Lite om socker och alternativa sötningsmedel

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
25 mars, 2014

Socker ökar inte bara dödligheten i hjärt-sjukdomar. Det ökar också cancerrisken. (Ville bara tala om det).

När jag slutade med socker i kosten ersatte jag det med sukrin eller honung. Men med tiden utan socker, har jag även dragit ner på den konsumtionen. Jag har egentligen aldrig varit mycket för fikabröd, och det är ganska sällan som jag bakar något om jag inte gör det för bloggen. Däremot hade jag en gång i tiden en stor passion för choklad, Marabous frukt och mandel eller Dubbelnougat. Ibland kunde jag köpa en 200 g chokladkaka och smälla i mig på fem minuter. Helt sjukt! Det resulterade förstås i hjärtklappning och jag blev trött och mådde dåligt.

Idag är jag väldigt känslig för sött. Jag tycker en banan eller ananasskiva kan vara för söt. Om jag har grädde till något tycker jag att den står för det söta. Men frukt tycker jag är riktigt bra att ersätta socker med. Det finns många som inte klarar av att äta frukt utan att falla dit på socker igen. Men det är individuellt . Ibland tycker jag dessutom att det kan blir helt hysteriskt om man berättar att man äter en frukt till frukost eller potatis till maten. Jag äter fullkornsris osv också. Men ingenting med mjöl, för det tål inte min mage. Ja det är också socker, men frukt och rotfrukter innehåller faktiskt bra antioxidanter, fibrer och vitaminer. Mjölk och andra mejerivaror innehåller också socker i form av laktos, om man nu ska gå till ytterligheter. Och hjärnan behöver kolhydrater för att fungera optimalt. Jag tycker inte att man ska vara rädd för att äta frukt och långsamma kolhydrater om man inte blir triggad och sockersugen av det. Samtidigt vill jag inte rekommendera det om man ska sockerdetoxa/ sluta med socker eller är starkt sockerberoende.
I alla fall så sötar jag mina smoothie med frukt, jag sötar till exempel bakverk med dadlar, aprikoser eller fikon ibland. Det kanske känns konstigt i början när inte allt smakar socker, men nu tycker jag istället att något med socker smakar konstigt.

Annons

Här har jag gjort en lista på vad olika socker och sockerersättningar har för GI

Vanlig raffinerat vitt socker har ett GI på 97
Rårörsocker har också ett GI på 97, men är nyttigare än raffinerat.
Agavesirap är sött men ger en minimal höjning av blodsockret och har ett GI på 30-50
Honungens GI är ca 70
Kokossocker kommer från kokosblommor och innehåller massor av bra antioxidanter och vitamin B1 B2 B3 och B6 och mineralerna magnesium, kalium, zink och järn. Kokossocker smakar lite som kola. Kokossocker har ett GI på ca 35
Stevia kommer från en växt och har ett GI-värde på noll och kan användas av diabetiker.
Sukrin som är baserad på sockeralkoholen erythriol från bär och frukt har liksom stevia ett GI på noll.

Om du söker ersättning för socker så se upp med sukralos som är det absolut sämsta alternativet. Sukralos är en klorerad sockerart liksom DDT och PCB är klorerade ämnen, vilka alla har en mycket långsam nedbrytning i naturen. Man vet idag att DDT och PCB är mycket farliga ämnen på grund av att det är så svårnedbrutet, men man vet inte hur sukralos påverkar naturen och hälsan. Däremot vet man att sukralos påverkar det marina livet i vatten på ett negativt sätt.

/ Mia

 

Annons

25 mars, 2014 0

GD.se konsument skrev häromveckan om att det är svårt att följa nya sockerrekommendationer.

Tre skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt räcker för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s nya
rekommendationer. Största ansvaret ligger på livsmedelsverket, menar forskare.

Förra veckan larmade just WHO om att man för att minska risken av människors hälsa behöver man halvera konsumtionen av socker. Det motsvarar mellan fem-sju teskedar socker per dag. Flera studier i både Sverige och i andra länder har visat på kopplingen mellan socker och ökad dödlighet i hjärt-och kärlsjukdomar, säger Charlotte Erlandsson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds lasarett.Fem teskedar socker är ungefär vad som finns i en Marsbar eller en halv burk cocacola.
Men att bara sluta med socker, sötsaker och läsk räcker inte. Det stora problemet är att flera av våra vanligaste basvaror är så pass söta, visar det sig.

Annons

Många bröd innehåller till exempel mer än en tesked socker per skiva. Och som jag redan skrivit i ett inlägg, så innehåller fruktyoghurt 2 sockerbitar per deciliter.
Charlotte Erlandsson Albertsson tycker att livsmedelsföretagen har ett visst ansvar, men att det största ansvaret ligger hos Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har redan nu sagt att man inte kommer att följa WHO;s förslag, utan de gamla rekommendationerna ligger fast. Ett sätt kan vara att införa tydligare sockermärkning, menar Charlotte Erlandsson Albertsson.
Företagen vill gärna dölja innehållet av socker med alias som maltros och detrox. Det är socker det med och eftersom att det är ett processat socker absorberar kroppen det fortare och ger en högre glycosproduktion i blodet. Detta gäller alltså inte fruktsocker som du får från frukt och bär.

Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket håller med om att många frukost och mellanmål innehåller onödigt mycket socker. Hon framhåller nyckelhålsmärkningen som en bra vägledning för konsumenterna. Och just nu ser man över kriterierna för bland annat socker i märkningen.
– I vårt förslag som är ute på remiss, får smaksatt yoghurt inte längre märkas med nyckelhålet, och vi har även sänkt sockerhalten för flingor med 30 procent säger hon.

-Vi kommer även att uppdatera våra generella kostråd och då är det mycket möjligt att det kommer en skrivelse om socker.

Generellt ligger svenskarnas konsumtion av socker i linje med de rekommendationer Livsmedelsverket har idag. Men fyra av tio äter för mycket socker och intaget varierar enormt bland befolkningen.

-Vi borde bland annat utreda möjligheterna med en sockerskatt. Det föreslog vi för regeringen redan 2005, men tyvärr har inget hänt, säger Åsa Brudin Konde.

Annons

Tidigare har man framför allt kopplat ihop risken för fetma vilket i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar på grund av övervikt.
Men nyligen har amerikanska forskare presenterat en stor studie som visar en tydlig koppling mellan socker och hjärtdödlighet.

Dela inlägget
Annons
24 mars, 2014 0

Den reklamen är underbar! Man får tankarna till naturligt, ekologiskt och
svensk sommar!

Men idyllen är tyvärr inte så naturlig som reklamen vill visa.
Till just Bregott har man importerat mjölk från Danmark, och i Danmark utfodrar man korna med GMO-foder. Och på det gör Livsmedelsverket inga stickkontroller, för när det gäller djur som ätit av fodret behöver man inte märka ut det på det slutliga livsmedlet, vilket innebär att förekomst av GMO i mjölk kontrolleras inte.

Och som sagt. Arla trycker på för att införa GMO- foder i Sverige.

Annons

Källa: GMO-fritt Sverige

Dela inlägget
Annons
24 mars, 2014 0
Kung Markattas te

,,,så gäller det inte alla märken förstås.
Kung Markatta går nu ut och talar om att det i deras smaksatta teer endast finns äkta naturliga ingredienser och INGET SOCKER!Kung Markattas te

http://pktestet.kungmarkatta.se/

/ Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
24 mars, 2014 0

 

Det har de senaste åren visat sig att D-vitamin är mycket viktigare än man trott. Bara för några år sedan fick man verkligen inte överdosera vitaminet. Nu är det andra rön som gäller. Vi nordbor behöver faktiskt tillsätta D-vitamin genom kosttillskott för att främja hälsan.Det unika med vitamin D är att det faktiskt är ett steroidhormon liksom könshormoner östrogen och testosteron och påverkar effekten av hundratals gener i kroppens celler, och inverkar därför på vår hälsa.

Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen. Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.

Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.

Annons

Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin som ett tillskott under vinterhalvåret.

D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet. Men D-vitamin balanserar också upp ditt blodsocker vilket kan ha en positiv inverkan på vikten. Har man brist på D-vitamin kan man öka risken för att få diabetes 2 enligt studier.

Vitaminet är även bra för ditt immunförsvar och för att motverka depressioner.

// Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
23 mars, 2014 0

Idag på dag 7 har jag tipsat de som är med i sockerutmaningen om att en kopp kaffe har en mycket bra påverkan på blodsockerbalansen.

Men det beror inte alls på koffeinet. Man vet inte riktigt vad det beror på att kaffe har så bra effekt på blodsockret. Men man tror att det kan vara de antioxidanter som kaffe innehåller samt klorogensyra som balanserar blodsockret genom att det bromsar upptaget av glucos i tunntarmen.

Bäst är att välja ett koffeinfritt ekologiskt kaffe. Koffein är ju försurande för kroppen och kaffe som är oekologiskt är väldigt besprutat av bekämpningsmedel.

Detsamma gäller grönt te. Grönt te innehåller massor av bra antioxidanter som verkar bra på blodsockerbalansen.

Annons

Så att ta en kopp ekologiskt koffeinfritt kaffe eller te på maten är faktiskt väldigt bra att balansera ditt blodsocker med. 🙂

Ha det gott/ Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons