Annons

Kräftströmming

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
1 juni, 2013
Strömming på vit fat med svart mönster
Strömming på vit fat med svart mönster
Foto: Mia Hagenmalm

Just nu går det att få tag på billig strömming här i Nynäshamn, så då passar jag på att köpa på mig. Jag tycker att det är så gott! 🙂 Och jag gillar gammal hederlig husmanskost. Av min nyinköpta strömming gjorde jag denna gång kräftströmming. Hittade ingen krondill som jag egentligen ville ha till fisken, så det fick bli dillfrön istället.

Kräftströmming:
600 g strömming, rensad
2 tsk salt

Annons

krondill eller
2 tsk dillfrö
2 msk dill, hackad
3 msk tomatpurè
1 dl vatten

Gör så här:
Salta den köttiga sidan av strömmingen och rulla ihop den. Lägg strömmingsrullarna tätt i en stor kastrull eller en traktörpanna. Strö över dillkronor eller dillfrö och hackad dill. Blanda tomatpurèn med vattnet och häll det över fisken. Låt sjuda under lock ca 10 minuter. Serveras kall med kokt potatis och en grönsallad.

Ha det gott!/ Mia 🙂

31 maj, 2013 0
Rabarberglass medjordgubbar i glasskål

I kväll ska jag på examensfest! Min fina kusin Lena har tagit sin rektorexamen. Så efter jobbet styr kosan ut mot Ingarö. Det ska bli så trevligt och kul att träffa tjocka släkten.

Jag hoppas bara att vädret blir bättre än vad det är nu här i Nynäshamn. Vi har endast 15 grader och molnigt, dimmigt.
Pratade med min väninna Veronica som bor i Sundsvall igårkväll. Där hade de 32 grader varmt och ungarna badade i polen.I Sundsvall? Där ska de ju ha kyligare än här kan man tycka. Men det är ofta så på våren och sommaren, att de har bättre väder än oss här i Stockholmsområdet. Vi bor i en gråzon. Hoppas på att värmen vandrar ner till oss också nu.

Visst är det väldigt gott och somrigt med rabarber? I min trädgård, när jag hade en- hade jag rabarber. Det känns lite skumt att gå och köpa nu när jag inte har någon trädgård, men jag har inget val. Rabarber i kräm eller som soppa är så himla gott, men det är den faktiskt i glass också. Själv detoxar jag några dagar till, men jag kan ju bjuda på ett smarrigt helgrecept ändå! 🙂

Annons
Rabarberglass medjordgubbar i glasskål
Foto: Mia Hagenmalm

Rabarberglass med Philadelphiaost
300 g rabarber, späd
1/2 dl vatten
1 dl sukrin
1/2 dl sukrin melis
200 g Philadelphiaost
1 tsk ekologiskt vaniljpulver
3 äggulor
3 dl vispgrädde
2 msk bakepro

Gör så här:
Skär rabarberna i tunna skivor och koka tillsammans med vatten och sukrin på svag värme tills det blir en purè. Låt svalna!
Vispa grädden i en skål och blanda philadelphiaosten med vaniljpulver, sukrin melis och bakepro i en annan skål. Vänd ner en äggula i taget i ostsmeten. Blanda sist ned grädden och den kalla rabarberpurèn. Rör om väl så att allt blandar sig. Frys i form med plastfilm över ca 3-4 timmar. Servera med bär! Jordgubbar och rabarber går väldigt fint ihop!:-)

Ha en trevlig helg!/ Mia

Dela inlägget
Annons
30 maj, 2013 0
Rödbetssoppa med smetana i vit tallrik med blåa blommor
Rödbetssoppa med ärtskott i vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Jag är inne på min femtonde dag med detox och det känns bara bättre och bättre. Jag försöker tänka mycket vegetariskt, och det fungerar fantastiskt. Det som är jobbigast är att hålla borta mejeriprodukter. Jag är galen i ost och yoghurt, men det funkar. Ost får jag vara utan, men jag har köpt substitut i form av soyayoghurt den här tiden och upptäckt att det är jättegott, faktiskt. Det är bara synd att allt mjölkfritt, inklusive laktosfria produkter ska behöva vara så förbannat dyrt. Jag är själv överkänslig, och en laktosfri produkt, som exempelvis yoghurt, är oftast åtta-tio kronor dyrare än vanliga mejeriprodukter i samma mängd.

Det mest påtagliga resultatet av detoxen är att jag känner mig piggare och har fått mer energi. Det mest märkbara är att jag gått ner i vikt. Jag är en person som har en ganska hög ämnesomsättning/ förbränning, och jag har alltid fått kämpa med att behålla mina kilo. Minsta slarv så rasar jag i vikt. När jag var yngre var jag nästan underviktig, trots att jag åt som en häst. I tonåren åt jag bananer med grädde varje kväll för att på så sätt försöka öka vikten. Det hjälpte föga. Efter 40-års åldern började jag dock bli mer normalviktig, men nu har jag märkt att mina jeans hänger löst runt midjan och alla frågar om jag tappat vikt. Ja, det har jag. Säkert tre kilo! Men nu får det räcka med det, för smalare vill jag inte bli. 🙂

Rödbetor är jag också galen i, och igår gjorde jag en rysk rödbetssoppa som var lite mer matig än den jag gjorde förra veckan. Denna innehåller även morot och vitkål. Riktigt nice kombo. Man ska servera smetana till soppan, om det ska vara riktigt ryskt. Själv toppade jag soppan med ärtskott, men min dotter fick smetana som klimp.

Annons

Borsjtj- Rysk rödbetssoppa
2 portioner:

3 rödbetor ca 250g
1 gul lök
1 morot
100 g vitkål
5 dl grönsaksbuljong, ekologisk
1 msk vinäger
1 lagerblad
vitpeppar och ev herbamare örtsalt
kokosolja eller rapsolja till stekning

Gör så här:
Skala rödbetor, lök och morot. Råriv och spara en av rödbetorna och strimla resten av grönsakerna i fina strimlor. Fräs i kokosolja ett par minuter. Tillsätt buljong, lagerblad och vitpeppar. Koka upp och låt sjuda under lock på svag värme ca 30 minuter. När 5 minuter återstår av koktiden, lägg ner den rårivna rödbetan. Smaksätt med vinäger och eventuellt örsalt. Servera med smetana och-eller lite klippt persilja.

Ha det fint! /Mia

Dela inlägget
Annons
28 maj, 2013 0
Tomat, zucchini, lök och potatis i ugnsfast form

Det har blivit mycket vegetariskt sen jag började min detox. I går gjorde jag varm potatissallad med grillad halloumi och tomatsalsa. En enkel rätt som är lätt att sno ihop, men som blir så extra lyxig med tillbehören. När man kommer hem sent på kvällen har man ingen lust att stå i timmar vid spisen, så något som sköter sig nästan själv är att föredra. Potatisen i salladen är förkokt för att det ska fortare. Sen är det bara att skära ner lite grönt som passar ihop, av det man har hemma och stoppa in det i ugnen ca en halvtimme.

Varm potatissallad ala Mia
2 portioner:
4-5 kokta potatisar
1/2 zucchini,
1/2 röd lök

Annons

2 stora tomater eller fyra mindre
1 nypa ruccolasallad
150 g halloumi
olivolja
flingsalt
svartpeppar

Gör så här:
Smörj en ugnsfast form med olivolja. Skölj zucchini och tomater och skär alla grönsaker och potatis utom ruccolan i lite större munsbitar. Blanda omkring dem i formen. Strö på flingsalt och svartpeppar
och ringla över lite olivolja.

Tomat, zucchini, lök och potatis i ugnsfast form
Foto: Mia Hagenmalm

Sätt in i ugnen på 200 grader i ca 30-40 minuter tills grönsakerna fått färg och känns klara. Ta ut och blanda med ruccolasalladen.

Tomatsalsa på mitt vis:
15 coctailtomater, skurna i små bitar
1/2 gul lök, hackad
1/2 dl olivolja
1 tsk rödvinsvinäger
1 tsk honung, flytande
1 krm sambal oelek
1/2 vitlöksklyfta, pressad
1/2 msk finhackad koriander
herbamare örtkrydda

Gör så här:
Skär tomaterna i små bitar och finhacka löken. Blanda olivoljan med honung, sambal oelek, vinäger och vitlök. Smaka av med lite örtsalt. Häll det över tomat- och lökblandningen och rör ner koriander. Låt stå och dra en stund. Koriander kan man utesluta om man inte gillar det.

Annons

Ta fram en grillpanna eller stekpanna. Skär halloumin på längden och grilla/stek den i rapsolja tills den fått fin färg. Dekorera potatissalladaden med osten. Servera med tomatsalsan.

Potatissallad med zucchini, röd lök, tomater dekorerad med halloumi och en skål med tomatsalsa
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en fin dag! / Mia 🙂

 

Dela inlägget
Annons
26 maj, 2013 0
Kladdkaka med jordgubbar till mors dag från Evelyn till mamma

I går firade jag min mamma på mors dag! Tårtan jag gjorde till henne, var supergod och blev väldigt uppskattad.(Marängtårta med rabarberkräm).

För en herrans massa år sedan skrev jag en sång till min mamma, och spelade in den i en studio som min goda vän Micke Bergström hade i ett källarföråd på den tiden. Jag tror att han hade lagt en enkel gitarr som komp, och mamma fick låten inspelad på tape, på mors dag eller om det var när hon fyllde år. Hon blev så jätteglad!

Och glad ville vi syskon göra henne även när vi var små. Det var med väldigt enkla medel, som att plocka blommor och bjuda på kaffe på sängen, eller spraya en grå sten med guldfärg, för det tyckte vi blev en guldklimp. Och det var väldigt spännande att smyga ut tidigt på morgonen och plocka gullvivor och liljekonvaljer som vi smyckade frukostbrickan med..

Min hyllning till min mamma på Mors Dag:

Annons

Text: Mia Hagenmalm
En morgon för länge sedan, det var i maj vi var små, då vi tysta gick upp för att fira dig.
Barfota i våra nya träskor, sprang vi bort över ängen där ladan stod.
Och vi plockade blommor av gulaste gull, och vi slutade inte förrän famnen var full.
Sen väckte vi dig med en bricka så fin, denna vårdag för länge sedan när vi var små.

En morgon för länge sedan det var i maj vi var små, då vi tysta gick upp för att fira dig.
En sten sen vi tog en sån där som är grå, och den målade vi fin med guldfärg på
Och vi plockade blommor som du tycker om, och vi dukade en bricka med solsken och sång.
sen väckte vi dig med vår bricka så fin, denna vårdag för länge sedan när vi var små.

Små minnen som lever kvar från det vi var små, känns så roligt och varm att tänka på.
Och mor lilla mor, vem är väl som du? Du finns alltid för oss, trots att vi är vuxna nu.
Så nu plockar vi blommor som du tycker om, och vi dukar en bricka med solsken och sång.
Sen firar vi dig med vår bricka så fin. Lilla mamma, lilla mor, vi älskar dig!

 

Nu på morgonen har MIN dotter som är 12 år hemlighetsfullt pysslat i köket. Det började lukta jättegott av vanilj och choklad efter en stund, och när jag fick komma ut i köket hade hon gjort en jättefin kladdkaka som hon dekorerat med jordgubbar. Den ska avnjutas i eftermiddag. (Detoxfusk i helgen).

Annons

Kladdkaka med jordgubbar till mors dag från Evelyn till mamma
Foto: Evelyn Hagenmalm

Ha en trevlig söndag! / Mia

Dela inlägget
Annons
25 maj, 2013 0
Frusen rabarbertårta på blått fat, dekorerad med jordgubbar
Frusen rabarbertårta på blått fat, dekorerad med jordgubbar
Foto: Hagenmalm

Tidigt i morse var jag uppe och bakade en tårta som jag ska ha med mig till min mor i dag. Jag har gjort en marängtårta med rabarberkräm och vaniljvisp. Har inte smakat den ännu, men jag tror den är supergod. Naturligtvis har jag skippat sockret.
Den här tårtan gör man med fördel dagen innan den ska serveras, då den behöver tid i frysen.

 

Annons

Frusen Maräng-0ch rabarbertårta ca 8 bitar
400 g rabarber
1 1/2 dl sukrin
1/2 dl vatten
1 msk potatismjöl

Gör så här:
Skölj och skala rabarberna. Skär i tunna bitar och koka dem med vatten och sukrin tills det blir en kräm. Red av krämen med potatismjöl. Gör ett snabbt uppkok och låt kallna

Marängbotten:
3 st äggvitor (spara äggulorna till vaniljvispen)
1 dl sukrin
1 1/2 tsk ättikssprit
50 g grovhackade hasselnötter
1/2 msk majzena

Gör så här:

Vispa äggvitorna fluffigt i ca 2 minuter. Häll i sukrinet och ättiksspriten och vispa ytterligare minst 10 minuter. Smeten ska vara seg och blank. Blanda i hasselnötterna och majzena. Smörj en form med löstagbar kant, 26 cm i diameter och bred ut smeten i formen. Grädda marängen i mitten av ugnen på 150 grader i ca 1 timme. Stäng av ugnen, och låt marängen stå kvar och torka någon timme eller två. Ta ur marängbotten ur formen. Diska ur formen och lägg ner marängbotten igen.

Annons

Vaniljvisp:
2 äggulor
3 msk sukrin melis
1 1/2 tsk vaniljpulver, ekologiskt
2 dl vispgrädde

Vispa äggulor med sukrin melis och vaniljpuver. Vispa grädden ganska hårt i en annan skål. Vänd ner äggen i grädden.

Blanda hälften av rabarberkrämen med vaniljgrädden och bre den över marängbotten. Bre sedan ut resten av rabarberkrämen över grädden. Ställ i frysen ca 4 timmar. Dekorera med färska jordgubbar.

Ha en fin dag i solskenet/ Mia

Dela inlägget
Annons
Annons