Annons

Krossad Saltsyrlig potatis

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
7 augusti, 2015
Ugnsbakad potatis i ett bakplåtspapper och kräftor i bakgrunden

När jag var yngre var jag helt galen i kräftor och kunde äta hur mycket som helst. Idag räcker det med några stycken för att jag ska vara nöjd och i ärlighetens namn föredrar jag räkor.

Kräftor och krondill på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag vill gärna ha något mer än bara skaldjur på kräftskivan så här vill jag dela ett recept på supergod och annorlunda potatis som ett tillbehör. Denna potatis blir syrlig och lite knaprig! Potatismänniska som jag är måste jag säga: I LÖÖÖÖV IT! 🙂

//Mia

Annons

(Receptet hittade jag i tidningen ”Allt Om Mat”men jag har bytt ut några ingredienser som smör mot kokosolja och salt mot himalaya).

Krossad saltsyrlig potatis
4-5 portioner
1 kg små potatis, eko
1 dl vinäger, eko
2 tsk himalayasalt
2 msk kokosolja utan smak
2 msk olivolja
1 dl gräslök, finhackad
1 msk citron, färskpressad eko
1/2 tsk flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Skala potatisen och lägg den i en gryta med vinäger. Fyll upp med vatten så att det täcker potatisen och koka den mjuk. Rör ner kokosolja och rör om. Ta upp potatisen och lägg den på bakplåten. Krossa den lätt med exempelvis ett glas. Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter. ta ut och vänd potatisen och ringla över olivolja. Låt gratinera i ytterligare 20 minuter. Ta ut potatisen och blanda ihop citronsaft med gräslök och ringla över potatisen. Strö över flingsalt och svartpeppar.

6 augusti, 2015 0
Din hjärna är formbar och du mår som du tänker!

Jag har jobbat mycket med mig själv och med mitt sätt att tänka under flera flera år. Vi arbetar mycket med det i min kör Rönninge Show Chorus och det har blivit att jag har tagit med mig det i min vardag! Alltså Positivt tänkande!
Jag har faktiskt blivit en mycket mer harmonisk och gladare person som försöker att se positivt på saker och inte oroar mig och ältar i det förgångna så mycket som jag kunde göra förr.

Hjärnan är faktiskt formbar och du kan lura/styra din hjärna! Tänker du positivt blir du också glad! Och att välja glädje gör dig till en vinnare! Du lever dessutom ca 7,5 år längre om du väljer glädje istället för eländes, elände! Det är det faktiskt forskat på så jag snackar inte skit eller är flummig på något sätt! 🙂
Läkarexperisen har nämligen upptäckt att hjärnan är plastsisk och går att bearbeta!

Människans gener gör oss nämligen mer pessimistiska och mindre optimistiska.

Annons

Det beror på att vi i begynnelsen levde i en farofylld miljö och våra släktingar formades med sju grundläggande emotioner: Glädje, sorg, ilska,rädsla skräck och äckel. Och som du ser är endast glädje den positiva känslan och det är därför som vi kanske låter de andra sex emotionerna styra mer. Hjärnan har två huvudvägar- att känna fara eller tillfredsställelse. När vi känner fara skickar hjärnans larmsystem ut adrenalin och cortisol i kroppen vilket sätter oss i försvar. men när vi upplever någonting posistivt belönar hjärnan oss med högre doser dopamin och glada endorfiner och vid beröring utsöndras Oxytocin vilket är också ett må-bra-hormon.

Att känna glädje uppkommer inte av sig själv om du inte väljer att känna det eftersom att det i hjärnan finns ett starkt band mellan de tänkande och de känslomässiga delarna. Därför har vi mycket god kapacitet att själva medvetet skapa glädje! 🙂

Varje tanke sätter sina spår i hjärnan oavsett om den är positiv eller negativ. Men eftersom att vi i grunden har fler känslor som handlar om kamp för överlevnad så smittar de negativa tankarna tre gånger så mycket som de positiva. Därför är det vesäntligt att fokusera på goda minnen och skaffa sig positiva upplevelser och inte älta det man inte kan påverka. Fokusera hellre på det du kan påverka.

Har man ett stressigt liv inverkar det negativt på glädjen. Och är man stressad blir man mindre empatisk och mer egoistisk och utsöndrar negativa vibbar både till sig själv och sin omgivning. Du har väl varit med om att man kan känna negativa vibrationer från en stressad eller arg människa redan innan de kommer innanför dörren?
I kören gjorde vi ett test en gång med två nya medlemmar.
Vi skickade ut båda två från salen där vi repar och vår dirigent Britt-Helene bad oss andra att tänka väldigt negativt men inte med en min visa vad vi tänkte, när vi bad den ena kvinnan att komma in igen i salen där vi satt. Hon fick stå framför oss andra en stund. Sen bad Britt-Helene oss att tänka glädje och kärlek när vi bad den andra kvinnan att komma in. Den första kvinnan hade nästan velat springa iväg då hon kände våra negativa tankar väldigt starkt. Den andra kvinnan kände bara positiva vibrationer som glädje och välkomnande och fylldes själv av glädje och positivitet.

Människan är ett flockdjur och redan i urminnes tider lärde vi oss att dela med oss av och ge till andra och må bra av det.
Det är så himla enkelt och lätt men samtidigt superviktigt att bara säga ett vänligt ord eller visa tacksamhet mot någon. Och genom att vara intresserad av andra mår vi själva bättre och sprider dessutom glädje omkring oss. Glädje och skratt har alltså en posistiv inverkan på vårt humör men även på vår hälsa.

Annons

Källa: Egen erfarenhet och
tidningen Land

Dela inlägget
Annons
6 augusti, 2015 0
Kräftceviche upplagt på ett salladsblad

Min semester är slut och äntligen kom sommaren! 🙂
Lite hånfullt känns det, men man får försöka ta vara på dagen ändå.
Jag har varit ute jättemycket på förmiddagen och gått längst vattnet i tidig morgonstund. Sen blev det frukost på ballkongen och ytterligare en promenad innan jobbet.

Jag lovade att återkomma med recept på tillbehör till kräftorna, och här har jag gjort en supergod ceviche på kräftstjärtar. Lite matigare än att bara sitta och äta kräftor, för man blir ju hungrig också. 🙂

Ha en underbar dag! // Mia

Annons

Passionerad kräftceviche i salladsblad
4 portioner
200 g kräftstjärtar, kokta
100 g gurka, eko
200 g röd och gul paprika, eko
1 röd lök, eko
1 röd chili, eko
1 dl finhackad koriander, eko
1 ekologisk stjälkselleri i bitar
1 ekologisk vitlöksklyfta, hackad
3 cm ingefära, eko
3 passionsfrukter, eko
1 dl saft från citron, eko
1/2 dl vatten
1 tsk örtsalt
1 tsk honung

4 salladsblad

Gör så här:
Mixa halva löken tillsammans med skalad ingefära, chili, selleri, vitlök, örtsalt, honung och vatten. Rör ner koriander. Pressa ner citronsaften och passionsfrukten. Låt stå och dra en stund.
Skär kräftstjärtarna i mindre bitar och tärna gurkan och paprikan i mindre bitar. Finhacka resten av löken. Blanda alltsammans med dressingen. Fördela blandningen på salladsblad.

Dela inlägget
Annons
4 augusti, 2015 0
Fröknäckebröd i en vit skål med svarta ränder

Jag har varit tyst här på min blogg några veckor. Dels har jag haft semester och dels har min dator kraschat- igen och det är nästan tekniskt omöjligt att blogga genom mobilen.

Snart är det ju kräftpremiär men jag har redan tjuvstartat, så under veckan kommer jag att lägga upp lite goda tillbehör till kräftskivan.

Jag börjar med ett supergott fröbröd och ett aromsmör som passar finfint till just kräftor. Mums!

Ha det bäst!// Mia

Annons
En skiva fröknäcke med en kniv med aromsmör på
Foto: Mia Hagenmalm

Fröknäcke
200 g solrosfrön
1/2 dl psylliumfrö
1/2 dl chiafrö
2 dl pumpakärnor
2 msk fiberhusk
2 msk mandelmjöl
1 tsk salt
5 dl vatten
1/2 dl vallmofrön
flingsalt

Gör så här:
sätt ugnen på 150 grader
Blanda allla ingredienser urom flingsalt och vallmofrön i en bunke och låt sedan vila i ca 20 minuter. Klä två ugnsplåtar med bakplåtspapper och bre ut smeten på plåtarna. Jag brukar lägga på bakplåtspapper över smeten och kavla ut den på det viset så fastnar inte smeten på kaveln. Strö över vallmofrö på smeten och gärna lite flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen i ca 1 timme och 15 minuter. Ta ut och låt svalna innan du lossar dem från plåten. Bryt knäcket i mindre bitar och förvara det torrt.

Aromsmör i en vit bytta
Foto: Mia Hagenmalm

Detta recept på aromsmör hittade jag i tidningen Allt Om Mat. Jag bytte dock ut vinäger mot citronsaft.

Aromsmör med tomat och fänkål
1 tsk fänkålsfrön, eko
1 msk tomatpure, eko
2 tsk citronsaft, eko
1 krm salt
75 g rumsvarmt smör, eko

Gör så här:
Rosta fänkålsfröna i en torr het stekpanna. De får inte brännas. Mortla sedan fröna till ett fint pulver. Rosta snabbt tomatpuren i stekpannan och tillsätt citronsaften och låt sjuda lite. Blanda ner alla ingredienser i smöret och mixa eller vispa det fluffigt. Servera till fröknäcke eller använd som aromsmör till maten.

Annons

Dela inlägget
Annons
13 juli, 2015 0

EU:s läkemedelsverk EMA ska nu utreda misstänkta biverkningar av vaccin mot (pappilomvirus) HPV-virus. Man kopplar två mycket sällsynta sjukdomar med en mängd diffusa symtom som kopplas till vaccinerna som ges för att minska risken för livmodershalscancer.

Svenska Dagbladet skriver att motsättningarna har varit stora i EMA inför det kontroversella beslutet.
Man har tidigare tillbakavisat kritik mot vaccinet. Hitintills har över 70 miljoner flickor och kvinnor vaccinerats med vaccinet.
Läs också mitt tidigare inlägg om vaccin: Varför mörkade man varningarna för vaccin och Vaccin mot svininfluensa gjorde Sofies liv till ett helvete

I de flesta rika länder inklusive EU, infördes 2009-2010 en allmän vaccinering av flickor i 12-13 års ålder.

Annons

Anders Tegnell som är Statsepidemilog på Folkhälsomyndigheten tycker att det är bra att frågan utreds men menar att mot en bakgrund av att så många miljoner blivit vaccinerade under tio års tid, kan inte den eventuella risken vara så stor.

Vid behandlingar av frågan vid ett möte i London var motsättningarna mot en utredning stor i EMA:s biverkningskomitè (kallad PRAC). Det är främst Danmarks Livsmedelsverk som tryckt på hårt för att få tillstånd en utredning, skriver SvD.

Mia

 

Dela inlägget
Annons
10 juli, 2015 0
Pulled jackfruit på en bädd av coleslaw toppad med rödlökssallad och rostad majs

2013 var det trendigt att laga pulled pork, pulled chicken och så vidare.
Pulled betyder draget. Alltså, man syftar på att dra isär det möra köttet med en gaffel. Jag har aldrig gjort rätten själv, men däremot ätit pulled pork då min svärson Johan gjorde det förra sommaren på Gotland. Supergott!

Jag blev nyfiken att göra ett vegetariskt pulled pork och hittade recept på nätet där man tillagat denna rätt på jackfruit.

Jag har influerats av recept på Pulled Jackfruit från Pia Hall i tidningen Hälsa och bloggen ”Jävligt Gott”!
Jackfruit visade sig ganska svår att få tag på.

Annons

I Nynäshamn finns det inte, jag har kollat! Så jag åkte iväg hemifrån och jag besökte sex stycken olika köpcentrum med olika affärer innan jag äntligen kunde bege mig hem med dyrgripen. Ja burken kostade inte mer än tjugofem kronor, men fasiken så svår att få tag på! Jag hittade den tillslut i en livsmedelsbutik med asiatiska matvaror.

Men att jag hade svårt att hitta denna jackfruit behöver inte betyda att du ska ha det!
Såg på nätet när jag kollade att de har jackfruit på City Gross. Och jag letade i helt fel butiker, tills jag gick in i en asiatisk butik. Det gäller att veta var man ska leta.

Jackfruit är en frukt som härstammar från Indiens regnskogar och är en av världens största trädburna frukter som kan väga upp till 40kg och vara 90 cm lång och tillhör mullbärssläktet. Jackfruit innehåller rikligt med Vitamin B5, C och magnesium.
I den här rätten använder man young green inlagd i saltlake.
Egentligen gillar jag inte att köpa mat på konserv, men denna gång valde jag att blunda för mina principer. Blev glad när dessa frukter låg i glasburk iallafall.jackfruit-homestay

Nu blev det ju så spännande att laga denna rätt av frukten som jag verkligen lagt ner möda och besvär för att hitta. Och det VAR verkligen värt besväret. Jag lovar! Helt galet gott!

Jag börjar med recept på chipotlepasta och chilisås. Jag älskar att göra allt själv men naturligtvis kan man köpa färdig chipotlepasta och chilisås om man inte har lust eller tid.

Annons

Jag använder så mycket ekologiska varor som det bara går.

Chipoltlepasta
1 paket chili chipotle
2 msk kokosolja utan smak
1 vitlöksklyfta
1 liten gul lök
1 dl tomatpure
2 msk vitvinsvinäger
vatten
1 krm himalaysalt

Gör så här:
Förväll chilifrukterna i vatten enligt förpackningen. Den ska bli mjuk.Värm upp oljan och lägg ner vitlöksklyftan och rosta försiktigt så att den blir brun. Akta så att den inte blir bränd, för då blir den besk. Finhacka löken och låt den fräsa med tills den blir genomskinlig och mjuk. Häll ner vinäger, lök, salt chipotle och tomatpurè i en mixer och mixa till en slät purè. Späd med vatten om den blir för tjock. Låt svalna. Förvaras i kylskåp.

Chilisås
6 färska chilifrukter
1 morot
1 salladslök
2 vitlöksklyfta
1 tetra passerade tomater
1 msk vitvinsvinäger
2 msk persilja, hackad
2 msk olivolja
1/2 msk kokossocker
1 tsk salt

Gör så här:
Skär upp chilin, kärna ur och skär i bitar. Skala och finhacka vitlök, lök och morot. Koka ihop i ca 20-30 minuter. Häll upp på burk och låt svalna.

Annons

Vegetarisk pulled jackfruit
2 portioner
1 burk jackfruit (480g)
1 gul lök, skivad
1 klyfta vitlök, riven
0,5 msk rökt paprikapulver
1 tsk grillkrydda, eko
1 dl vatten
1/2 grönsaksbuljongtärning
1 dl chilisås
2 msk chipotlepasta
kokosolja utan smak
herbamare örtsalt

3 dl majskorn, eko

Gör så här:
Häll av saltlaken från jackfruiten. Skölj ordentligt i kallt vatten. Dra isär frukten så att den trådar sig och krama ur den från vätska. Fräs frukten tillsammans med lök och vitlök. Strö över paprikapulver och grillkrydda samt örtsalt. Rör om så att allt blandar sig ordentligt. Häll på vatten och lägg ner buljong. Låt koka under lock ca 30 minuter. kolla så att det inte kokar torrt. Häll i så fall på mer vatten. Slå av eventuell buljong. Blanda chilisås med chipotlepastan och rör om väl. Blanda chipotlesåsen väl med jackfruitröran. Sätt ugnen på 200 grader på grill. Lägg jackfruit i en smord ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Kolla så att det inte blir bränt. Däremot ska den bli lite knaprig. Smält kokosolja i en stekpanna. Lägg ner majskornen och rosta dem så att de får färg.

Lägg coleslaw på en tallrik. Lägg pulled jackfruit ovanpå. Servera med majs och rödlöksalladen.

Recept på rödlökssallad och coleslaw nedan.

Rödlökssallad
1/2 röd lök
1/2 dl vatten
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk kokossocker

Gör så här:
Skär löken i skivor. Blanda samman vatten, vinäger och kokossocker. Häll över rödlöken och låt stå och dra minst en halv timme.

Coleslaw
100 g finstrimlad vitkål
1 riven morot
1/2 finhackad gul lök
1 dl creme fraich, Jag använde havrebaserad
1 tsk dijonsenap
ev 3 msk majonäs, kan uteslutas
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk örtsalt
1/2 tsk chiliflakes

Gör så här:
Blanda creme fraiche med majonär, dijon, vitlök, örtsalt och chiliflakes. Blanda ner grönsakerna. Ställ kallt och låt stå minst en halv timme innan servering.

Dela inlägget
Annons
Annons