Egentligen skulle jag ha gäster på besök i helgen, men fick ställa in då min dotter ligger i feber hemma. Trist både för dottern och för mig, samt gäster att behöva lämna återbud, men det går fler tåg. Detta innebar att jag stod med efterrätt som någon måste äta upp. Och det blev jag och min dotter som skulle dela på den. Dessvärre gillade hon inte pannacotta så det finns desto mer till mig och jag har kvar till i kväll också! Mums, vad gott det ska bli. 🙂 Smaksens!
Pannacotta betyder helt enkelt kokt grädde, och är väldigt lätt att göra. (Man kan ju smaksätta med sin egen favoritsmak, och här valde jag vanilj). Men! Det behöver tid i kylen, så var ute i god tid.
Vaniljpannacotta med lakritsmarinerade hallon.
4 portioner:
5 dl vispgrädde
2 msk surin melis
1/2 tsk vaniljpulver
4 msk agar agarflingor eller:
2 gelatinblad
Gör så här:
Koka upp vispgrädde tillsammans med sukrin melis och vaniljpulver. Låt sjuda på svag värme ca 7-8 minuter. Använder du Agarflingor, vispar du ner det direkt i den varma grädden och låter det koka med när det återstår 3 minuter. Vill du hellre ha gelatin, lägg bladen i kallt vatten ca 5 minuter. Krama ur bladen och tillsätt dem mot slutet av koktiden. Låt svalna lite och häll upp i glas eller
siliconform. Ställ kallt i minst 5-6 timmar.
Lakritsmarinerade hallon:
200 g hallon
2,5 dl vatten
1 dl sukrin
1 tsk lakritspulver
Gör så här:
Blanda vatten med sukrin och låt sjuda tills du ser att sockret löst sig. Låt svalna och rör ut sockerlagen med lakritspulver. Häll lagen över de tinade bären och låt marinera minst 1 timme. Servera med pannacottan.