Annons

Moraljuice eller nyttojuice, Karin Pihl?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 augusti, 2016
Moraljuice eller nyttojuice, Karin Pihl?

vegetable-1278573__180

Den svenska medelklassen lider av märkeshysteri. Maten måste vara eko- krav- och rättvisemärkt, hånar Karin Pihl i Expressens ledare den som väljer ekologisk odlad mat.
I Expressens ledare debatterar Karin Pihl Här ger hon sig på Saltå Kvarn för hon verkar ha agg mot just Saltå Kvarn! Bara för att Saltå Kvarn ligger i Järna. Och i Järna ligger även Vidarkliniken som hon säger äger Saltå Kvarn och som hon menar är Sveriges främsta centrum för hokuspokusmedicin. Hon skriver att Saltå Kvarn med sina svindyra snygga förpackningar som skriker moralisk stormakt? är det ultimata hipsterföretaget som säljer äckliga? grönsaksjuicer, bröd och diverse frön och att biodynamik är hittepå. Hon skriver även att en juice från Järna är en röst mot beprövad vetenskap och för vaccinationsmotståndare som tror att växter har en själ.

-Mot beprövad vetenskap? Jisses! Vad är vetenskapligt bevisat inom skolmedicin? Hade man gjort någon vetenskaplig undersökning på vaccin innan man massvaccinerade en hel befolkning mot svininfluensan ? Nix!

Annons

Oj vilket hat mot ekotrenden Karin Pihl!

Men tycker du bättre om att äta livsmedel som är besprutat med kemikalier så var så god! Du är en bromskloss för en bättre miljö, bättre arbetsförhållanden för odlarna och arbetare ute på fälten och för hälsan.
Medan du dricker din vattenskadade färgade sockerjuice från Eldorado med en sanslöst lång innehållsförteckning av tillsatser, socker och kemikalier som ger dig diabetes, hjärtsjukdomar och cancer, låter du oss veta att ekologiskt är varken nyttigare eller bättre för miljön och menar att rättvisemärkt gör fattiga bönder fattigare. Du skriver också att du inte kan kräva att en moralisk person som handlar eko, gillar feministiska sidor på facebook och bara äter kött när det bjuds ska argumentera för sina förutsägbara val.

Men snälla du! Varför är du så arg? Du är förbannad på Vidarkliniken för att de förespråkar antroposofiska mediciner som du påstår är hokuspokus, vad du nu har för belägg för det? Har du ens testat homeopatmedel? Det har jag och det funkar väldigt bra kan jag säga! Hokuspokus eller inte?
Och måste du dra alla som föredrar ekologisk odlad mat över en kam för att du är så hatisk mot Vidarkliniken, Saltå Kvarn och homeopatmedel?

Jag köper eko! Ja jag är en riktig eko-hipster och matmärkesfanatiker enligt dig. Men! Jag köper inte förpackningen- jag köper innehållet!
Jag vill tala om för dig varför jag gör det! För du har tydligen inte fattat grejen! Du vill bara ge dig på Saltå Kvarn för att de ägs av Vidarkliniken och för att du hatar homeopatmedel som du anser är hokuspokus!
Men du! Jag dricker ekologisk, biodynamiskt KRAV-odlad grönsaksjuice för att jag vet att det är bättre för min kropp och för min hälsa. Jag köper inte eko för att jag är vare sig moralisk eller en hipster med världsförbättrarkomplex eller för att jag inte har koll ! Jag har koll Karin Pihl! Så min självbild är inte skev! 🙂

Jag är hipster för att jag tänker på min omgivning och på mina barn, barnbarn och barnbarnsbarn och nästkommande generationer. Det borde du också göra.
Jag är även rädd om odlarna, bönderna och deras familjer. Jag är rädd om våran miljö, vår natur, vårt vatten och vår luft! Och så förstås om mig själv och min egen hälsa! Därför köper jag den tio kronor dyrare grönsaksjuice utan tillsatser och kemikalier! Och! jag tycker att det är gott! Faktiskt! Däremot tycker jag att innehållet i fejkat smaksatt vatten som i Eldorados så kallade juice med diverse armomämnen är äckligt.

Annons

Ta de icke ekologiska kaffeodlingarna i Brasilien som ett exempel!
Kaffeodlingarna i Brasilien besprutas med det giftigaste bekämpningsmedel som finns, nämligen Cyntraniliprole och Endosulfat vilket är riktigt giftigt för oss människor, djur och insekter. Bekämpningsmedel som inte är godkända i EU eller i Brasilien! Men det skiter kaffeodlarna i. Och det skiter du tydligen också i?

När man besprutar kaffebuskarna görs det av riktiga, levande människor förstår du Karin Pihl!
Dessa människor är fattiga och kan vare sig läsa eller skriva och har inte har en aning om vad de utsätts för. De har oftast inte skyddskläder och arbetar i över tio timmar per dag i stekande sol. Och för att inte skapa rädsla bland arbetarna kallar plantageägarna gifterna för mediciner. Läs mer här!

En ananasplanta tar ungefär ett och ett halvt år på sig att bli en ätbar frukt. För att plantera en ny ananas tar man toppen av en färdig frukt och redan från början doppar man toppen i gift, INNAN man planterar den. En arbetare planterar 10 000 plantor varje dag och eftersom att en ananas växer väldigt långsamt besprutar man den under tiden med 14 stycken olika bekämpningsmedel. Ananasplantan doppas i gift

Oekologiska bananer odlas växande inuti en plastpåse som är impregnerad med bekämpningsmedel för att hålla skadeinsekterna borta Gifter som orsakar cancer Hur många arbetare får förgiftningsskador? Hur många av dessa arbetare med familjer får cancer? Hur många människor som du och jag som äter dessa importerade, besprutade livsmedel får sjukdomar? Har du tänkt på det Karin Pihl?
Gifter i bananer

Men det är inte bara arbetarna som utsätts för gifterna förstår du! Det gör även nyttoinsekter som bin som är våra pollinerade insekter. De där små insekterna som ser till att du får mat på bordet! För hur ska vi få mat utan bin?
Även fåglar och fiskar förgiftas när man besprutar odlingar. Giftet stannar inte på ett ställe utan följer med grundvattnet ut i vattendragen och i haven. Det följer även med regnet som faller över marken, vilket medför risker även för befolkningen som bor i ett område flera mil med omnejd från där man odlar.

Annons

Forskning visar att kemikalier i maten kan orsaka ADHD och sämre intelligens hos barn samt leukemi och Parkinsons sjukdom hos arbetare som exponeras för bekämpningsmedel i sitt yrke.
Bara under de senaste årtiondena har över 10 000 nya kemikalier introducerats i vår miljö och många av dessa ämnen är hormonstörande. Läs mer Barn bör äta ekologiskt

Jag tänker fortsätta vara en hipster och med hög moral dricka ekojuice för den mänskliga rättigheten att få äta vad fan jag vill! Både ekologiskt och homeopatmedel!
Och jag tillhör gärna bratsen som gillar symboler som KRAV, Ekologiskt och rättvisemärkt. Allt för mänskliga rättigheter och för framtidens miljö!

 

28 juli, 2016 0
Salmbär i snår

Vilka härliga veckor jag har haft på Gotland, men snart är det dags att åka hem.
Det är alltid med en viss vemod jag lämnar denna älskade ö, och längtan tillbaka är enorm några veckor efter att jag har lämnat Gotland. Det känns lika vemodigt som när sommaren är slut. För mig känns det väldigt tungt, trots att jag gillar hösten också. Jag längtar redan till nästa sommar då jag kan resa hit till mitt älskade Gotland igen.

Idag regnar det och det är första dagen med regn på min semester. Men luften blev lite svalare så idag ska jag plocka blåhallon- Rubus caesius på latin, eller salmbär som de heter på Gotland. Min moster har även hallonbuskar så vi har fått färska hallon nästan varje dag till morgonens smoothie.

Salmbär är en halvbuske som är besläktad med björnbär med ”sammelfrukter” som påminner om hallon men de är mattblå i färgen. Bäret kräver kalkrik jord och det är ju kalkrik jord på Gotland därför kan man varje år plocka tonvist med Salmbär här på ön.
Jag har för avsikt att göra sylt på bären eller kanske vinäger. Det får jag se när jag kommer hem. Men det finns ju ingenting som är så gott som gotländsk saffranspannkaka med grädde och salmbärssylt så jag kanske gör både och. 🙂

Annons

Recept på min saffranspannkaka hittar du här!

Bär är fulla av vitaminer och antioxidanter och viktigt för en bra hälsa. Därför ska du frossa i våra svenska bär när det är säsong.

Här kommer lite bilder från min tid på ön.

Ha det bra!

Mia

Annons

Fyrhuset på Hallshuk- Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Gotland- häger i strandkanten
Mia Hagenmalm
Solnedgång, Hallshuk Gotland
Foto: Mia Hagenmalm
Raukar Gotland
Foto: Mia Hagenmalm

 

Dela inlägget
Annons
18 juli, 2016 0
Glutenfria Blåbärsscones i en blå skål

Nu är skogen full av blåbär. Det ska man ta tillvara tycker jag.

Jag har plockat massor och fryst in, för jag hinner inte göra något av dem innan semestern. Eller jag har semester men står i startgroparna för att åka. Men i allt stök med packning och så vidare bakade jag dessa goda scones till min frukost i morse. Så goda varma direkt från ugnen, med bara smör på.
Det blir nog fler recept med blåbär när jag kommer hem.

Ha det bra!
Mia

Annons

Blåbärsscones 2-3 stycken
1 banan
1 ägg
1 dl mandelmjöl
1 msk bananmjöl eller kokosmjöl
1/2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1/2 dl frysta blåbär

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader
Mosa bananen och blanda med ägget.
Blanda de torra ingredienserna ordentligt med en gaffel i en egen skål. Blanda samman bananmoset med de torra ingredienserna. Rör med blåbär. Klicka ut 2 till 3 stycken scones på ett bakplåtspapper och sätt in i mitten av ugnen ca 10-15 minuter tills de har en fin färg.

Dela inlägget
Annons
15 juli, 2016 0
Vinbärspaj med kolasås i en pajform dekorerad med röda vinbär

Jag tycker att det är så himla härligt med allt som blommar och alla bär som bara väntar därute på att bli plockade. Blåbär, smultron och vinbär som exempel. Ja jag har ingen trädgård längre även om jag önskar att jag hade en, men däremot har jag en hemlig ödestomt att plocka godsaker från.

Igår gick jag förbi tomten och där såg jag vinbärsbuskarna som nu är fulla av röda, mogna bär. Så mycket bär att grenarna bågnade av tyngden. Jag gick förstås snabbt hem och hämtade en bytta att plocka och lägga bären i. Det tog inte lång tid innan byttan var full. Jag kommer nog att försöka hinna plocka mer innan jag sticker iväg på semester.
Jag vill bjuda på pajen jag gjorde av vinbären, för jag kommer nog att vara borta härifrån någon vecka. Där jag kommer att befinna mig, mitt ute i ingenstans, på den underbaraste plats på jorden, finns knappt någon teckning för internet så jag kanske måste ta semester från bloggandet också.

Denna vinbärspaj fick en knäckig kolasås.
Den blev verkligen ljuvlig, ljuvligt god. De syrliga vinbären och kolasmaken verkligen gifter sig i munnen. Sommarsmaker när de är som bäst! Mmmmm!!!

Annons

Ha det underbart!

Mia

Glutenfri vinbärspaj med kolasås
ca 10 bitar
Pajdeg:
100 gram smör
1 dl mandelmjöl
1 172 dl havregryn
1/2 dl sukrin
50 g solrosfrön
172 tsk bakpulver
1 krm vaniljpuver

Fyllning:
5 dl röda vinbär
2 dl grädde- jag tog kokosgrädde
1 dl agavesirap
1 1/2 dl kokossocker
0,5 krm salt

Gör så här:
Pajskalet:
Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret, låt svalna lite och rör ner övriga ingredienser. Tryck ut smeten i en pajform. Förgrädda i tio minuter. ta ut och ställ åt sidan.

Annons

Rör ihop ingredienserna till kolasåsen- kokosgrädde, agavesirap, kokossocker och salt i en kastrull. Koka upp och sänk sedan värmen lite. Rör med en träslev hela tiden. Nu ska såsen sjuda i 35-45 minuter tills den tjocknar ordentligt.
Fördela vinbär över pajskalet och häll över kolasåsen. Grädda ytterligare 20 minuter. Låt svalna. Servera med vaniljglass.

Dela inlägget
Annons
11 juli, 2016 0
Glutenfri Rabarberkladdkaka på ett bakplåtspapper

Snart är det semester och jag ska åka till Gotland några veckor. Det ska verkligen bli underbart att få trampa kalkstensvägar, njuta av havet och stranden och den gotländska naturen. Och förstås träffa tjocka släkten.

Igår kväll efter en dag på Torö med bad på härliga Svärdsö, blev denna ljuvligt goda kladdkaka med smak av sommar till. Superenkel att vispa ihop och slänga in i ugnen. Servera den med vaniljglass eller vaniljsås. Oh my God! Du bara måste testa den! Den är galet god! 🙂

// Mia

Gluten och sockerfri Rabarberkladdkaka

Annons

10 bitar
150 g smör
2 1/4 dl mandelmjöl
2 1/4 dl kokossocker
300 g rabarber
1/2 tsk vaniljpulver
1 tsk nymald kardemumma
3 ägg
2 msk kokossocker plus 1 tsk kardemumma
Sukrin Melis att pudra över den färdiga kakan

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Rör ihop alla torra ingredienser ordentligt i en bunke. Rör ner det smälta smöret och vispa ner äggen. Skölj, ansa och skär rabarberna i lite längre smala bitar.Klä en springform med bakplåtspapper och häll ner smeten. Dekorera kakan i ett fint mönster med rabarber. Blanda 2 matskedar kokossocker med 1 tesked kardemumma och strö över kakan
Grädda i mitten av ugnen ca 15-20 minuter. ta ut och låt svalna. Pudra över sukrinmelis innan servering. Njut med vaniljglass eller vaniljsås.

Dela inlägget
Annons
4 juli, 2016 0
Morotsbiffar i en vit form

Alla som läser min blogg vet att jag går mer och mer över till vegetarisk kost och jag försöker ta med dottern i mitt val men det är inte helt lätt. Som igår när jag bad henne att välja mellan pannbiff och vegetariska biffar och hon valde vegetariskt för att det lät mer spännande. Jag frågade sen om hon gillade morotsbiffarna jag gjort och då sa hon ja. Sen satt hon ändå och tog pyttesmå bitar från biffen och när vi ätit klart hade hon bara fått i sig halva. Jag frågade igen om hon inte tyckte om den.
-Jo lite, men det smakar konstigt sa hon då.
Nåväl. Jag har hört att man måste smaka ca tolv gånger på en ny smak innan man vet om man tycker om eller inte. Så jag får väl göra morotsbiffar elva gånger till innan jag vet säkert om hon tycker om eller inte. 🙂

Jag tycker iallafall att de är supergoda. De tog dock lite tid att göra då jag som vanligt föredrar att göra allt från grunden. Det ingår nämligen röda linser i dessa goda biffar och de måste ju kokas innan. Självklart går det att köpa färdigt om man så vill.
Salsan, den gillade även dottern, kom till för att jag hade just tomat och persikor hemma. Supergott!

Annons

Alla ingredienser är ekologiska

Morotsbiffar med tomat- och persikosalsa.
6 st

2 dl röda linser
1 grönsaksbuljong
3 morötter
2 msk olivolja
1/2 dl rött vin
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 msk torkad oregano
1 dl potatismjöl
2 msk pofiber
herbamare örtsalt och nymalen svartpeppar

Tomat- och persikosalsa i en svartoch vitrandig skål
Foto: Mia Hagenmalm

Tomat- och persikosalsa
10 körsbärstomater i halvor
1/2 gul lök, finhackad
1- 1/2 persika
1 citron, saften av
1 krm örtsalt
2 krm samabal oelek
1 tsk koriander

Gör så här:
Koka upp linser tillsammans med vatten och buljong. Koka 5 minuter mindre tid än vad som står på paketet. De ska inte vara helt klara. Häll av eventuellt vatten och ställ att svalna.

Skala och riv morötter och lök samt vitlök grovt. Mixa linser tillsammans med olivolja till en geggig smet. Blanda med morötter och lök och sedan övriga ingredienser. Forma till lagom stora biffar.
(Du kan provsteka en liten biff för att se om den håller ihop. Om inte ta en matsked pofiber till). Stek i smör eller smaklös kokosolja.

Annons

Salsan:
Skär tomater i halvor och finhacka löken. Skala persikan och skär i mindre bitar. Pressa en liten citron och smaksätt saften med örtsalt, sambal och koriander. Häll dressingen över tomatröran. Låt stå kallt en stund. Servera till morotsbiffarna.

 

Dela inlägget
Annons
Annons