Annons

Krämig potatis-och spenatsoppa till utflykten

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
26 februari, 2014
Potatis-och spenatsoppa i vit mugg på sten utomhus
Potatis-och spenatsoppa i vit mugg på sten utomhus
Foto: Mia Hagenmalm

Jag älskar att ge mig ut på långpromenader i naturen. Och eftersom att jag bor nära havet blir det att jag ofta går längst strandkanten. Jag älskar havet! Det spelar ingen roll om solen skiner eller det regnar eller blåser kuling. Havet har sina tjusningar spegelblank eller som stora vågor i rytande storm.
Ibland tar jag med fika om vädret tillåter. Eller kanske en lunch. Och nu när det är sportlov och många åker till snön för att åka skidor kan ju en värmande och mättande soppa få följa med i termosen. Ja vi har ingen snö i Nynäshamn på vårat sportlov, men det blåser kalla vindar och det är gott med något varmt när man varit ute några timmar. Extra mysigt blir det att äta utomhus i naturen.

Krämig potatis-och spenatsoppa 2 portioner
300 g potatis, ekologisk, skalad och i skivor

Annons

ca 8 cm av det ljusgröna på purjolöken, i skivor
1 klyfta vitlök
2 msk olivolja
ca 200 g spenat, färsk eller fryst, hackad
4 dl vatten
1 dl grädde
1- 1 1/2 grönsaksbuljongtärning
1 krm tabasco
Herbamare Örtsalt

Gör så här:
Hetta upp olivolja i en större gryta och bryn purjolök och vitlöken tillsammans med potatisskivorna tills löken mjuknat något. Häll på vatten och buljong. Låt koka tills potatisen har mjuknat ca 10 minuter.
Ta av från värmen, tillsätt grädde och mixa soppan till en slät krämig soppa. tillsätt den hackade spenaten och gör ett snabbt uppkok. Smaka av med örtsalt och tabasco. Vill du ha den lite mer matig, kan du toppa soppan med några broccoliebuketter. Häll på mattermos och ta med ut i skidbacken eller i skogen!

Ha det gott! Mia

24 februari, 2014 0
Jag får knoster över hela kroppen när jag läser fakta om GMO! Och jag blir så förtvivlat arg på myndigheter och framförallt regeringen och EU – kommissionen! (Varför vi ens ska vara med i EU)?
Som nu när de storbråkar i EU om att man vill tillåta odling av genmodifierad majs! GMO-majs som heter DuPont- Pioneer`s GM- majs 1507. Trots att en stor majoritet av EU-länderna och att parlamentet sagt nej till denna majs kommer den troligtvis att godkännas.
Den här mördar-majsen producerar två olika insektsgifter, vilka allvarligt kan skada nyttoinsekter som bin, yngel och humlor. Och man är rädd för att bisamhällen ska dö ut. Jaha! Då får man sluta äta honung också, eftersom att det kommer att bli otjänligt som livsmedel. Dör insekter är det knappast något som jag vill äta iallafall.
En av dessa insektsgifter är dessutom så hemlig att den inte ens har fått genomgå en riskbedömning, vilket krävs för insektsmedel. Detta gift heter CRY1F. Forskare som velat bedriva oberoende forskning på effekterna av CRY1F har vägrats tillstånd av patentinnehavarna om tillgång till referensmaterial. Om det nu är så hemligt kan man undra: HUR giftigt är detta? Vad sprider majsen? Och hur kan man ta in och godkänna något som man inte har forskat på?
1507-majsen är också konstruerad att producera PAT-protein för att göra växten mer tolerant mot insektsmedel. Vad blir konsekvenserna för den biologiska mångfalden, djuren som äter majsen, och vi människor som äter produkter från djuret som mejeri och kött?

Annons

Trots att majoriteten i EU säger nej till majs 1507, kommer den troligtvis att godkännas. Och Sverige är på ja-sidan. Och hur kan det då komma sig att lilla gruppen av myndigheter ska bestämma över en hel union eller ett helt land? Vad sitter de i för skyddad verkstad?
Jag skulle vilja fråga alla jasägare till GMO :
Har ni barn? Vill ni på fullaste allvar att de i så fall, ska växa upp med GMO? Jag är både mor och mormor, och det jag värnar om mest är att mina barn och barnbarn ska få växa upp i en trygg miljö, där det finns en valfri möjlighet att välja ekologiskt om de vill det. Men tar ni in GMO i Sverige finns inte den möjligheten kvar. Jag undrar hur ni tänker här? Är det av ekonomiska skäl? Tänk då steget längre, för detta kommer att öka sjukvårdskostnaderna i Sverige när människor blir sjuka och får hemska sjukdomar som cancer och annat.
Bakgrunden till att dessa myndigheter/politiker vill säga ja till majs 1507, verkar bland annat vara för att minska den ökade svälten i världen! Blir väldigt snedvridet i min värld när man försöker avhjälpa med giftiga grödor.
Källa:
Pressmeddelande från Sveriges Biodlares Riksförbund: http://biodlarna.se/website1/10.0.1.0/584/PM%20till%20media%20Majs%201507.pdf
Debatt: Sveriges Radio Debatt mellan CHristoffer Fjellner (M) Och Carl Schylter (MP), båda parlamentariker.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=5784235
/ Mia
20 februari, 2014 0

Det är jättemånga som är sjuka nu. Allt från förkylningar till influensa och kräksjuka.

Själv känner jag mig lite trött, har sveda i halsen, men är ändå inte sjuk på ett sätt att jag skulle behöva vara hemma från jobbet. Ändå känns det som om vila skulle vara ett sätt för mig att bli pigg. Ikväll kommer jag krypa ner i sängen tidigt så jag får sova närmare 8-9 timmar i natt. Känner att min kropp behöver det.

Jag brukar allltid boosta mitt immunförsvar under vinterhalvåret, och skulle jag ändå bli sjuk får man ju tacka för det. För en förkylning eller influensa ökar faktiskt immunförsvaret, hur konstigt det än låter.

I dagens sammhälle får man ju inte vara sjuk, och många vaccinerar sig. Nu tänker jag inte gå närmare in på vaccin men om du är intresserad av vad jag tycker om det, kan du läsa om det här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2013/12/03/2403/ Men vaccin och antibiotika samt febernedsättande medel kan göra att våra immunceller blir inkompetenta.

Annons

Och feber, om den inte är för hög, fyller ju sin funktion. Feber är kroppens immunförsvar/ soldat som sätts igång, mot baciller som inte ska vara i kroppen. Låter man febern vara, brukar förloppet av virus gå mycket fortare ur kroppen.

Jag pratade just med en tjej om hur viktigt det är att äta D-vitamin för immunförsvaret. Och egentligen är det ju rätt logiskt. På sommaren brukar vi inte ha så många förkylning- och influensavirus i omlopp som på vinterhalvåret. På sommaren får nästan alla sin beskärda del D-vitamin från solen, och hoppar man över D-vitaminet på vintern, kan man oftare bli sjuk, känna sig deprimerad och trött.

Men att man blir sjuk på vinterhalvåret har inte bara med bildandet av D-vitamin att göra, utan faktiskt har det med kylan att göra också. Det är kallare och när man fryser minskar blodtillförseln till slemhinnorna.

Det gör att slemhinnorna blir torrare och får svårare att producera antikroppar som håller virus och förkylningar borta.

Dessutom är vitaminer och mineraler någonting alla borde äta året om. Det är jättesvårt att få tillräckligt av det genom maten vi äter, även om vi äter en bra kost med mycket grönsaker och vitaminer. Många studier har nämligen visat att innehållet av vitaminer och mineraler har minskat 50 procent mot för 50 år sedan, i både frukt, grönt, kött och mejeriprodukter.

Annons

Jag brukar köra på lite hårdare med framför allt några stycken vitaminer och mineraler när det är förkylningstider,och när svininfluensan härjade för några år sedan, började jag redan på höstkanten med dessa vitaminer:

C-vitamin ger näring till de så kallade immuncellerna.

A-vitamin producerar antikroppar som hindrar mocrober att få fäste i kroppen, och är även bra för slemhinnorna.

Membrasin ett extrakt från havtorn är också super mot torra slemhinnor. Havtorn innehåller förstås A-vitamin, men även en Omega-7 fettsyra som är helt suverän mot torra slemhinnor i ögon, mun och underliv.

Zink! Supermineralen som förhindrar uppkomsten av influensa och virus. Zink är även bra för sårläkning och för spermieproduktionen hos män.

Annons

Svartvinbärste, är super i förebyggande syfte, och slår sjukdom till på allvar finns det svartvinbärsextrakt på hälsokost att ta till. Svartvinbär innehåller flavonoider som kan bekämpa virus på ett mycket effektivt sätt.

Fläder har också en mycket bra! Fläderbärsextrakt tycks kunna avväpna flera stammar av influensavirus, medan influensavaccin skyddar endast mot vissa stammar. Det är det forskat på faktiskt.

Förra året skrev jag också om att svamp kan vara bra för ditt immunförsvar. Det kan du läsa om här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2012/11/30/champinjoner-och-annan-svamp-hojer-immunforsvaret/

En annan mycket viktig sak är att tvätta händerna ofta. Och framför allt: Är du förkyld, håll för munnen när du hostar/nyser. Men inte rakt i handen. Nys/hosta i armvecket. Hur äckligt är det inte, om någon som just hostat i handen sedan tar i ett dörrhantag, och så kommer näste man och också tar i handtaget. Det är så smitta sprids.

/ Mia

Sol, vårkänslor och guldmjölk mot värk!

18 februari, 2014 0
Gurkmejapasta i vit skål

Varannan vecka är jag ledig en vardag därför att jag jobbar helg. Det är faktiskt skönt att vara ledig när alla andra jobbar. Man får vara lite för sig själv, får egen tid. Igår var det ju så härligt väder och jag fick massor av vårkänslor. Så jag gick en promenad utmed Strandvägen här i Nynäshamn. Det är så galet vackert där! Och jag bor bara ett stenkast därifrån.

Utsikt över havet i Nynäshamn
Foto: Mia hagenmalm

Det var verkligen vår i luften och solen värmde, trots att det blåste snålt från havet. Både jag och Stella, min lilla vovve, njöt i fulla drag. Eftersom att Strandvägen är ett populärt ställe för både promenader och löpning, har man också satt upp olika träningsredskap så där vid strandkanten eller uppe i skogen. Härligt att kunna träna ben eller armar och samtidigt njuta av utsikten och naturen.

Jag söker mig gärna till närheten av havet. Det ger styrka på något sätt, är en tröst när man är lite nere, och rensar tankarna när man har mycket omkring sig. Jag får också inspiration av havet. Blir mer kreativ och glad. Bara att få sitta där och se ut över vattnet, känna lukten från tång och höra kluckande från vågorna. Underbart!

Annons

En annan grej med promenader, gärna i skog och mark, är att det är jättebra för min onda rygg och diskbråck. Och nu har jag bestämt mig för att jag ska köra en kur med gurkmeja i en period, närmare bestämt i sex veckor. Gurkmeja är starkt antiinflammatoriskt och bra vid värk i leder. Det finns i tablettform också, men detta är så himla gott. så varför inte testa.

Jag hittade det här receptet på ”guldmjölk” på nätet, men det var ett tag sedan så jag minns inte var. Guldmjölk dricker man med fördel till kvällen , därför att varm mjölk lugnar ner nervsystemet och gör att du blir avslappnad. För att gurkmeja ska ha bästa effekt bör man koka den i vatten ca 8 minuter. Jag tillsatte även svartpeppar, därför att svartpeppar ger ett bättre upptag för många preparat i kroppen. Du får en gurkmejapasta som man sedan kan förvara i kylskåpet upp till fjorton dagar. Bra att ha förberett till drinkarna som ska göras.

Gurkmejapasta i vit skål
Foto; Mia Hagenmalm

Gurkmejapasta_
1/2 dl gurkmeja, ekologisk
1 krm svartpeppar
1 1/2 -2 dl vatten

Rör ner gurkmeja i vatten och koka upp. Låt småputtra på svag värme ca 8 minuter eller tills du har en fast pasta. Tillsätt svartpeppar och rör om.

"Guldmjölk i glas
Foto: Mia hagenmalm

Guldmjölk 1 kopp
2 dl mandel- eller havremjölk
1 tsk gurkmejapasta
2 tsk sesamolja
1 krm kardemumma
ev 1 tsk honung
kanel till topping

Annons

Gör så här:
Blanda gurkmejapastan med varm mjölk i en kopp. Tillsätt kardemumma, sesamolja och eventuellt honung. Rör om så att pastan
löser sig. Toppa med lite kanel. Njt! Det är verkligen en god kryddig smak på mjölken. Jag utesluter honung, för jag tycker att det blir för sött annars.

Må så gott/ Mia

 

 

Torsk på fänkålsbädd i paket

17 februari, 2014 0
Torsk med tomat, lök och fänkål i foliepaket

Vilken underbar dag det är idag! Solen skiner och värmer faktiskt.

I fredags var jag och hälsade på Kureraredaktionen.
Det var trevligt att träffa Malin och Emma in person, vilka jag ofta har kontakt med men då via nätet. Det blev fotografering och en pratstund över en god lunch. Det serverades både högrev och torsk på rödbetsbädd, och jag velade mellan båda innan jag bestämde mig för högrev. Det smakade verkligen utmärkt, men jag hade lika gärna kunnat äta torsken.
Men rätten inspererade mig, så igår blev det därför torsk hemma i mitt kök. Jag hade dock inga rödbetor hemma, så det fick bli ett paket med torsk på fänkålsbädd. När man lägger fisken i foliepaket bevaras smakerna mycket bättre. Och detta var jättegott.

Torsk med tomat, lök och fänkål i foliepaket
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Torsk på fänkålsbädd i paket 2 portiner
500g torsk
1 fänkål
6 coctailtomater
1/2 röd lök
1 +1/2 citron, ekologisk
olivolja
2 nypor dill, hackad
herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Ta två ark alluminiumfolie och vik upp kanterna. Skär fänkål i strimlor och fördela i paketen. Lägg ca 250g torsk över fänkålsstrimlorn. Halvera tomaterna och skiva löken. Fördela runt om brevid fisken. Salta och peppra. Ta den halva citronen och pressa saften över fisken. Ringla över olivolja. Skär den andra citronen och lägg i klyftor över och brevid fisken. Stäng paketet. Grädda i ugnsform i mitten av ugnen 25-30 minuter eller tills fisken är färdig.

Servera med tillbehör som potatis eller rödbetssallad.

Ha det gott i solskenet! / Mia

 

Annons

 

Goda tekakor bakade på bovete

13 februari, 2014 0
Goda tekakor bakade på bovete

Häromdagen såg jag ett så spännande recept på tekakor i en tidning, så jag bara måste testa att baka det. Receptet kommer från boken ”Nytt bröd” och är skriven av Jessica Frej och Maria Blohm.

Jag har slutat att äta bröd sedan några år tillbaka, men ibland blir jag sååå sugen. Som i lördags då jag var på besök hos min kusin, och hon bjöd på en så jättegod fisksoppa med aoli och bröd. Jag kunde inte låta bli att smaka en liten bit.
Annars är det egentligen ingenting jag saknar så där jättemycket. Jag är van att hitta på alternativ till min frukost. Jag kommer dock testa några av de recept som fanns i tidningen och jag är jättesugen på att inhandla boken. För tekakorna blev supergoda. jag har dock bytt ut sirap till agavesirap, för jag vill inte ha socker i mitt bröd.

OBS!!
Innan du börjar måste du läsa här, så att du inte gör samma misstag som jag. En deg bakad på frö och utan mjöl beter sig INTE som en deg man bakar med mjöl. Jag gjorde misstaget att dels omvandla måtten till deciliter och hälla ner mer mjöl när jag tyckte att degen var för kladdig. Det ska man INTE göra. Man ska väga på hushållsvåg och degen blir kladdig, men det ordnar till sig efter att den har fått jäsa, och jäsa måste den göra i så många timmar som det står. Jag fick slänga första degen och göra nytt, för att jag inte földe instruktionerna.

Annons

mias_tekakor
Tekakor
12 g jäst
500 g mjölk (Jag vägde kannan på vågen och drog bort vikten från den när jag hällde i mjölk)
20 g olja (+ extra till utbakning)
20 agavesirap
100 g havremjöl (jag körde havregryn i min mixer, för jag hittade inte havremjöl i butikerna).
140 g bovetemjöl
1 tsk salt
2 krm brödkryddor
20 g fiberhusk

Gör så här:
Vispa ner jästen i mjölken. Tillsätt övriga ingredienser och rör till en jämn deg. Den blir lös, men ska alltså vara så. Låt degen jäsa i bunken med plastfilm över i 3 timmar.
Olja in händerna och bänken väl med exempelvis ekologisk rapsolja.Skär degen i 8 bitar och rulla dem till bollar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem med handen. Nagga dem lite med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Låt vila på plåten i 30 minuter. Gräddas mitt i ugnen ca 15 minuter. Låt dem bli kalla innan du skär i dem.

Ha det fint! / Mia

Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.