Annons

Istället för lördagsgodis!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
22 mars, 2014
Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat

Till helgen brukar de flesta som slutar med socker tycka att det känns svårare att stå emot sitt sockersug. Självklart! För många är helgen och framförallt lördag en dag när många äter godis framför TV:n. Det är en vana man har skaffat sig, eller ovana om man hellre vill kalla den för det.

Men man får helt enkelt tänka i andra banor och bryta sitt mönster!
Istället får man tänka positivt och nyttigt! 🙂

Kan tala om att:

Annons

1 hekto godis innehåller ca 14 sockerbitar.
5 dl läsk innehåller 17 sockerbitar

Nyttigare än godis kan vara popcorn, men isåfall INTE micropopcorn. Micropopcorn innehåller transfetter och aromer.
Poppa ekologiska popcorn i gryta på gammalt hederligt vis, så är de nyttigare. Gärna i lite kokosfett eller i riktigt smör. Visst! Det blir lite mer disk, men helt klart nyttigare. För popcorn innehåller faktiskt mängder av fibrer och antioxidanter, bland annat lutein som man kan hitta i blåbär och zeaxantin som är en karotenoid, och båda ämnena är superoxidaner för ögat.

Nötter och frön är ändå det nyttigaste! Nötter och frön är supernyttigt och bra snaks.
De är fullspäckade av proteiner, bra fettsyror, vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom innehåller nötter rikligt med bra antioxidanter vilket är jätteviktigt för insulinkänsligheten! Så nötter är riktigt bra för blodsockerbalansen och för att minska sötsug.

Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat
Foto: Mia Hagenmalm

En liten ostbricka med fikon kan ersätta godis en lördagskväll. Hårdost kan vara bra för att hålla sötsuget på avstånd. Hårdost innehåller mycket bra proteiner, antioxidanter som selen och B-12 vitamin och D-vitamin. Proteinet i osten ger både mättnadskänsla och håller sötsuget på avstånd. D-Vitaminer balanserar också blodsockret. Ost innehåller även bra hjärnfett, vilket är bra för det kognitiva funktionen.

Ett glas rött vin är faktiskt inte heller fel även om jag inte vill uppmana någon att dricka alkohol. Rött vin innehåller bra med antioxidanter som balanserar blodsockret och därmed stoppar det också sötsuget. Välj helst ekologiskt vin. Oekologiska viner innehåller väldigt mycket gifter eftersom att vindruvor är de giftigaste och mest besprutade frukterna. Så blir du bakis av något glas vin kan det lika gärna bero på att du är förgiftad som du får ont i huvudet av alkohol.

Annons

Trevlig helg!/ Mia

21 mars, 2014 0
bitar av mörk choklad med goji-mullbär ochnötter

Mitt skafferi idag består av mycket som är nyttigt. Senaste åren har jag bytt ut allt gluten och raffinerade livsmedel, och nu svämmar det nästan över av nya mycket nyttigare. Bland annat har jag alltid nötter och torkade gojibär hemma, ifall man blir sugen. Och det är långt bättre med en handfull nötter än något med socker i.

Har ni någonsin bränt choklad som ni skulle ha smält i micron någon gång? Jag gjorde det för några år sedan och det luktade vansinnigt otäckt i mitt hus i flera dagar efter. Jag kommer alltid att tänka på den episoden när jag gör något med choklad. Efter den gången smälter jag alltid choklad över ett vattenbad. Men det är också för att jag inte vill använda mig av microvågsugn längre.

Dessa små godbitar blev till igår kväll. Mycket enkla att göra och bra mycket nyttigare än godis. Goda är de också! Receptet är från
Superfruit, men jag redigerade det lite efter vad jag hade i skafferiet.

Annons
bitar av mörk choklad med goji-mullbär ochnötter
Foto: Mia Hagenmalm

100 g mörk choklad (Jag tog 80 procent)
0.5 dl gojibär
0.5 dl mullbär
1 dl cashewnötter
1 dl pistagenötskärnor

Torkade goji- och mullbär kan vara lite torra och hårda. Jag la dem i lite vatten i fem minuter. Ta upp och kör bären tillsammans med nötter i en mixer snabbt ett varv så att bitarna blir lite mindre. Smält chokladen över ett vattenbad och blanda med övriga ingredienser. Bred ut på ett bakplåtspapper och ställ kallt. När det stelnat, skär i munsbitar.

Ha det gott! Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
21 mars, 2014 0
Röstningslistan om GMO

Rune Lanestrand skriver idag i sin blogg:
Hur många har egentligen klart för sig hur hårt Sveriges regering med ( Sveriges Lantbruksminister) Eskil Erlandsson i spetsen arbetar för att sprida GMO-grödor i Europa? Detta framgår efter denna omröstning i Bryssel!

Endast fem länder däribland Sverige röstade i februari i år för godkännande av GMO-majsen 1507. Detta utan någon som helst debatt i Sverige. Exemplet visar hur oerhört viktiga beslut fattas över våra huvuden och utan någon som helst förankring bland allmänheten.

I alla undersökningar visar det sig att 70-80 procent både bland bönder och konsumenter inte vill ha GMO-grödor eller GMO-livsmedel.

Annons

Källa: http://runelanestrand.wordpress.com/author/lane6645/

Jag tycker att det är så skrämmande att myndigheter mörkar viktiga beslut. Det känns så fel. Varför får inte svenska folket säga sin mening och rösta i beslutet? Jag tappar mer och mer förtroendet för våra myndigheter.

Kolla röstningslistan här:

Röstningslistan om GMO

 

Annons

Länken till Twitter där jag hittade bilden: https://twitter.com/EuropeanVoiceEV/status/433248706859503616/photo/1

Dela inlägget
Annons
21 mars, 2014 0
Chokladbitar som ligger på en bild med snödroppar
Chokladbitar som ligger på en bild med snödroppar
Foto: Mia Hagenmalm

Vem älskar inte choklad? Och egentligen är choklad nyttigt! Om den är mörk med hög kakaohalt vill säga. Kakao innehåller mycket bra antioxidanter, flavonoider och vitaminer. Flavonoider har en bra verkan på blodfetter, sänker det dåliga kolesterolet och blodtrycket. Det är också bra för hjärta och kärl.

Däremot innehåller många chokladsorter mycket socker. Och socker orsakar blodsockersvängningar, ökar risken för insulinresistens och övervikt. Det innebär förstås att man ska äta choklad med måtta!

Man bör välja en choklad med hög kakaohalt. Från 70% och uppåt. Ju högre halt kakao, desto nyttigare är den.

Annons

Så var det då sockret i chokladen. Det är bättre med rörsocker som innehåller mer antioxidanter än vitt socker som inte har några nyttigheter alls.
Däremot har både vitt socker och rörsocker samma GI-halt: 97 . Det finns även de som är sötade med kokossocker, och det är ännu bättre. Kokossocker har ett GI på ca 35. Man ska också tänka på att hitta en choklad med få ingredienser. Du får en sämre choklad ju längre ingredienslistan är och ju fler aromer den innehåller. Bäst är också om chokladen är ekologisk.

En annan fördel med choklad som har en hög kakaohalt är att den är bitter, vilket gör att man inte äter lika mycket av den som av en ljus choklad. :-)

Får jag bjuda på lite nyttigare fredagsmys?
Det ska inte vara tråkigt att sluta med socker, för man kan äta så mycket som är gott ändå. Att dippa grönsaker är mycket festligare än att dippa chips, tycker jag. Och man blir inte heller lika uppblåst och däst som av chips.
Här har jag gjort lite goda röror att dippa i och välj själv vad du vill dippa. Blomkål, morötter gurkstavar, selleri är bara förslag. Bättre fredagsmys både för er i sockerutmaningen och andra som vill ha lite nyttigt att tugga på. Dessa röror hade jag i bloggen i somras också, men de är värda en repris! Som ett tillbehör till exempel grillad kyckling eller lax, ger de variation för smaklökarna. Jag gjorde dem först till middag och det som blev över blev vårt fredagsmys. Blanda aiolin med saffran så har du god majonäs till räkorna.

En grön pestoröra i vit skål, en tomatsalsa i vit skål, en aioli i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Pesto med kronärtskocka:
2 kronärtskockor
2 tsk salt, till varje liter vatten
1/2 citron

En grabbnäve ruccolasallad
1 vitlöksklyfta
1/2 dl solroskärnor
1 dl olivolja
1/2 tsk salt
1 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Skölj skockorna väl i vatten. Bryt av skaften och se till att de grova trådarna följer med. Rensa bort de nedersta bladen. Ta en kniv och jämna till botten på skockorna. Lägg ner dem i en kastrull och häll kokande vatten över så att det täcker dem. Tillsätt salt och en halv citron. Koka ca 40 minuter eller tills det går lätt att lossa på bladen.. Ta upp skockorna och lägg dem upp och ner
för att rinna av. plocka av bladen och skrapa av den köttiga delen längst ner på bladen. Ta försiktigt bort den skäggiga delen på botten av skockorna och låt svalna. OBS! Jag vill göra all min mat från grunden men om man vill kan man naturligtvis köpa färdiga kronärtskockshjärtan på burk.

Annons

Mixa sedan ruccola kronärtskockor, solroskärnor, vitlök, och salt i små intervaller. Tillsätt parmesan och olivolja och mixa till en slät kräm.

Het tomat&paprikasalsa
1/2 röd paprika
1 tomat
1 vitlöksklyfta, pressad
1/2 chilifrukt
1 msk citron
1/2 msk olivolja
1/2 tsk spiskummin, mald

Gör så här:
Grilla paprikan tomat, vitlök och chili antingen på grillen eller i ugn. Passa så grönsakerna inte bränns. I ugn på 225 grader ca 10 minuter eller tills grönsakerna får färg. Olika grönsaker tar olika tid, så man får passa och kolla dem. Ansa och skala när de svalnat. Låt bli kallt. Mixa grönsakerna tillsammans med citron, olja och spiskummin.tillsammans med citron, olja och spiskummin.

Annorlunda aioli med jordärtskocka:
ca 1 dl
100 g jordärtskockor
1/2 msk colemans senapspulver
1/2 msk vitvinsvinäger
1 äggula
1 vitlöksklyfta
1/2 dl olivolja
salt och chiliflakes

Gör så här:
Skölj jordärtskockorna väl och koka dem mjuka i saltat vatten. Låt svalna lite innan du skalar dem.Låt bli rumsvarmt Mixa sedan alla ingredienser utom olivolja och kryddor. Tillsätt olivoljan i en tunn stråle eller droppvist medan du fortsätter att mixa. Kör till en jämn och blank majonäs. Smaka av med salt och chiliflakes.

Annons

Ha en trevlig fredag! Mia

Dela inlägget
Annons
20 mars, 2014 0

När mina vuxna barn var små, gav jag dem ofta smörgås och ett glas Oboy till frukost. Jag har idag fruktansvärt dåligt samvete för att jag inte visste bättre. Jag åt ju själv smörgåsar och Oboy. Visst! Oboy innehöll ju mycket socker, men gjorde jag varm choklad av kakao, använde man ju socker till det också. Men jag skapade ju ett sockerberoende hos mina barn. Då hade jag förstås inte den insikt jag har idag.
Jag själv är sockerberoende, även om jag idag inte längre äter socker. Jag har tagit bort raffinerade livsmedel som vete, vitt ris, vit pasta som ju i kroppen omvandlas och blir socker. Det har varit en lång väg att komma hit till vad jag äter idag. Flera år faktiskt. Men kunskap föder insikt, och jag mår så mycket bättre både fysiskt och psykiskt. Att jag ändå betraktar mig som sockerberoende är att har man ett beroende, så är man beroende hela livet. Att äta en vetebulle en gång kan resultera i en chokladkaka nästa dag, och så är man där igen. Det är lätt att trilla dit.

Vi äter 40-50 kg socker person/år! Det är stora mängder! Hela 85% av sockret kommer från maten i form av kolhydrater.
Vi behöver alla, näringsämnen i form av föda och vätska som ger energi. Energi behövs för musklernas funktion och för att hålla rätt kroppstemperatur. Kroppen behöver energi från kolhydrater och fett.
Tillsatt socker tillför kroppen ingen som helst näring! Bara tomma kalorier och snabba kolhydrater! Socker har ett GI på 97 och framställs av sockerbetor eller sockerrör.Socker kan på sikt orsaka många sjukdomar som hjärt/kärlsjukdomar, diabetes 2 och övervikt.

Annons

Nu till helgen kan det vara bra för er som är med i sockerutmaningen, att tänka på vad din frukost kan innehålla. Jag gör ofta ”studiebesök” och kollar med lupp på ingrediensförteckningar på livsmedel. Tyvärr kan man ju inte lita på ingrediensförteckningar längre, när det matfuskas hej vilt på marknaden.

Musli som man tror ska vara hälsosamt att äta till frukost, innehåller oftast massor av socker. Samma sak gäller förstås olika frukostpuffar som exempelvis kalaspuffar, och flingor som Kellogg`s Corn Flakes, All Brain och Special F fullkorn, eller Start frukostflingor som innehåller massor av socker och andra otrevliga ämnen samt dåliga fetter. Det finns naturligvis goda undantag, men läs innehållsförteckningarna noga!

Även pålägg, som skinka, kalkon, salami och korv innehåller faktiskt socker som smakförstärkare! Det är sällan jag sett påläggsmat utan socker.
Yoghurt med bär, filmjölk med bär innehåller socker! Sylten till gröten köpt bröd innehåller också oftast socker. Det bästa är förstås att laga sin egen mat från grunden. Göra sin egen musli, baka sitt eget bröd, äta yoghurt naturell med färska bär osv.

En liten lista på vad din frukost kan innehålla i sockerbitar:
2 dl fruktyoghurt= 5 sockerbitar
100g Kaviar = 3 sockerbitar
1 glas Oboy = 7 sockerbitar
1 msk marmelad= 4 sockerbitar
1 msk sylt= 2 sockerbitar
2 dl kräm i pulverform= 10 sockerbitar
2 dl kalaspuffar = 4 sockerbitar

Man får verkligen se upp!

Annons

Gör en bra dag! / Mia

 

Dela inlägget
Annons
20 mars, 2014 0
nyttig lunch som består av avokado och gurka
Foto: Mia Hagenmalm

Bit i en sur citron och du stoppar sockersuget?
Ja det är faktiskt så att sura livsmedel ger lägre blodsockernivåer. Det har med PH-balansen att göra. Sura livsmedel sänker Ph-värdet i maten, vilket håller maten kvar i magsäcken längre och det innebär att blodsockrets nivåer blir mer balanserat. Vinäger på salladen eller i ett glas vatten innan maten . Det är också bra att använda sig av te x citron, yoghurt osv i matlagningen. Bra är också att äta surkål, eller sura bär och frukt efter maten. Och att äta en bit citron kan stoppa ditt sötsug.

Syra/bas-balasden i kroppen är viktig för en bra blodsockerbalans.Ju mer basisk föda du äter, desto stabilare blodsocker får du.

Annons

Symptom om du är för sur kan vara gallsten, mag- och tarmbesvär, candida, ledbesvär, gikt, astma huvudvärk och migrän.Lättast att kolla hur det står till med surheten är att köpa PH-stickor. Skulle du vara sur finns det bra hjälpmedel som du kan kalka dig själv med :-), Te x Balans Plus, som innehåller bla kalcium/magnesium, finns att köpa i Hälsokostbutiken.

Föda kan vara basisk eller försurande för kroppen. Exempel på starkt försurande föda är nikotin, alkohol, kött, fisk, ost, ägg, raffinerad föda som vitt ris, socker, vete. Ett för högt intag av försurad mat leder till att kroppens PH-värde sjunker och det kan börja bildas urinsyra i bindväven och av urinsyra kan det skapas inflammationer i kroppen. Då behöver kroppen basiska mineraler som finns lagrade i skelettet, och vid allt för högt intag av försurad föda leder det till urkalkning och benskörhet. För att naturalisera kroppen- få en bra PH-balans, måste man kontra med basisk föda. Ganska mycket basisk föda faktiskt. 70-80% basisk och ca 20-30% sur. I Svergie äter vi tvärt om, 70% surt och 30% basikt.

Riktigt basiskt är torkad frukt som aprikoser och fikon och grönsaker som tomat, gurka, groddar, kål och spenat. Hirs, avocado, quinoa och mandel är andra alkaliska födoämnen, liksom kokosflingor, nötter, smör och oljor Citroner är sura, men det har ingenting med PH-balansen att göra. Citron blir starkt basisk i kroppen. Så en bra idé är att dricka citronvatten till maten.

Dr Otto Warburg fick redan 1931 nobelpriset för sin upptäkt att cancerceller inte kan överleva i basisk miljö, men att de trivs i syrefattig och försurad miljö.
Så ät mer grönt och frukt och öka basiska livsmedel i din kost.Träna mer och gör dig av med överskott av syra genom att svettas, samt skratta och var glad! Stress ökar syrahalten i kroppen. Även kyla kan försura blodet. Värme däremot gör blodet basiskt.

Här bjuder jag på en nyttig gurk- och avocadosoppa som jag brukar göra med tanke på syra/basbalansen.

Annons

Ingredienser (4 portioner)
2 avokado, eko
1 gurka, eko
1 gul lök, eko
1 ekologisk grönsaksbuljongtärning
6 dl vatten

Gör så här
Finhacka löken och fräs den snabbt i lite smakfri kokosolja. Häll på vatten och smula ner buljongtärningen. Låt koka upp. Skär gurka i mindre bitar och dela avokadon och ta ur köttet. Mixa gurka och avokado till en slät pure. Häll över lökbuljongen och mixa snabbt ihop allting till en soppa.

Må så gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons