Annons

Ljuvlig glutenfri vinbärspaj med kolasås

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 juli, 2016
Vinbärspaj med kolasås i en pajform dekorerad med röda vinbär

Jag tycker att det är så himla härligt med allt som blommar och alla bär som bara väntar därute på att bli plockade. Blåbär, smultron och vinbär som exempel. Ja jag har ingen trädgård längre även om jag önskar att jag hade en, men däremot har jag en hemlig ödestomt att plocka godsaker från.

Igår gick jag förbi tomten och där såg jag vinbärsbuskarna som nu är fulla av röda, mogna bär. Så mycket bär att grenarna bågnade av tyngden. Jag gick förstås snabbt hem och hämtade en bytta att plocka och lägga bären i. Det tog inte lång tid innan byttan var full. Jag kommer nog att försöka hinna plocka mer innan jag sticker iväg på semester.
Jag vill bjuda på pajen jag gjorde av vinbären, för jag kommer nog att vara borta härifrån någon vecka. Där jag kommer att befinna mig, mitt ute i ingenstans, på den underbaraste plats på jorden, finns knappt någon teckning för internet så jag kanske måste ta semester från bloggandet också.

Denna vinbärspaj fick en knäckig kolasås.
Den blev verkligen ljuvlig, ljuvligt god. De syrliga vinbären och kolasmaken verkligen gifter sig i munnen. Sommarsmaker när de är som bäst! Mmmmm!!!

Annons

Ha det underbart!

Mia

Glutenfri vinbärspaj med kolasås
ca 10 bitar
Pajdeg:
100 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 172 dl havregryn
1/2 dl sukrin
50 g solrosfrön
172 tsk bakpulver
1 krm vaniljpuver

Fyllning:
5 dl röda vinbär
2 dl grädde- jag tog kokosgrädde
1 dl agavesirap
1 1/2 dl kokossocker
0,5 krm salt

Gör så här:
Pajskalet:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna lite och rör ner övriga ingredienser. Tryck ut smeten i en pajform. Förgrädda i tio minuter. ta ut och ställ åt sidan.

Annons

Rör ihop ingredienserna till kolasåsen- kokosgrädde, agavesirap, kokossocker och salt i en kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen lite. Rör med en träslev hela tiden. Nu ska såsen sjuda i 35-45 minuter tills den tjocknar ordentligt.
Fördela vinbär över pajskalet och häll över kolasåsen. Grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna. Servera med vaniljglass.

11 juli, 2016 0
Glutenfri Rabarberkladdkaka på ett bakplåtspapper

Snart är det semester och jag ska åka till Gotland några veckor. Det ska verkligen bli underbart att få trampa kalkstensvägar, njuta av havet och stranden och den gotländska naturen. Och förstås träffa tjocka släkten.

Igår kväll efter en dag på Torö med bad på härliga Svärdsö, blev denna ljuvligt goda kladdkaka med smak av sommar till. Superenkel att vispa ihop och slänga in i ugnen. Servera den med vaniljglass eller vaniljsås. Oh my God! Du bara måste testa den! Den är galet god! 🙂

// Mia

Gluten och sockerfri Rabarberkladdkaka

Annons

10 bitar
150 g smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
300 g rabarber
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk nymald kardemumma
3 ägg
2 msk kokossocker plus 1 tsk kardemumma
Sukrin Melis att pudra över den färdiga kakan

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt i en bunke. Rör ner det smälta smöret och vispa ner äggen. Skölj, ansa och skär rabarberna i lite längre smala bitar.Klä en springform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Dekorera kakan i ett fint mönster med rabarber. Blanda 2 matskedar kokossocker med 1 tesked kardemumma och strö över kakan
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. ta ut och låt svalna. Pudra över sukrinmelis innan servering. Njut med vaniljglass eller vaniljsås.

Dela inlägget
Annons
4 juli, 2016 0
Morotsbiffar i en vit form

Alla som läser min blogg vet att jag går mer och mer över till vegetarisk kost och jag försöker ta med dottern i mitt val men det är inte helt lätt. Som igår när jag bad henne att välja mellan pannbiff och vegetariska biffar och hon valde vegetariskt för att det lät mer spännande. Jag frågade sen om hon gillade morotsbiffarna jag gjort och då sa hon ja. Sen satt hon ändå och tog pyttesmå bitar från biffen och när vi ätit klart hade hon bara fått i sig halva. Jag frågade igen om hon inte tyckte om den.
-Jo lite, men det smakar konstigt sa hon då.
Nåväl. Jag har hört att man måste smaka ca tolv gånger på en ny smak innan man vet om man tycker om eller inte. Så jag får väl göra morotsbiffar elva gånger till innan jag vet säkert om hon tycker om eller inte. 🙂

Jag tycker iallafall att de är supergoda. De tog dock lite tid att göra då jag som vanligt föredrar att göra allt från grunden. Det ingår nämligen röda linser i dessa goda biffar och de måste ju kokas innan. Självklart går det att köpa färdigt om man så vill.
Salsan, den gillade även dottern, kom till för att jag hade just tomat och persikor hemma. Supergott!

Annons

Alla ingredienser är ekologiska

Morotsbiffar med tomat- och persikosalsa.
6 st

2 dl röda linser
1 grönsaksbuljong
3 morötter
2 msk olivolja
1/2 dl rött vin
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk torkad oregano
1 dl potatismjöl
2 msk pofiber
herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar

Tomat- och persikosalsa i en svartoch vitrandig skål
Foto: Mia Hagenmalm

Tomat- och persikosalsa
10 körsbärstomater i halvor
1/2 gul lök, finhackad
1- 1/2 persika
1 citron, saften av
1 krm örtsalt
2 krm samabal oelek
1 tsk koriander

Gör så här:
Koka upp linser tillsammans med vatten och buljong. Koka 5 minuter mindre tid än vad som står på paketet. De ska inte vara helt klara. Häll av eventuellt vatten och ställ att svalna.

Skala och riv morötter och lök samt vitlök grovt. Mixa linser tillsammans med olivolja till en geggig smet. Blanda med morötter och lök och sedan övriga ingredienser. Forma till lagom stora biffar.
(Du kan provsteka en liten biff för att se om den håller ihop. Om inte ta en matsked pofiber till). Stek i smör eller smaklös kokosolja.

Annons

Salsan:
Skär tomater i halvor och finhacka löken. Skala persikan och skär i mindre bitar. Pressa en liten citron och smaksätt saften med örtsalt, sambal och koriander. Häll dressingen över tomatröran. Låt stå kallt en stund. Servera till morotsbiffarna.

 

Dela inlägget
Annons
23 juni, 2016 0
Citronsorbet i en kaffekopp

Så ska jag då avslöja min hemlighet, den om vad jag ska med rosenvatten till. 🙂
Rosenvatten finns förstås att köpa, eventuellt i hälsokostbutiker, men jag gjorde som sagt eget rosenvatten häromdagen. Läs hur här!
Och idag tänkte jag bjuda på en liten annorlunda men lyxig sorbet, och till det kanderade rosenblad. Förstås utan vitt socker.

Kanderade rosenblad
10 stycken rosenblad
1 äggvita

Annons

2 msk kokossocker

Gör så här:
Kanderade rosenblad:

Välj fina nyutslagna rosor.Plocka av rosenblad från rosen och skölj dem under vatten. Torka dem noga. Pensla uppvispad äggvita med en fin pensel på båda sidor och över hela kronbladet. Hela bladet ska täckas. ( du kan ta av äggvitan som du vispat till sorben). Se till att det blir fint fördelat och inte några klumpar. Doppa bladen i kokossocker så at det täcker bägge sidor. Lägg de kanderade rosenbladen på ett bakplåtspapper och ställ dem i ugnen på 40 grader med luckan på glänt. Låt torka över natten. De ska vara hårda.

Rosenblad på ett bakplåtspapper
Foto: Mia Hagenmalm

Citron-och Rosensorbet
1 citroner, saft och skal
3 dl vatten
1 1/2 dl sukrin melis
3 äggvitor
en knivsudd gurkmeja
5 rosenblad, hackade
1 tsk rosenvatten

Gör så här:
Pressa saften ur citronerna och riv skalet lätt från båda. Blanda med vatten i en kastrull tillsammans med sukrin melis. Värm upp och rör tills sukrinet har löst upp sig. Låt svalna. Häll ner rosenvatten, rosenblad och gurkmeja. OBS! Gurkmejan ska bara färga citronsaften gul- inte smaka, så var försiktig.

Äggvitot vispade till ett hårt skum
Foto: Mia Hagenmalm

Vispa äggvitor till ett hårt skum och vänd försiktigt ner i citronsaften. Frys blandningen i en glassmaskin eller i en bunke. Om du fryser i en bunke måste du vara noga att ta ut varje halvtimme och röra omkring i smeten. Jag körde på med elvispen en gång i halvtimmen.
Servera citronsorben genast, antingen med de kanderade rosenbladen eller med bär. Eller ät helt enkelt som den är. Ljuvligt!

Annons

Ha en trevlig dag!

Mia

 

Dela inlägget
Annons
22 juni, 2016 0
Rawfood jordgubbstårta

Det har varit en splittrad helg. Jag har liksom inte kommit mig för att få något gjort. Jag har påbörjat lite här och lite där, och till slut hade hela lördagen gått och jag hade egentligen inte slutfört ett dugg av det jag på påbörjat. Jo! Jag experimenterade fram en sockerkaka på ett mjöl jag aldrig bakat på förut. Trodde vid en första avsmakning att det gått åt skogen, men sen när den svalnat var den riktigt god.

I söndags däremot fick jag tummen ur och fixade det som jag egentligen tänkt göra i lördags. Något ostrukturerat, men när kvällen kom var i alla fall mycket gjort.

Bland annat gjorde jag en härlig rawfood tårta.
Men det tog ganska mycket av min tid att fundera ut vad jag ville ha för fyllning. Till slut växte smakerna fram och jag är så nöjd med tårtan. Riktigt god och somrig jordgubbstårta med botten av hasselnötter, pistagenötter, aprikoser ochen härlig fyllning av raw lemon curd, skivade jordgubbar
och caschewgräddde med jordgubbsorbet. Åhhh! Jag har nog överträffat mig själv! Denna blev verkligen supergod!

Annons

Recept till raw lemoncurd hittade jag i boken Green Sweets & Treats av
Erika Billysdotter

Ha det fint!

// Mia

Ett paket ekologiska jordgubbar
Foto: Mia hagenmalm

OBS!
Icke ekologiska jordgubbar är riktigt giftiga!
Gifter som kan ge ökad risk för allergi, astma och cancer. Dessutom kan gifterna i gubbarna ge obotliga skador på lever och njurar. Läs mer här
Jag hade tur att hitta ekologiska jordgubbar för dekoration till tårtan.
Fyllningen är ekologiska- frysta.
Övriga ingredienser i tårtan är även de ekologiska.

Någon klädd i förkläde håller en tårta dekorerad med jordgubbar och rosor
Foto: Mia Hagenmalm

Rawfood Midsommarstårta med lemoncurd & jordgubbar
ca 10 bitar

Annons

Botten:
1 dl pistagenötter
3 dl hasselnötter
3- 4 dl aprikoser, osvavlade
1 nypa salt
1/2 tsk vaniljpulver

Fyllning 1.
Lemon curd

4 dl kokosflingor
1 dl honung
1 dl smält kokosolja
2 citroner, skal och juice
1 tsk gurkmeja

Fyllning 2.
Skivade jordgubbar ca 100g

jordgubbar på lemoncurd
Foto: Mia Hagenmalm

Cashewgrädde
4 dl cashewnötter, blötlagda minst 2 timmar eller över natten
1 moget päron
1 dl kokosolja
250 g jordgubbar
1/2 citron, saft och skal
1-3 msk sötning, jag tog agave

Gör så här:
Botten:
Mixa alla ingredienser till en massa som hänger ihop. Klä en springform med bakplåtspapper och tryck sedan ut nötmixen i formen. Ställ i frysen.
Lemon curd
Mixa kokosflingorna tills du har ett kokossmör. Det tar lite tid innan kokosen släpper ifrån sig olja så kör på. Tillsätt övriga ingredienser och mixa tills du har en riktigt slät curd. Bred curden över botten. Ställ kallt i frysen. När den stelnat något, lägg på skivade jordgubbar så att de täcker i formen.
Ta en paus eller diska en stund innan nästa steg. 🙂

Annons

Cashewgrädde:
Mixa jordgubbar tillsammans med citronsaft och sötning tills du får en härlig sorbetliknande glassmassa. Ta ur mixern och ställ åt sidan.
Mixa cachewnötter med kokosolja och päron tills du har en slät fluffig grädde.
ta hälften av jordgubbssorbén och mixa med så att det blandas. Häll smeten överst i formen. Klicka jordgubbssorbén över tårtan och använd en gaffel och dra för att skapa ut sorbén och skapa ett mönster över cashewgrädden. Ställ i frysen för att stelna.
Ta fram en halv timme innan servering- (tårtan ska gärna tina ordentligt, då blir den godast) och dekorera med bär och ätliga blommor som exempelvis rosor.

 

 

 

Dela inlägget
Annons
21 juni, 2016 0
Lavendelolja i en flaska

Jag bor i ett område med många fästingar då jag bor i skärgården och på sommaren är jag mycket ute i skog och mark med hunden.
Ett bra tips för dig själv är att äta B-vitamin och vitlökskapslar, för då utsöndrar huden en doft som inte fästingarna tycker om.
Hunden kan man ju inte ge B-vitaminer eller vitlökskapslar? men jag har hört att flera ger sina hundar vitlök på sommaren.
Det finns dock andra knep som håller de små äckliga parasiterna borta från djur.

Jag vill inte gärna spruta på hunden eller mig själv och dottern heller för den delen, något giftigt så därför brukar jag göra ett effektivt medel som fästingar eller för den delen mygg inte gillar. Helt naturligt.

Jag brukar koka ihop ett doftande medel- effektivt mot fästingar och mygg och spruta i vovvens päls när vi åker ut med båten i skärgården. Till mig själv och dottern gör jag en lavendelolja av torkad lavendel. Fästingar gillar inte doften, men det gör jag. Och så är lavendelolja lugnande för huden och ditt sinne. Om du har svårt att sova kan du smörja lavendelolja på bröstkorgen. Oljan kan även lugna vid tarm- och magbesvär om du smörjer in magen med den.

Annons

Du kan köpa torkade ekologiska lavendelblommor i din hälsokostbutik, eller helt enkelt färdig lavendelolja. Men jag tycker att det är kul att göra själv så här kommer recept.

Lavedel och mandelolja i en burk
Foto: Mia Hagenmalm

Lavendelolja:
Fyll en väl rengjord glasburk med torkad lavendel. Häll på olja, till exempel oliv eller sesamolja men se till att inte hälla i mer än till hälften av burken då blommorna sväller när de kommer i kontakt med oljan. Ställ burken på ett galler i en ugnsfast form och ställ in i ugnen på ca 50 grader. Nu ska du låta oljan stå och dra över till exempel en natt eller minst sex timmar.
Ta ut och sila oljan genom en duk. Låt gärna stå och droppa ur ordentligt så att allt kommer med. Häll upp på väl rengjord flaska eller burk. Smörj in huden med oljan innan du ska ut i naturen, eller använd den helt enkelt annars också.

Tycker du att det är för besvärligt att göra lavendelolja kan du göra ett spray med rosmarin att spruta på bar hud innan promenad.

Gör så här:
1 liter vatten
1 kruka rosmarin
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron-saften av

Koka upp vatten tillsammans med rosmarin. Låt stå och dra minst en timme. Rör ner vinäger och citronsaft och häll upp på flaska.

Annons

Eterisk oljor på ett bord
Foto: Mia Hagenmalm

För hunden
Koka upp 1 liter vatten Låt svalna.
Rör ner
15 droppar Ekalyptus
15 droppar lavendel
15 droppar citrongräs
15 droppar citronmyrten
5-6 droppar timjan
1 msk äppelcidervinäger
1/2 citron, saften
Låt blandningen stå i två till tre dagar. Rör om då och då.
Häll över på sprayflaska och spraya vovvens päls minst två gånger om dagen.

 

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons