Jag fick ett schema av min bloggkollega Malin i bloggen Get in Shape här på kurera.se förra veckan!
Så nu håller jag stenkoll på vad jag äter och hur min mage mår av olika födoämnen. Jag vet redan att laktos och gluten har en förödande effekt på min mage, men jag reagerar också på äpple, vilket ger mig ”håll” under revbenet i något som jag själv tror är gallan. Men efter undersökningar och ultraljud på gallan, anses jag vara frisk och utan både grus och stenar. Vitlök klarar jag bara i små mängder, vitlök som jag verkligen frossade i och kunde pressa rå över en macka och äta utan besvär-tror jag- när jag var yngre, Bönor, linser och rå lök får jag också vara försiktig med. Det är lite spännande faktiskt att utröna vad som besvärar min galna IBS-mage. Men tråkigt att det är så mycket den reagerar på, då mycket av det jag måste avstå är så himla gott.
Igår blev det iallafall ”bak” utan ugn! Rawfood! Igen!
Rawfood ger mig inte lika dåligt samvete som traditionellt bakade kakor, för det är ju mycket nyttigare. Jag tycker att den här nya, för mig, mat-och baklagningskonsten rawfood är så himla kul! Och det blir så fantastiskt gott! Min mage och kropp jublar för jag mår så bra av det!
Dessa små utsökta morotskakor! Ja, vad ska jag säga! Mmmmmm! Det är så att snålvattnet riktigt rinner i mungipan! 🙂 De blev makalöst goda!
Ps.Jag använder endast ekologiska råvaror i min bakning.ds
Raw morotskaka med cashew- och citronfrosting
ca 10-12 st
Botten:
2 dl valnötter
2 dl dadlar
2 dl morot, finriven. (OBS! Pressa ur så mycket saft du kan. Det kan du spara till en juice eller ha i en smoothie)!
1,5 dl russin
2 krm vaniljpulver
1 krm salt
1 msk kokosolja
2 tsk ingefära
1 msk kanel
2 krm muskot
Frosting:
2 dl cashewnötter, blötlagda minst 4 timmar
1 dl kokosfett
1/2- 1 dl vatten
14-16 dadlar( Blötlagda 15 min)
1 tsk vaniljpulver
2-3 msk citron, saft av
Gör så här:
Botten
Mixa dadlar tillsammans med valnötter tills de är fint fördelade. Lägg med morötter och kryddor och mixa till en jämn smet. Blanda ner russin och kör snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant eller i muffinsformar. Ställ kallt.
Frosting:
Mixa alla ingredienser utom vatten till en slät creme. illsätt vatten lite i taget. Frostingen får inte bli för rinnig. Smaka av med citronsaft.
Toppa kakan med frosting. Ställ kallt, gärna i frysen. Tag fram en halvtimme innan servering.
Jag dekorerade kakorna med finriven morot.
Insperation till detta recept hittade jag på underbara bloggen Kajsas mat, men som vanligt har jag svävat ut och ändrat lite i receptet.
Ha en trevlig helg!
Mia