Annons

Moussaka blev det inte, men gott ändå!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 maj, 2013
Moussaka på Zucchini på tallrik med tzatziki och rivna morötter
Moussaka på Zucchini på tallrik med tzatziki och rivna morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Jag hade precis varit och handlat efter jobbet, kom hem och skulle laga till en moussaka för jag visste att jag hade en aubergine i kylen. Gjorde iordning köttfärssås och ostsås och skulle sedan ta fram auberginen och upptäckte då att den gått ut i datum med besked. Typiskt!!! Orkade inte åka och handla en ny så tog till reserverna istället. Zucchini fick gå in som ett substitut till den mer eller mindre förruttnade auberginen.

Det blev okey ändå. Faktiskt spelar det ingen roll. Moussaka på zucchini var lika gott det. 🙂

Mouzucchinilasagne med tsasiki ala Mia

Annons

2 portioner:
1 1/2 zucchini

200 g nötfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor, hackade
2 msk tomatpure
2 dl vatten
1/2 buljongtärning
0,5 tsk sambal oelek
0,5 tsk spiskummin
1 tsk paprikapulver
0,5 msk oregano
olivolja till stekning

Ostsås
1 dl vispgrädde
1 dl riven ost
,025 dl riven parmensanost
örtsalt
vitpeppar
1 äggula

Tzatziki
1 dl grekisk yoghurt
1/4 dl riven gurka
1 vitlöksklyfta, pressad
salt och peppar

Gör tzatziki först:
Riv gurkan på ett rivjärn. Pressa vattnet ur rivet med händerna. Blanda ner alla ingredienser. Smaka av med salt och peppar. Låt stå kallt en stund innan servering.

Annons

Gör så här:
Skala och skiva zucchinin och stek lätt i olivolja på svag värme. Krydda med herbamare örtkrydda. Ta upp och lägg åt sidan. Bryn köttfärsen tillsammans med sambal oelek, spiskummin, paprikapulver, lök och vitlök. Häll på vatten och buljong och tillsätt tomatpurè. Koka upp och tillsätt oregano. Låt stå och småputtra tills såsen tjocknar, ca 20 minuter.

Ostsås:
Koka upp grädden och tillsätt osten. Rör tills osten löst sig. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen och låt svalna lite. Tillsätt äggula under kraftig omrörning/ vispning.

Smörj en ugnsfast form med olivolja och lägg först zicchiniskivor i botten och ös på med köttsås och sedan ostsås och varva så. Lägg zucchiniskivor överst och häll slutligen på lite ostsås. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader ca 30 minuter.
Servera med tzatziki och rivna morötter.

Ha en bra dag! / Mia

 

Annons

13 maj, 2013 0
Kiwi, mango och gojibär blandat med keso naturell

Jag äter alltid ett litet mellanmål innan lunch, och istället för att bara ta en frukt, kan jag göra en mini-fruktsallad.

Gojibär, kiwi och mango tillsammans med keso i djup tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

 

Bara skär ner lite frukt eller bär och blanda med några matskedar keso naturell. Smaskigt! Här har jag färsk mango, kiwi och gojibär.

Annons

Nyttigt och gott! 🙂

Ha en fin dag/ Mia

Dela inlägget
Annons
11 maj, 2013 0
Quinoa med papaya och avocado

Igår var jag lite lat när jag kom hem. Jag ville göra en middag som gick snabbt, så det fick bli en sallad på quinoa, papaya och hallomi. Jag hade vit quinoa hemma, men quinoa finns i olika färger som rött, svart och till och med blått om man vill göra salladen lite mer färgglad.

Quinoa med papaya och avocado
Foto: Mia Hagenmalm

Quinoa är en ört som som från början odlades av inkaindianerna. Den växer på 4000 meters höjd i Anderna- Sydamerika, och kallas även mjölmolla. Man äter växtens frön, som är väldigt nyttiga och innehåller högvärdigt protein. faktiskt är det den växt som är rikast på protein. Quinoa är naturligt fri från gluten och väldigt lättsmält för magen. Gott istället för ris, pasta eller coscos som exempel. Jag brukar göra en sallad på quinoa, för den smakar egentligen inte så mycket, och jag kokar den då i örtbuljong för att få lite smak. Quinoa innehåller saponiner-bitterämnen så därför är det bra att skölja grundligt i vatten innan man kokar den annnars kan den smaka väldigt bittert.

Quinoasallad med papaya och chilistekt hallomi

Annons

2 portioner
2 dl quinoa, ekologiskt
4 dl vatten
1 örtbuljongtärning
1/2 papayafrukt
1/2 näve färsk mynta, hackad
1 avocado
ca 150 g bönor
250 g hallomiost, skuren i mindre bitar
1/2 chilifrukt, urkärnad och finhackad
2 msk olivolja
1 msk röd balsamvinäger
1 tsk agavesirap

Gör så här:
Skölj quinoan ordentligt under rinnande vatten. Koka upp buljongtärningen i vatten och häll ner quinoa.
Koka ca 15 minuter eller enligt anvisning på paketet. Skär och kärna ur papayafruken och avocadon. Skär i mindre bitar. Stek hallomiosten i olivoljan i en stekpanna på medelvärme tillsammans med chili en stund. Tänk på att inte ha för hög värme, för så smälter osten ut för mycket. Blanda ner balsamvinäger och agavesirap. Blanda alla ingredienser, och strö över hallomin..

Det är gott att ha en kall sås till detta. Jag valde att göra en lite syrlig-söt sås för att kombinera smakerna av den salta hallomin i salladen.

Citronyoghurt:
2 dl turkisk eller grekisk yoghurt
1/2 citron, rivet skal av
1/2 tsk agavesirap
örtsalt

Gör så här:
Gnugga citronen i vinäger för att få bort bekämpningsmedel. Skölj under rinnande vatten. Riv citronen. Blanda alla ingredienser. Låt stå och dra en stund. Servera!

Annons

Ha en trevlig helg! / 🙂 Mia

Dela inlägget
Annons
10 maj, 2013 0

Jag skrev för några veckor sedan om ett hemligt gig som jag skulle på, och jag lovade att återkomma om det, när det blev offentligt.�
Min kör, Rönninge Show Chorus och en manlig barbershopkör, The Entertainmen, sammanstrålar varje år till jul och bildar Stjärnjulskören. Stjärnjulskören fick nu i våras i uppdrag av Telia Sonera att göra en flashmob i en galleria i Stockholm för att sjunga förra årets vinnande bidrag i Eurovision Song Contest, Euphoria!
Det var ett väldigt roligt uppträdande. Så nu är det hemliga giget offentligt för den som vill titta. Klippet ligger på http://supercharged.eurovision.tv

För övrigt kan jag redan nu avslöja två gästartister som ska medverka i Stjärnjul 2013. Det blir ingen mindre än Stefan Sauk och Andreas Weise. Ytterligare en artist är på G, men jag vet inte vem det blir ännu.

Att få sjunga gör mig lycklig. Jag mår så bra av det. Det är läkande för kropp och själ och ger mig så mycket energi. Och det är bevisat att sång faktiskt ökar endorfinerna-lyckohormonet, i kroppen.

Annons

Sången och musiken har varit något som följt med mig hela livet. När jag var knappt två år, gjorde jag mitt första framträdande på scenen på en biograf innan filmföreställningen skulle börja. Min mamma jobbade då på en biograf i Västertorp i Stockholm, och varje gång jag var med på hennes jobb, skulle jag bara upp på den där scenen och sjunga inför publik. Jag kunde bara inte förstå varför de inte klappade händerna åt mig! 🙁 (Kanske för att jag inte kunde prata rent ännu)?

Mitt första riktiga framträdande gjorde jag senare i nio-års ålder då jag började att vara med i olika talangjakter med stor framgång. Jag vann flera stycken. Då började jag att inse att detta var, vad jag ville hålla på med. Men i tonåren drabbades jag av scenskräck, då jag blev så fruktansvärt nervös inför varje framträdande att jag helt slutade uppträda. Det var en stor sorg, för jag ville verkligen sjunga. Jag skaffade familj väldigt tidigt och då hade jag inte tid, för mig själv, tyckte jag.

Däremot började jag att skriva egna låtar, och jag var väldigt kreativ ett tag. Det resulterade i att jag återupptog sången, spelade in CD-skivor som jag bekostade själv, och började så smått framträda med mina egna låtar på små tillställningar som visafton på några cafèer och lite större framträdande på Mosebacke i Stockholm. Jag försökte även att få olika skivbolag att ge ut mina låtar, och vissa var väldigt intresserade, men det gick aldrig så långt. Musikbranschen är tuff. Man måste nästan ha känningar eller en jäkla tur om man ska komma någonstans.
Jag hade också jättetur att lokalradion gjorde reklam för mig och spelade mina låtar.

Men den jäkla scenskräcken fanns kvar, och det var otroligt jobbigt varje gång jag skulle sjunga. Då började jag i kör, för sjunga måste jag. Det kändes liksom lite tryggare i kör. Jag sjöng några år i traditionell kör, slutade där och sjöng gospel några år.�
2005 hamnade jag i barbershopkören Rönninge Show Chorus pågrund av min granne som drog med mig dit. Där har jag nu stannat kvar, och jag har inga funderingar på att sluta. Här har jag fått utvecklas enormt mycket både sångmässigt och i uttryck. Jag har blivit så mycket mer säker och jag bara älskar att stå på scen och framträda.
Det var lite jobbigt i början när vi skulle tävla. Jag kände fortfarande av den jobbiga nerven, men hittade då ett fantastiskt preparat i hälsokosten: Cool Down som är ett anti-stesstillskott baserat på ett extrakt av grönt te. Man blir skärpt, blir fokuserad och lugn. Jätte bra kosttillskott om man ska prestera eller hålla nerverna i schack. Nu känns det dock inte som om jag behöver ta det längre. men det finns alltid med i väskan, ifall att!

Jag var lite lat igår. Min dotter är på skolresa och jag tillbringade gårdagen vid båten som snart ska sjösättas. Senare blev jag bjuden på grillat, så igår slapp jag laga middag. Därav inget recept i dag!

Annons

Ha en trevlig dag! 🙂 Mia

 

Dela inlägget
Annons
8 maj, 2013 0
Kokossmoothie i glas toppad med ananas på vitt bord med frukt i bakgrunden

Nu går det en riktigt elak förkylning i min omgivning.
Därför försöker jag att gardera mig och min dotter mot virus genom att boosta för ett starkare immunförsvar. Så i morse gjorde jag en jättegod smoothie med kokosmjölk, kokosolja och exotiska C-vitaminrika frukter. Supergod blev den. Hade kunnat sörpla i mig flera stycken till frukost. 🙂 Åt en äggröra och sallad med fetaost till. Ett kostillskott med zink och några droppar röd solhatt förutom vitamin- och mineraltillskott motar Olle- i- grind. 🙂 Kokosfett/kokosolja skyddar också mot virus. Jag brukar ta 2 matskedar kokosfett varje dag för att gardera mig.. Dessutom är kokosfett bra för tarmfloran. 🙂 bland många andra bra egenskaper. Men det ska naturligtvis vara kokosfett man köper på hälsokost. Inte det härdade kokosfettet som finns i silverförpackningar i matbutiker.

Kokossmoothie i glas toppad med ananas på vitt bord med frukt i bakgrunden
Foto: Mia Hagenmalm

Idèn till denna smoothie fick jag när jag stod på en tågstation och suktade efter något att äta, och det bara fanns inplastade tråkiga smörgåsar och godis att tillgå. Det fick bli en smoothie. Använde mig av några ingredienser som fanns med i smoothien, bland annat kokosmjölk.

Annons

Exotisk kokos& ananassmoothie:
2 glas:
150g kokosmjölk, ekologisk på tetra
1/2 banan
1 kivifrukt
2 skivor ananas
1 cm ingefära, färsk skalad
1 msk kokosolja med smak, ekologisk

Kör allt i en mixer och häll upp i glas. Servera genast! Mmmmmums!

Ha en fin dag! 🙂 /Mia

Dela inlägget
Annons
7 maj, 2013 0
Barbershop på världsmästarnivå och lax med mangoyoghurt till middag!

Vilket härligt väder det är i dag! Strålande sol och varmt! Äntligen!

Laxburgare på vitt fat med klyftpotatis, sallad och sås
Foto: Mia Hagenmalm

I helgen var jag i Karlstad på Nordiska Mästerskapen i Barbershop med min kör! Oj vad kul det var! Men jag känner mig fortfarande väldigt mör och trött. Det blir väldigt intensivt. I lördags gick vi upp klockan halv sex på morgonen för att sminka, sätta lösögonfransar på plats och fixa håret.
Klockan nio samlades vi för att sjunga upp, ta några starter och öva på sådant som kan bli riskfyllt när det gäller synk och att hålla tonart. Vi sjunger ju akapella.

Annons

Förra året vann vi tävlingen, så i år tävlar vi internationellt. Vi sjöng endast för bedömning på tävlingarna, inför VM som går av stapeln på Hawaii i höst. Det är bra att veta vad man ska jobba på. Därför får man en bedömning av domarna. Great!

Det var en ganska tuff dag i lördags. Finalpaketet som består av en ballad och en uptone sjöng vi som första kör. Sen sjöng vi semifinalpaketet som så kallade mice coolers, när alla tävlande körer gjort sitt och domarna under tiden gör klart bedömningarna av de tävlande körerna. Mellan våra uppträdanden är det drill som gäller. Alltså träna, öva, träna!!! Mat! Byte av kläder, och smink igen. Det blir ett väldigt tajt schema. Dessutom var vi med och sjöng på Show Of Champions som avslutar tävlingarna. Det blev sent! Klockan var nog över tio på kvällen sista gången vi stod på scen. Då var iallafall jag ganska trött! Vi sjunger på A+ nivå, och Rönninge Show Chorus (min kör) är en av världens bästa körer. Eller kanske vi är bäst? Jag är lite osäker så jag ska nog prata tyst om det. Sen blev det After Glow, vilket innebär sk efterfest:-)

Vi kom ändå i säng ganska tidigt på natten, och tåget hem gick vid halv elva på söndag förmiddag.

Jag lovade att återkomma med bild på nya frisyren. Eftersom att vi sjunger låtar från 40-talet så måste vi ju se ut som tagen ur den tidsepoken. Därför är nya frisyren Viktory Rolls. Riktigt nice faktiskt! Det blev snyggt tillsammans med nya hattarna och klänningen. Och Viktory Rolls passar ju bra nu när vi ska till VM. Ett vinnande koncept?

Foto: Evelyn Hagenmalm
Foto: Evelyn Hagenmalm

Annons

IMAG0889[1]

 

 

 

 

Annons

 

 

 

 

I går blev det fisk IGEN! Fisk äter vi flera gånger i veckan. Till middag igår gjorde jag laxburgare. Det är ju så gott! Och lax är en bra fisk vad det gäller nyttiga Omega-3 fettsyror. Stek den i rapsolja, så balanseras Omega-3 och 6 upp bra. Det är faktiskt viktigt att göra det. Steker man i till exempel margarin, försvinner Omega-3 ur fisken, därför att margarin består av härdade fetter som ”äter” upp Omega-3.
Jag använde koriander som krydda denna gång. Det blev otroligt gott! Och så är koriander väldigt nyttigt! Den anses ha antibakteriella egenskaper och innehåller nyttiga vitaminet C och mineralerna magnesium, kalium, kalcium och fosfor. Dessutom är den rik på antioxidanter. Men koriander har en säregen smak. Antingen bara älskar man det, eller så hatar man det.

Laxburgare går fort att laga. Inte för att jag hade bråttom, men jag var ganska trött igår när jag kom hem från mitt arbete. En god kall sås till och lite klyftpotatis och sallad som tillbehör gjorde middagen extra lyxig så där på en vanlig måndagskväll. Mums!

Börja med potatisen. Skala så många som du tror går åt, skär i klyftor och lägg i en oljad form. Strö över flingsalt och svartpeppar plus ringla lite olivolja över. Sätt in i mitten av ugnen ca 30 minuter på 220 grader.

Gör sedan såsen:
Yoghurtsås med mango:
1 dl grekisk yoghurt
1 dl färsk mango, finskuren i små tärningar
1 krm sambal oelek
1/2 lime, rivet skal av
1 tsk agavesirap
1 krm herabamare örtkrydda
Blanda samman alla ingredienser till såsen, och ställt kallt en stund.

Laxburgare
2 portiner:
250 g färsk laxfile
1 näve färsk koriander
1/2 gul lök, finhackad
1/4 röd chilifrukt, urkärnad och finhackad
1/2 tsk örtsalt
1 ägg

Gör så här:
Dra skinnet av laxen och skär i mindre bitar. Lägg ner laxbitar tillsammans med övriga ingredienser, utom löken i en matberedare ellr mixer. Kör sönder alltsammans till en färs. Ta upp och arbeta in löken i färsen. Blöt händerna och forma burgare av färsen. Stek på medelvärme i rapsolja 2-3 minuter sida.

Servera med klyftpotatis, sås och sallad!

Ha en underbar dag i solen! / Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons