I vårt mag-och tarmsystem kryllar det av enorma mängder olika arter bakterier, och enligt nya rön som nu har publicerats i den vetenskapliga tidskriften BioEassay, styr bakterier vad vi äter. Eller vad vi är sugna på! Bakterier kan alltså kontrollera våra sinnen. Är man sugen på fett eller socker kan det alltså vara en luring av bakterier som bestämmer vad vi vill äta. Detta har framkommit enligt studier av flera olika forskare i USA.
Vissa bakterier styr alltså vårt sug efter vissa näringsämnen som de livnär sig på. Det gör så att vi luras att äta mer av det som vi egentligen inte behöver.
Vilka manipulativa rackare dessa bakterier alltså är?! Forskarna vet ännu inte hur bakterierna bär sig åt, men man misstänker att effekten åstadkommer av signalmolikyler som mikroberna producerar och frigör i vår magtrakten. Vagusnerven som kopplar samman miljontals nerver med hjärnan tycks spela en viktig roll i det hela.
Dessa bakterier kämpar hårt i våra magar för att behålla sina nicher i ekosystemet.
Annons
Men genom att svälta ut de besvärliga manipulativa mikroberna, kan man alltså bekämpa suget och då ger vi aktivt stöd till deras konkurrenter, andra mikrober som gynnar vår mag-tarmflora.
Till helgen får jag gäster, så igår passade jag på att baka-göra en kaka som jag sneglat på ett tag. Den här raw food cheesecaken med granatäpple har varit med på TV4- morgon och den såg så god ut att jag blev sugen att testa. Men eftersom att jag stod i valet och kvalet om jag skulle använda lingon istället för granatäpple som i ursprungsreceptet, fick jag kompromissa med mig själv, och slutligen valde jag båda. Det var ett lyckat experiment för det blev så himla bra! Mums!
Jag tycker att det är så tacksamt att baka raw food! Dels är det enkelt, det är på naturliga råvaror, och man slipper ugnen. Det är skönt nu när det är sommar. Sen är det ju mycket nyttigare än vanlig cheescake, även om denna kaka har ganska mycket agavesirap i sig. Men det är nödvändigt då både granatäpple och lingon är lite ”bittersura” i smaken.
Denna kaka blev helt ljuvligt god!
OBS!!!! Cashewnötterna ska ligga i blöt i minst tre timmar innan de mixas.
Annons
Frusen raw granatäpple-och lingonkakaka Botten:
200 g mandelmjöl
150 g dadlar, torkade
1 nypa salt
1 tsk kanel
1 tsk vaniljpulver
Cashewgrädde 400 g cashewnötter, naturella EKO, blötlagda i vatten minst 3 timmar
2 1/2 dl kokosolja
1 tsk vaniljpulver
0,5 tsk salt
2 dl färskpressad citron, Eko
2 1/2 dl agavesirap
2 dl granatäpplejuice ca 4 st granatäpplen eller köpt juice
1 dl lingon, frysta
Gör så här: Botten:
Mixa alla ingredienser och tryck ut ”degen” ordentligt i en springform med avtagabar kant.
Cashewgrädde:
Mixa de blötlagda cashewnötterna med alla ingredienser UTOM granatäpplejuice och lingon till en jämn, len smet. Häll ner granatäpplejuice och lingon och fortsätt mixa tills det är väl blandat. Häll fyllningen över botten och jämna ut den. Frys kakan i frysen över natten.
Dekoration:
ca 15 st jordgubbar delade på mitten
1/2 dl lingon som jag rullade i sukrin melis och lät ligga på ett fat i 15 minuteroch dra åt sig det söta.
Pumpafrön
Granatäpplekärnor
Annons
Annons
Ta ut och låt tina i kylskåp ca 1- 1 1/2 timme innan servering. Dekorera med bär.
Allra bästa GULDKÖREN Rönninge Show Chorus! Världsmästare i barbershop!
Annons
Den här fina utsmyckningen mötte oss alla i dörren när vi skulle ha vår första repetion efter sommarens ledighet! Ja nu är det verkligt, och ett mål man kan ta på! Nu börjar resan på riktigt, känns det som. En dröm som varit ett mål i ett halvår, men som plötsligt känns såå nära att man kan ta på den. För det är ju verklighet! Drömmen om Broadway är verklig! Och den är sann!
Efter tävlingarna i VM på Hawaii hösten 2013 då vi blev regerande världsmästare i kvinnlig barbershop ska vi tillbaka till USA och Baltimore, där tävlingarna går i år, för att vara med och kröna 2014 års världsmästare.
Men innan vi beger oss till Baltimore stannar vi i New York och ger en unik show på Broadway!
Rönninge Show Chorus på
Broadway!
Det är riktigt, riktigt STORT!
Förstår ni det? Förstår VI det? Det är så häftigt att man knappt kan tro på det! Och det är så häftigt att man nu släppt biljetterna på nätet till vår show: www.carnegiehall.org
Så har du vägarna förbi New York i november, måste du se oss!
Den 1:a november står vi på scenen i Carnegie Hall, konserthuset på Manhattan där många legendariska stjärnor har gett konserter! Och där ska Vi sjunga!
Nyp mig hårt, för jag kan fortfarande inte fatta att lilla jag ska uppträda där! 🙂 Det är riktigt, riktigt stort!
Eftersom att jag just nu försöker bli mer basisk i kroppen tycker jag att det är kul och intressant att utforska och experimentera med raw food och äter mer levande föda. Och det är faktiskt riktigt gott med raw food. Förut har jag mest sneglat på recept eller rätter med raw food och tänkt att detta är ingenting för mig då jag har ett stort behov av att äta varm, lagad mat till både lunch och middag, annars mår jag inte bra. Min kollega som är utbildad och duktig inom Ayurveda säger att det beror på att den som behöver varm mat i kroppen är mycket Pita i sitt kroppsliga element. Intressant tycker jag! 🙂
Men jag försöker iallafall och byter ut något mål varje dag mot raw, eller kompletterar en annan måltid med det.
Häromdagen gjorde jag ett tillbehör på zucchini och cashewnötsröra som blev mycket gott! Jag gillar lite italienska smaker av tomat och basilika så det fick ingå i röran.Det här kan jag absolut tänka mig att ha på buffèbordet eller som en spännande förrätt vid tillfälle.
Riktigt gott! Precis som all annan raw food jag smakat.
Zucchinirullar med cashewröra
Annons
8-10 st
1 stor zucchini, eko
1 dl cashewnötter, naturella, Eko
20 g soltorkade tomater, Eko
1/2 gul Paprika, Eko
1/2 ekologisk citron, saft av
1/2 tsk sambal oelek
1 msk basilika, Eko
Gör så här:
Hyvla ca 8 – 10 skivor zucchini tunnt med en osthyvel.
Mixa alla övriga ingredienser i en mixer. Bre röran på zucchiniskivorna. Rulla ihop och ställ på ett fat. Servera eventuellt med soja .
Jag har berättat i tidigare inlägg att jag börjat dricka vetegräs i mina gröna dagliga drinkar! Det är dels för att jag vill bli basisk i kroppen, och dels är vetegräs ett riktigt Superfood som har massor av nyttiga egenskaper som är bra för hälsan.
När man är försurad i kroppen lagras syra i bindväven och i lederna och kroppen måste ta basisk bikarbonat från blodet och basisk kalk ifrån skelettet vilket orsakar urkalkning. Om man har en långvarig obalans leder det till en försurad kropp som kan orsaka sjukdomar som mag-tarmbesvär, försämrad matsmältning, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, gikt, gallsten, candida, benskörhet, övervikt, astma, högt blodtryck, leversjukdomar muskelstelhet, trötthet och cancer som ett exempel.
Annons
Man kan neutralisera sin sura kropp geneom att äta mer basisk föda och även hjälpa kroppen på traven med sådant som man vet är alkaliskt.
Vetgräs är en god källa till protein och fibrer men innehåller också basiska mineraler som kalcium och kalium. Proteiner bidrar till att bibehålla muskelmassa och normal benstomme. Kalcium och kalium är alkaliskt-basiskt och skapar en bra PH-balans i kroppen. Och på grund av att vetegräs har en hög koncentration av klorofyll vilket hjälper till med produktionen av fler röda blodkroppar som i sin tur ökar syreproduktionen i kroppen. Det gör att man blir piggare och får mer ork. Det stödjer även immunförsvaret och renar kroppen från toxiner. Därför kan det vara en ytterst bra ide att använda vetegräs när man detoxar.
Det innehåller även åtta essentionella aminosyror och selen.
Selen är en stark antioxidant som hjälper till att skydda cellerna mot oxidativ stress och fria radikaler, samt bidrar till immunsystemets normala funktioner och till normal sköldkörtelfunktion.
Jag experimenterar mig fram för att få en GOD smoothie som innehåller vetegräs. Jag blev bjuden på en smoothie med vetegräs en gång som smakade jättegott och innehöll bland annat ananas och kokosmjölk. Jag ska försöka efterlikna det receptet när jag tröttnat på denna smoothie!
Basiks smoothie med vetegräs
1 grapefrukt, saft av ( ca 1 1/2 dl )
1 banan
2 cm ingefära, skalad och i bitar
1/2 avocado
1 näve babyspenat
1 mått vetegräs
Jag har funderat mycket sista tiden på hur jag ska gå till väga för att bli basisk i kroppen och återfå min mage i balans igen efter fusk på semestern i sommar. Att vara försurad i kroppen, skapar inflammationer och sjukdomar.
År 1931 fick doktor Otto Warburg Nobelpriset för sin upptäckt att cancerceller inte kan överleva i en basiks miljö, men att de trivs i en syrefattig och försurad miljö.
Jag har nu börjat att dricka gröna drinkar med vetegräs till mellanmål två gånger per dag, förutom min morgonsmoothie som jag också ser till att innehålla basiska grönsaker och alger.
Många familjer äter ju tacos på fredagar och det är ju egentligen mycket rawfood med tacos.
Frågan var då, hur gör jag en ”köttfärs” av något levande?
Eftersom att jag inte är så insatt googlade jag och hittade flera sidor med rawfood där man använde valnötter eller paranötter som man sedan kryddade på olika sätt. En verkligen läcker blogg var Katjsas Mat, med många fina raw foodrecept att testa. Du hittar sidan här:katjasmat.se/raw-food-tacos/
Jag gör själv alltid min egen tacokrydda så det var ju inte så svårt egentligen bara jag fick idèn till basen. Att sedan mixa en salsasås och göra en inproviserad guacamole innebar bara uteslutningsmetoden. Inga mejerivaror eller upphettning. Jag utgick från Katjsas recept men modifierade lite efter mitt eget tycke och efter vad jag hade hemma i kylen.
Måste säga att jag blev mycket positivt överraskad av hur gott det verkligen blev! Så fräscht, läckert och riktigt lyxigt! Så rent och nyttigt dessutom! En riktig hit som absolut kommer att göra igen.
Gör så här:
Mixa allt snabbt. Det ska bli grövre bitar i den, så var försiktig så att det inte blir en sås.
Guacamole
3 avocado
1 tomat
1/2 citron, saft av
1 vitlöksklyfta
Salt och svartpeppar
Mixa alltsammans. Smaka av med salt och peppar.
Nu hade jag isbergssallad hemma så det fick bli mitt tacoskal. Men man kan med fördel välja vitkål eller annan nyttigare sallad som romansallad. Och som i vanliga tacos la jag på färsen och tomatsalsa som jag toppade med gurka, tomat, paprika, lök och ruccolasallad och babyspenat, morotsstavar och guacamole. Riktigt, riktigt gott! Det toppade vanlig tacos med hundra procent 🙂
Mia
Annons
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.