Annons

När livet knackar på

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
25 augusti, 2015

Ibland knackar livet på dörren och gör sig påmint om att det inte varar för evigt och döden som man helst inte vill veta av, pockar på uppmärksamhet och bryter av livets grönskande gren så att den hänger där som på en skör tråd. Efter en tid förmultnar grenen, faller av och blir till jord. Livet varar inte för evigt!

Jag var och hälsade på min pappa i helgen.
Jag och min syster körde över hundra mil på en dag. Det var bråttom sa man. På ett demenshem ligger vår pappa så tunn och skör. Han liknar inte längre pappa, men han finns där inne i den tunna kroppen. Han som alltid varit muskulös och stark. Hans fina lockiga hår har blivit rakt och hans ansikte har förändrats.
Pappa har ramlat och brutit en kota i nacken och blivit ett vårdpaket. Han har slutat att äta och dricka och har antagligen bestämt sig att dö. Och när som helst ska han dö.
Det beskedet fick vi när vi pratade med personalen på hemmet. Det handlade om timmar eller högst ett dygn. Därför satte vi oss i bilen för att ta farväl!
Trots det sorgliga var vår resa ljus. Vi hade roligt och skrattade mycket åt gamla minnen, solen sken från en klarblå himmel och landskapet bjöd på sin bästa sida. Det var så otroligt vackert den dagen. Boendet var inbjudande och hemtrevligt och mysigt och pappa var så välvårdad, ren och fin. Solen lyste in i hans rum och den väldigt trevliga personalen bjöd oss på kaffe och mineralvatten. Det blev ett mycket fint möte fyllt av ljus och kärlek trots det sorgliga. Döden kan vara vacker!

Annons

Men idag vill jag stänga av telefonen för jag vill inte höra när de ringer. Men jag vill ha telefonen på för jag vill veta. Och kanske hinner vi åka över hundra mil för att möta pappa levande igen?
För hoppet kom tillbaka när vi varit där en stund. Pappa hade inte rört sig på hela dagen men när vi kom lyfte han upp handen. Flera gånger. Han ville ha mer av vattnet som vi penslade i hans mun och han riktigt sög på topsen för att få i sig vätska. Han försökte även forma munnen och säga något. Han fick tillbaka färgen i det bleka ansiktet och livet- en gnista tändes lite grand tillbaka i hans ögon när vi skämtade med honom.

Lite naivt kanske, men vi lovade att komma tillbaka! Vi tog inte farväl! Vi sa på återseende.

 

 

20 augusti, 2015 0
Citroner i klyftor i en glasburk

Inlagda salta citroner är Magiskt gott!
I denna process av salt, olivolja och citronsaft skapas magi! Saltet gör att det bittra från citronen försvinner och smaker som gömmer sig i citronskalet träder fram och skapar en otroligt gastronomisk upplevelse för smaklökarna.
Är det något jag kan gå igång på, så är det god mat. 🙂

Inlagda saltade citroner kan man ha som tillbehör till mycket, exempelvis som tillbehör på kräftskivan eller till lamm, kyckling, eller som smakförstärkare i goda grytor.
Eftersom att man lägger in citronen med skal och allt är det jätteviktigt att använda sig av ekologiska citroner eftersom oekologiska är väldigt besprutade.

Annons
Citroner med salt och lagerblad i en glasburk
Citroner med salt och lagerblad i en glasburk

Inlagda salta citroner
6 +6 citroner
150 g grovt havssalt
saft från 6 citroner
2 dl olivolja
2 lagerblad
vatten att fylla på med

Gör så här:
Tvätta citronerna noga i varmt vatten. Torka av dem och skär 6 st av dem i 4 klyftor. Häll lite salt i botten av burken och varva, packa citronklyftorna med havssalt i en väl rengjord glasburk ( Jag brukar rengöra burkar, lock och gummiring i kokande vatten för att få bort eventuella bakterier).
Pressa de andra citronerna och häll saften över. Citronerna ska vara täckta av saften. Lägg till lagerbladen.<Fyll på med olivoljan och eventuellt vatten så att lagen täcker citronerna. Förslut burken och låt stå i rumstemperatur. Vänd och skaka burken varje dag så att saltet löser sig. Efter 4 veckor är processen klar och citronerna kan ätas. Förvaras svalt och mörkt, och håller upp till ett halv år. Skölj av citronerna i vatten innan du exempelvis har dem i grytor.

Du kan även smaksätta med exempelvis chili, vitlök, rosmarin eller något annat du tycker är gott. Stoppa bara ner och låt marineras tillsammans med citronerna.

Ha det bra! Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
17 augusti, 2015 0
Ris, grönsaker och vegetariska sojabitar upplagda på ett grått fat, en blå skål med dressing och ett glas gurkvatten på en svartmelerad duk

Man ska ta vara på dessa sista sommardagar när man kan och det kunde jag igår. 🙂
Igår var det en sådan där dag jag kommer att minnas när hösten och mörkret är här, en sån där dag som blev en pärla, ett minne att trä upp på ett pärlband. Det var egentligen inte något särskilt som hände, det var känslan av välbefinnande, harmoni och lyckan över att hinna träffa alla mina barn och barnbarn på en och samma dag. Bara att få träffas och umgås med varandra och göra saker tillsammans med dem är lycka för mig! 🙂

Jag tycker att det är kul att skapa och smaka, för mig nya rätter och igår gjorde jag koreansk husmanskost, fast vegetarisk. Egentligen ska man ha fläskkött i den här rätten, men jag bytte ut det mot sojabitar och det funkar utmärkt. Jag lurade till och med min dotter som är så skeptisk till mina vegetariska maträtter att smaka. Och hon gillade det verkligen. Det gick hem! 🙂

Vegetarisk Bibimbap
2 portioner

Annons

100 g torkade sojabitar, eko
1 grönsaksbuljong, eko
5 dl vatten
Hoisinsås
1/2 dl tamari sojasås
2 msk tomatpure, eko
1/2 tsk sambal oelek
1 tsk riven ingefära, eko
1 msk honung

rapsolja till stekning
Himalayasalt och svartpeppar

Inlagda grönsaker
3 dl råris, eko
1/2 gurka, eko
2 morötter, eko
3 msk vitvinsvinäger, eko
1 msk sukrin melis
1 krm himalayasalt

Sambaldressing:
1 msk 1 msk tomatpure
1 msk sambal oelek
1 msk honung

Till servering:
Isbergssallad och böngroddar

Annons

Gör så här:
*Sjud de torkade sojabitarna i grönsaksbuljongen i ca 3 minuter eller enligt anvisning på paketet. Ta upp och häll av eventuellet vatten och låt dem rinna av ordentligt.
*Koka råris enligt anvisning på paketet.
*Skär och skölj isbergssallad.
*Strimla gurka och morötter i smala bitar och lägg i en skål
Rör ihop vinäger, sukrin melis och salt och häll över morot-och gurkstrimlorna

*Rör ihop Hoisinsåsen! Stek sojabitarna i rapsolja i omgångar i en het stekpanna några minuter så att de får färg. Salta och peppra. Häll hoisinsåsen över sojabitarna och låt bli varmt. Ta upp och lägg på ett fat.

Lägg upp det kokta riset på ett fat och toppa med sojabitar, de inlagda grönsakerna, isbergssallad och böngroddar. Servera med den heta sambaldressing! 🙂

Dela inlägget
Annons
12 augusti, 2015 0
Tandoorikycklingsallad toppad med raitasås på ett glasfat

 

Kyckling tycker jag är så tacksamt att laga när man kommer hem från jobbet och egentligen bara vill sätta upp fötterna på varadagsrumsbordet och softa i soffan. Här har jag gjort tandoorikyckling med raitasås och en sallad. Det går snabbt att förbereda och sen klarar sig kycklingen själv i ugnen en stund.

Ha det fint!// Mia

Tandoorikyckling med sallad och raitasås med gurka.

Annons

2 portioner
2 stora kycklingfileer, eko
1 1/2 dl yoghurt naturell, jag använder havre
1 msk garam masal
1 tsk paprikapulver, eko
1 pressad vitlöksklyfta, eko
1 msk riven ingefära, eko
2 msk pressad citronsaft, eko
Himalayasalt och svartpeppar

Gör så här:
Blanda ihiop alla ingredienserna till tandoorin och smeta ut rikligt på kycklingfileerna runt om. Lägg fileerna på en ugnsfast form och ställ in i mitten av ugnen på 200 grader i ca 15 minuter så att de fått en fin brun färg. Ta ut och vänd kycklingen och gratinera igen så att andra sidan också får färg.

Raitasås med gurka
1/2 färsk gurka, eko
1 1/2 dl yoghurt, jag använde havre
1 pressad vitlöksklyfta, eko
2 msk hackad koriander, eko
någon droppe olivolja, eko
himalayasalt

Rör ihop alla ingredienser till såsen och låt stå kallt en stund. Servera kycklingen och raitasås, citron och en sallad eller ris.

 

Annons

 

 

Dela inlägget
Annons
10 augusti, 2015 0
Vegetarisk hamburgare på ett grått fat

Vilket härligt väder vi har! Äntligen är det riktigt varmt och riktig sommar efter denna regniga, kalla period av svensk sommar!
Jag passade ändå på att trots det fina vädret, baka på förmiddagen igår, för jag ville ha glutenfritt bröd till mina vegetariska hamburgare som jag lagade till middag. Jag tycker att köpt glutenfritt inte smakar mig och jag vill dessutom undvika tillsatser.

Detta recept på hamburgerbröd kommer från boken ”Nytt Bröd” av Jessica Frej och Maria Blohm och är väldigt enkla att baka. Det man ska tänka på när man bakar glutenfritt är att en deg som är glutenfri inte beter sig som en deg med gluten. Den blir ganska ”kladdig” och lös, men det ska den vara. Det ordnar till sig sen när det är färdiggräddat. Sen är det viktigt att man väger ingredienserna.

Glutenfria hamburgerbröd på en bakplåt
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Glutenfritt hamburgerbröd
6 stycken
500 g vatten
12 g jäst
70 g majsmjöl. eko
130g rismjöl, eko
150 g bovetemjöl, eko
1 tsk salt
15 g fiberhusk

Gör så här:
Blanda ihop alla ingredienser och låt degen vila övertäckt med plast i cirka 1 1/2 timme.
Forma degen till 6 stycken runda bröd. Olja gärna in händerna för en enklare hantering av degen. Lägg bröden på en plåt klädd med bakplåtspapper. Platta till bröden något och spraya dem med vatten och strö över sesamfrön. Låt jäsa på plåten ytterligare en timme. Grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 20 minuter.

Vegetariska hamburgare med ugnspicklad rödlök
1 tetra svarta bönor-230 g ekologiska
150 g fryst majs, eko
2 msk kokosolja utan smak
1 stor morot, eko
1 gul lök, eko
1 tsk chipotlepasta
1/2 dl haluomi, riven
2 hela röda lökar, eko
1 dl vinäger

Gör så här:
Häll av lagen av bönorna och skölj dem väl. Rosta majsen lätt i kokosolja i en stekapanna. Riv moroten och hacka löken fint.

Blanda ihop allting utom haluomi och ta hälften av röran och mixa. Blanda med den omixade röran och nu även haluomin. forma dem till hambutgare och lägg på en plåt klädd med bakplåtspapper. Grädda hamburgarna ca 30- 40 minuter. Om ni ska grilla, släng på de färdiga burgarna på grillen en stund.

Annons

En röd lök liknar en lotusblomma
Foto: Mia Hagenmalm

Nu till den röda löken! Detta är riktigt gott och ett kul sätt att servera ”picklad” lök på! 🙂
Skala rödlöken och skär av toppen och en bit under så att den kan stå.
Skär tre snitt i löken utan att skära enda ner till botten. Ställ löken i en smord form och häll över hälften av vinägern.

Två röda lökar i en rund form.
Foto: Mia Hagenmalm

Ställ in i ugnen och baka i ca 30 minuter. (Du kan gärna baka löken samtidigt som hamburgarna). Ta ut efter halva tiden och häll över resten av vinägern. Löken ska vara mjuk ända in. Ta ut och låt svalna lite. Sära på lökbladen försiktigt så får du en vacker lotusblomma! 🙂
Servera hamburgaren med sallad bbq-sås och lökblomman.

Dela inlägget
Annons
7 augusti, 2015 0
Ugnsbakad potatis i ett bakplåtspapper och kräftor i bakgrunden

När jag var yngre var jag helt galen i kräftor och kunde äta hur mycket som helst. Idag räcker det med några stycken för att jag ska vara nöjd och i ärlighetens namn föredrar jag räkor.

Kräftor och krondill på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag vill gärna ha något mer än bara skaldjur på kräftskivan så här vill jag dela ett recept på supergod och annorlunda potatis som ett tillbehör. Denna potatis blir syrlig och lite knaprig! Potatismänniska som jag är måste jag säga: I LÖÖÖÖV IT! 🙂

//Mia

Annons

(Receptet hittade jag i tidningen ”Allt Om Mat”men jag har bytt ut några ingredienser som smör mot kokosolja och salt mot himalaya).

Krossad saltsyrlig potatis
4-5 portioner
1 kg små potatis, eko
1 dl vinäger, eko
2 tsk himalayasalt
2 msk kokosolja utan smak
2 msk olivolja
1 dl gräslök, finhackad
1 msk citron, färskpressad eko
1/2 tsk flingsalt
Svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader och lägg bakplåtspapper på en plåt.
Skala potatisen och lägg den i en gryta med vinäger. Fyll upp med vatten så att det täcker potatisen och koka den mjuk. Rör ner kokosolja och rör om. Ta upp potatisen och lägg den på bakplåten. Krossa den lätt med exempelvis ett glas. Sätt in i mitten av ugnen i 20 minuter. ta ut och vänd potatisen och ringla över olivolja. Låt gratinera i ytterligare 20 minuter. Ta ut potatisen och blanda ihop citronsaft med gräslök och ringla över potatisen. Strö över flingsalt och svartpeppar.

Dela inlägget
Annons
Annons