första utländska barbershopkören som någonsin vunnit! Helt otroligt makalöst! Vi har inte bara vunnit utan vi har gjort historia! Jag kan knappt fatta att det är sant! Men jag har ju min championmedalj runt halsen så det är sant! 🙂 Vi har tränat drillat, repat och slitit för detta guld i två år nu, så det är vi så värda!

Rönninge Show Chorus dirigenter Anna Alvring och Britt-Helene Bonnerdahl håller tal för vinnarkören RSC på hawaii 2013
Foto: Mia Hagenmalm

Mina guld-dirigenter Anna Alvring Och Britt-Helene Bonnerdahl

Annons

13 november, 2013 0
Potatiskaka med lite gott som förrätt
potatiskaka_460x330Jag är en potatismänniska. Jag måste äta potatis flera dagar i veckan, annars tycker jag inte att jag fått någon riktig mat. Och potatis är ju egentligen ett bra tillbehör. Mat och potatis, som jag brukar säga.
Häromdagen gjorde jag en liten förrätt till mig själv, bara för att lyxa till det lite i vardagen. Enkelt och snabbt.

Potatiskaka med creme fraiche och rom
1 potion

2 medelstora potatisar
smör och rapsolja till stekning

Annons

salt och peppar.
1 msk kaviar/rom
1 msk creme fraiche
lite hackad rödlök

Gör så här:
Skala potatisen. Riv den i strimlor. Smält en klick smör och rapsolaj i stekpannan. Lägg ner potatisen och platta till den till en kaka.Krydda med salt och peppar. Stek på medelsvag värme ca 5 minuter sida. Kolla med gaffel om potatisen är genomstekt.Kakan får gärna ha en lite brun stekyta. Låt svalna något. Lägg en klick creme fraiche, rödlök och rom på kakan. lite sallad och tomater är gott till. Njut! Mums!

(Ibland har jag gjort två stora potatiskakor och en svampstuvning när vi är fler som ska äta: Lägg den ena potatiskakan på ett fat. Häll på svampstuvning, exempelvis champinjon eller kantarell. Lägg den andra potatiskakan över. Servera till exempelvis en bit stekt kött).

Ha det gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
12 november, 2013 0
Hälsoknäcke

Hälsoknäcke

Jag äter bara glutenfritt om jag äter bröd, men kan tycka att det man köper eller bakar på glutenfritt inte är så gott. Så jag valde att försöka baka ett eget knäckebröd utan vete. Det blev supegott när jag blandade i frö också. Tänk bara på att kavla ut degen riktigt tunt och att den gärna får vara lite ”blöt” och kladdig när du gräddar den.

 

Hälsosamt knäcke bakat på majs&- bovetemjöl.

Annons

3 dl majsmjöl
0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl bakepro
1 tsk salt
1 dl solroskärnor
0,5 dl linfrö
0,5 dl sesamfrö
1 tsk kokossocker
0,5 dl oliv- eller rapsolja
1 ägg
2 dl kokande vatten

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en skål. Koka upp vattnet och tillsätt ägg, olja och vatten. Arbeta till en deg.Skulle degen vara allt för lös/blöt, tillsätt mer majsmjöl.Eller om den är allt för torr och hård, tillsätt mer vatten och olja. Dela degen i två bitar. Lägg den mellan två smörpapper och kavla ut degen till tunna kakor. Nagga kakorna med en gaffel. Grädda i mitten av ugnen i 200 grader ca 20-30 minuter. Låt svalna på galler. Bryt i bitar. Jättegott med en bit ost på.

Ha en trevlig dag! / Mia

Dela inlägget
Annons
10 november, 2013 0
VM Guld!!!!

Vi vann! Min kör Rönninge Show Chorus vann VM i barbershoo i natt svensk tid.

Jag är så lycklig! OCH! Det var med högsta poäng som någonsin delats ut i en final!

Idag här på Hawaii sitter jag med guldmedaljen runt halsen och gråter glädjetårar och skrattar om vart annat! Efter allt slit är vi så värda det!

/ Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
7 november, 2013 0

I morgon är det dax! Då står vi på scenen här i Honolulu och tävlar i semifinalen för VM i barbershop! Det är så spännande och kul! Längtar efter att äntligen få visa världen det vi har drillat, tränat, övat på varje tisdag i två år nu. Håll tummarna för oss! Man kan faktiskt följa tävlingarna på webben. Om du orkar vara vaken natten mellan torsdag och fredag kl 00.28 får du se Rönninge Show Chorus sjunga!

Gå in på: sweetadswebcast.com.

Ha det fint! Här skiner solen och det är väldigt hett idag! /Mia

 

Annons
Dela inlägget
Annons
4 november, 2013 0
Mascarponemousse i coctailglas toppat med björnbär.
Mascarponemousse i coctailglas toppat med björnbär.
Foto: Mia Hagenmalm

Jag är en sån där lappfia! Alltså, jag skriver ner saker på baksidan av kvitton osv, och det gäller även recept som jag kombinerar ihop. Tanken är att jag ska lägga upp recepten i bloggen, men ibland hamnar lapparna i fickan på byxorna, och har man otur åker det med i tvättmaskinen när jag ska tvätta byxorna. Det händer, men är dock inte ofta. Det är inte kul att tvätta papperslappar med kläder. Tvätten blir så luden av små, små pappersbitar då.
Min mascarponemousse-lapp blev tvättad. I byxorna, i tvättmaskinen. Så surt! Jag la ner mycket tid på det receptet, prövade mig fram och utvecklade. Nåväl. Det man inte har på minneslappar får man ha i huvudet. Bara att göra om hela receptet och smaka om det blev lika gott som förra gången. Denna gång gjorde jag två efterätter av en. Lika bra att smida medan järnet är varmt. Nästa recept kommer till nästa helg! Om jag kan hålla reda på min minneslapp förstås. 🙂

Mascarponemousse med kolasmak & björnbär:
2-3 portioner

Annons

1,25 g mascarponeost
1/2 tsk bourbon vaniljextrakt
1 1/2 msk sukrin melis
1/4 citron, rivet skal
1/2 krm kanel
3 svartpepparkorn
1/2 tsk balsamvinäger
2 dl grädde
2 msk kolasås
20g mörk choklad,( jag tog 100 pure nibs Love Chock).

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Kolasås: (Det som blev över sparade jag till glass. Recept kommer snart)

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.