Annons

Kurera på Allt För Hälsan / Älvsjömässan!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
10 november, 2012
Isabelle och Malin
Foto: Mia Hagenmalm

Var på Allt för hälsan och hälsade på Kureragänget i går! Alla var där och Sigrid Bernson kom också på besök. Kul att stanna en stund och prata.

Isabelle och Malin
Foto: Mia Hagenmalm
Daniel och Sigrid
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Foto: Mia Hagenmalm

 

Gick runt lite och kollade i olika montrar också. Hittade en monter med Rawfood och handlade lite grejer som jag kommer att använda mig av nästa gång jag delar med mig ett matrecept . Det ska bli spännande.

Diskuterade kolhydrater och socker, och hur svårt det är att hålla koll på vad barnen äter när man inte ser. Min dotter som ett exempel, köper ofta godis efter skolan. Fast hon inte får! Hur ska man kunna ha koll på det? Det är ju jätte svårt. Hörde också av min dotter att många barn i hennes klass, (hon är 11år), köper energidrycker som Red Bull osv efter skolan. Hemskt! Läste för ett tag sen om en fjortonårig flicka i England som dog efter att ha druckit två stycken energiläsk. Nu hade den flickan ett hjärtfel som de inte visste om, men hur farligt är det inte? Tänk om mitt barn har hjärtfel? Eller ditt barn? Hur som helst. En dryck som påverkar hjärtat så hårt skulle egentligen förbjudas, när folk kan dö av det. Jag tycker att det åtminstonde ska sättas 18-års gräns på energidrycker! Men sånt görs inte! Däremot är man inne med pekpinnar och förbjuder te x kosttillskott trots att det visat ha en bra inverkan på människors hälsa. Snacka om dubbelmoral.

 

I dag har vi bakat ca 100 lussekatter på morgonen! Min dotter ska samla in pengar till en klassresa och vi ska stå och sälja vid Sjötelegrafen i Nynäshamn i dag.

Annons

Foto: Mia Hagenmalm

Senare blir det födelsedagsfest igen. I dag fyller min dotter Jennifer år. Grattis älskade dotter på födelsedagen!

7 november, 2012 0
Favorit i repris med ny ingrediens!

 

Foto: Mia Hagnemalm

I morse gjorde jag min favoritsmoothie till frukost!

Annons

Har haft två hektiska dagar och kvällar och behövde lite extra uppiggande energi i dag, kände jag.

I förrgår ringde min dotter mig på jobbet och var helt utom sig av förtvivlan. Hennes älskade hamster hade fastnat med sin lilla tass i knäppet där man spänner fast burens lock och min dotter fick inte loss henne då hon var rädd att skada henne ännu mer. Jag fick ringa efter hjälp och min särbo ryckte turligt nog ut och fick loss den lilla stackarn. Tyvärr dog den lilla av utmattning och chock, senare på kvällen. Det blev stor sorg och en traumatisk upplevelse både för mig och min dotter.

Igår kväll hade vi stjärnjuls-repetion igen. Det kommer att bli så bra! Har du inte sett oss så lovar jag att du missar decembers i särklass bästa julkonsert. En upplevelse du kommer att minnas länge. Här kommer ett smakprov från tidigare jular. http://stjarnjul.se/index.php/se-smakprov

Foto: Lotta Hagenmalm

Dogge Doggelito och Mia Hagenmalm stjärnjul 2011

 

Annons

Vill även återvända till ett av mina tidigare recept av en smoothie som är en av mina favoriter. I dag testade jag att blanda ner ännu mer nyttigheter:
Mighty Berries från Alpha Plus. Ett fruktpulver som innehåller ett mycket högt intag av antioxidanter. Jag som tyckte smoothien var god innan, fick nu en ny smakupplevelse. Den blev väldigt god! Och Mighty Berries är så bra att ta till, för då vet man att man får i sig bra med antioxidanter som kan vara svårt att få genom kosten.

Superfräsch Smoothie i repris! Nu med mer antioxidanter.

2 glas:
1/2 banan
1 dl frusen mango
25 g babyspenat
ca 2 cm färsk ingefära
2 -3 dl äppel eller apelsinjouise
1 msk Mighty Berries
Gör så här:

Skala och skiva ingefäran. lägg ner alla ingredienser i en mixer. Fyll på
med jouise. Mixa till en slät drink och servera genast.

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
5 november, 2012 0
Spökligt 6-års kalas

 

Foto: Jennifer Lundberg

I förrgår fyllde mitt äldsta barnbarn Noelle 6 år. Det var inte länge sedan hon föddes tycker jag. Men det är på barnen man ser att tiden går. Själv är man ju 25 år hela livet! 🙂

Dagen till ära hade två av mina döttrar, mostrar åt födelsedagsbarnet, bakat en tårta, och eftersom att vi samtidigt ville fira Halloween, vilket vi gör varje år, blev det en spöktårta. Pappa i familjen gjorde tre pizzor: barnpizza och vuxenpizza! Supergoda! Och så serverades det bål förstås!

Annons
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

 

Noelles 6-års tårta var bakad med vetemjöl och socker. Ibland får man fuska och äta lite onyttigt. Men om denna underbart goda tårta varit en gluten- och sockerfri, hade receptet kunnat sett ut så här:

Tårtbotten:
6 ägg
1 1/2 sukrin melis
2 1/2 dl mandelmjöl
1/2 dl kokosmjöl
1 1/2 tsk fiberhusk
2 tsk bakpulver

Gör så här:

Vispa ägg och sukrinmelis fluffigt.
Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål och blanda sedan ner det i äggsmeten.
Grädda i mitten av ugnen på en bakplåt med bakplåtspapper i ca 15 minuter på 200 grader. Låt svalna.

Annons

Vaniljkräm:

1 1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång
3 äggulor
1 dl sukrin
1 dl vispad grädde

Gör så här:

Koka upp grädden i en kastrull, skär enskåra i vaniljstången och låt den koka med i grädden.
Sjud grädden i ca 10 minuter under omrörning. Ta bort kastrullen från värmen och ta upp vaniljstången.
Under tiden du visparillsätt äggulor en i taget och rör sedan ner sockret. Värm sedan vaniljkrämen på svag värme under omrörning.
När du ser första bubblan tar du genast av kastrullen. Rör till vaniljsåsen svalnat, och ställ den kallt. Rör sedan ner den vispade grädden i vaniljkrämen.

Fyllning 2:
200 g bär av vafri sort ( Vi hade hallon och jordgubbar)
4 dl hårt vispad grädde
ev lite sukrin

Marängspöken:
2 äggvitor
0,75 dl sukrin
några droppar citronsaft

Annons

Gör så här:
Vispa äggvitor, sukrin och citronsaft till ett hårt skum.
Blanda i lite svart pastafärg. (Finns att köpa på panduro)
Sprista ut avlånga korvar ca 20 st, på ett bakplåtspapper.
Grädda i 100 grader i nedre delen av ugnen i ca 30-40 minuter.

ca 3 dl vispad grädde till topping.

Ta ut sex delar av tårtbottnen. Lägg på fyllning med bär och grädde på den första bottnen och vaniljkräm på den andra. Varva så tills du lägger på den sista bottnen överst. Blanda en del av grädden med saften av hallonen. ( Jennifer och Evelyn använde rosa karamellfärg). Bre grädden över tårtan. ”Måla” ögon på spök-korvarna med pastafärgen, och tryck fast dem runt tårtan. 🙂

 

 

Dela inlägget
Annons
2 november, 2012 0
Het pumpasoppa med lime och kokos till Halloween!

Jag och min dotter var och hälsade på Malin och Isabelle på Kurera i går eftermiddag! Trevligt att prata en stund med tjejerna som skapar Kurera både på webben och som papperstidning. Fick även senaste tidningen i min hand. WOW!!! Vad snygg den är!! Har ni inte sett den ännu, spring genast till närmaste utlämningsställe och hämta!

Kurera på nätet är också enormt fin! De har verkligen lyckats! Eller hur?

Nästa vecka är det Hälsomässan i Älvsjö. Då ska jag vara på plats fredag den 9/11 kl 16-18 och hälsa på i Kureras monter. Det ska bli skoj! Har du vägarna förbi, kom gärna och prata en stund. 🙂

Efter vårt besök på Kurera åkte vi till min mor och hälsade på. Egentligen skulle vi bara ta en fika, men hon hade gjort middag, och det var ganska skönt, för klockan började närma sig halv fem på eftermiddagen. Det är inte så gott med kaffe när magen egentligen vill ha mat. Det var mysigt att hälsa på och träffa mamma. Det var ett tag sen, jag har längtat efter henne, och hon blir så glad när vi kommer. Vi hann shopa lite också, och det blev ganska sent på kvällen innan vi kom hem.

Annons

Eftersom att vi åt middag hos mamma, hade jag ingen lunch till i dag! Barnen har ju lov från skolan, så då får man passa på att ta lite sovmorgon annars hade jag kanske valt att göra den på morgonen. Pumpan som jag köpte i går, hade jag egentligen tänkt rosta i ugnen och ha som tillbehör till en middag i helgen, men nu fick den bli ingrediens i en soppa till lunch istället. Jag är en kvällsmänniska, och ibland får jag enorm insperation och energi att fixa till något riktigt gott fast det är sent.

Jag hade köpt en butternut pumpa därför att jag aldrig smakat den sorten förut, så var lite nyfiken på den. Valde att använda lime, kokosmjölk och koriander för att få en lite asiatisk smak. Det funkade jätte bra ihop med pumpa och soppan blev väldigt god. Till soppan åt jag fullkornsbröd med sallad och några skivor gravad lax! Det var jättegott! 🙂

Foto: Mia Hagenmalm

ca 6-8 portioner ( om du väljer att ha till en förrätt räcker den till ca 10 port).

ca 2 kg pumpa/ Butternut
1 liten riven Zucchini
2 st finhackad gul lök
4 st finhackade vitlöksklyftor
ca 4 cm färsk riven ingefära
7 dl vatten
1 dl vitt vin
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
2 1/2 st ekologisk grönsaksbuljongtärning
saft och skal av 1 st lime
1 st pepparfrukt
1/2 dl färsk hackad koriander
2 msk kokosolja med smak
ev salt och peppar

Gör så här:

Annons

Ta fram en yxa eller motorsåg, för pumpa är seg att skära i! 🙂 Själv ville jag inte störa mina grannar så sent, så jag använde en vanlig kökskniv. 🙂

Foto: Evelyn Hagenmalm

Skala pumpan, kärna ur den, och skär i bitar. (Spara kärnorna). Kärna ur pepparfrukten och finhacka den. Fräs lök, vitlök, pepparfrukt och koriander i kokosolja. Rör hela tiden så att det inte blir bränt, annars är det risk för att löken smakar beskt. Häll på vattnet, vinet och tillsätt buljongtärningar och koka upp. Lägg ner bitar av pumpan. Låt koka i ca 15 minuter eller till pumpan är mjuk. Tillsätt kokosmjölken och smaka av med lime och limeskal och ev salt och peppar. Häll ner den rivna zucchinin och låt soppan få ett snabbt uppkok. Mixa soppan med stavmixer direkt i grytan.

Rosta pumpakärnorna i en torr, het stekpanna.
Toppa soppan med rostade pumpakärnor och färsk persilja eller riven morot.

Dela inlägget
Annons
30 oktober, 2012 0
Anna-Lena dirigerar

I går kväll hade vi vårt första stjärnjulrep! Det är så fantastiskt roligt, och jag kände lyckokänslorna bubbla i mig redan när jag närmade mig Årsta Teater där vi skulle repa. Underbart! Det här blir fantastiskt bra!

Anna-Lena dirigerar
Foto: Mia Hagenmalm
Foto: Mia Hagenmalm

Men oj vad det stormade i natt! Har vaknat flera gånger när vinden tagit tag i huset och fått rutorna att skaka.Har aldrig hört en vind ryta förut, men det gjorde den i natt. Tänkte på de i USA som blev/blir drabbade av monsterstormen. Här blåste det visst 20 sekundmeter och där 40! Hemskt!

Annons

Har sovit jätte dåligt. Vaknade klockan 4 och kunde inte somna om. Klockan halv sex gick jag därför upp och gjorde frukost. Jag skyller min dåliga sömn på fullmånen.

Blev helt såld på att testa nya recept med lakrits, så här kommer ett recept
på en smarrig smoothie med hallon och lakrits som jag gjorde i morse..
Tänkte att smakerna av ingredienserna bara måste gifta sig. Och det gjorde de.
Var försiktig med lakritspulvret bara, så det inte blir för mycket av det goda. 🙂 Mumsigt!

2 portioner:

1 dl naturell yoghurt
2 dl vatten
2,5 dl frusna hallon
1 tsk sukrin
1 tsk vaniljpulver
ca 1 1/2 krm lakritspulver, eller mer om du gillar lakrits.

Mixa alla ingredienser i en mixer. Strö över lakritspulver
Toppa med gojibär och några hallon.

Annons

Dela inlägget
Annons
28 oktober, 2012 0
Kladdkaka med lakrits utan vetemjöl och socker
Foto: Mia Hagenmalm

I går bytte vi till vinterdäck, Skönt att det är gjort. Det har varit ett underbart soligt väder i helgen, men kallt. Känns att det är halt på vägarna nu. Har varit ledig i helgen och det var jätte skönt. Synd att dagarna går så fort bara.
I morgon börjar en ny vecka, och nu börjar vi sjunga Stjärnjul, äntligen! Ska bli så roligt.

Jag har inhandlat ekologiskt lakritspulver från Kung Markatta, och i dag var jag så sugen på att testa att baka med det.
Lakrits är jätte gott tycker jag. Och så är det nyttigt i sin ursprungliga form. En antioxidant som innehåller bra med B-vitaminer, kan lugna magen, dämpa hosta och är leverrenande. Dessutom kan den motverka karies. Så det känns bra att använda i bakning,

Annons

 

Testar här en lakritskladdkaka!

50 g kokosfett
150 g smör
100 g 70% choklad
4 ägg
1 dl grädde
2 dl mandelmjöl
1 dl sukrin
2 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vanilljpulver
3 1/2 msk lakritspulver

Smält smöret i en kastrull och lägg i kokosfett och chokladen, så det får smälta i smöret och tillsätt därefter grädde.
Vispa ägg och sukrin pösigt. Blanda alla torra ingredienser väl i en annan skål.
Blanda alla ingredienser och häll ner i en smörad springform.
Grädda ca 10-15 min i 200 grader. Servera den kall, så smakerna får sätta sig, gärna med vispad grädde.

Dela inlägget
Annons
Annons