Varje morgon försöker jag på något sätt att få i mig vetegräs.
Men att bara blanda ut pulvret med juice ger mig kvälningar. Det är inte gott, sen får andra säga vad de vill. Det smakar verkligen gräs. Men det är basiskt och så nyttigt för kroppen.
Att gömma smaken kan vara svårt, men i morse fick jag till en riktig goding där vetegrässmaken inte gick igenom. Jag hade även i avocado vilket ger bra fettsyror, och ingefära som är bra för matsmältningen och stela leder! Värt att testa!
Läs här/ om varför vetegräs är så nyttigt för din kropp!
Annons
Mangosmoothie med vetegräs
2 dl apelsin, färskpressad saft av
3 cm riven ingefära
1 avocado
1 banan
1 1/2 dl mango
1 msk vetegräs
hallon, blåbär och kokos till topping
Gör så här:
Kör i mixer, häll upp i glas oppa med blåbär, hallon och kokosflingor!
NJUT!!!
Naturskyddsföreningens och Livsmedelsverkets tester av svenska oekologiska äpplen visade sig innehålla 41 olika bekämpningsmedelsrester i hela 86 av de testade äpplena.
De svenska oekologiska äpplena innehöll rester av två olika ämnen som ingår i ett bekämpninsmedel mot svamp. Detta leder till risker för omgivande natur. De importerade oekologiska äpplena från bland annat Tyskland och Italien innehöll rester av ett bekämpningsmedel som är giftigt för vattenlevande djur och misstänks kunna störa människans hormonsystem.
I hela 15% av de importerade äpplena hittade man också i Svergie förbjudna ämnen som folpet och kaptan, vilka båda är cancerframkallande.
Det är inte akut farligt att äta frukt med bekämpningsmedel. Men även om de cancerframkallnde resterna är under gränsvärde och lagliga, så ska man inte utsätta sig för det, då effekter kan uppstå även vid låga halter och skadan märks långt senare.
Man hade tagit stickprov på 170 stycken, från svenska butiker
Annons
I de ekologiska äpplena hittade man genom prover, inga som helst rester av bekämpningsmedel.
Naturskyddsföreningen har sammanställt fyra råd till dig som vill äta miljösmarta äpplen:
1. Byt till EKO
Vill du att färre gifter ska spridas i naturen, och vill ha färre bekämpningmedelsrester i din mat så byt till eko, oavsett vilket land de kommer ifrån. Idag är det svårt att hitta ekologiska svenska äpplen, men en efterfrågan på ekologiska svenska äpplen leder troligtvis till fler ekologiska
äppelodlingar även i Sverige. Producenter vill ge konsumenter det de vill ha, så visa att efterfrågan finns!
2. Ta hand om äpplen i din närhet!
Det odlas massor av äpplen i svenska trädgårdar, och tyvärr är det inte så mycket som tas omhand, och istället ruttnar bort. Man har därför startat fruktföreningar, där människor som inte hinner äta sin frukt kommer i kontakt med människor som vill äta äpplen. Så gå med i en fruktförmedling.
3. Välj svenskt!
Finns det inte ekologiska äpplen i butiken, välj svenska eftersom att några av de mest problematiska ämnena är förbjudna i Sverige. Det är inte heller tillåtet att bespruta skördade äpplen i Svergie.
Annons
Annons
4. Fortsätt njuta av mycket frukt
Att äta mer frukt och grönsaker är bra för både vår hälsa, miljö och klimat. Är dina frukt och grönsaker dessutom ekologiska har du gjort en dubbel insats för miljön och dig själv.
Vilket härligt väder! Det är den 29/9 och solen värmer fortfarande! Underbart! Vilken härlig sommar och fin höst vi har haft! 🙂
Nu har jag ÄNTLIGEN bokat min biljett till New York!
Det var jättesvårt att hitta en bra resa. Från början hade jag tänkt att boka på mig på mina rumskompisars flighter, men även om resorna var synliga på nätet, så fanns dem inte när jag kom till betalning. Det tog mig nästan en hel dag innan en superresa till ett bra pris kom upp precis framför mina ögon! Jag tycker inte att det är så kul att resa själv. Inte ut i stora världen iallafall, men nu köpte jag en flight som går direkt till New York från Arlanda. På hemvägen är det endast en timmes mellanlandning, och det känns sååå skönt!
Annons
Ändå är det med en liten orosklump i magen.Jag vet egentligen inte vad jag oroar mig för.
Min resa från Hawaii har jag färskt i minnet. Det tog trettio timmar från dörr till dörr! Och det ingick flera mellanlandningar. Jag var helt slut, och när jag får Jet Lag blir jag helt ofokuserad och kan knappt läsa flighttabellerna på flygplatsen. Jag ser vad det står men kan inte förstå. Jag blir otroligt förvirrad! Och det är nog det som är min orosfaktor. Den oron ska jag försöka tänka bort! Det grejar jag! Det har gått bra alla andra gånger!
Men nu är min resa bokad! Den 30/10 åker jag ! Så spännande!
Igår var min dotter på fest hos en kompis, så jag passade på att äta rawfood till middag.
Samtidigt gjorde jag långkok på högrev; kalops! Vilka kontraster! Ena dagen rawfood och andra dagen kalops.
Jag hittade ekologiska grytbitar till ett bra pris, och det här är en rätt som vi äter kanske en gång om året. Mest för min dotters skull kan jag säga. Hon älskar det! Annars äter vi inte rött kött så ofta.
Rawfood-rätten igår, blev en ”man tager vad man haver”,
och två deciliter av min cashewcreme-fraiche/som jag gjorde förra veckan, blev en ”pastasås” och till det hade jag strimlad zucchini, svamp, tomater och mina egenodlade alpha-alphagroddar. Rätten är alltigenom tilllagad med ekologiska ingredienser.
Zucchinipasta med Cashewcream med tomat och spenat.
2 portioner 2 st zucchini
2 dl cashew cream fraiche
(eller: 2 dl cashewnötter blötlagda i vatten ca 4 timmar
1 dl vatten, 1 1/2 tsk äpplecidervinäger)
1 tesked näringsjäst, exempelvis B-jäst
3 torkade tomater i bitar
1 näve babyspenat
1 msk rödlök
2 msk basilika, färsk
örtsalt och svartpeppar
Annons
Annons
Gör så här:
Om du har cashewcream fraischen, mixa alla ingredienser till en sås och smaka av med örtsalt och peppar. Blir den för tjock, spä med lite vatten.
Om du gör med cashewnötter,: Mixa de bötlagada nötterna med vatten och vinäger. Tillsätt övriga ingredienser och smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Jag skalade av det gröna på zucchinin och gjorde avlånga strimlor med en potatisskalare. Lägg upp på tallrik och toppa med cashewsåsen. Serrvera med tomater och sallad.
Nu har jag äntligen, äntligen bokat dessa efterlängtade biljetter till New York!
Jag åker i slutet av oktober och kommer hem efter elva dagar! Minst nio av dem kommer att gå i sångens tecken. Nu känns det mycket mer verkligt och den oro som jag känt inför att inte ha råd, har släppt! Det känns så himla härligt! För jag vill ju inte missa att vara med och uppleva vår show i Carnegie Hall! Det hade jag inte fixat! Det hade varit så trist!
I början av veckan pratade jag med en vän och hon skulle precis göra yoghurt på cashewnötter och frågade om jag smakat det.
Nej det hade jag inte. Men hon gav mig tips, och samma kväll gjorde jag i ordning en sats.
Annons
I en del recept har jag sett att man för att få den syrliga smaken i till exempel creme fraiche gjord på cashewnötter, har tillsatt äppelcidervinäger. Men jag vill att det ska vara syrligt på grund av mjölksyrebakterier som i vanlig yoghurt och creme frache.
De nyttiga mjölksyrebakterier finns ju naturligt i de flesta grönsaker, men för att få till en process i nötter, måste man tillsätta probiotika.
Efter några dagar har du en härligt krämig och syrlig yoghurt eller cream fraiche.
Cream Fraiche på cashewnötter
4 dl cashewnötter
3 dl vatten
4 probiotikatabletter (jag tog laktiplus)
Gör så här:
Lägg cashewnötterna i blöt, gärna över natten eller minst 4 timmmar.
Slå av vattnet och lägg i cashewnötterna i en mixer. Slå på vatten så att det precis täcker nötterna. Dela probiotikakapslarna och häll ner innehållet. Mixa tills di har en len, krämig konsistens. Häll upp blandningen i en väl rengjord burk. Sätt på lock. Låt burken med nötkrämen stå framme i rumstemperatur ca 15- 20 timmar. Efter några timmar börjar det röra sig och bubbla lite i nötkrämen, men det ska vara så. Ställ in i kylskåp ytterligare några dagar. Klar att ätas. Riktigt gott! Jag klickade över ”Cream Fraichen” på min lunch idag. Annars kan man ju krydda den med favoritkryddan och göra en god sås. Min kräm blev ganska tjock. Men det går förstås att spä den lite med vatten och röra ner bär eller frukt och äta som yoghurt. Bara fantasin sätter gränser! 🙂
Detta är strimlor av en halv zucchini som jag toppat med skogssvamp, tomater, babyspenat och avocado som jag fräste lätt i olja. Toppade den med min goda cream fraiche förstås.
När jag var yngre och barnen var små hade jag ett fasligt bestyr med julen och allting som skulle göras INNAN jul!
Det skulle storstädas,mattor skulle tvättas. gardiner skulle byta, och det trots att man ju faktiskt stökade till en hel del när sen julmaten skulle lagas.Det blir ju matos och kladd i köket. Det hade varit bättre med en storstädning EFTER jul! Sen var det förberedelser runt julmaten med alla inläggningar och alla kakor som skulle bakas. Det var smördegskakor med russin eller korinter, chokladsnittar, kolakakor, pepparkakor, drömmar, havrekakor och så var det kärleksmums som jag gjorde i långpanna. Detta gick förstås i arv av min mor, jag gjorde precis likadant som hon: Förberedde en hel månad innan jul. Sen åt man julmat i tre veckor och slutade inte förrän julskinkan nästan gick ut ur kylen av sig själv. Snacka om matfrossa!
Jag är inte egentligen så mycket för kaffebröd, men sen jag testat rawfood har det blivit att jag ”bakar” mer ofta.
Rawfood är roligt, enkelt och det är faktiskt nyttigt och man kan äta med gott samvete. Som dessa goda raw kärleksmums med raw kakao som är sötade med dadlar. Och helt igenom har jag använt ekologiska ingredienser! Och det bästa är att det går så fort. Dessa kakor slänger du ihop på under tio minuter.
Annons
Kärleksmums ca 12st
2 dl mandelmjöl
18-20 daldar1 tsk vaniljpulver
1 dl kakao
1 krm salt
3 msk kokosolja
1/4-1/2 dl vatten
Kokosflingor
Gör så här:
mina kokoflingor var ganska stora, så jag tog ca 1 dl och körde sönder i mixern. Ställ åt sida. Mixa daddlar tillsammans med mandelmjölet till en grynig massa. Tillsätt övriga ingredienser och kör till du har en fast, men lite kladdig smet. Blir den för torr, ha i mer vatten.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper i en form. Strö över kokos. Ställ i frysen en halv timme. Ta ut och skär kakan i fyrkantiga bitar. Förvara i frysen och ta fram en kvart innan servering.
Grisfarmaren IB Borup Pedersen slutade att ge sina grisar GMO-soja och och då blev djuren friskare, fick bättre tillväxt och färre kultingar med medfödda fel.Dessutom ökade fertileteten hos suggorna och medicinanvändningen minskade kraftigt.
Det som fick Pedersen att bestämma sig för att sluta utfodra djuren med GMO-soja var när det föddes en väldigt missbildad gris som han aldrig sett maken till.
Spannmål med GMO som till exempel Monsantos Roundup tål Glysofat även i växande gröda och innehåller därför högre halt restgifter. Därför tror Pedersen att Glysofat i sojafodret gör en sämre hälsa och missbildningar hos djuren.