Annons

Kryddiga köttbullar med lingon

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 februari, 2013
Kryddiga köttbullar med lingon

 

Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Jag vill gärna laga all min mat från grunden, och slippa halvfabrikat. När jag gör mat, brukar jag göra stora satser för att kunna frysa in och ta fram vid behov när tiden inte räcker till för att stå vid spisen. Vissa dagar när jag kommer hem från jobbet och är trött, kan det kännas lite tungt att behöva laga middag som tar tid.

Gjorde köttbullar igår som jag kryddade lite extra med spiskummin och vitlök för att få till hetta och annorlunda smak. Lite tacoinspererade smaker. Uteslöt ströbröd och använde pofiber istället. Serverade med råa lingon. Väldigt gott tyckte även min 12-åriga dotter!

Annons

4 portioner:
500 g nötfärs
1 dl grädde
2 msk pofiber (finns att köpa på livsmedelsbutiker).
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1/2 msk spiskummin
0,5 dl hackad persilja
2 st vitlöksklyfor
1 gul lök
1 st ägg
1 msk rapsolja/ smör till stekning

Blanda grädde med pofiber och låt svälla ca 5 minuter. Blanda ner alla kryddor tillsammans med riven lök och vitlök. Jag brukar riva lök istället för att hacka den. Min dotter brukar annars sitta och peta ut löken. (Men naturligtvis kan man hacka den också. I så fall bryner man löken lite innan man arbetar in den i färsen) Arbeta in allt ordentligt i köttfärsen tillsammans med ägget. Blöt händerna i vatten och rulla till medelstora bullar. Stek i rapsolja och smör på medelsvag värme. Skaka pannan så de får färg runt om. Servera med färska eller frysta lingon, råkost och eventuellet potatis och sås.

1 februari, 2013 0
Kryddstarka kycklingspett med het jordnötssås!
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Kyckling är tacksamt att variera. Här har jag marinerat fileèr i kryddig marinad och sedan grillat dem i ugnen. Till spetten gjorde jag en såå underbart god jordnötssås. (Stod och surplade i mig hälften med sked. 🙂 )

Det tar också lite tid att tillaga den här rätten, för kycklingen ska marineras 1 timme och såsen koka i ca 30 minuter. Så det gäller att vara ute i god tid.

Jordnötter innehåller lite många kolhydrater dock, men samtidigt mycket av nyttigt enkelomättat fett och väldigt rik på E-vitamin. Den är också rik på B-vitaminer, järn, kalium, magnesium och zink.

Annons

Oerhört gott blir det och riktigt festligt till helgen. Kycklig på fredag? 🙂

Kycklingspett 2 portioner:
250 g kycklingfilè
Marinad:
saft och skal av 1 citron
1/2 dl japansk soya
1 msk fisksås ( Finns att köpa på flaska. Thai)
2 msk olivolja
1/2 tsk sambal oelek

Gör så här:
Tvätta citronen noga i vatten och vinäger. Vinäger gör att du får bort eventuella bakterier och kemikalier. Torka av den och riv skalet på ett rivjärn. Pressa ur saften. Blanda alla ingredienser till marinaden. Skär kycklingen i mindre bitar. Lägg kycklingen i marinaden, gärna i en plastpåse. Ställt kallt i kylskåp minst en timme.
Lägg träspett, 4 stycken i vatten.

Glasering till grillspett:
1/4 dl flytande honung
1 tsk japansk soya
2 msk Furikake ( Japansk sesamfröblandning. Jättegod!) eller svarta sesamfrön.

Trä upp de marinerade kycklingbitarna på spett och grilla dem överst i ugnen ca 4-5 minuter/sida
i 250 c. Ta ut och pensla dem med glaceringen och strö över furikake eller sesamfrö. Grilla någon minut till.

Jordnötssås:
1/4 dl salta jordnötter
2 msk jordnötssmör, ekologiskt
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
1/2 tsk sambal oelek
1-2 msk kokosolja, gärna med kokossmak
200 ml kokosmjölk, helst på tetra
1/2 msk sukrin Gold ( som råsocker, finns att köpa på hälsokost)
1/2 tsk riven ingefära
2 tsk currypasta
1/2 msk fisksås
1/2 msk citronsaft

Annons

Gör så här:
Kör jordnötterna i en mixer. Finhacka lök och vitlök och fräs dem i kokosolja. Häll på kokosmjölk, sukrin,
ingefära, smabal och currypasta och koka upp under omrörning. Rör ner jordnötter och jordnötssmöret
och rör om. Låt sjuda på svag värme ca 30 miuter. Rör om då och då så att det inte bränns. Jordnötterna stannar annars gärna på botten av kastrullen. Rör ner citronsaften på slutet.
Sedvanligt är att man serverar denna rätt med jasminris, men jag valde att göra en matig sallad med quinoa.

Dela inlägget
Annons
30 januari, 2013 0
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Ibland kan ett tillbehör göra en maträtt lite mer lyxig. Jag är väldigt förtjust i fisk och det är tacksamt om man kan variera sig lite och inte köra samma tillbehör på tallriken. Jag stekte laxfileèr häromdagen som jag serverade med saffranskokt fänkål och sallad.

Fänkål är en växt som kan bli 1,5 meter hög. Den innehåller massor av bra eteriska oljor. Man kan äta både blad och stjälk, och naturligtvis blommornas frön. Den har en doft som påminner om lakrits.

Fänkål sägs vara bra för synen och förutom de eteriska oljorna den innehåller, är fänkål bra mot hosta, är kramlösande och underlättar matsmältningen. Dessutom kan fänkål öka mjölkproduktionen hos ammande mödrar. Därför ingår den alltid i så kallade amningsteèr.

Annons

Jag tycker fänkål är ljuvligt gott! Lakritssmaken försvinner dock när man tillagar den.

Saffranskokt fänkål
2 portioner:
1 färsk fänkål
1 klyfta vitlök, finhackad
1 msk vitt vin
1 dillkvist
1 tsk dillfrön
1/2 citron
1 1/2 msk olivolja
4 -5 dl grönsaksbuljong

Ansa och rensa fänkålen. Fräs vitlöken försiktigt i olivolja. Häll över buljong, pressad citronsaft, vin, saffran och andra kryddorna. Se till att buljongen täcker fänkålen. Låt koka ca 15 minuter. Salta eventuellt. Dela fänkålen och servera.

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
29 januari, 2013 0
Färgglada grönsaker i ratatouille ger massor av antioxidanter!

I lördags blev det äntligen lite mildare. Visst är det ganska mysigt när det är kallt och snö, men sista dagarna har det varit iskyla som har gått in i ben och märg här i Nynäshamn och i Stockholm. Och nu ser man att ljuset återvänder. Underbart! Vi går mot våren! Äntligen!

I helgen gjorde jag ratatouille med massor av grönsaker och serverade tillsammans med pannbiff, lök och vitlökssmör. En härlig färgsprakande rätt som är fullproppad med antioxidanter. 🙂

Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Ratatouille 2 portioner:

Annons

1/2 zucchini
1/2 gul paprika
1/2 röd paprika
1/2 grön paprika
1 gul lök
1/2 abergine
2 vitlöksklyftor
2 krm malen spiskummin
1 lagerblad
1/2 tsk timjan
örtsalt och svartpeppar
1/2 chilifrukt
200 g krossade tomater
1 dl vitt vin
1/2 msk balsamvinäger
2 dl bönor ( Jag köpte färdiga i tetraförpackning, blandade, kidney, vita bönor och kikärtor)

Gör så här:
Skär zucchini, abergine och paprika i bitar och hacka löken. Stek aberginen tillsammans med lök i lite olivolja i ca 5-7 minuter, och lägg därefter i paprika och zucchini och stek ytterligare några minuter.
Pressa över vitlöken och krydda med örtsalt och övriga kryddor. Häll på tomater och vinet, lagerblad, balsamvinäger och finhackad chili. Låt småputtra på svag värme ca 15 minuter. Lägg i bönor mot slutet och låt de bli varma. Servera som ett tillbehör till en bit kött eller fisk. Eller ät som ensamrätt.

Dela inlägget
Annons
25 januari, 2013 0
Räk&avokadopaj på smördegsbotten gjord på mandel- och kokosmjöl
Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Till förra helgen gjorde jag en paj som smakade helt fantastiskt gott. Gjorde en smördeg av mandel- och kokosmjöl och fyllde med creme fraiche och philadelphiaost och som jag förgräddade innan jag fyllde den med grönsaker och räkor. Den här pajen blev sååå himla god! Smördegen tillsammans med ostblandningen blev en riktig hit. Jag kommer att använda mig av den i andra pajer också framöver, för nu har jag hittat en favorit. Man kan ju fylla den med vad man vill egentligen, och jag valde att ta av det som fanns i kylen. Jag valde att använda råa grönsaker, då jag vill ha det raw, på grund av PH-balansen. Råa grönsaker är mer basiska än kokta.

Smördeg på mandelmjöl:
200 g rumsvarmt smör
3 dl mandelmjöl

Annons

1 dl kokosmjöl
0,75- 1 dl vatten
1 tsk vitvinsvinäger
1 msk fiberhusk

Fyllning 1:
1 dl creme fraiche
100 g philadelphiaost

Fyllning 2:
500 g skalade räkor
400 g champinjoner, hackade
2 st mogna avokado
8 st körsbärstomater, halverade
2 msk färsriven pepparrot
1 dl creme fraiche
200 g stenbitsrom
1/2 röd lök finhackad
Dill till dekoration.
salt och svartpeppar
ev. lime i klyftor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Mosa avokado tillsammans med creme fraiche och blanda ner den hackade löken. Smaka av med salt och svartpeppar. Fördela blandningen i pajskalet. Lägg på de hackade chapinjonerna och räkor, strö över den rivna pepparroten och dekorera med körsbärstomater, klickar av stenbitsrom, eventuellt några klickar creme fraiche och dillvippor. Servera med ett glas citronvatten.

Annons

Trevlig helg!

Dela inlägget
Annons
23 januari, 2013 0
Jag bjöd in Johan Lundberg- proffskock till mitt kök, för att laga en GI-måltid till Kureras läsare!

Jag bjöd in min svärson Johan Lundberg, som är kock och jobbar med köksbemanning, att bistå med lite goda GI-recept i min blogg! Det ville han gärna! Jätte kul tycker jag!

Johan arbetar som ansvarig rekryteringskonsult, samt är VD och driver Chef United AB, ett kocknätverk med över 5000 kockar i Svergie och 1500 stycken i olika brodernätverk i Europa och USA.

Foto: Johan Lundberg
Foto: Johan Lundberg

 

Annons

Som VD i Chef United AB har han hela restaurangnäringen som sitt arbetsbord. Man kan också beställa hem honom med flera, till sitt eget kök, så lagar Johan eller andra kockar maten. Och!!! Tar hand om disken efteråt. Inte illa.
Anlita en kock: Johan@chefunited.se

Johan är en kille som brinner för sitt yrke och verkligen har stor passion för matlagning.
Jag glömmer aldrig när vi var på Gotland och han hade plockat strandkål, något som ortsborna gav till sina grisar förr. I allafall är det ju ingenting man tänker på som människoföda. Men han tillredde en jätte god kålstuvning av den som vi åt till grillat kött. Underbart! När Johan är med är det alltid fest. Han kan koka soppa på en spik ta-me-sjutton!!.

Han har en gedigen utbildning och arbetslivserfarenhet, och har arbetat jorden runt, bland annat som eventchef och även TV-kock/eventansvarig på restaurang Aquavit i New York. Han har varit köksmästare på Gyldene Freden i Stockholm, arbetat i Österriket och som headchef i West Indies. Han har också startat upp en restaurang från grunden i Thailand, bara för att nämna några arbetsplatser Man blir väldigt imponerad av hans arbetserfarenhet och arbetsdrift, då han är så ung. Nu är han gift med min dotter Jennifer, som också arbetar som kock. De fick en liten flicka i somras, så jag hoppas att vi får behålla dem på svensk mark ett tag.

Johan har ett hjärta av guld. Han var en av de kockar som drog igång insamlingar från restauranger och allmänheten till Stockholms hemlösa, och delade ut mat på 3 olika härbärgen kopplade till Statsmissionen förra julen. Ett kanonjobb! 🙂

Här vill Johan bjuda Kureras läsare på ”Jerked” Kyckling, och har tilldelat 3 stycken tillbehör, så det är bara att välja det man tycker passar bäst. Eller varför inte bjuda dina vänner i helgen och köra alla tillbehören? 🙂

Annons

Foto: Johan Lundberg
Foto: Johan Lundberg

 

”Jerked” kyckling
1st färsk hel kyckling
1 påse ”jerkkrydda” ca 30gr (kolla så den inte innehåller socker)
1 dl Soya avredd med maizena
Svartpeppar

Marinera hela kycklingen med jerkkrydda, soya och svartpeppar över natten i en plastpåse. 2 timmar innan du ska äta kycklingen, lindar du in hela påsenmed kycklingen i aluminium folie och gör ett paket.

Baka på 150c i 1 timme. Ta sen av folien och öppna påsen. Lägg upp kycklingen på ett galler med plåt under. Baka vidare, men nu på 225c, tills insidan av lårbenet har en temperatur på 68c.

Öppna ugnen och stäng av den. Låt kycklingen ”vila” tills låret har 82 c i temperatur.
Ta ut ur ugnen och servera med något av tillbehören.

Annons

Tillbehör:
Rose’sallad med jalapèno och rostade solrosfrön
1st huvud rose’sallad , brutet i munsbitar
2 msk avrunnen jalapèno på burk, hackad
1 st rödlök, skivad
1 st lime, pressad
1 st vitlöks klyfta, finhackad
4 msk olivolja
100gr solrosfrön,torrrostade i en stekpanna avsluta med flingsalt.

Blanda alltsamman och smaka av med lite salt och svartpeppar.

Foto: johan Lundberg
Foto: johan Lundberg

Rotsellerislaw
½ skalad rotselleri, tunnt hyvlad(ca 400gr)
4dl majonnäs(sockerfri)
2 st vitlöksklyfter finhackade
2 msk harissasås
½ apelsin, pressad

Gör så här:
Blanda allt och smaka av med salt och vitpeppar

Foto: Johan Lundberg
Foto: Johan Lundberg

Foto: Johan Lunberg

Isbergsallad med grapefrukt, paprika och dijondressing
1 huvud isbergsallad, rivet i bitar
1 stor grapefrukt, skalad med kniv och köttet skuret i munsbitar
½ röd paprika,skuren i bitar
½ gul paprika,skuren i bitar
½ grön paprika,skuren i bitar
1 st rödlök, finstrimlad
Dressing:
2 dl cremefraiche
2 msk dijonsenap
2 msk osötad äppelcider
Salt och svartpeppar
Blanda grönsaker och dressing, servera på en gång.

 

Dela inlägget
Annons
Annons