Annons

Mias potatissallad och tilltugg till midsommar

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
17 juni, 2015
Potatissallad i en blå skål

Midsommar strax! Otroligt vad tiden går fort! Vi ska nog grilla, och kanske jag gör min goda potatissallad till.
Den här potatissalladen är min absoluta favorit, och jag blir ofta ombedd att göra den när barnen kommer på besök. Gott när man vill göra en matig sallad som tillbehör. Enkelt är det också, men smakar väldigt lyxigt!

Jag brukar göra som en kall bearnaisesås som grund. Sen kan jag krydda den lite extra beroende vad jag ska äta/ha till. Exempelvis om det är kyckling, kan det vara gott med curry, eller chili om man skulle vilja ha lite hetta.

Potatissallad i en blå skål
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Mias Potatissallad
4 portioner:
12 färskpotatis, medelstora- kokta kalla
1 knippe rädisor, skivade
1 röd lök, finhackad
1/2 gurka, i mindre bitar
2 msk gräslök, hackad
Herbamare örtssalt

Dressingsås:
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 tsk dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk gul lök, riven
1/2 dl persilja, finhackad
örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna till såsen och ställ kallt för att mogna en stund.
Blanda potatis med övriga ingredienser. Krydda med Herbamare. Slå på såsen och rör om.
Låt gärna stå och dra en stund innan servering. Gott till Grillat!

Kanske det blir buffe av något slag också och då kan ju små tilltugg med olika goda röror passa. Eftersom att jag inte äter bröd överhuvudtaget vill jag naturligtvis hitta ett bra alternativ till bröd om man vill göra snittar som tilltugg! Ett är att ugnsrosta potatis i 10-12 cm-tjocka skivor med lite olivolja och flingsalt och sedan göra en god röra att lägga på. Uppskattat och smarrigt på buffebordet.

Rostade potatisbitar med olika röror
Foto: Mia Hagenmalm

 

Annons

1 kg potatis
olivolja
flingsalt

Gör så här:
Lägg potatisskivorna på en ugnsfast plåt. Ringla över med olivolja och strö på lite flingsalt. Blanda runt ordentligt med händerna.

Sätt ugnen på ca 175 grader och rosta dem tills de fått fin färg ca 25-30 minuter. Ta ut och lägg på fat.

Här är recept på två goda röror. En med kalkonbacon och rostad vitlök och en med rostad paprika och gräslök. Smaskens! ;-)

Paprikatvist:
ca 150 g philadelphiaost
5 små Angello paprikor
2 msk finhackad gräslök
salt och peppar

Annons

Gör så här:
Rosta paprikan i mitten av ugnen på ca 175 grader i ca 5-10 minuter. ta ut och dra av ytterskalet på paprikan. Mixa ihop med övriga. ingredienser. Smaka av med salt och peppar

Bacontvist:
150 g philadelphiaost
1/2 paket kalkonbacon i små bitar
2 vitlöksklyftor, ugnsrostad
peppar

Gör så här:
Knaperstek bacon och ugnsrosta vitlöken i 175 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna. Mixa/ pressa vitlöken och blanda alla ingredienser. Smaka av med peppar. bacon är salt så du behöver inte salta.

Garnera potatisskivorna med rörorna. Dekorera med gräslök och eller persilja.

Återkommer i morgon med några läckra recept på jordgubbsfrossa!

Mia

15 juni, 2015 0
Torsk på en bädd av rödbetor och spenat på en vit tallrik

Jag har haft en ledig helg och verkligen tur då den härliga underbara sommarvärmen gjorde en kort visit, men som fick ge vika för kalla vindar idag igen.
Jag har verkligen vilat i helgen, bara varit hemma och egentligen inte gjort så mycket.
Men det har varit en ytterst märklig helg som lämnat en känsla som jag inte kan sätta fingret på. Dels det fasansfulla mordet på flickan Lisa Holm, vilket berört mig ända in i själen!
Magnus Härenstams bortgång, den sista ur trion Magnus, Brasse och Eva från barndomens legendariska Fem myror! Det bästa barnprogrammet ever! Och mitt upp i alltihop Kungligt bröllop! En helg av både sorg och glädje!

Mitt middagstips kommer från min söndagsmiddag och består av stekt torsk på en bädd av ugnsrostade rödbetor. Till det babayspenat som jag värmde snabbt i stekpannan och ringlade över citronsaft. Så himla smarrigt!
En ganska enkel middag, men vansinnigt gott och med rena smaker.

Annons

Alla ingredienser är ekologiska!!

Torsk på bädd av ugnsrostade grönsaker
2 portioner
400 g torsk
6 rödbetor, mellanstorlek
grovt himalayasalt
olivolja
2 grabbnävar babyspenat
1/2 citron, saft av
2 msk persilja eller dill
Herbamare örtkrydda och vitpeppar
rapsolja och smör till stekning

Dressing:
1/2 dl olivolja
2 msk vitvinsvinäger, eller saft av pressad citron
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk honung
herbamare örtsalt
ev. rosmarin

Gör så här:
Rödbetorna
Skölj rödbetorna och skala dem om du vill. Häll Himalayasaltet som en saltbädd i en ugnsfast form.

Ugnsrostade rödbetor på en bädd av salt
Foto: Mia Hagenmalm

Ställ rödbetorna på saltbädden och ringla över olivolja. Sätt in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 40 minuter. När de är klara, ta ut och skala dem om du inte gjort det innan, och skär sedan de varma betorna i mindre bitar och lägg i en skål. Blanda dressingen och slå över betorna. Låt ligga en stund och dra till sig av smakerna.

Annons

Fisken:
Krydda och stek fisken i smör och rapsolja på mellansvag värme tills torsken är genomstekt. Pudra över finklippt persilja eller dill. Mot slutet, lägg ner babyspenaten i stekpannan. Pressa över citronsaft på spenaten.

Lägg upp rödbetorna på en tallrik. Lägg spenat ovanpå och sen torsken överst. Servera med ett glas citron- eller gurkvatten.

// Mia

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
10 juni, 2015 0
Glass i en skål

Idag blev det stressigt på morgonen. Jag kom i säng sent i går kväll och idag var det skolavslutning.
Jag försov mig trots att dottern vaknat klockan fem för att locka hår och få till den där extra looken med smink som mineralpuder, high lighter och vad det nu kan vara. Hon var så upptagen med sitt att hon inte tänkte på att väcka mig.
Inte visste jag någon tid heller trots att jag frågat henne flera gånger, och när jag gick ut på skolans hemsida, fanns bara information från tidigare år. Jag chansade ändå på att vara i skolan klockan åtta och det visade sig vara riktigt. Skolan bjöd på en riktigt mysig avslutning och sen åkte vi hem för att fika.

Jag gjorde glutenfria pannkakakor, faktiskt helt veganska då kylskåpet var ganska tomt på både det ena och det andra, bland annat ägg. Det blev riktigt goda pannkakor. Har gjort dem förr, då som semla, så länkar till dem här:glutenfri strutsemla/

Men det var ju glassen som jag gjorde till denna pannkaka som jag ville bjuda recept på.

Annons

Chunky Monkey Ice Cream. Här skapar några få ingredienser en smaksensation. Man kan knappt ana att glassen består av endast banan, kakao, dadlar och nötter! Mixa ihop ingredienserna och glassen är klar! Snabbt och enkelt utan krussiduller. Helt galet, ljuvligt gott! Och nyttigt! Så denna glass kan man äta med gott samvete! Dadlarna i glassen ger den där smaken som förnimmer om kola.
Jag hade även i en halv matsked mesquitepulver som har en smak åt det karamelliga hållet. Mums!

Mesquite som kommer från mesquiteträdets frökapslar har ett lågt GI och är oerhört rik på protein och fibrer vilket håller blodsockernivåerna på en jämn nivå. Dessutom innehåller det mängder av vitaminer och mineraler.Mesquiteträdet som också kallas livets träd har sedan flera hundra år tillbaka i tiden utgjort ett av de viktigaste födoämnerna för det amerikanska indianfolket. Frökapslarna innehåller ämnen som hjälper kroppen att bilda serotenin, ett hormon som gör att vi mår bra, blir piggare och gladare. Mesquite har även antiseptiska egenskaper och har traditionellt använts för att bota allt från solsveda till halsont. Ett superpulver med andra ord! 🙂

Alla ingredienser i glassen är ekologiska.

 

Chunky Monkey Ice Cream
2 portioner
2 skivade, frysta bananer
6 st medjooldadlar
90 g hasselnötskärnor, rostade
1 msk raw kakao
0,5 msk mesquitepulver

Annons

Mixa ihop och servera genast!

ha det fint!/ Mia

Dela inlägget
Annons
9 juni, 2015 0
Chokladpudding toppad med hallon och kokoschips i en blå-vitrandig kopp

Äntligen! Idag värmer solen och de kalla vindarna har vänt och mojnat.
Igår kväll var det riktigt kallt när jag tog en kvällspromenad med hunden, så det kändes underbart med solens värmande strålar på morgonpromenaden idag. Jag hade hoppats på att solen fick vara framme hela dagen, för tyvärr har det varit strålande sol på förmiddagen och mulet och regn på eftermiddagen de sista veckorna. Tydligen blir det likadant idag, för molnen börjar redan hopa sig på den blå himlen och skymmer solen. Kan det inte få vara fint en hel dag? Jag vill ha Massor av sol och värme i sommar!

I morgon slutar barnen skolan här och dottern ser mycket fram emot skolavslutning och efterkommande fest. Förra året fick jag inte vara med på avslutningen, men i år har hon bett mig att komma. Det känns riktigt kul.

Igår var jag så där riktigt sugen på choklad, ni vet så där enormt sugen, så man knappt kan tänka på något annat. Och för att stilla suget gjorde jag en chokladpudding på chiafrön och lime till efterätt. Otroligt gott när man är tokig i choklad som jag.

Annons

Raw Chokladpuding med chia & lime
2 portioner
2-3 msk chiafrön, eko
2 dl mandel eller cashewmjölk
1 msk raw kakao, eko
0,5 tsk vaniljpulver. eko
0,5 ekologisk lime. skal av
1,5 tsk agavesirap

Till servering: Kokoschips och hallon

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till chokladpuddingen och kör gärna några varv i en mixer. Låt stå i kylen 1/2 -1 timme. Rör om i puddingen då och då. Servera med kokoschips och hallon

Dela inlägget
Annons
6 juni, 2015 0
Idag sjunger Rönninge Show Chorus  i Hågelby parken!

Svenska Nationaldagen! FB_IMG_1433567792542

Idag hänger regnet i luften och det är grått och mulet! Jag står och gör mig iordning för festligheter och gig i Hågelby parken i Tumba Stockholm.Min kör Rönninge Show Chorus gör 2 framträdanden kl 11.30 och 14. Det blir show och allsång förstås. Och det händer mycket andra spännande saker i parken idag!

Annons
Dela inlägget
Annons
5 juni, 2015 0

Det pågår heta debatter omkring ekologiskt eller besprutad mat, GMO och alternativa medel kontra läkemedel.
Sjukdomar som orsakas av GMO, bland annat Morgellons sjukdom beskrivs som vaneföreställning besläktad med parasitoforbi där man hånar och hänger ut en enskild person.
Så ruttet!

Och när media går ut och larmar om bekämpningsmedel och gifter i maten som kan orsaka sjukdomar så är det alltid personer, exempelvis från Livsmedelsverket som kommer med en motsats och skyla över med att det inte alls är är någon fara att äta.
Jo men visst! Ät på bara! Det larmet är snart glömt och gömt! Åter igen mörkar Livsmedelsverket fakta!

Annons

Ta bara detta med larmet om kadmium i vete/pastan!
Media larmar om det rekordhöga halterna av giftet kadmium i pasta. (Det gäller förstås allt som är gjort av vete; bullar, mjöl och bröd osv).
Kadmium är ett gift, precis som arsenik och skadar njurar och försvagar skelettet samt kan ge bröst-och livmoderscancer.

Dessa höga halter beräknas att kosta staten miljardbelopp varje år skriver SvD.

Men bli nu inte oroliga kära svenska medborgare!
För Livsmedelsverkets toixkolog, Richard Bjerselius säger i SVT,
-Det är betydelsefullt för den enskilde individen men på befolkningsnivå ser vi inte att det är ett problem.
Hade det varit det med de här halterna hade vi naturligtvis gått ut själva med att informerat konsumeneterna om detta.

Det värsta är att man har vetat om kadmium i flera år utan att ha vidtagit åtgärder. Och Livsmedelsverket ska vara till för att skydda och upplysa folket? En myndighet man ska lita på!
Huga!

Även Coops undersökning av familjen där man mätte halterna av gifter i urinet när de åt icke ekologisk mat kontra när de åt ekologisk mat är i blåsvädret.
(Läs mer här/ om undersökningen och vad Livsmedelsverket sa om det).

Annons

Jag läste just en debatt i tidningen Land – Lantbruk och skogsland.

Torbjörn Fagerström som är professor emeritus i teoretisk ekologi vid Lunds Universitet sågar totalt Coops film ekoeffekten!
Han anklagar Coop för hästhandlarfasoner som präglar ut övertolkade vetenskapliga resultat med skrämselpropaganda och att det är oanständigt att föra konsumenterna bakom ljuset! Han menar att Coop fablar och hittar på egna tolkningar.
Han skriver också att GMO-motstånd, biodynamiskt jordbruk, antroposofi, homeopatiska metoder inom djursjukvården behandlas respektfullt och okritiskt (?) som om dessa rörelser spelar på samma planhalva som vetenskap och beprövad erfarenhet. Men det gör de inte! DE är vetenskapsfientliga ideologier som inte hör hemma i ett kunskapssamhälle???????

Torbjörn Fagerström skriver också med tanke på Coops film att den vetenskapligt relevanta tolkningen av IVL:s resultat är att de uppmätta halterna saknar betydelse ur giftsynpunkt, allt annat är ren demagogi. Punkt!

Ja du Torbjörn Fagerström! Jag jobbar också genom beprövad erfarenhet OCH har kunskap även om jag inte har vetenskapliga bevis på allt i ditt kunskapssamhälle! Och det är ju mycket synd att inte läkare, forskare och alternativa metoder kan jobba på samma planhalva istället för att motarbeta och kasta skit på varandra.

Ja jag är ju inte forskare, men jag hoppas att jag är en klarsynt och förnuftig människa som förstår gifternas inverkan på människan!
Eller är jag betraktad som en galen flummare och hippie som inte hör hemma i vårt kunskapssamhälle för att jag vill upplysa människor och värna om människors hälsa?

Annons

Om jag tar insektsmedel och besprutar grönsaker innan jag sköljer av dem i vatten och sen skär ner det i en sallad! Skulle du vilja äta den då? Förmodligen inte! Vad är då skillnaden med att äta besprutade grönsaker och frukt som du handlar i affären?
Det handlar enbart om vanligt, sunt förnuft! Det behöver man inte vara forskare, vetenskapsman eller myndighet för att förstå.

Och även om, som Livsmedelsverket går ut till oss oroliga konsumenter att gifterna i maten ligger under gränsvärderna så finns det något som heter coctaileffekten.
En effekt av ALLT vi äter och som samlas i kroppen!
Gränsvärden spelar liksom ingen roll! PUNKT!!!
Det får mig att börja undra på vilken sida Livsmedelsverket är. På industrin eller statens? För inte verkar det vara på konsumenternas.

Axel Mie som är forskningsassistent på Karolinska Institutet svarar Torbjörn fagerström i samma debatt.
I en nylig producerad om fyra vetenskapliga artiklar undersökte ett lag på 18 forskaresamhällskostnader inom EU av hormonstörande av kemikalier som befolkningen utsetts för. För insektsbekämpningsmedel ur gruppen organfosfater beräknas den årliga samhällskostnaden inom EU till 146 miljarder Euro, främst pågrund av minskad produktivitet genom lägre IQ. Det mesta använda organfosfaten är klorpyrifos som även mättes i IVL:s studie. Dessa beräkningar är baserade på resultat av långtidssudier hos barn samt på en hormonstörande effekt som hittats i djurförsök i vetenskapliga studier. När EU godkänner bekämpningsmedel tas det inte hänsyn tilldessa epidemilogiska studier och de flesta hormonstörande effekter testas inte. Sveriges kemikalieinspektionen hållning är att klorpyrifos inte uppfyller kraven i EU:s regler för att vara godkänt. Det glädjande är att organfosfater inte är godkända för användning i Sverige. Ändå är vi ungefär lika utsatta för dessa som konsumenter i andra länder då vi importerar det mesta av vår frukt

Tack för det Axel Mie!

Fakta:
Debatt Torbjörn fagerström har
Debatt Axel Mies svar här:t

Dela inlägget
Annons
Annons