Jag hade precis varit och handlat efter jobbet, kom hem och skulle laga till en moussaka för jag visste att jag hade en aubergine i kylen. Gjorde iordning köttfärssås och ostsås och skulle sedan ta fram auberginen och upptäckte då att den gått ut i datum med besked. Typiskt!!! Orkade inte åka och handla en ny så tog till reserverna istället. Zucchini fick gå in som ett substitut till den mer eller mindre förruttnade auberginen.
Det blev okey ändå. Faktiskt spelar det ingen roll. Moussaka på zucchini var lika gott det. 🙂
Mouzucchinilasagne med tsasiki ala Mia
2 portioner:
1 1/2 zucchini
200 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpure
2 dl vatten
1/2 buljongtärning
0,5 tsk sambal oelek
0,5 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
0,5 msk oregano
olivolja till stekning
Ostsås
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost
,025 dl riven parmensanost
örtsalt
vitpeppar
1 äggula
Tzatziki
1 dl grekisk yoghurt
1/4 dl riven gurka
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar
Gör tzatziki först:
Riv gurkan på ett rivjärn. Pressa vattnet ur rivet med händerna. Blanda ner alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.
Gör så här:
Skala och skiva zucchinin och stek lätt i olivolja på svag värme. Krydda med herbamare örtkrydda. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn köttfärsen tillsammans med sambal oelek, spiskummin, paprikapulver, lök och vitlök. Häll på vatten och buljong och tillsätt tomatpurè. Koka upp och tillsätt oregano. Låt stå och småputtra tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.
Ostsås:
Koka upp grädden och tillsätt osten. Rör tills osten löst sig. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen och låt svalna lite. Tillsätt äggula under kraftig omrörning/ vispning.
Smörj en ugnsfast form med olivolja och lägg först zicchiniskivor i botten och ös på med köttsås och sedan ostsås och varva så. Lägg zucchiniskivor överst och häll slutligen på lite ostsås. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 30 minuter.
Servera med tzatziki och rivna morötter.
Ha en bra dag! / Mia