Annons

Jag blir bakis av socker och snabba kolhydrater.

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
25 mars, 2013

Jag har upptäckt att jag inte alls mår bra av socker eller snabba kolhydrater. Åt lite smågodis i lördags, och låg och hoppade i sängen när jag skulle sova, för att jag fick världens hjärtklappning. Och jätte trött blev jag. Kände mig alldeles sänkt. Och i går kom baksmällan. Fy så jag mådde. Bakfull på socker!

Det var samma sak här om veckan. Hade fallit för frestelsen att äta en smörgås till frukost. Vitt bröd dessutom. Tog en promenad med hunden senare, och mådde skit. Orkade knappt gå, och trodde att jag skulle bli sjuk, men sen kom jag på att det nog var frallan. Hjärtklappning där också.

Har varit utan så länge, så det är inte konstigt att kroppen reagerar. Jag tänker på att jag ofta hade rusande hjärta förr, men inte haft det på väldigt länge. Mådde jag så här dåligt jämt förut? Kanske!

Inget mer socker eller snabba kolhydrater för mig….

Annons

 

23 mars, 2013 0
Röd Smoothie i vinglas på vitt bord
Röd Smoothie i vinglas på vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Utanför butiken har de smyckat träden med påskfjädrar och i dag ska jag skylta upp med lite gott inför påsken. Påsken är ju tidig i år, och visst hade det varit skönt om det hade varit LITE varmare ute?Förvisso skiner solen, men nordanvinden är bister och biter innanför jackan. Hoppas att våren gör sin antågan snart och att sommaren blir lång, solig och varm i år. Längtar efter att ligga på klipporna vid havet. Förra sommaren var för kort. Det mesta regna bort, sjunger Tomas Ledin.

Jag tycker att det är mysigt att jobba lördag. Dels får man gå hem tidigt, och har hela eftermiddagen ledig, dels är människor mer glada på sina lediga dagar.

I morse tog jag en promenad innan frukost. Kallt men uppfriskande. Och solen skiner i Nynäshamn i dag. Man känner när man kommer ut från skuggiga platser, i solen att den värmer, trots kylan. Härligt!

Annons

Sen var jag väldigt hungrig. Och sugen på något extra gott. Testade en för mig, ny variant av smoothie till frukost. Pressad apelsin, frysta hallon och avocado. Supergod! Man ska inte vara rädd för att blanda grönt med frukt och bär. Det kan bli hur gott som helst. Detta blev en höjdare! Och nyttig! Bra hjärnfett från avocadon och antioxidanter från apelsin och hallon. Nice!

Avocado- och hallonsmoothie
1 apelsin, saft av
1/2 avocado
1/2 dl frysta hallon
( eventuellt någon droppe agavesirap, om du vill ha den sötare).

Gör så här:
Pressa apelsinen. Kärna ur avocadon och ta ut köttet. Mixa allt! slå upp i glas och njut!

Ha en bra dag! /Mia 🙂

 

Annons

Dela inlägget
Annons
22 mars, 2013 0
Kycklingfilè med örter och melonsallad på vitt fat

I går gjorde jag kyckling till middag! Snacka om att det var en gastronomisk njutningsbar upplevelse.

Kycklingfilè med örter och melonsallad på vitt fat
Mia Hagenmalm

Måste säga att det var det godaste jag ätit på länge. Så fräscht och syrligt med inslag av citrus och örter.

Jag bakade in den i folie för att den skulle behålla alla smaker och aromer. Mycket lyckat försök. Ibland blir man glad när man testar sina ideèr. 🙂

Annons

 

Kyckling med citrus-och örtsmör i folie.

4 portioner:

4 stycken kycklingfileèr
Citrus&örtsmör:
6 msk smör
1 apelsin, skalet av
1 lime, skalet av
1/2 dl persilja, hackad
1 kvist rosmarin, hackad
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här:
Gnid lime och apelsin i vinäger för att få bort kemikalier och bakterier. Skölj ordentligt i vatten.
Riv skalet från apelsin och lime och blanda det med övriga ingredienser i örtsmöret. Pressa ner ca 1 msk limesaft i smöret och rör om.
Skär en ”ficka” i kycklingfileèrna och stoppa in ca 1 msk örtsmör i fickan på varje filè. Bre över resten av smöret ovanpå fileèrna. Lägg kycklingen i en folieklädd form. Pressa över saft från 1/2 lime och 1/2 apelsin. Täck med folie. Ställ in mitt i ugnen på 150 grader i ca 30 minuter. Ta ut och lyft bort foliet och höj värmen till 225 grader. Sätt in kycklingen igen och låt få färg, ca 5-10 minuter.

Annons

Ta ut och servera med melonsallad.

Melonsallad:
1 galiamelon
1/2 honungsmelon
2 nävar ruccolasallad
örtsalt och chiliflakes
ev. rostade pinjenötter.

Dela, kärna ur och skär melonerna i bitar. Blanda samman med ruccolasallad eventuella pinjenötter som du först har rostat i en het stekpanna, och krydda efter behag.

Smaklig måltid!

Trevlig Helg önskar jag er!

Annons

🙂 Mia

 

 

 

 

 

Dela inlägget
Annons
19 mars, 2013 0
Strömmimgsflundror med lök på grått fat
Strömmimgsflundror med lök på grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket vinterväder det är! Massor av snö och iskyla igen. Det är väl det andra snöovädret i mars om jag inte minns fel. Enligt gotländsk bondepraktika, ska det komma sju starurar, det vill säga, sju oväder, i mars innan våren kan göra antågan. Så det är bara att räkna snöoväder i mars. När sju stycken har passerat ska det vara VÅR!!! 🙂 🙂

I lördags hade min granne med familj dragit upp nästan 40 kilo strömming när de var ute och fiskade på isen. Helt otroligt! Dessvärre kunde de inte behålla allt själva så de tvingades att ge bort massor, då frysen inte hade plats för så mycket. Jag fick ca 2 kilo. Så snällt av dem. De rensade till och med åt mig! Skönt! Det inte är min starka sida.

Av två kilo strömming kan man göra mycket, men jag i min tur gav bort lite till mina döttrar. Dock sparade jag åt mig själv, och tillagade både inkokt och inlagd strömming. Det är ju sååå gott! Och billig mat. Man kan variera den mycket också.

Annons

Här kommer mitt recept på stekt inlagd strömmingsflundra. Som vanligt har jag uteslutit socker och ersatt det med sukrin. Kanske passar bra nu när det snart är påsk? Strömming blir en aptitretare på påskbordet!

Inlagd stekt strömmingsflundra:

4 portioner/�
1 kg strömmimgsfileèr
1 tsk salt
1 dl glutenfritt ströbröd

Fyllning:
2 msk hackad dill eller persilja

Till inläggning:
1 skivad gul lök
8 vitpepparkorn, grovstötta
2 msk dill. hackad

Annons

Lag:
2 dl vatten
5 msk ättikssprit
5 msk sukrin melis
1 tsk salt

Gör så här:
Salta köttsidan på strömmingen, och lägg fyllning på hälften av dem, och lägg ihop fileèrna två och två, till flundror. Panera dem i ströbröd och stek dem i smör eller kokosfett ca 4 minuter på varje sida.

Blanda allt i lagen. Jag fick värma/ koka upp den för att få sukrin melis att smälta. Låt svalna.

Varva strömming som gärna ska vara varm med lök och pepparkorn. Häll över den kalla lagen. Låt kallna.
Godast blir strömmingen om den får stå i kylen några dagar innan man serverar den, tycker jag. 🙂

Garnera med dill!

Annons

Smaklig måltid! / Mia

 

Dela inlägget
Annons
14 mars, 2013 0
Öra med punkter

Jag tänker alltid när jag ser någon med piercing: Undrar om han/hon vet att en piercing kan störa hela det kroppsliga systemet!? T ex de som har hela öronen fulla med små pärlor, eller de som har i ögonbryn, näsan, i tungan eller kanske i naveln.

Jag tror att jag skulle bli betraktad som knäpp om jag påpekade det!

Jag är uppvuxen i ett hem där min mamma började arbeta på 70-talet med zonterapi. Hon gjorde stor revolution på den tiden, då hon var bland dem första, (eller kanske hon var den första?), zonterapeuterna i Sverige. Tidningar och människor ringde som galningar för att få en intervju eller en tid behandling. Det var helt sanslöst! Vi kunde inte ringa ut på flera veckor kommer jag ihåg. Telefonen gick varm av ingående samtal.
Med tiden har min mor också utbildat sig i kinesisk akupunktur och homeopati och dessutom skrivit flera böcker i ämnet zonterapi, homeopati och akupunktur. Min mamma är min guru!, och det är från en av hennes böcker, Homeopati & Healing som jag har hämtat denna information.

Annons

Min systrar har gått i mammas fotspår, men jag gick min egen väg. Mina intressen har alltid legat för det konstnärliga och min största passion; sången och musiken.. Ändå hamnar jag inom detta med hälsa på livets väg, så småningom. Man blir verkligen präglad av sin barndom och uppväxt.

Vi har meridianer i kroppen, och påverkas negativt av att hela tiden ha ett främmande föremål sittandes på en plats. När jag har påpekat det för mina döttrar som ett exempel, har de sagt: Men mamma! Då får jag ju akupunktur hela tiden! Det måste ju vara bra! Det är bara det att när man ger akupunktur, gör man det med jättetunna nålar och nålen får sitta 30-45 minuter. Nålarna leder ökand energi till kroppens olika meridianer, till det organ respektive kroppsdel, punkten man sätter nålen i, är avsedd för. Sätter man en piercing i en akupunkturpunkt blockerar man istället för att öppna energiflödet, just för att föremålet sitter kvar.

Öronen har många punkter enligt akupunktur. Punkter som påverkar meridianderna i kroppen. Det kan ställa till det ordentligt. Barnlöshet, eksem, allergier värk och så vidare.

Tittar man på öronmusslan liknar det ett foster som ligger med huvudet upp och ner.akupunkturpunkter i öra

I ytterörat finns 106 mycket kraftfulla akupunkturpunkter som har direktkontakt med olika kroppsdelar och inre organ. När man piercar örat kommer man åt många av dessa olika punkter, och kan på så sätt blockera energiflödet till olika delar i kroppen. Följden kan bli värk och sämre funktion hos organet i fråga.

Annons

Hela ytterkanten i örat där man ofta placerar ringar är kopplat till rörelseapparaten, rygg, höfter armar, ben och skuldror. På örsnibben finns punkter för ögon, örat och gomen. Meridianer för stora kroppspulsådern löper i fåran på örats baksida.

Om man piercar naveln kan det orsaka fertilitetsproblem.

De starkaste punkter vi har, är de som sitter i näsvingar, ögonbryn och läppar.

Akupunktur i yttre ögonbrynet används för behandlingar för synproblem, depressioner och värk i ögonen. Har man piercing där, blockera man energiflödet till huvudet så att man kan få värk. Mitt på ögonbrynet finns en kraftfull akupunkturpunkt som är kopplad till pupiller och synnerven. Piercing här kan få negativa konsekvenser för syn och ögon.

Näsvingarna är kopplade till bihålor, näsans slemhinnor, tjocktarm och lungor. Med akupunktur behandlar man denna punkt just för störningar i dessa organ. Har man piercing i näsvingen kan man få besvär med andningsorganen.

Annons

Det var bara det jag ville förmedla denna gång!

Ha det gott! / Mia

 

 

 

Dela inlägget
Annons
12 mars, 2013 0
Omelette med keso och tomat på vitt fat med svarta ränder

Jag brukar slänga ner allt möjligt i min omelett på morgonen. Man tager vad man haver i kylen så att säga.

I morse blev det keso och tomater! 🙂

Omelette med keso och tomat på vitt fat med svarta ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Omelett med keso och tomat

Annons

1 person:
2 ägg
2 msk keso naturell
2 små plommontomater
1 krm herbamare örtsalt
lite chiliflakes

Rör ihop allt i en skål och stek i kokosolja utan smak. Toppa med krasse!

Ha det gott! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons