Annons

När svenskt lantbruk börjar använda GMO-soja är det vi ekokonsumenter som får betala!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
15 maj, 2014

Jag tror att jag går i taket! Jag är sååå upprörd!

Läste just Ekologiska Lantbrukarnas sida på nätet att svenska ekokonsumenter får betala priset när svenska lantbruk börjar använda GMO-soja. Ska alltså svenskt lantbruk börja använda genmanipulerad soja till boskapen?

Jag ställde frågan till Lantmännens facebooksida och talade även om vad jag tyckte om GMO över huvudtaget. Om GMO tycker jag INTE!
Och OM de nu tar in GMO-soja i Svergie, varför ska de som vill ha ekologisk föda behöva betala för det? Ytterligare ett skäl till att man undrar varför de släpper på sin policy är att den ekologiska efterfrågan ökar i Sverige, och enligt handeln kommer denna trend att öka ytterligare de närmaste åren.
Jag tycker att Lantmännen biter sig själva i rumpan om de släpper på GMO-friheten i landet. Och hur tänker de? Går pengar verkligen före den biologiska mångfalden, djur och människors hälsa? Tänk att plånboken alltid ska styra förståndet! Och varför har inte svenska folket fått ta del i ett uttalande om vad vi vill?

Hitills har svenska bönder utfodrat sina djur med GMO-fritt foder, men i början av april i år övergav mejerierna den gemensamma branschpolicy som hitills tagit avstånd från GMO-foder till svenska kor. Det är alltså upp till varje mejeriorganisation att avgöra om man vill använda GMO till djuren eller ej. Läs tidigare inlägg här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/16/nu-slapper-lrf-mjolk-sin-policy-angaende-gmo-fritt/

Annons

Nu förbereder sig svenska bönder att i stor skala gå över till foder med genmanipulerad soja. Detta innebär nya kostnader för foderföretagen när de ska hålla isär GMO och GMO-fritt foder i sina anläggningar. Det har inte behövts tidigare.
Eftersom att det är Lantmännen som är det marknadsledande foderföretaget i Sverige har man i en motion till styrelsen föreslagit att den ökade särhållningskostnaderna av foder ska redovisas. Lantmännens styrelse är tydlig i sitt svar att det är den ekologiska productionen och de lantbrukare som är emot GMO som ska stå för kostnaderna.

HUR SJUKT ÄR INTE DET? Jag undrar? Stod de bakom dörren när Gud delade ut förståndet? Det kommer innebära att det ekologiska blir ännu dyrare än vad det är idag!

Ekologisk production säger konsekvent NEJ till användning av GMO och kommer att fortsätta göra det. Det är orimligt att det är ekokonsumenterna
och de som tar avstånd från GMO som ska betala kostnaderna för särhållning, säger Maria Dirke versamhetsledare hos branschorganistaionen Ekologiska Lantbrukarna.

 

Vad är GMO? Det kan du läsa om här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/02/10/gmo-eh-vad-ar-det-egentligen/

Mia

Annons

 

 

13 maj, 2014 0

Häromdagen skrev jag om att broccoli skyddar mot solens UV-strålar och förebygger hudcancer.

Men jag höjer broccoli till skyarna ytterligare i detta inlägg, då man genom forskning hittat att broccoli kan både förebygga olika cancerformer och även bekämpa cancerceller som redan har utvecklats i kroppen. De aktiva ämnena i broccoli kan alltså döda cancerstamcellerna säger doktor Yanyan Li professor vid Montclair State University i USA och som är en av världens ledande forskare i sambandet mellan kost och cancer. Däremot kan man inte ersätta cellgifter med broccoli men man kan använda broccoli som ett bra kompliment till cellgifter.

Visste du att de som inte äter broccoli och grönsaker som kål, har 25-50 procent högre risk att drabbas av till exempel bröstcancer och prostatacancer än broccoliätare, som äter broccoli flera gånger i veckan?

Broccoli förebygger alltså cancerrisken och även återfall på ett sätt som inte cellgifter kan.

Det är i buketterna, det översta gröna man hittar den absolut högsta koncentrationen av glucosinulater som är en grupp växtämnen och ett av dessa ämnen är Sulforafan.
Sulforafan går direkt in i de så kallade cancerstammarna och blockerar de enzymer som får cancerceller att dela sig. Det finns ytterligare ett glucosinolat som heter indol-3-carbinol i broccoli och detta ämne förstör och bromsar en starkt cancerframkallande molekyl som varannan kvinna med bröstcancer bär.

Annons

Men i broccoligroddar är ämnet sulforafan hela tjugo gånger mer koncentrerat än i en vuxen broccoli. Och är det så att man inte är så förtjust i broccoli så kan jag verkligen rekommendera broccoligroddar. Hur gott som helst, även om jag älskar broccoli annars också.

För att de versamma ämnena ska behållas/ bevaras bäst, ska du äta broccoli färsk/ rå.
Man kan även värma den försiktigt, helst ångkoka eller snabbsteka någon minut tills den är al dente, alltså har tuggmotsståndet kvar. Kokar du den för länge kan hela 77 procent av de nyttiga växtämnerna försvinna.
Om du skär broccoli i småbitar till exempelvis en sallad, gör det i absolut sista minuten, annars kan grönsaken tappa hela 75 procent av Sulforafan..

Helst ska man äta 50- 90 g broccoli om dagen om man vill reducera cancerrisken, men du kan även växla med andra kålsorter som brysselkål, grönkål och blomkål som också innehåller ämnet sulforafan. Och naturligtvis ska man välja ekologiska grönsaker.

Mia

Dela inlägget
Annons
13 maj, 2014 0

Du kanske har sett affischerna som Naturskyddsföreningen satt upp på tunnelbanan eller som en annons i veckotidningar? En bild på vindruvor med texten: Förvaras oåtkomligt för barn?

Och varför har man gjort en sån kampanj? Naturligtvis förstår man att det beror på att vindruvor är giftiga och besprutade. Men hur giftiga är de?

Vindruvor förestår hela 45 procent av all världens frukt som odlas och man odlar dem i alla världsdelar, och här i Svergie importerar vi ca 29300 ton färska vindruvor/år. Men även 7000 ton russin och 159,5 miljoner liter vin per år. Vindruvsodlingar har stora problem med skadegörare, till exempel olika former av mögelangrepp. Av den anledninge förebygger man med att bespruta redan INNAN man sett angrepp på grödan. Totalt i Europa använder man 220 000 ton bekämpningsmedel och 15 procent av dem står vindruvsodlingarna för.

Kemiska bekämpningsmedel som är framtagna för att döda oönskade växter och djur sprids i naturen och påverkar den biologiska mångfalden på ett mycket negativt sätt men även människors hälsa.

Annons

Man kan inte skölja bort bekämpningsmedel från druvor och frukt. Dessutom funkar vindruvor så att växten tar upp bekämpningsmedlet i själva druvan. Läs gärna mitt tidigare inlägg här: https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/01/10/giftig-cocktail/

Så välj ekologiska vindruvor
Välj vin producerat på ekologiska druvor
Välj ekologiska russin

Samt var noga med att skölja frukt och grönt då de kan innehålla rester av bekämpningsmedel.

Och tänk på att välja ekologiskt iallafall till barnen!!!!.
Barn påverkas mer negativt av bekämpningsmedel under sin utveckling.
Läs mer om hur barn kan påverkas här:https://kurera.se/blogg/mia-hagenmalm/2014/04/30/hur-paverkar-hormonstorande-amnen-barnen/

Mia

Annons

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

 

Dela inlägget
Annons
12 maj, 2014 0

Hur fina är bananerna du köper i dag? Handlar du ekologiska eller oekologiska?

Många gånger när man går och handlar är eko-bananerna billigare än besprutade bananer och i flera butiker säljer man faktiskt endast ekologogiska bananer. Det tycker jag är så bra! Jag blir så glad när jag ser det! 🙂

Försäljningen av ekobananer fördubblades under 2013 och ekologiska äpplen har ökat med 500 procent! Sköna siffror tycker jag, men vill ändå komma med en liten påminnelse! Kanske någon har missat varför vi ska välja KRAV?

Ja naturligtvis är det för din hälsas skull, det säger ju sig själv. Men struntar du i din egen hälsa så finns det ju andra bra orsaker att välja EKO/KRAV.

Annons

Om vi ökar andelen till att köpa var tionde banan ekologisk så kan man minska användningen av bekämpningsmedel med ca 20 000 kilo per år. Det skulle innebära att ungefär tusen bananarbetare skulle slippa gifter i sitt arbete. Och med tanke på att man flygbesprutar bananplantagen med gift en gång i veckan mot bladsvampar, förstår man vilken giftig arbetsmiljö det är. Bananarbetarna och deras familjer bor ofta alldeles intill plantagen, så rester av bekämpningsmedel finns i deras bostäder och i barnens skolor. Kvinnor och män har blivit sterila eller fått cancer, men bananbolagen tar inte sitt ansvar och betalar ut någon ersättning.

Och för din vetskap: Man låter bananklasarna växa inuti plastpåsar som impregnerats med bekämpningsmedel för att hålla skadeinsekter borta.

Dessutom sköljs giftrester ut i vattendrag och i diken med regnet. Tillslut hamnar förstås gifterna i havet där det förgiftar fiskar, sjökor samt drabbar även korallreven.
Man använder även gifter mot ogräs och innan man paketerar bananerna i lådor behandlas de med medel mot svamp.

I Svergie är potatis den allra mest besprutade grönsaken, och man använder 11 gånger mer bekämpningsmedel på bananer per år mot vad man gör i Sverige på potatis. Och i nästan hälften av bananerna som sälj i Svergie har man hittat bekämpningsmedel precis under skalet. Så det är inte så att bara för att man skalar en banan är den fri från gifter. Nix! Du äter giftet!

Gör ett bra val! Köp EKOLOGISKT OCH KRAV, för din hälsa, för barnens hälsa, för bananarbetarna och för miljön.

Annons

Mia

Källa: Svenska Naturskyddsföreningen

Dela inlägget
Annons
10 maj, 2014 0

Naturen är otroligt intressant när det gäller vad den har att erbjuda för bra vitaminer och antioxidanter i växter, frukt och grönsaker. Jag tycker att det är så spännande, och jag är jättenoga med att försöka samverka med naturen och det naturliga. Det gör jag för att förebygga och motverka uppkomsten av sjukdomar!
I grönsaker kan man hitta så många bra egenskaper som verkar bra för kroppen och som motverkar dåliga ämnen utifrån.

Ta bara som exempel kusinerna broccoli och grönkål, kungar bland grönsaker, för dess näringsrika innehåll!

Broccoli och grönkål är ju två av de nyttigaste grönsaker som finns, och de har många bra egenskaper.
Förutom att de är starkt basiska så skyddar de även mot vissa cancerformer. Och även hudcancer.

Annons

Forskare har hittat ämnet Sulforafan i både broccoli och grönkål, så nu när sommaren nalkas kan det faktiskt vara bra att öka sitt intag av dessa goda grönsaker så motverkar du att bli bränd i solen samt kan du faktiskt förebygga hudcancer. Sulforafan hindrar även enligt forskning cancerceller att dela sig, vilket hämmar uppkomsten av tumörer.

Men antioxidanten Sulforafan skyddar även luftvägarna, vilket ger ett bra skydd mot föroreningar i luften som avgaser och tobaksrök.
Grönkål har dessutom massor av bra kostfiber i sig, faktiskt dubbelt så mycket som broccoli. Kostfiber binder toxider i tarmen och driver ut dem ur kroppen.

Grönkål är ett superlivsmedel och innehåller mycket bra vitaminer som A, B-vitaminer och C och E. Du hittar även kalium, folat och kalcium samt järn i denna grönsak. Grönkål är även virus- och bakteriedödande och motverkar även inflammationer.

Broccoli är fullsmockad av C-vitaminer men har också ett innehåll av andra bra vitaminer som A-vitamin K-vitamin och folat. Dessutom är den rik på både B-vtamin, E-vitamin, kalium, kalcium, magnesium zink och järn. En bra grej kan vara att grodda broccoli. Broccoligroddar innehåller så mycket som 20- 50 gånger mer Sulforafan än den färdiga broccolin. Kan vara att föredra för den som inte gillar broccoli! 🙂

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
9 maj, 2014 0
portabellosvamp med ägg på ett grått fat
portabellosvamp med ägg på ett grått fat
Foto: Mia Hagenmalm

Frukost är viktigt, och frukost ska vara nyttigt, proteinrikt och innehålla bra med näring för att man ska orka en hel dag.

Själv är jag inte hungrig direkt på morgonen, men väl när min dotter gått till skolan och jag tagit en långpromenad med hunden, brukar jag bli nästan tokhungrig. Redan under promenaden brukar jag tänka ut min frukost. Och det är superbra, för då blir jag mer sugen på att tillreda en ordentlig måltid. Naturligtvis äter min dotter också frukost, men hon vill inte ha samma som jag. Hennes smoothie och omeletter är lite mer enkla än mina.
I morse hittade jag svamp- portabello, i kylen som jag köpte häromdagen, så en av dem fick bli bas för min frukost idag. De här svamparna är oftast ganska stora, vilka mina var, så det räckte med en för mig. Lite får man använda fantasin när man inte äter bröd. Jag älskar svamp! Jag kan steka endast champinjoner i smör med lite salt och peppar och äta endast det, för att det är så himla gott!. Här la jag ost och ägg ovanpå. Eftersom att de ägg jag hade hemma var väldigt små, samstekte jag två. Ägg är en superkälla till proteiner. Det gör mig mätt och jag slipper bli sugen och hungrig innan lunch. Skulle jag ändå bli det, brukar jag ha nötter till hands.

Jag mixade även en dubbel spenat och ingefärasmoothie. Hälften tog jag till frukost och hälften blandade jag med chiafrön för att ha en chiapudding med till jobbet. Två flugor i en smäll!

Annons

Stekt Portabellosvamp med ägg, rädisor och spenat
1 stor portabellosvamp
1 stort ägg eller två små
1 skiva ost
4-5 rädisor
babyspenat
Smör till stekning
Herbamare örtkrydda

Gör så här:
Du kan göra på två sätt:
1, Lägg svampen i en ugnsfast form, knäck ett ägg över och baka den i ugnen på 175 grader i ca 25 minuter.
2, Eller stek svampen på hög värme i smör ca 5 minuter tills den blir krispig, lite brun och god. Krydda med herbamare örtkrydda och låt en skiva ost smälta över den varma svampen på slutet.
Sänk värmen på stekpannan och stek ägget på ena sidan tills vitan stannat något, eller vändstek om du hellre gillar det. (Jag gillar rinnande gula). Ta upp och lägg ägget över svampen. Krydda med örtkrydda. Jag använder herbamare örtkrydda till nästan allting. Servera med skivade rädisor och babyspenat.

Röd smoothie i ett gals med rosa och vitt sugrör
Foto: Mia Hagenmalm

Smoothie med ingefära och spenat
2 glas
1/2 banan
1/2 dl fryst mango
1/2 dl hallon
1 näve babayspenat
ca 2 cm färsk ingefära, skalad och i skivor
2 1/2 dl färskpressad apelsinjuice
1 tsk kokosfett

Gör så här:
Mixa alla ingredienser och häll upp på glas. Jag drack ett glas smoothie till frukost.
I den smoothie som blev över blandade jag ner 4 msk chiafrön och gjorde en pudding till mellis idag.

Chiapudding i glasburk, toppad med hallon
Foto: Mia Hagenmalm

Ha en bra dag! 🙂

Annons

// Mia

 

Dela inlägget
Annons
Annons