Annons

Hur mycket socker är det i din frukost?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
20 mars, 2014

När mina vuxna barn var små, gav jag dem ofta smörgås och ett glas Oboy till frukost. Jag har idag fruktansvärt dåligt samvete för att jag inte visste bättre. Jag åt ju själv smörgåsar och Oboy. Visst! Oboy innehöll ju mycket socker, men gjorde jag varm choklad av kakao, använde man ju socker till det också. Men jag skapade ju ett sockerberoende hos mina barn. Då hade jag förstås inte den insikt jag har idag.
Jag själv är sockerberoende, även om jag idag inte längre äter socker. Jag har tagit bort raffinerade livsmedel som vete, vitt ris, vit pasta som ju i kroppen omvandlas och blir socker. Det har varit en lång väg att komma hit till vad jag äter idag. Flera år faktiskt. Men kunskap föder insikt, och jag mår så mycket bättre både fysiskt och psykiskt. Att jag ändå betraktar mig som sockerberoende är att har man ett beroende, så är man beroende hela livet. Att äta en vetebulle en gång kan resultera i en chokladkaka nästa dag, och så är man där igen. Det är lätt att trilla dit.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.
Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.

Annons

Nu till helgen kan det vara bra för er som är med i sockerutmaningen, att tänka på vad din frukost kan innehålla. Jag gör ofta ”studiebesök” och kollar med lupp på ingrediensförteckningar på livsmedel. Tyvärr kan man ju inte lita på ingrediensförteckningar längre, när det matfuskas hej vilt på marknaden.

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis goda undantag, men läs innehållsförteckningarna noga!

Även pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv innehåller faktiskt socker som smakförstärkare! Det är sällan jag sett påläggsmat utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär innehåller socker! Sylten till gröten köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
1 glas Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp!

Annons

Gör en bra dag! / Mia

 

20 mars, 2014 0
nyttig lunch som består av avokado och gurka
Foto: Mia Hagenmalm

Bit i en sur citron och du stoppar sockersuget?
Ja det är faktiskt så att sura livsmedel ger lägre blodsockernivåer. Det har med PH-balansen att göra. Sura livsmedel sänker Ph-värdet i maten, vilket håller maten kvar i magsäcken längre och det innebär att blodsockrets nivåer blir mer balanserat. Vinäger på salladen eller i ett glas vatten innan maten . Det är också bra att använda sig av te x citron, yoghurt osv i matlagningen. Bra är också att äta surkål, eller sura bär och frukt efter maten. Och att äta en bit citron kan stoppa ditt sötsug.

Syra/bas-balasden i kroppen är viktig för en bra blodsockerbalans.Ju mer basisk föda du äter, desto stabilare blodsocker får du.

Annons

Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.

Föda kan vara basisk eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, raffinerad föda som vitt ris, socker, vete. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt.

Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen, liksom kokosflingor, nötter, smör och oljor Citroner är sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.
Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.

Här bjuder jag på en nyttig gurk- och avocadosoppa som jag brukar göra med tanke på syra/basbalansen.

Annons

Ingredienser (4 portioner)
2 avokado, eko
1 gurka, eko
1 gul lök, eko
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten

Gör så här
Finhacka löken och fräs den snabbt i lite smakfri kokosolja. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa.

Må så gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
19 mars, 2014 0
Det gömda sockret hittats i Liptons och Twinings te!
Foto: Matfusket
Foto: Matfusket

Delar med mig av ”Matfuskets” bild som jag hittade på facebook häromdagen!

Och i Aftonbladet igår kunde man läsa att man hittat upp till 20 procent socker i tepåsar från Lipton och Twinings, Inte naturligt socker, utan rörsocker. Men man har inte deklarerat att varan innehåller socker i bruksanvisningen. Studien är gjord av Norska Tv 2

Enligt Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket måste allt som ingår i livsmedel skrivas in i innehållsförteckningen.

Annons

Det är alltså inte helt lätt att undvika socker idag. Till och med i till exempel kyckling kan man hitta socker! Otroligt! Inte så konstigt att så många är sockerberoende!?

/ Mia

Dela inlägget
Annons
19 mars, 2014 0
Vatten som rinner ner i ett vattenglas

I dag på dag 3 i sockerutmaningen på Kurera facebook har jag tipsat deltagarna att man ska dricka vatten för att få en bra balans på blodsockret. Och det är jätte bra att ta ett glas vatten, gärna med en citronskiva eller gurkskivor om man känner att sötsuget är på väg. Ett glas vatten till maten ger alltså bättre blodsocker.

Vatten som rinner ner i ett vattenglas
Foto: Mia Hagenmalm

Detsamma gäller maten vi äter. Ju högre vattenhalt i de livsmedel vi äter, desto mindre påverkar det blodsockret.

Men vatten är också bra för din hormonbalans. När man inte dricker tillräckliga mängder vatten, bildar kroppen vasopressin, vilket är ett hormon som koncentrerar urinen i dina njurar för att på så sätt spara vätska. Det är inte bra, för vasopressinet drar även samman dina blodkärl, och det resulterar i ett högre blodtryck. Lagom mängd är ca 1,5 liter per dag!

Annons

Så spä på med vatten! Livets dryck!

 

 

Dela inlägget
Annons
18 mars, 2014 0

Läste just Rune Lanestrands blogginlägg om (den fördömda )GMO-majsen.

Nu visar en studie i USA att majsrotsbaggar har skapat en resistens mot majssorten CRY3Bb 1. ( Vill du äta en majs som benäms på det sättet)? Den här majsen med benämning Cry3Bb1 har genmodifierats för att kunna tillverka sitt eget gift mot majsrotsbaggen skriver Rune Lagerland. Det är majsbaggens larver som angriper roten på majsen. Ändå har lantbrukare som odlat majsen i flera år, drabbats av majsrotsbaggskador.

Det visade sig sen när forskarna matade larverna i laboratoriet från dessa skadedrabbade fält, att larverna hade blivit resistenta mot giftet i majsen. Och ju fler säsonger man hade odlat majs Cry3 Bb1, ju mer resistenta blev larverna.

Som sagt! Släpp GMO fri först och forska sedan på varför resultatet inte blev som man hade hoppats. Hoppsan! Det var visst inte så bra det där? Och hur fasiken ska de kunna rätta till detta nu då?

Annons

// Mia

Källa: Rune Lagerlands blogg.

 

Dela inlägget
Annons
18 mars, 2014 0
Kokofett på en sked och burkar med koksfett brevid på ett träunderlag

 

Kokofett på en sked och burkar med koksfett brevid på ett träunderlag
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är vi inne på dag 2 av sockerutmaningen! Det kan vara både tufft och jobbigt men sötsuget dämpas efter bara en vecka eller två när man lägger om kosten och utesluter socker..

Det är för att när du äter sött frigörs ett hormon som är kopplat till hunger och sötsug i magsäcken som heter Ghrelin. Vid intag av mycket sött, ökar hormonet, men när du minskar sötsaker i din kost minskar också hormonet. Och det redan efter en vecka!

Annons

Så håll Uuuuuuut!

 

Ett tips är att ta 1-2 matskedar kokosfett/dag som ett kosttillskott. Håller sötsuget borta därför att kokosfett balanserar ditt blodsocker! Dssutom har kokosfett många andra bra egenskaper som att det håller virus borta, ökar ditt immunförsvar och enligt nya undersökningar är kokosfett ett bra ”hjärnfett”, då det motverkar alzheimers

Denna underbara olja/fett innehåller unika essentiella ämnen som i kroppens omvandlas och ger energi till våra celler. Kokosfett är rik på omega 6 och omega 9 och kaprinsyra som är en viktig komponent i kokosfett. Kaprinsyra hjälper till att upprätthålla en sund tarmflora då den har en ph-reglerande effekt i tarmen. Kokosfett är också effektiv mot virussjukdomar eftersom att den innehåller det essentiella näringsämnet laurinsyra. Den är också rik på Q-10, E-vitamin, järn, zink, växtsteroler och lecitin samt stödjer omvandlingen av fettsyror i kroppen till ett optimalt förhållande mellan Omega 3 och Omega 6. Den är också bra för det onda kolesterolet och för hjärtat. Kokosfett bidrar också till att öka din förbränning i kroppen.

Ta gärna en sked på morgonen så håller du sötsuget på av stånd. Jag brukar använda en sked kokosfett i morgonkaffet istället för mjölk. Eller i smoothien. Men om sötsuget sätter in och jag står och suktar efter något sött, äter jag gärna kokosfett på sked! Vips så försvinner sötsuget! Och så är kokosolja väldigt gott! :-) Jag äter både utan och med kokossmak.

Annons

Jag använder dessutom kokosfett både i matlagning och bakning där den är helt överlägsen då den kan hettas upp ända till 180 grader innan den oxiderar.
Fler tips kommer! Håll utkik här! :-)
// Mia
Dela inlägget
Annons
Annons