Annons

Let There Be Peace On Earth

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 november, 2015
Let There Be Peace On Earth

Mina tankar går till Paris, och alla som drabbats av de fruktansvärda händelserna där!

Let There Be Peace On Earth!edited_FB_IMG_1447493240882

Annons
13 november, 2015 0
Mandelpanerad torsk i bitar i en vit skål omgiven av hackade grönsaker

Trots att jag kör så mycket nyttigare mat jag bara kan, så blir jag ändå sugen på chips med lite tuggmotstånd, till taco ibland.
Tortillachips är ju faktiskt gott, men när jag tittar på innehållsförteckningen rynkar jag på näsan. De innehåller många tillsatsämnen, transfetter och glutamat. Detsamma gäller tacokryddor och såser.
Det kanske känns som överkurs, men jag vill göra allt från grunden så jag vet vad jag stoppar i mig.
Man är ju vad man äter!

För att göra det nyttigare, tillverkar jag egen salsa, såser och kryddor och äter oftast i ett salladsblad. Men ibland gör jag chips av mandelmjöl istället för av majsmjöl. De blir supergoda! Jag lovar. Och det är väldigt enkelt att göra. Bara rör ihop degen, kavla tunnt och in i ugnen 10-15 minuter, så har du nyttigare chips till din taco eller tapas! Du kan förstås smaksätta chipsen med dina egna favoritkryddor, men här är ett förslag.

Annons

Lite variation på tacos är alltid välkommet hos mig. Ibland kör jag sedvanlig med köttfärs eller kyckling, ibland helt raw, men i gårkväll blev det med fisk. Min dotter, 14 år tyckte mycket om det 😉

Fisken är förstås miljömärkt och ingredieserna ekologiska.

Nyttigare tortillas i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

TORTILLACHIPS MED MANDELMJÖL
2 dl mandelmjöl
1 st äggvita
1/2 tsk herbamare örtkrydda
2 krm spiskummin
2 krm paprikapulver
2 krm sambal oelek
3 msk riven parmesanost ( kan uteslutas)
1 vitlöksklyfta, pressad

Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader.
Separera äggvitan från gulan och rör äggvitan med övriga ingredienser i en mixer. Ta upp och forma degen till en boll med händerna. Kavla ut degen tunnt, tunnt mellan två bakplåtspapper. Dra bort det översta bakplåtspappret och skär ut mönster av chips med kniv så att de blir delbara efter att du gräddat dem. Sätt in överst i ugnen ca 10-15 minuter. Efter halva tiden, vänd på chipsen. De ska få färg och bli hårda. Ta ut och bryt isär Låt svalna på plåten.

MANDELPANERAD TORSK
2 portioner
300 g torskfile
1 dl mandelmjöl
1 tsk herbamare örtkrydda
2 krm paparikapulver
2 krm vitpeppar
kokosolja utan smak, eller smör till stekning

Annons

Gör så här:
Skär fisken i kuber. Blanda mandelmjöl med kryddorna. Panera fiskbitarna i mjölet runt om och stek i smör eller kokosolja på ganska hög värme så de blir genomstekta och lite knapriga, dock inte brända. Servera med tacochips och de grönsaker du tycker om. Jag gjorde en sojasås att ringla över.
1 dl tamari sojasås, 1/2 msk honung och några droppar citron. Supergott!

Tips:
Vill du ha recept på salsa och sås till tacochipsen eller andra förslag på taco, klicka på länkarna: Rawfood tacos, eller Mangosalsa
Här hittar du även förslag på goda och nyttigare röror om du istället vill dippa chipsen framför TV:n: Tre goda röror

 

 

Dela inlägget
Annons
9 november, 2015 0
Yoghurt gjord av kokosmjölk toppad med bär och musli i en svart-vitrandig skål

Brrr! Idag är det ett riktigt blötväder hos mig! Regnet öser ner och ger dagen ett väldigt trist och grått novembermörker. Nu längtar jag till att få sätta upp adventsstakar och stjärnor för att ljusa upp det hemma.
I morse tände jag ljus och med varma fårskinnstofflor, inlindad i en gosig filt, njöt jag av min frukost. Idag bestod frukosten av löskokta ägg, vegansk yoghurt och fröknäcke med avocadoröra.
Yoghurten är helt vegansk, och gjord av den tjockare delen av kokosmjölk, probiotika och chiafrön. Chiafrön har jag i dels för att det är nyttigt och dels för att ”yoghurten” ska få en tjockare konsistens.

Vegansk kokosyghurt med bär och frön
2 dl kokosmjölk, den gräddiga
1 msk chiafrön

Annons

1/2 banan
1 probiotikakapsel, pulvret av
1/2 tsk vaniljpulver

1 dl Bär och frön eller nötter till topping

Gör så här:
Ta isär probiotikakapseln och rör ner pulvret i kokosgrädden. Tillsätt vaniljpulver, chiafrön och banan. Mixa alltsammans till en jämn yoghurt. Låt sedan stå i kylen minst en timme så att den tjocknar och att du ser att probiotikan i ”Yoghurten” blir levande.Det kommer att bubbla i den och det är bara som det ska vara.
Toppa med bär och eventuellt frön eller nötter! Njut! 🙂

Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
5 november, 2015 0
Chokladbakelser med en fyllning av krämig mandel- och maca på ett fat av blå blom

Jag har varit lite inaktiv på bloggen ett tag! Det har varit en tuff höst!
Min pappa gick bort i augusti och det är som om luften gick ur mig helt ett tag. Allt måste få ha sin tid så man inte bara kör på och glömmer att känna efter hur man mår. Och nu i oktober nedkom min ena dotter med en liten. Ett liv tar slut och ett liv föds. Precis som det ska vara även om det förstnämda är otroligt sorgligt.
Jag har dock skapat flera recept, men inte orkat blogga om dem. Ibland vill inte insperationen innfinna sig, men nu känner jag att den är på gång igen och jag hoppas att den håller i sig.

Igår kväll blev dessa läckra och ljuvligt chokladiga skapelser till i mitt kök.
Gillar man choklad ska man absolut testa att göra dem.
Dessa maca cups har förutom denna sanslöst goda choklad, ett krämigt innehåll av mandelsmör och nyttiga maca, sötad med ljuvlig honung. Kombon är helt makalöst god! Snålvattnet rinner av bara tanken på dessa läckerbitar. Och att de faktiskt är nyttiga också gör ju inte saken sämre.

Annons

Maca i pulverform kommer från en rot som växer på 4000 meters höjd i Anderna.
Den innehåller massor av mineraler och näring. Maca kallas även spansk viagra därför att den anses öka sexlusten och är så kallad afrodisiakum vilket är hormonreglerande. Dessutom ger maca dig massor av energi och är super vid träning då den syresätter blodet, är stressänkande, bra mot depression och stärker minnet.

Mesquitepulvret som med sin lite kolalika, karamelliga smak, smaksätter chokladen i den här maca cupen, kommer från ett träd vars frökapslar är otroligt rika på både protein och fibrer och dessutom mineraler och vitaminer.
Frökapslarna innehåller även må-bra-ämnen som hjälper kroppen att bilda substansen serotinin vilket gör dig pigg och glad. Dessutom har den antiseptiska egenskaper och har i urminnes tider använts för att bota allt från halsont till solsveda.
Mesquite har även ett lågt GI och balanserar blodsockret och motverkar på så sätt sötsuget, samt ger en lång mättnadskänsla på grund av dess fiberrika innehåll.

Receptet kommer från underbara boken Green Sweets & Treats av Erika Billysdotter.

Ca 8 stycken
CHOKLAD
2 dl smält kakaosmör
2 dl kakaopulver, eko
1/2 dl mesquite
3 msk honung
1 tsk vaniljpulver, eko

FYLLNING
3 msk raw mandelsmör
2 msk maca
2 tsk kokosolja
1 tsk honung

Annons

CHOKLAD
Blanda ingredienserna till chokladen med en visp. Jag smälte kakaosmöret över ett vattenbad, och vispade sedan ner övriga ingredienser. Fyll cup cakeformar, gärna i silicon med ungefär
1 matsked av chokladen och ställ i kylen så den får stelna.

FYLLNING:
Mosa ihop ingredienserna till fyllningen med en gaffel eller i mixer.

Gör så här:
Ta ut formen från kylen. Forma små bollar av fyllningen och platta till dem lite och lägg mitt på chokladen i formen. Lämna plats på sidorna i formarna så att chokladen kan rinna ner runt om. Fyll formarna med chokladen. Den ska täcka fyllningen med god marginal. Ställ kallt för att stelna.

Dela inlägget
Annons
28 oktober, 2015 0
Bild på Secuvie-en kräm

För några veckor sedan var jag hemma hos min dotter och tog hand om barnen när hon låg på BB.
Hennes ena lilla flicka som är 1 år föddes flera veckor för tidigt, och hon är så väldigt torr i huden. Enligt barnavårdscentralen beror också hennes torra hud på för tidig födsel. Hennes armar och ben kändes nästan som en upphöjd torr kaka ovanpå den andra huden. Stackars barn. Jag blev helt förskräckt! Det kliade väldigt märkte jag.
Jag tittade in i deras badrumsskåp och såg att min dotter hade en kräm utskriven av läkare och ringde och frågade om det var den hon brukar smörja in flickan med. Hon hade fått den utskriven till flickan men hon sa att den inte hjälpte hur mycket hon än smorde, så hon hade börjat smörja med olivolja som hjälpte mycket bättre.

Krämer som innehåller mineralojlor lägger sig som en fet hinna på huden och kemikalier läker verkligen inte huden. Snarare förvärras det i vissa fall då det istället torkar ut huden ännu mer.
Dessutom går allt man smörjer på huden in i kroppen.

Annons

Jag hade själv med mig en kräm ( har alltid bra grejer i min väska, ni skulle se den :-), rena Mary Poppinsväskan) som endast innehåller naturliga ingredienser som jag faktisk testade på flickan istället. Jag smorde in armar och ben med krämen på kvällen ena dagen och på morgon och kväll andra dagen. Redan efter andra gången kändes huden mycket bättre och efter att ha visat det för min dotter har hon fortsatt att smörja flickan med krämen och hon är faktiskt besvärsfri nu. 🙂 Nu smörjer hon endast en gång dag!

Krämen som jag pratar om är svensk och heter Secuvie och är helt naturlig, ekologisk och certifierad av Ecocert.
Den innehåller inga kemiska substanser eller mineraloljor och är helt naturligt konserverad i sin egen form. Krämen innehåller en organisk växtsyra- Carbo Hydrate Derived Fulvic Acid: CHD-FA! CHD-FA är en väldigt kraftfullt vårdande, energigivande och renande växtsyra.I Indien, Kina och Himalya har det i århundraden varit känt och den hälsobringande och välgörande substansen har länge använts i folkmedicin.
Den här växtsyran är baserad på en mycket liten molekyl som jobbar på cellnivå. Den ökar upptagningsförmågan av viktiga näringsämnen till cellerna. Dessutom drar den till sig gifter som naturaliseras och stöts bort.

Jag har alltid Secuvie hemma. Och deras Daily Repairkräm är superbra på torra partier som armbågar, läppar och trasiga nagelband. En gång hade jag en knöl under huden vid underläppen en hel sommar. Jag blev lite orolig för knölen eftersom att den inte verkade vilja försvinna. Innan jag kontaktade läkare för att undersöka vad det kunde vara, smorde jag in huden på knölen med Secuvie. Efter någon timme började det att värka på området där jag smort salvan och på kvällen hade jag som en infekterad och varigt sår på läppen. jag fortsatte att smörja med krämen och bara några dagar efter var både knöl och sår borta. Magi!

Den funkar alltså jättebra på torr hud, men även på eksemhud.
Den finns även som ansiktskräm, ögonkräm, rengöring, serum, Daily Care-kräm, bodylotion och after sun. Dessutom har man gjort en riktigt bra salva: Reczema.

Så har du hudbesvär, allt från torrhet till eksem till solsveda och till och med psoriasis, testa Secuvie! Den är helt fantastisk!

Annons

Dela inlägget
Annons
27 oktober, 2015 0
Rawfood pumpapaj i pajform på en blå duk med pumpor i bakgrunden, omringad av vackra höstlöv

Snart är det Alla Helgona helgen och Halloween.
I min familj går vi all in och klär ut oss och lagar mat som hör till firandet.
Förra året tillbringade jag Halloween i New York då det sammanföll med att jag uppträde med Rönninge Show Chorus på Carnegie Hall- Broadway. Det var vansinnigt kul att få göra showen, men även att se New York förstås även om det var bråda och få dagar vi var där.
I New York anordnar man en halloweenparad varje år och gatorna är fulla av utklädda människor. Själv var jag inte med i paraden, men när vi gick ut för att äta på kvällen kunde jag ändå inte låta bli att måla lite svart i ansiktet. Ja, jag är lite barnslig. 🙂

I år har jag tjuvstartat med en rawfood pumpapaj med ett härligt pajskal baserat på solros- och pumpakärnor, tomat och selleri. Den ska stå i ugnen i ca 6-7 timmar och torka, så var ute i god tid.

Annons

Fyllningen är en nötost gjord av cashewnötter, soltorkade tomater och gräslök. Jag toppade med pumpa, paprika, zucchini och salladslök marinerad i olivolja och färskpressda citron.
Jag använder ekologiska ingredienser så långt det går.

Rawfood pumpapaj
ca 8 portioner/ pajform: 28 cm
Pajskal:
3 dl solroskärnor
2 dl pumpafrökärnor
1 medelstor tomat
1 stjälk selleri
1 stor morot
1 vitlöksklyfta
1/2 tsk ingefära
örtsalt

Nötost:
3 dl cashewnötter, blötlagda ca 4 timmar
10 solmogna tomater, blötlagda 1 timme
1/2-1 dl vatten
1 msk b-jäst
3 msk gräslök
1 msk citron, färskpressad

Topping:

1 stor orange paprika i tärningar
2 dl pumpa- butternut i tärningar
1/2 liten zucchini, i tärningar
2 salladslök, skivad
1 msk citronsaft, färskpressad
olivolja
örtsalt

Gör så här:
Sätt ugnen på 50 grader, eller använd en torkugn.
Pajskal: Mixa fröna till ett mjöl. Tärna grönsakerna och tillsätt dem och kryddorna. Mixa till en jämn smet. Tryck ut smeten i en pajform och ställ in i ugnen med luckan lite på glänt om du har en vanlig ugn. Låt stå så i 6-7 timmar. (I torkugn ca 4-5 timmar). Skalet ska vara segt men inte knaprigt och torrt. Ta ut och låt svalna.
Nötost:
Häll av vatnnet från cashewnötter och tomater. Mixa nötterna till ett fint mjöl. Skär tomaterna i mindre bitar. Tillsätt tomater, gräslök, citronsaft, b-jäst och kryddor och späd med vatten så du får en jämn ostcreme. Bred osten över pajskalet.

Topping: Blanda de tärnade grönsakerna och Massera in olivolja och citronsaft. Lägg ut tunnt på ett fat och låt stå i ugnen brevid pajskalet den sista halvtimmen så att grönsakerna ger i från soig smaker. De ska dock inte bli mjuka utan behålla sin krispighet.
Toppa pajen med grönsakerna. Servera!

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons