björksav för bra hälsa/
Både björkens sav och blad är otroligt nyttigt. För att inte tala om sprängsticka eller Chaga som den också kallas. Chaga är en parasit/svamp som växer på björkens stam och har en svart skrovlig yta, men inuti är den gulaktig eller orange. Man maler ner sprängsticka till ett pulver/korn som man kan använda i te. Jag brukar ha chagate som en bas i smoothie, för jag tycker inte riktigt om smaken. Sprängsticka innehåller höga halter av antioxidanter, naturliga vitaminer och spårämnen och sägs vara bra för diabetiker och har effekt på psoriasis. Den sägs också ha en bra effekt på tumörer, samt är antiinflammatorisk, förbättrar immunförsvaret och är starkt adaptogenisk. Så björken har faktiskt många bra egenskaper.
Jag var sugen på glass igårkväll och tänkte först göra en raw på banan och blåbär, men tänkte att jag kanske kunde ha i lite björkblad också.
När jag googlade hittade jag ett härligt recept på youtube: Mindfully Raw av Tanja, en sprudlande underbart glad tjej som visade hur hon gjorde glass av banan, björk och mynta. Det bara måste jag ju testa. Jag modifierade lite efter min egen smak.
Hade så gärna vela länka till youtubeklippet, men idag vet jag inte var jag hittade det. 🙁 Men googla gärna om du vill.
Raw björk och myntaglass
1 portion
1 stor banan, eko
4 dl björkblad
1 dl mynta, eko
1/2 tsk vaniljpulver, eko
1 msk lime, eko
3 msk kokosfett, smält
1-2 droppar eterisk pepparmyntaolja
(Eventuellt Blompollen som strössel! 🙂 )
Gör så här:
Kör bananen i en mixer, ganska länge. Blanda ner bladen av mynta och björkblad, smält kokosolja, limesaft och vaniljpulver och mixa tills bladen blandat sig ordentligt. Smaka på smeten och avgör om du vill ha i pepparmynta. Ställ i frysen och frys ca 2 timmar.