Annons

Jag är egentligen ganska klantig! Tur att jag har aloevera!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
5 mars, 2013

Aj! I morse tar jag ut en skållhet gryta ur ugnen. Det var vatten i den. Jag tar den med grytlappen, men sen när jag ställt den på diskbänken och ska hälla ur det varma vattnet tänker jag mig inte för och tar jag den med bara handen. Det gjorde ont! Brände mig över hela handflatan och fingrarna. Kallt vatten förstås i första hand. Minst 5 minuter. Tur att man i sådana här fall har grejer hemma. Min aloeverablomma! Knipsar av ett blad och stryker saften från blomman över handen. Det lindrar. Har på aloeveragel också. Hoppas att jag slipper blåsor.

Annons
4 mars, 2013 0
Oeufs en cocotte till frukost! Eller pocherat ägg med creme fraiche i kopp!
Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Jag tittar ofta på matlagningsprogram, och igår när jag sappade mellan kanalerna halkade jag in på ett program på 9:an, Rachel Khoos som i sitt lilla kök i Paris tillagar mat för två.Hon gjorde en Oeufs en cocotte, alltså pocherat ägg i kopp.
Eftersom att jag ofta äter ägg till frukost var detta ett väldigt välkomnande tips. Lite variation förgyller morgonen. Frukost är det viktigaste målet på dagen, och jag är ofta väldigt hungrig då. Inte direkt när jag vaknar dock, men när jag varit i farten en timme eller två brukar det bli en rejäl frukost.Man ska se till att man får i sig det mesta av dagens konsumtion av fetter så har kroppen energi att ta av, och man blir heller inte lika hungrig under dagen.

Jag har inget recept på den Oeufs En Cocotte Rachel Khoos gjorde, så jag körde ihop det som jag kommer ihåg det i dag på morgonen efter att jag tittade på programmet. Detta måste ju också vara något för de som kör LCHF. Och gott var det.Den syrliga smaken från creme fraichen tillsammans med ägg och muskot var grymt gott!Skulle ha varit gott med kaviar/rom på också. Ska testa det nästa gång. Det här blir en återkommande frukost i mitt kök.

Annons

1 ägg
1/2 dl creme fraiche
örtslat och svartpeppar
riven muskot
någon droppe tryffelolja (kan uteslutas)
någon matsked riven ost ( det hade inte hon, men jag ville ha det i)

Gör så här:
Sätt ugnen på 160 c och lägg ner nästan 1/2 dl creme fraiche i en kopp eller skål eller vad du vill. Koppen får inte vara för tunn, för då kan den spricka.
Blanda ner lite örtsalt och peppar på en höft och riv över muskot.Lägg ner den rivna osten. Knäck ett ägg over röran och lägg över den resterande creme fraichen. Droppa över tryffelolja. Ta lite ljummet vatten i en form, som täcker upp halva koppen. Jag hade ingen så djup form så jag tog en vanlig gryta. Sätt koppen i vattnet och ställ in den i ugnen i ca 15-20 minuter. 15 om du vill ha äggulan rinnande, 20-25 min. om du vill ha den lite hårdare.
I Frankrike har man bröd att doppa i ägget, så för fotots skull tog jag helt enkelt lite bröd, skar i strängar, på med ost och gratinerade i ugnen en stund. Själv äter jag inte bröd. Vill man lyxa till det, lägg på en klick rom/kaviar på den färdiga rätten. Bon Appetit!

Dela inlägget
Annons
1 mars, 2013 0
Krämig Chokladglass utan socker
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

När jag var sjuk förra veckan, var jag så sugen på allt möjligt. Och hungrig.
Jag tror att det berodde på att jag inte orkade åka och handla faktiskt. När man inte har alla ingredienser hemma, blir man sugen på allt möjligt.
Då gjorde jag den här glassen. Och fasiken vad god den blev. Min dotter tyckte dock att den blev för syrlig. Det berodde på att jag blandade i yoghurt och det var av den anledningen att jag inte hade tillräckligt med grädde hemma. Man tager vad man haver, och experimenterar efter det. Det blev iallafall enligt min åsikt ett väldigt lyckat experiment. Kanske något för dig som vill ha något gott att smaska på i soffan framför mello i helgen?

Cremig Chokladglass ala Mia:

Annons

3 äggulor
1 dl eko yoghurt, naturell
3 dl eko vispgrädde
2 msk kakao
1 tsk vaniljpulver
2 msk suktin melis
1 msk bakepro

Gör så här:Vispa kakao och grädden. Vispa äggulor fluffigt tillsammans med sukrin melis i en annan skål. Blanda ner äggen, yoghurt och bakepro i grädden.
Ställ kallt ca 3 timmar. Avnjut!

Trevlig Helg! 🙂 /Mia

Dela inlägget
Annons
27 februari, 2013 0

Vad härligt det är när solen skiner och det känns varmare i luften. Satt och lyssnade på takdroppet och på måsarnas skri, på lunchen förut.Som Balsam för själen! Det är mycket måsar i Nynäshamn,jag gillar att höra dem, men på försommaren när de har ungar, blir jag trött på dem. De attackerar! Man får passa sig så man inte har en mås i skallen rätt vad det är. Och de skriker nätterna igenom. Då önskar man…..

Gjorde en så god kronärtskockssoppa härom dagen som jag vill dela med mig av. Kronärtskockorna har säsong nu och de säljs mycket billigare, så det gäller att passa på.
Kronärtskocka är en tistelart som är rik på betakaroten, kalium och C-vitaminer. Dessutom innehåller hjärtat inulin, ett probiotiskt ämne som stimulerar tillväxten av nyttiga tarmbakterier. Bladen i sin tur innehåller bitterämnen som stimulerar matsmältningen.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Kronärtskocksoppa med mascarpone
2 kronärtskockor
1 lagerblad
1/2 citron i klyftor
4 dl vatten
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, skivade
200g mascarpone
1 tsk timjan
1 ekologisk grönsaksbuljong
1 msk smör till stekning
1 msk citron, saft av
1 msk hackad persilja
örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Bryt av skaftet på kronärtskockorna och skölj dem under rinnande vatten. Koka upp 1 liter lättsaltat vatten med lagerblad och citronklyftan. Lägg ner kockorna och låt koka i ca 40 minuter eller tills bladen lossnar lätt från stammen. Rensa kronärtskockorna från blad. Skrapa av och spara köttet från den del av bladet som sitter närmast stammen. Skär även hjärtat i mindre bitar. Fräs lök och vitlök i smöret tills det mjuknat. De ska inte ta färg. Lägg ner köttet från kronärtskockorna och låt det fräsa med en stund. Häll på vatten och lägg i buljongtärningen, citronsaften samt mascarponeost. Låt det koka upp. Smaka av med timjan, salt och peppar. Vill man kan man mixa soppan med en stavmixer, men jag föredrar när det är lite bitar i.Toppa med hackad persilja. Servera gärna med lite riven parmesanost.

Dela inlägget
Annons
26 februari, 2013 0
Influensa! Renskrapat kylskåp och kålpudding blev resultatet!

Min dotter insjuknade förra helgen, och ett barnbarn som jag träffade i lördags likaså. Någon dag efter var det min tur. Fy så dålig jag har varit. Är på benen igen, men är fortfarande lite matt.
Febern och mattheten gjorde att jag nästan inte orkade laga mat, än mindre ta mig till affären för att handla. Och att blogga? NEJ!

Har druckit litervis med vatten, och sovit, sovit sovit. Hur kan man sova så mycket? I fredags sov jag hela dagen, sov i soffan framför TV:n hela kvällen och sen somnade jag med kläderna på under täcke, två filtar och överkast. Ändå frös jag så jag skakade. Men det är bra att sova när man är sjuk. Och låta febern härja fritt utan febernedsättande. Feber är ju kroppens sätt att ta hand om sjukdomen.

Renskrapat kylskåp och frys blev resultatet, vilket kan vara bra ibland. Man måste ju ta hand om det man har innan man köper nytt.

Annons
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Det var dock inget fel på aptiten och ena dagen under feberyran orkade jag tillaga kålpuding. Det var riktigt nice, för det var väldigt länge sedan jag åt det. Bytte ut sirap mot agavesirap och använde råris istället för raffinerat. Blir liksom lite nyttigare då. Egentligen behöver man ju inte ha sirap i, men jag är van vid och gillar det. Egentligen ska man ju bryna kålen tillsammans med sirap, men eftersom jag inte riktigt hade orken att stå vid spisen valde jag att koka den istället.

Jag gjorde en större sats när jag ändå höll på. Det vi inte orkade äta upp frös jag in till ett senare tillfälle.

Kålpudding 8 portioner:
1,2 kg vitkål
5 dl vatten
1 kg nötfärs
2 gula lökar
3 msk olivolja
2- 3 msk agavesirap
2 ekologiska grönsaksbuljongtärningar
1 tsk salt
1 dl grädde
1 dl fullkornsris

Gör så här:
Strimla kålen fint och skölj det i rent vatten i ett durkslag. Koka den sedan i 4 dl lättsaltat vatten tills den är mjuk. Koka riset enligt anvisning på förpackningen.
Hacka löken fint och bryn den tillsammans med köttfärsen i olivolja. Häll på 1/2dl vatten, agavesirap och smula över buljongtärningen. Krydda efter smak. Häll av vatten från kålen och blanda den med riset, köttfärsen och grädden. Häll över i en ugnsfast form. grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 40 minuter.

Servera med färska lingon.

Annons

Ha det gott/ Mia

Dela inlägget
Annons
21 februari, 2013 0
Pilgrimsmusslor på bädd av citrusfrukt! Underbart gott och vackert!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Gjorde en förrätt på pilgrimsmusslor förra helgen! I love it! Så gott! Nu är ju jag förstås väldigt förtjust i fisk och skaldjur. Men det här skulle nog en icke fiskälskare också gilla. Dessutom kryllar rätten av C-vitaminer. En helt fantastisk vacker förrätt! Den tar lite tid att göra, i alla fall citrusbädden. Så det är ingen snabbmat precis. Räkna med 1 timme i marinad och 2,5 timmar i ugnen.
Som vanligt byter jag ut socker mot sukrin eller agavesirap, så det blir sockerfritt.

(Den här rätten görs i 3 steg. Citrusbädd, pilgrimsmusslor och en sås.)

Annons

Pilgrimsmusslor på citrusbädd:
Citrusbädd:
1/2 dl vatten
1/2 dl agavesirap
1 apelsin i klyftor
1 lime skuren i fileèr
1/2 citron skure i fileèr
1/2 blod grapefrukt i klyftor
3 msk olivolja ekologisk
2 vitlöksklyftor, i skivor
1 msk timjan

Gör så här:
Koka upp vatten med agavesirap. Låt sjuda 3-4 minuter. Låt svalna.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Skär citrusfrukterna i hinnfria fileèr och låt dem ligga i agavelagen i ca 1 timme. Lägg frukten i en ugnssäker form på ett bakplåtspapper, ställ in i mitten av ugnen på 100 grader i 2 timmar.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ta ut och låt dem bli kalla. Höj värmen till 150 grader. Droppa över olivolja och lägg på timjan och vitlök. Ställ i mitten av ugnen ca 15 minuter.

Pilgrimsmusslor:
6 pilgrimsmusslor
1 st äggvita
1/2 dl furukake
2 msk örtsalt
Vitpeppar
1 msk olivolja
1 msk smör

Annons

Gör så här:
När citrusfrukterna är klara:
Krydda pilgrimsmusslorna med örtsalt och vitpeppar och doppa ena sidan i uppvispad äggvita och panera i sesamfrön. Stek den sesampanerade sida i smör ca 1 minut och sedan den andra sidan ca 1/2 minut.

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Sås:
2,5 dl sukrin
2 msk vatten
1/2 dl apelsin, saft av
1/2 dl fiskbuljong
0,25 röd pepparfrukt, finhackad
1 tsk majzena utrört i lite vatten.
ev örtsalt
örter och groddar.

Gör så här:
Koka upp sukrin med vatten och låt sjuda någon minut. Tillsätt fiskbuljong, apelsinsaft och pepparfrukt och låt sjuda ytterligare ca 5 minuter. Red av med majzena och smaka av med örtsalt.

Lägg citrusfrukter i en skål eller på en assiett och häll över den avsvalnade såsen. Toppa med musslor och groddar. Njut!

Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons