Annons

Mini-kladdkakecupcake med lakrits och hallonfrosting

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
19 april, 2013
Cupcakes med hallontopping i lilarandiga formar på vitt fat
Cupcakes med hallontopping i lilarandiga formar på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Nu är det helg igen, och då vill man kanske ha lite gott till kaffet?! I går gjorde jag så jätte goda kladdkakecupcakes, något som jag vill bjuda Kureras läsare på till helgen! Jag ska titta på Let`s dance i kväll, heja på Sigrid (som bloggar här på Kurera) och Erik och avnjuta kakorna som fredagsmys! :-)Tar med några till jobbet och ska bjuda min kollega på en. Spännande att se om hon gillar dem. 🙂

Kladdkakecupcakes med lakrits ca 6 st
1 ägg

Annons

50 g smör
50 g choklad, 70 %
2 krm vaniljpulver
1/2 tsk lakritspulver
1/2 dl sukrin melis
0,25 dl vispgrädde

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis fluffigt. Smält smöret och lägg i chokladen i små bitar. Smält samman. Låt svalna lite. Blanda chokladsmöret med äggsmeten och rör ner grädde vaniljpulver och lakritspulver. Blanda runt ordentligt. Fyll sex stycken dubbla pappersformar, eller ännu bättre om du tar aluminiumformar om du inte vill äta papper? För man vill äta allt! 🙂 Grädda i mitten av ugnen ca 8 minuter på 175 grader. Ta ut och låt svalna. Ställ gärna kallt.

Cupcake med hallonfrosting i lilarandig form
Foto: Mia Hagenmalm

Frosting:
125 g hallon
1/2 lime, saften av
4 msk sukrin melis
50 g philadelphiaost
25 g creme fraiche

Gör så här:
Pressa saften ur limen i en kastrull och lägg ner hallon tillsammans med sukrin melis. Koka upp och mosa under tiden de varma hallonen med en gaffel. Ta av och pressa bären genom en finmaskig sil över en skål, så att du får en klar saft. Blanda hallonsaften med övriga ingredienser i en annan skål, och vispa tills smeten blir en jämn fluffig smaskig frosting. 🙂 Spritsa frosting över kakan. Toppa med ett hallon. Så nice! 🙂 Dessa är ju små, så det slinker nog ner både två och tre stycken, om jag känner mig själv rätt! Mmmmums!

Ha en trevlig helg! / Mia 🙂

Annons

18 april, 2013 0
Aubergine med tomatsås, pesto och mozzarella på vitt fat
Aubergine med tomatsås, pesto och mozzarella på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket väder det är i dag! Regnet öser ner. Jag fick bära ut Stella, min hund till en gräsmatta i morse för att hon skulle göra sina behov. Hon ville inte alls gå ut. Men det är ändå ganska skönt, för nu försvinner allt damm från gatorna och det känns renare i luften.

Nästa vecka går i sångens tecken, och jag håller på att öva in en ny låt. Min Mp3 går varm vid alla lediga tillfällen. Men jag får sjunga tyst. Vovven springer och gömmer sig när jag sätter igång , hi, hi!! och min dotter är ganska trött på mina sångövningar vid det här laget. Hon sa för ett tag sedan: Mamma! Måste du sjunga till och med när du gör frukost? Ja, jag sjunger nog ganska mycket! Kommer på mig själv ibland att jag sjunger till och med för hunden! 🙂

Dessutom har jag fortfarande lite kvar att sy på mina scenkläder inför tävlingarna i Karlstad i början av maj. Kan inte begripa varför jag hela tiden skjuter upp det. Kan bero på att jag inte är så duktig på att sy, 🙁 men ikväll ska jag ta mig i kragen och sy fast det sista på klänningen och byxorna. Sen är det bara resten kvar, och det behöver jag nog hjälp med. Riktigt tjusigt blir det. Sprakande, glittriga paljetter på klänningen. Snyggt!

Annons

Jag brukar göra en vegetarisk rätt i veckan, och igår blev det gratäng på aubergine med hemmagjord tomatsås och pesto samt mozzarella. Till det hade jag råris. Det blev lite över till min lunch, men idag kommer jag att äta lufttorkad skinka till. Medelhavsmat är så rent och fräscht och Riktigt gott! 🙂

Peston gjorde jag på pinjenötter, ruccolasallad, basilika och parmesan. Enkelt att slänga ner i mixern tillsammans med olivolja. Klart på ett kick! Och mycket godare än köpt. Gjorde en större sats än vad jag skulle använda, och det som inte gick åt, förvarar jag i en glasburk i kylen. Kommer säkert att användas till någon annan rätt inom det snaraste.

Tomatsås:
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
5 dl krossade ekologiska tomater
1 1/2 msk balsamvinäger
1/1 – 1/3 örtbuljongtärning
2 msk sukrin
1/2 chilifrukt
1-2 tsk basilika

Gör så här:
Värm upp olivoljan i en gryta och fräs vitlök och chilipeppar snabbt i oljan. Rör hela tiden, vitlöken får inte bli bränd, då smakar den beskt. Häll därefter i de krossade tomaterna och rör om. Låt koka upp. Smaksätt med balsamvinäger och sukrin och smula ner buljongtärningen. Låt stå och småputtra i minst 15 minuter. Mot slutet av kokningen, krydda såsen med någon tsk basilika efter smak.

Pesto
70 g ruccolasallad
1 näve färsk basilika
60 g pinjenötter
1 dl riven paremesanost
ca 1 1/2- 2 dl olivolja
flingsalt

Annons

Grön pesto i vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Skölj ruccolasalladen och låt den rinna av ordentligt. Rosta pinjenötterna lätt i en torr stekpanna. Låt svalna. Lägg alla torra ingredienser i en mixer och häll i ca 1 dl olivolja. Mixa till en slät massa. Häll på mer olivolja om det behövs. Den ska vara glansig och inte torr. Smaka av med flingsalt.

Auberginegratäng:
2 portioner:
1 stor aubergine
250 g mozzarella
1 sats tomatsås
1/2 dl pesto
3 msk riven parmesan
Örtsalt och svartpeppar
1 2 dl olivolja

Gör så här:
Skölj auberginen noga. Torka av och skär den i skivor, cirka en centimeter tjocka. Olja in en ugnsfast form med olivolja. Lägg ner aubergineskivorna i formen och krydda med örtsalt och svartpeppar. Häll tomatsåsen över. Skär mozzarellaosten i skivor och dekorera varje aubergineskiva med osten. Ringla olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 20 minuter. När mozzarellan smält ner och fått färg, ta ut formen och lägg på ca 1- 1 1/2 msk pesto på varje skiva aubergine. Sätt åter in i ugnen och låt stå ytterligare 10 minuter. Servera med råris kokt i grönsaksbuljong, eventuellt några skivor lufttorkad skinka, eller ät den som en vegetarisk rätt med sallad.

Smaklig Måltid! 🙂 / Mia

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
16 april, 2013 0
Jordärtskocksoppa i svartrandig tallrik på svartrandigt fat
Jordärtskocksoppa i svartrandig tallrik på svartrandigt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Nu i helgen gjorde jag jordärtskocksoppa till lunch den ena dagen. Det är riktigt gott tycker jag! Soppa överhuvudtaget, är bra att ta till när man känner att man inte riktigt har tid att stå vid spisen. Och i söndags var det ju så makalöst vackert väder. Och varmt! Helt underbart! Tog en lång promenad med hunden utmed vattnet här i Nynäshamn, och satt länge på en brygga och bara njöt av utsikten, tittade på fåglar och lät mig värmas av solens varma strålar. Isen börjar smälta i viken nu. Snart dax att sjösätta båtarna! 🙂

Hade lite jordärtskockor i kylen som jag inte bestämt vad jag skulle göra med, men i söndags blev det soppa av knölarna.

Annons

Jordärtskocka har en lite säregen smak, nästan som rädisa korsat med kronärtskocka om jag får beskriva den, och kommer ursprungligen från Nordamerika där befolkningen kallade den solrot. 🙂 Kokt har den en söt jordaktig smak. Jordärtskocka är en slags solros faktiskt, besläktad med den vanliga solrosen och tillhör familjen korgblommiga växter.

Jordärtskockor är lite anonyma tycker jag. Den borde få mer plats på matbordet, då den är så enormt nyttig egentligen. Den är rik på fibrer och vegetabiliskt protein samt Kalium C-vitamin och K-vitamin, mineraler och innehåller ämnet inulin vilket gynnar tillväxten av bra tarmbakterier och är bra för diabetiker.
Den sägs även sänka det onda kolesterolet och har även en renande effekt på kroppen

Jag brukar ha den i gratänger eller som purè också. Då blandar jag den med lite potatis för att få lite stärkelse i maten. (Jordärtskocka innehåller ingen stärkelse). Du kan även äta den rå i tunna skivor i till exempel en sallad. Rå är den väldigt krispig, lite sötaktig med nötaktig smak. Eller ersätt helt enkelt knölen potatis med knölen jordärtskocka! 🙂

Visste du att den även kan minska rynkor??!
Riv helt enkelt jordärtskockor smått, blanda med lite linfröolja, lägg i anskitet och ha masken på i ca 15-20 minuter. Upprepa ca 3 gånger i veckan.

För att balancera den naturligt söta smaken av jordärtskocka bryter jag av med några matskedar limesaft och chili, och sötar igen med lite agavesirap för att få bort den lite jordiga smaken.
Mums! Den blev riktigt, riktigt god! 🙂

Annons

Jordärtskocksoppa
2 portioner:

500 g KRAVodlade jordärtskockor
1 gul lök, finhackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
1/2 chilifrukt, urkärnad och hackad
1 cm ingefära, skalad och skivad
Rapsolja och smör till stekning
4 dl vatten
1 1/2 grönsaksbuljongtärning
150 g kokosmjölk
3 dl grädde
2 msk limesaft
1 msk agavesirap

Gör så här:
Borsta jordärtskockorna och skär i mindre bitar och lägg direkt i kallt vatten så att de inte blir missfärgade. (Skalet är lite brunt, men går att äta. Vill du, så kan du skala dem). Fräs jordärtskockorna i smör och rapsolja tillsammans med lök, vitlök, chili och ingefära, tills löken blivit mjuk. Slå på vatten, kokosmjölk och lägg i buljongtärningar. Låt koka upp, och vrid ner värmen. Låt småkoka ca 15 minuter. När soppan nästan är klar, slå över grädden, koka upp igen och låt koka/sjuda ca 5 minuter till. Smaka av med eventuellt flingsalt. Mixa soppan slät direkt i grytan. Toppa med persilja eller timjan. Servera med surdegsbröd och någon skiva kalkon eller skinka. Jag serverade ostchips som jag kryddade med paprikapulver som tilltugg min soppa. Ta gärna en frukt som efterrätt.

Ha det gott! 🙂 / Mia

Dela inlägget
Annons
15 april, 2013 0

Har haft många kunder genom åren som kommer in och ska köpa proteiner, för att de har börjat träna. MEN!!! Det ska inte vara kolhydrater i. Inga kolhydrater alls, eller så lite som möjligt……

Alla får göra precis som de vill!Jag tänker inte stå med pekpinnar! Men!! Detta är MIN åsikt om ämnet:

Kroppen måste ha både proteiner och kolhydrater för att man ska orka träna!

Annons

Undviker man kolhydrater, måste man också veta vad man håller på med!:-(

Kolhydrater innehåller lika mycket kalorier som protein per 100g. Kroppen behöver ca 50 g kolhydrater per dag för att man inte ska få ketos, vilket är en syraförgiftning i blodet. Ketos uppstår när kroppen behöver omvandla det egna fettet till energi. Alltså, finns det inte kolhydrater att ta av, tar man av reserverna.

Kolhydrater bryts ner till glucos i kroppen och glucos är bränsle för cellerna och för hjärnan. Hjärnan kan bara använda, och behöver bränsle i form av ca 100g glucos per dag. Man behöver också kolhydrater för att inte protein som är vävnadsbildande och behövs för att reparera skador i kroppen, istället går åt till energi. Men alldelses för mycket av den varan och i form av till exempel socker, bidrar till att kroppen inte kan omvandla socker till glucos utan resulterar i att man fyller på fettdipåerna istället.

Kolhydrater är faktiskt ett näringsämne för kroppen och är ett gemensamt namn för sockerarter som har delats in i tre olika former: kostfiber, olika sockerarter och stärkelse, och det beror förstås på formen om den omvandlas långsamt eller snabbt i kroppen.

Självklart är det socker, läsk och godis samt raffinerade produkter som till exempel vitt ris, vitt bröd, vit pasta och vetemjöl som ger snabbast energi. Alltså snabba kolhydrater och ett högt GI. Att däremot äta en kost med lite långsammare kolhydrater som fullkornsprodukter ger ett jämnare blodsocker. Ett jämt blodsocker gör att vi känner oss mättare längre och slipper sötsuget.

Annons

Bra kolhydrater är nödvändigt för en god hälsa och är ett viktigt näringsämne som kroppen behöver.

Att äta bra kolhydrater i form av frukt, grönsaker och fullkornsprodukter, och undvika sötsaker, räcker för mig, för jag följer ingen diet. Däremot kan jag plocka från olika koncept, lite av varje, av vad jag anser är nyttigt! Sen är det upp till var och en att välja förstås. 🙂

/ Mia

Dela inlägget
Annons
12 april, 2013 0
Ostbitar på bakplåtspapper
ostchips med lax och vit röra med örter på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Förra helgen såg jag vårens första tussilago! Äntligen! Nu är det bara lite efterlängtat värme som behövs. Och i helgen åker sommardäcken på.

Har en ledig helg, och i morgon ska jag sy, vilket jag är ganska dålig på. Men jag får som tur är hjälp av en väninna. Vi ska sy våra scenkläder inför sångtävlingar i Karlsta första helgen i maj. Det är lite glittrande detaljer på klänningen som ska på plats. Men de ska sitta på ett visst sätt, och jag har ingen aning om hur. Därför har kostymkommitèn ordnat sygrupper hos några medlemmar som varit bussiga att öppna sina hem för det.

I dag slutar jag tidigt, och i dag är det fredag. Det innebär fredagsmys! Så till kvällen har jag skapat

Annons

chips av ost och ska dekorera dem med det lilla extra. Hade lite lax kvar sen i påskas som behöver förbrukas i det närmaste, så mina chips ska ätas med en bit lax och lite god röra på. Min dotter är inte så förtjust i gravad eller rökt lax så till henne (Och till mig) ska jag göra några goda röror att dippa chipsen i. Så mycket nyttigare fredagsmys utan chips och ostkrokar som innehåller en massa skräp och E-ämnen. Ibland brukar vi dippa grönsaker, eller så gör jag egna potatischips.

Ostbitar på bakplåtspapper
Foto: Mia Hagenmalm

Ostchips med lax och limeostcreme
2 personer:
ca 100 g ost ( jag tog av det jag har hemma: hushållsost, och blandade med parmesan för lite starkare smak).
50 g lax, gravad eller rökt
4 msk philadelphiaost
1 tsk lime, saft av
1tsk lime, rivet skal
örtsalt och peppar

Gör så här:
Hyvla osten i bitar. Lägg 4-5 ostskivor på varandra, och skär dom sen i bitar. Riv eventuellt parmesanost emellan. Lägg osthögarna på ett bakplåtspapper. Eller riv helt enkelt osten och lägg högar av ost på samma sätt. Ha mellanrum mellan ostöarna, för de kommer att smälta ut. Ställ in dem högt upp i ugnen, på 200 grader. Låt osten rinna ut och få ordentlig färg, utan att brännas. Ta ut och låt svalna. Ta försiktigt av ostchipsen med en stekspade. Blanda samman philadelphiaosten med saft och rivet skal av lime. Smaka av med örtsalt och peppar.
Dekorera med en bit lax, en klick av philadelphiaröran och toppa med dill.

Vill du hellre njuta av chipsen som dom är, kanske göra en god dipp, kan du gärna krydda dem med te x örtkrydda, din favoritkrydda eller pensla med olivolja och vitlök. Låt fantasin flöda, och du får underbart goda ostchips som snacks.

Ostchips i blå skål
Foto: Mia Hagenmalm

NJUT! Ha en trevlig helg! Mia 🙂

Annons

Dela inlägget
Annons
8 april, 2013 0
Vet man vad man stoppar i munnen? Häst, Hund eller Råtta?

Blev illa berörd av det tidningarna skrev om Findus för en tid sedan. Jag blir förbannad på sånt där. Men det ger mig bara ännu mer vatten på min kvarn. Man ska laga maten från grunden så man vet vad man äter. Man kan inte alls vara säker på vad som finns i snabbmaten!!!

Eller vad som finns i köttet! Är det svenskt när det står svenskt? Är det nötkött när det står nötkött? Senaste jag hörde var att man hittat ren avföring i köttfärs! Man blir ju mörkrädd. Minns för några år sedan när man hade använt latrinvatten i Spanien, för att få sallad att växa fortare. Resultatet av det, blev en salmonellaepedemi. Gräsligt!

Nu läste jag på facebook i ett inlägg av en bekant, att man hittat HUNDKÖTT i köttbullar i Holland. Men fy så vidrigt. Vad är det frågan om?

Jag kommer ihåg för ett antal år sedan att man hittat kött från råtta i pizzan på en pizzeria i Stockholm.

Annons

Det får mig egentligen att fundera på om man ljuger om ekologiska livsmedel också? Hur ska man veta egentligen? Man kanske köper ”ekologiska tomater” eller potatis för dyra pengar, och så kanske det i själva verket inte är ekologiskt. Ljuger man om det ena kan man ljuga om det andra.

Då är min fråga! Vad vågar man äta utan att bli lurad??

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons