Igår var jag lite lat när jag kom hem. Jag ville göra en middag som gick snabbt, så det fick bli en sallad på quinoa, papaya och hallomi. Jag hade vit quinoa hemma, men quinoa finns i olika färger som rött, svart och till och med blått om man vill göra salladen lite mer färgglad.
Quinoa är en ört som som från början odlades av inkaindianerna. Den växer på 4000 meters höjd i Anderna- Sydamerika, och kallas även mjölmolla. Man äter växtens frön, som är väldigt nyttiga och innehåller högvärdigt protein. faktiskt är det den växt som är rikast på protein. Quinoa är naturligt fri från gluten och väldigt lättsmält för magen. Gott istället för ris, pasta eller coscos som exempel. Jag brukar göra en sallad på quinoa, för den smakar egentligen inte så mycket, och jag kokar den då i örtbuljong för att få lite smak. Quinoa innehåller saponiner-bitterämnen så därför är det bra att skölja grundligt i vatten innan man kokar den annnars kan den smaka väldigt bittert.
Quinoasallad med papaya och chilistekt hallomi
Annons
2 portioner
2 dl quinoa, ekologiskt
4 dl vatten
1 örtbuljongtärning
1/2 papayafrukt
1/2 näve färsk mynta, hackad
1 avocado
ca 150 g bönor
250 g hallomiost, skuren i mindre bitar
1/2 chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 msk olivolja
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk agavesirap
Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt under rinnande vatten. Koka upp buljongtärningen i vatten och häll ner quinoa.
Koka ca 15 minuter eller enligt anvisning på paketet. Skär och kärna ur papayafruken och avocadon. Skär i mindre bitar. Stek hallomiosten i olivoljan i en stekpanna på medelvärme tillsammans med chili en stund. Tänk på att inte ha för hög värme, för så smälter osten ut för mycket. Blanda ner balsamvinäger och agavesirap. Blanda alla ingredienser, och strö över hallomin..
Det är gott att ha en kall sås till detta. Jag valde att göra en lite syrlig-söt sås för att kombinera smakerna av den salta hallomin i salladen.
Citronyoghurt: 2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 citron, rivet skal av
1/2 tsk agavesirap
örtsalt
Gör så här:
Gnugga citronen i vinäger för att få bort bekämpningsmedel. Skölj under rinnande vatten. Riv citronen. Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra en stund. Servera!
Jag skrev för några veckor sedan om ett hemligt gig som jag skulle på, och jag lovade att återkomma om det, när det blev offentligt.�
Min kör, Rönninge Show Chorus och en manlig barbershopkör, The Entertainmen, sammanstrålar varje år till jul och bildar Stjärnjulskören. Stjärnjulskören fick nu i våras i uppdrag av Telia Sonera att göra enflashmob i en galleria i Stockholm för att sjunga förra årets vinnande bidrag i Eurovision Song Contest, Euphoria! Det var ett väldigt roligt uppträdande. Så nu är det hemliga giget offentligt för den som vill titta. Klippet ligger på http://supercharged.eurovision.tv
För övrigt kan jag redan nu avslöja två gästartister som ska medverka i Stjärnjul 2013. Det blir ingen mindre än Stefan Sauk och Andreas Weise. Ytterligare en artist är på G, men jag vet inte vem det blir ännu.
Att få sjunga gör mig lycklig. Jag mår så bra av det. Det är läkande för kropp och själ och ger mig så mycket energi. Och det är bevisat att sång faktiskt ökar endorfinerna-lyckohormonet, i kroppen.
Annons
Sången och musiken har varit något som följt med mig hela livet. När jag var knappt två år, gjorde jag mitt första framträdande på scenen på en biograf innan filmföreställningen skulle börja. Min mamma jobbade då på en biograf i Västertorp i Stockholm, och varje gång jag var med på hennes jobb, skulle jag bara upp på den där scenen och sjunga inför publik. Jag kunde bara inte förstå varför de inte klappade händerna åt mig! 🙁 (Kanske för att jag inte kunde prata rent ännu)?
Mitt första riktiga framträdande gjorde jag senare i nio-års ålder då jag började att vara med i olika talangjakter med stor framgång. Jag vann flera stycken. Då började jag att inse att detta var, vad jag ville hålla på med. Men i tonåren drabbades jag av scenskräck, då jag blev så fruktansvärt nervös inför varje framträdande att jag helt slutade uppträda. Det var en stor sorg, för jag ville verkligen sjunga. Jag skaffade familj väldigt tidigt och då hade jag inte tid, för mig själv, tyckte jag.
Däremot började jag att skriva egna låtar, och jag var väldigt kreativ ett tag. Det resulterade i att jag återupptog sången, spelade in CD-skivor som jag bekostade själv, och började så smått framträda med mina egna låtar på små tillställningar som visafton på några cafèer och lite större framträdande på Mosebacke i Stockholm. Jag försökte även att få olika skivbolag att ge ut mina låtar, och vissa var väldigt intresserade, men det gick aldrig så långt. Musikbranschen är tuff. Man måste nästan ha känningar eller en jäkla tur om man ska komma någonstans.
Jag hade också jättetur att lokalradion gjorde reklam för mig och spelade mina låtar.
Men den jäkla scenskräcken fanns kvar, och det var otroligt jobbigt varje gång jag skulle sjunga. Då började jag i kör, för sjunga måste jag. Det kändes liksom lite tryggare i kör. Jag sjöng några år i traditionell kör, slutade där och sjöng gospel några år.�
2005 hamnade jag i barbershopkören Rönninge Show Chorus pågrund av min granne som drog med mig dit. Där har jag nu stannat kvar, och jag har inga funderingar på att sluta. Här har jag fått utvecklas enormt mycket både sångmässigt och i uttryck. Jag har blivit så mycket mer säker och jag bara älskar att stå på scen och framträda.
Det var lite jobbigt i början när vi skulle tävla. Jag kände fortfarande av den jobbiga nerven, men hittade då ett fantastiskt preparat i hälsokosten: Cool Down som är ett anti-stesstillskott baserat påett extrakt av grönt te. Man blir skärpt, blir fokuserad och lugn. Jätte bra kosttillskott om man ska prestera eller hålla nerverna i schack. Nu känns det dock inte som om jag behöver ta det längre. men det finns alltid med i väskan, ifall att!
Jag var lite lat igår. Min dotter är på skolresa och jag tillbringade gårdagen vid båten som snart ska sjösättas. Senare blev jag bjuden på grillat, så igår slapp jag laga middag. Därav inget recept i dag!
Nu går det en riktigt elak förkylning i min omgivning.
Därför försöker jag att gardera mig och min dotter mot virus genom att boosta för ett starkare immunförsvar. Så i morse gjorde jag en jättegod smoothie med kokosmjölk, kokosolja och exotiska C-vitaminrika frukter. Supergod blev den. Hade kunnat sörpla i mig flera stycken till frukost. 🙂 Åt en äggröra och sallad med fetaost till. Ett kostillskott med zink och några droppar röd solhatt förutom vitamin- och mineraltillskott motar Olle- i- grind. 🙂 Kokosfett/kokosolja skyddar också mot virus. Jag brukar ta 2 matskedar kokosfett varje dag för att gardera mig.. Dessutom är kokosfett bra för tarmfloran. 🙂 bland många andra bra egenskaper. Men det ska naturligtvis vara kokosfett man köper på hälsokost. Inte det härdade kokosfettet som finns i silverförpackningar i matbutiker.
Idèn till denna smoothie fick jag när jag stod på en tågstation och suktade efter något att äta, och det bara fanns inplastade tråkiga smörgåsar och godis att tillgå. Det fick bli en smoothie. Använde mig av några ingredienser som fanns med i smoothien, bland annat kokosmjölk.
Annons
Exotisk kokos& ananassmoothie: 2 glas:
150g kokosmjölk, ekologisk på tetra
1/2 banan
1 kivifrukt
2 skivor ananas
1 cm ingefära, färsk skalad
1 msk kokosolja med smak, ekologisk
Kör allt i en mixer och häll upp i glas. Servera genast! Mmmmmums!
Vilket härligt väder det är i dag! Strålande sol och varmt! Äntligen!
I helgen var jag i Karlstad på Nordiska Mästerskapen i Barbershop med min kör! Oj vad kul det var! Men jag känner mig fortfarande väldigt mör och trött. Det blir väldigt intensivt. I lördags gick vi upp klockan halv sex på morgonen för att sminka, sätta lösögonfransar på plats och fixa håret.
Klockan nio samlades vi för att sjunga upp, ta några starter och öva på sådant som kan bli riskfyllt när det gäller synk och att hålla tonart. Vi sjunger ju akapella.
Annons
Förra året vann vi tävlingen, så i år tävlar vi internationellt. Vi sjöng endast för bedömning på tävlingarna, inför VM som går av stapeln på Hawaii i höst. Det är bra att veta vad man ska jobba på. Därför får man en bedömning av domarna. Great!
Det var en ganska tuff dag i lördags. Finalpaketet som består av en ballad och en uptone sjöng vi som första kör. Sen sjöng vi semifinalpaketet som så kallade mice coolers, när alla tävlande körer gjort sitt och domarna under tiden gör klart bedömningarna av de tävlande körerna. Mellan våra uppträdanden är det drill som gäller. Alltså träna, öva, träna!!! Mat! Byte av kläder, och smink igen. Det blir ett väldigt tajt schema. Dessutom var vi med och sjöng på Show Of Champions som avslutar tävlingarna. Det blev sent! Klockan var nog över tio på kvällen sista gången vi stod på scen. Då var iallafall jag ganska trött! Vi sjunger på A+ nivå, och Rönninge Show Chorus (min kör) är en av världens bästa körer. Eller kanske vi är bäst? Jag är lite osäker så jag ska nog prata tyst om det. Sen blev det After Glow, vilket innebär sk efterfest:-)
Vi kom ändå i säng ganska tidigt på natten, och tåget hem gick vid halv elva på söndag förmiddag.
Jag lovade att återkomma med bild på nya frisyren. Eftersom att vi sjunger låtar från 40-talet så måste vi ju se ut som tagen ur den tidsepoken. Därför är nya frisyren Viktory Rolls. Riktigt nice faktiskt! Det blev snyggt tillsammans med nya hattarna och klänningen. Och Viktory Rolls passar ju bra nu när vi ska till VM. Ett vinnande koncept?
Annons
Annons
Annons
I går blev det fisk IGEN! Fisk äter vi flera gånger i veckan. Till middag igår gjorde jag laxburgare. Det är ju så gott! Och lax är en bra fisk vad det gäller nyttiga Omega-3 fettsyror. Stek den i rapsolja, så balanseras Omega-3 och 6 upp bra. Det är faktiskt viktigt att göra det. Steker man i till exempel margarin, försvinner Omega-3 ur fisken, därför att margarin består av härdade fetter som ”äter” upp Omega-3. Jag använde koriander som krydda denna gång. Det blev otroligt gott! Och så är koriander väldigt nyttigt! Den anses ha antibakteriella egenskaper och innehåller nyttiga vitaminet C och mineralerna magnesium, kalium, kalcium och fosfor. Dessutom är den rik på antioxidanter. Men koriander har en säregen smak. Antingen bara älskar man det, eller så hatar man det.
Laxburgare går fort att laga. Inte för att jag hade bråttom, men jag var ganska trött igår när jag kom hem från mitt arbete. En god kall sås till och lite klyftpotatis och sallad som tillbehör gjorde middagen extra lyxig så där på en vanlig måndagskväll. Mums!
Börja med potatisen. Skala så många som du tror går åt, skär i klyftor och lägg i en oljad form. Strö över flingsalt ochsvartpeppar plus ringla lite olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter på 220 grader.
Gör sedan såsen: Yoghurtsås med mango:
1 dl grekisk yoghurt
1 dl färsk mango, finskuren i små tärningar
1 krm sambal oelek
1/2 lime, rivet skal av
1 tsk agavesirap
1 krm herabamare örtkrydda Blanda samman alla ingredienser till såsen, och ställt kallt en stund.
Laxburgare 2 portiner:
250 g färsk laxfile
1 näve färsk koriander
1/2 gul lök, finhackad
1/4 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1/2 tsk örtsalt
1 ägg
Gör så här: Dra skinnet av laxen och skär i mindre bitar. Lägg ner laxbitar tillsammans med övriga ingredienser, utom löken i en matberedare ellr mixer. Kör sönder alltsammans till en färs. Ta upp och arbeta in löken i färsen. Blöt händerna och forma burgare av färsen. Stek på medelvärme i rapsolja 2-3 minuter sida.
I går hade vi, min kör, klädrep/avsyning och genrep inför tävlingarna i Nordiska Mästerskapen i kvinnlig barbershop, i helgen! Det gick väldigt bra! Men det var mycket förberedelser innan. Håruppsättningar, smink och kläder. Fick hjälp av min dotter med de sista som skulle sys på byxorna till finaldräkten, och sen hjälpte hon mig även med håret, vilket var tur. Kan säga att det inte var det lättaste att fixa själv. Bild kommer senare. 🙂
Jag gick igenom besiktningen i allafall, förutom lite foder under klänningen som skulle klippas en bit.
I morgon går tåget mot Karlstad, så det blir nog inget bloggande mer denna vecka. Jag vet hur jag irrar omkring i sista minuten och kollar att jag har med allting säkert hundra gånger. Denna gång har vi tre uppsättningar med scenkläder, så det gäller att allt kommer med, liksom smink och lösögonfransar, lim, säkerhetsnålar, sytråd, plåster och diverse annat. Det vore katastrof om man glömmer något.
Annons
Hann med att göra en god middag igår trots att nästan hela dagen gick åt till förberedelser.
Det blev rödspätta med rödbets- och kaprisröra samt hemmagjord hollandesås. Eftersom att jag utesluter gluten/bröd i mina recept, så panerade jag spättan i sesamfrön. Riktigt mumsigt!
Gör så här:
Tina spättan om den är fryst. Knäck och vispa ett ägg i en skål, och häll upp sesamfrön på en tallrik. Doppa spättan först i ägg och panera den sedan med sesamfrön på båda sidor. Salta och peppra med måtta. Spätta är en tunn fisk, så egentligen räcker det med att krydda ena sidan. Stek i smör ca 3-4 minuter sida.
Rödbets -och kaprisröra 1 rödbeta, skalad och skuren i små bitar
3 msk kapris
1 röd lök, finhackad
1 msk honung
Gör så här:
Börja med att fräsa rödbetorna i smör under omrörning ca 5-7 minuter. Tillsätt lökhacket och fräs tills löken blivit mjuk. Lägg ner kapris och honung. rör om ordentligt och låt allt bli varmt. Ta upp och lägg hacket över fisken. Severa med potatis, sallad, en citronskiva och eventuellt hollandesås. Hemmagjord förstås.
Annons
Annons
Recept på hollandesås: 1 dl citronsaft
2 äggulor
150 g smör
0,5 tsk salt
1 krm vitpeppar
0,5 tsk sukrin
Gör så här: Koka ner citronsaften till hälften. Krydda med salt och peppar. Låt den svalna lite så den blir ljummen. Smält smöret i en kastrull och låt svalna något. Separera äggula från vitan och lägg i en skål. (äggvitan kan du ju spara och göra goda maränger på, eller något annat smaskens). Vispa äggulorna kraftigt någon minut. koka upp vatten i en vid gryta. Skålen med ägg ska få plats däri. Ställ ner skålen med ägg och fortsätt vispa tills äggen blir de uppnår ca 50 grader. Droppa ner det smälta smöret i äggulorna under kraftig vispning. gör så från början, annars kanske såsen skär sig. Det är ju inte kul. När såsen börjar tjockna kan du hälla ner smöret i en tunn stråle, lite i taget, under fortsatt vispning. Smaksätt med citronsaft och sukrin.
Nu går jag in i min barbershopbubbla, bland glittriga scenkläder, lösögonfransar, smink och sång på högsta A-nivå, och stannar där tills på söndag!
Trevlig Helg! 🙂 Mia
Annons
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.