Annons

Marinerad seamkyckling med nudlar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
17 juni, 2013
Kyckling med sesamfrön och grönsaker på vitt fat på en blå duk
Kyckling med sesamfrön och grönsaker på vitt fat på en blå duk
Foto: Mia hagenmalm

Ibland vill man att det ska gå fort att laga mat, och ibland tycker man inte att det gör något att det tar tid. Just nu är jag lite oinspererad, och har svårt att komma på något nytt och gott! Wok är ju gott!�
Jag föredrar att grönsakerna har kvar lite tuggmotstånd och då behåller de ju sina vitaminer bättre än när man kokar dem mjuka.

Marinerad sesamkyckling med nudlar
ca 2 portioner:

Annons

250 g glasnudlar
300 g kycklingfile
6 msk soja
3 msk sesamolja
2 vitlöksklyftor, pressade
4 msk sukrin
1/2 dl rapsolja
2 morötter, skurna i smala stavar
100 g champinjoner
1/2 zucchini, i tunna bitar
50 g sockerärtor
1,5 msk sesamfrön
2st röd lök, i klyftor
1 knippe rädisor, skivade
Svartpeppar

Gör så här:
Koka glasnudlarna enligt förpackningen. Skölj i kallt vatten.
Skär kycklingen i tunna skivor. Blanda en marinad av soja, sesamolja, sukrin och vitlök och blanda hälften av marinaden med köttet. Krydda med peppar. Fräs först köttet så att det blir riktigt geneomstekt.

Kyckling i stekpanna
Foto: Mia Hagenmalm

Lägg sedan i rödlök och morotsstavarna och låt steka med någon minut.

Svamp, morötter och zucchini på vit fat med svarta ränder
Foto: Mia Hagenmalm

Lägg i zucchini och champinjoner och stek ytterligare någon minut. Tillsätt resten av marinaden, dra ner på medelvärme och lägg i sockerärtor och sesamfrön. Låt bli varmt. Du kan också blanda ner nudlarna direkt, men jag serverar dem vid sidan av.

Ha det bra! Mia 🙂

Annons

14 juni, 2013 0
Ja nu är jag här och trampar lite med onda ögat igen. 🙂
Denna gång vill jag belysa godis och dess innehåll. Godis innehåller socker naturligtvis, men också en hel del annat skräp som man kanske ska vara medveten om innan man stoppar i sig, eller sina barn. Och när man kollar E-ämnen, förstår man att det inte bara är sockret i godiset som gör barnen hyperaktiva eller agessiva, en så kallad sockertopp, när de ätit för mycket godis!
Har du någonsin läst på någon förpackning godis eller livsmedel, följt efter E-ämne:

KAN HA NEGATIV EFFEKT PÅ BARNS BETEENDE OCH KONCENTRATION?


I så fall innehåller godiset ett azo-färgämne. Nedan har du beteckningarna.
 

Annons

*para-orange E 110
*tartrazin E 102
*azorubin E 122
*nykockin E 124
*allurarött E 129
Dessa färgämnen- azofärger, måste ha en särskild markering, liksom det syntetiska färgämnet E-104, kinolingult som egentligen inte är ett azofärgämne.

Innan 1999 var azofärgämnen förbjudna i Svergie, men när vi gick med i EU blev de tillåtna!!!
Dock används inte azofärger i någon större utsträckning i Sverige. Däremot kan det förekomma i importerade varor från andra länder. Alla förpackade livsmedel måste innehålla en ingrediensförteckning på alla färgämnen varan innehåller. Först vilket färgämne, sedan E-nummer eller namnet på varje färg. Du hittar dessa azofärger i godis, läsk, marmelad och sylt som ett exempel. Men sedan finns det ju icke förpackade varor också som man ska se upp med. Tillexempel lösgodis och kakor men även i glass, räkor, restaurangmat och färdiglagad mat.En forskargrupp vid University of Southampton har undersökt 3-8 åringar och kopplat att färgade syntetiska tillsatser, så kallade azofärgämnen, kan ge både allergiska reaktioner, häftiga vredesutbrott, hyperaktivitet och koncentrationsproblem. Det finns dock ingen vetenskapligt bevis på detta då källorna är anonyma. Och eftersom att källan inte är vetenskapligt bevisat att ämnena är skadliga, har den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Esa, bedömt att märka E-ämnen med en varningstext istället för att förbjuda dem..
Ännu flera E-ämnen som godis kan innehålla. Exempelvis surhetsreglerande medel: E330 och E331. mononatriumcitrat, vilket framställs på syntetisk (kemisk) väg och är ett majskoncentrat. Detta ämne innehåller också ett natriumglutamatliknande ämne vilket kan ge hjärnskador, aggresion och kramper vid överkonsumtion.
Ett annat färgämne som dock inte är ett azofärgämne är E-120, karminsyra, vilket används i godis och läsk, kan orsaka hyperaktivitet, agessivitet och sömnsvårigheter.
E 412, Guarkärnmjöl är ett förtjockningsmedel som vid överkonsumtion kan orsaka skador på tarmen.
Sorbitol E 420 är också ett förtjockningsmedel vilket kan orsaka sömnsvårigheter, hyperaktivitet och vredesutbrott.
Ja det är ju lördag i morgon.

Ha en trevlig helg !/ Mia 🙂
Dela inlägget
Annons
14 juni, 2013 0
Potatis, äpple och valnötter i skål med dressing

Ibland vill man ha något fräscht till det man grillar. Jag brukar göra olika potatissallader, så det kommer säkerligen att bli ett återkommande ämne i bloggen i sommar. Lite kul att experimentera med smaker tycker jag. Det är så otroligt gott med färsk nypotatis! Bara att koka och äta som den är egentligen godast. Men den är också god som sallad. Denna potatissalladen gjorde jag förra helgen.

Äppeldressing:
1/2 äpple, grönt syrligt
0,5 olivolja
3 msk vatten
1 msk vitvinsvinäger

Annons

1 tsk senapspulver, colemans
1äggula
himalaya-salt och svartpeppar
ev. chiliflakes

Gör så här:

Skala och kärna ur äpplet. Skär i mindre bitar och mixa med övriga ingredienser i en matberedare eller mixer. Smaka av med salt och peppar. Häll upp på väl rengjord burk. Det som blir över kan du spara i kylskåp några dagar.

vit äppledressing i glasburk på blårutig duk
Foto: Mia Hagenmalm
Potatis, äpple och valnötter i skål med dressing
Foto: Mia Hagenmalm

Potatissallad med äppeldressing
2 portioner:
500 g färsk potatis
1/2 gurka
1/2 grönt äpple
50 g valnötter
Herbamare örtsalt
olivolja

Gör så här:
Sköjl och skrubba potatisen från jord. Koka upp vatten och lägg i potatisen. Sänk värmen och låt dem sjuda under lock ca 15 minuter. Låt den bli kall och dela den i mindre bitar. Rosta valnötterna med lite olivolja och salt i en het stekpanna. Låt svalna. Skiva äpple och gurka och blanda ner det tillsammans med potatis, valnötter och häll på dressing. Dränk dock inte salladen med dressingen. Servera med något gott grillat!?

Ha en trevlig, förhoppningsvis solig helg!/ Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
13 juni, 2013 0
Jordgubbstårta

Vad tråkigt det blir på en skolavslutning när man får stå i regnet och frysa. Men! Det finns inget dåligt väder, bara fel kläder om man säger! Nu är det sommarlov för barnen! I Nynäshamn i allafall.

Min moster brukar ibland göra en tårta som jag tycker är så himla god. Botten är gjord på sockerkakssmet överdraget med maräng. Jag ville testa att göra denna tårta utan socker och vetemjöl, så gårdagskvällen ägnade jag åt att baka tårtbotten och höll sen tummarna till idag, att den skulle gå att äta. Det är lite vanskligt när man byter ut ingredienser. Man vet inte hur resultatet blir. Men! Tårtan blev väldigt god, så det var ett lyckat första försök. 🙂 Hemkommen från avslutningen fyllde jag den med vispad grädde och färska jordgubbar och mosade även i banan för att få lite sötma. Den här tårtan passar bra att bjuda på till kalas! Kanske till midsommar?

Jordgubbstårta 026

Evelyns avslutningstårta 8-10 bitar

Annons

Tårtbotten:
1,5 dl sukrin melis
5 ägg
125 g smält smör
1 dl vatten
1,5 tsk vaniljpulver
1dl fiberhusk
0,25 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis riktigt pösigt. Blanda alla torra ingredienser ordentligt i en annan skål.
Häll ner i äggsmeten och slå ner smör och vatten. Blanda väl. Häll smeten på ett bakplåtspapper i en långpanna.

Maräng:
3 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin

Gör så här:
Vispa äggvitorna tillsammans med ättikssprit tills det blir hårt och vitt. Det kan ta upp till 10 minuter. Tillsätt sukrin melis och fortsätt att vispa ett tag till. Smeten ska bli som hårt vispad grädde. Bred marängen över ”sockerkakssmeten” och ställ in emellan nedre delen och mitten av ugnen på 175 grader ca 25-30 minuter.
När den svalnat, dela kakan på mitten så att du får två bottnar.

Fyllning:
500g jordgubbar.
6 dl grädde
1 banan

Annons

Gör så här:
Mosa jordgubbarna med gaffel. Ta hälften av bärmoset och mosa med en banan. Bre fruktpuren över en av tårtbottnarna. Ta den andra hälften av moset och blanda ordentligt med ca 3 dl av grädden. Bred det ovanpå bärmoset. Lägg över den andra botten och bred resten av grädden över. Dekorera med jordgubbar eller annan bär/ frukt.

Ha det fint! / Mia

Dela inlägget
Annons
12 juni, 2013 0
En mortel i marmor, en vitlök, två skålar med kryddblandning

Nu är det äntligen tid för att tända grillen! Sommaren är ju här på riktigt! Härligt!

För att slippa alla E-ämnen i grillkryddor brukar jag göra egna blandningar till en grillrub, alltså en torr marinad som består av olika kryddor. Enkelt att göra själv om du har en mortel att tillgå.

En mortel i marmor, en vitlök, två skålar med kryddblandning
Foto: Mia Hagenmalm

Mortla örterna! Sen är det bara att klappa in kryddorna i köttet och låta det marinera sig själv i kylen några timmar. Salt tillsätter du när du grillar.

Annons

Den här ruben är god till nöt, lamm och fläskkött:
Het BBQ-RUB

2 tsk koriander, frön-hela
2 tsk senapskorn
4 msk paprikapulver
1 tsk torkad basilika
1 tsk torkad oregano
1 msk chili, röd hackad
2 tsk svartpeppar

BBQ-SÅS i kastrull
Foto: Mia Hagenmalm

Hemlagad BBQ-sås
1 gul lök, i tunna skivor
1-2 vitlöksklyftor, hackad
1 tsk rosmarin, torkad
1/2 msk paprikapulver
2 tsk chili, finhackad
1 msk olivolja
1 msk sukrin GOLD (som brunt socker)
1 dl rödvin
3 dl krossade tomater Ekologiska
3 tomater, färska- skurna i små bitar
2 dl grönsaksbuljong, ekologisk
2-3 färsklök, skivade med blasten
herbamare örtsalt och svartpeppar
några nypor basilika, torkad eller färsk

Gör så här:
Fräs lök, vitlök rosmarin och paprika tillsammans med chili i olivolja i en kastrull. Tillsätt Sukrin Gold och rör om en stund så att det inte bränns. Slå på rödvin och koka ner till hälften. tillsätt krossade tomater och 1 ,5 av de färska samt örtbuljong och låt sjuda ca 30 minuter. Lägg ner den skivade färsklöken och resten av tomater och låt sjuda ytterligare ca 30-40 minuter. Smaka av med örtsalt, svartpeppar och tillsätt basilika.

Må så gott i solen! / Mia

 

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
10 juni, 2013 0
Isad melon i glas, toppad med bär
Isad melon i glas, toppad med bär
Foto: Mia Hagenmalm

Vilket härligt väder vi hade i lördags! Underbara sommar! Äntligen är den här!
Det är mumsigt med något kallt att äta/dricka när det är varmt och solen skiner. Ett alternativ till glass, kan vara isad melon serverad med bär. Riktigt läskande, gott och en lyxig lite annorlunda efterrätt när du har gäster, eller bara som en svalkande fruktdrink en varm sommardag.

Isad melon med bär
2 glas:

Annons

1 melon, te x cantaloupe, honung eller galia
2 msk citron, saft av
1 msk citron, rivet skal av
1,5 dl sukrin melis
1 dl vatten.

Gör så här:
Kärna ur melonen, skär- gröp ur den och lägg i mixer tillsammans med citronsaft och skal. Mixa till en jämn smet. Koka upp sukrin melis med vatten och låt sjuda några minuter. Låt svalna. Häll sukrinlagen över melonsmeten och mixa den igen, och häll över mixen i en form och frys ca 2 timmar. Rör om efter en timme.
Skeda upp melonen i snygga glas. Om den är för hårt frusen, låt den smälta lite innan du serverar den med bär. Den blir godare då. 🙂

Må så sommargott! / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.