Annons

Nya rön kring riskerna med socker

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
25 mars, 2014

GD.se konsument skrev häromveckan om att det är svårt att följa nya sockerrekommendationer.

Tre skivor mörkt bröd och en tallrik fruktyoghurt räcker för att komma upp i en sockerhalt som överstiger WHO:s nya
rekommendationer. Största ansvaret ligger på livsmedelsverket, menar forskare.

Förra veckan larmade just WHO om att man för att minska risken av människors hälsa behöver man halvera konsumtionen av socker. Det motsvarar mellan fem-sju teskedar socker per dag. Flera studier i både Sverige och i andra länder har visat på kopplingen mellan socker och ökad dödlighet i hjärt-och kärlsjukdomar, säger Charlotte Erlandsson Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds lasarett.Fem teskedar socker är ungefär vad som finns i en Marsbar eller en halv burk cocacola.
Men att bara sluta med socker, sötsaker och läsk räcker inte. Det stora problemet är att flera av våra vanligaste basvaror är så pass söta, visar det sig.

Annons

Många bröd innehåller till exempel mer än en tesked socker per skiva. Och som jag redan skrivit i ett inlägg, så innehåller fruktyoghurt 2 sockerbitar per deciliter.
Charlotte Erlandsson Albertsson tycker att livsmedelsföretagen har ett visst ansvar, men att det största ansvaret ligger hos Livsmedelsverket. Livsmedelsverket har redan nu sagt att man inte kommer att följa WHO;s förslag, utan de gamla rekommendationerna ligger fast. Ett sätt kan vara att införa tydligare sockermärkning, menar Charlotte Erlandsson Albertsson.
Företagen vill gärna dölja innehållet av socker med alias som maltros och detrox. Det är socker det med och eftersom att det är ett processat socker absorberar kroppen det fortare och ger en högre glycosproduktion i blodet. Detta gäller alltså inte fruktsocker som du får från frukt och bär.

Åsa Brugård Konde, nutrionist på Livsmedelsverket håller med om att många frukost och mellanmål innehåller onödigt mycket socker. Hon framhåller nyckelhålsmärkningen som en bra vägledning för konsumenterna. Och just nu ser man över kriterierna för bland annat socker i märkningen.
– I vårt förslag som är ute på remiss, får smaksatt yoghurt inte längre märkas med nyckelhålet, och vi har även sänkt sockerhalten för flingor med 30 procent säger hon.

-Vi kommer även att uppdatera våra generella kostråd och då är det mycket möjligt att det kommer en skrivelse om socker.

Generellt ligger svenskarnas konsumtion av socker i linje med de rekommendationer Livsmedelsverket har idag. Men fyra av tio äter för mycket socker och intaget varierar enormt bland befolkningen.

-Vi borde bland annat utreda möjligheterna med en sockerskatt. Det föreslog vi för regeringen redan 2005, men tyvärr har inget hänt, säger Åsa Brudin Konde.

Annons

Tidigare har man framför allt kopplat ihop risken för fetma vilket i sin tur ökar risken för en rad sjukdomar på grund av övervikt.
Men nyligen har amerikanska forskare presenterat en stor studie som visar en tydlig koppling mellan socker och hjärtdödlighet.

24 mars, 2014 0

Den reklamen är underbar! Man får tankarna till naturligt, ekologiskt och
svensk sommar!

Men idyllen är tyvärr inte så naturlig som reklamen vill visa.
Till just Bregott har man importerat mjölk från Danmark, och i Danmark utfodrar man korna med GMO-foder. Och på det gör Livsmedelsverket inga stickkontroller, för när det gäller djur som ätit av fodret behöver man inte märka ut det på det slutliga livsmedlet, vilket innebär att förekomst av GMO i mjölk kontrolleras inte.

Och som sagt. Arla trycker på för att införa GMO- foder i Sverige.

Annons

Källa: GMO-fritt Sverige

Dela inlägget
Annons
24 mars, 2014 0
Kung Markattas te

,,,så gäller det inte alla märken förstås.
Kung Markatta går nu ut och talar om att det i deras smaksatta teer endast finns äkta naturliga ingredienser och INGET SOCKER!Kung Markattas te

http://pktestet.kungmarkatta.se/

/ Mia

Annons
Dela inlägget
Annons
24 mars, 2014 0

 

Det har de senaste åren visat sig att D-vitamin är mycket viktigare än man trott. Bara för några år sedan fick man verkligen inte överdosera vitaminet. Nu är det andra rön som gäller. Vi nordbor behöver faktiskt tillsätta D-vitamin genom kosttillskott för att främja hälsan.Det unika med vitamin D är att det faktiskt är ett steroidhormon liksom könshormoner östrogen och testosteron och påverkar effekten av hundratals gener i kroppens celler, och inverkar därför på vår hälsa.

Den största källan av D-vtamin får du på sommaren när D-vitamin bildas av UV-strålar från solen. Och solen ser vi ju inte så mycket av här i Sverige. Dessutom smörjer de flesta in sig med solskyddsfaktor, vilket hindrar UV-strålarna att ta sig igenom.

Genom maten får man D-vitamin främst från fet fisk, mejeriprodukter, äggula och lever.

Annons

Men det kan vara svårt att få i sig rätt mängd genom kosten så det bästa är att äta ett D-vitamin som ett tillskott under vinterhalvåret.

D-vitamin behövs i kroppen för benbildning. Vitaminet reglerar kalcium och fosfat i blodet vilket optimerar uppbyggnaden av skelettet. Men D-vitamin balanserar också upp ditt blodsocker vilket kan ha en positiv inverkan på vikten. Har man brist på D-vitamin kan man öka risken för att få diabetes 2 enligt studier.

Vitaminet är även bra för ditt immunförsvar och för att motverka depressioner.

// Mia

 

Annons

 

Dela inlägget
Annons
23 mars, 2014 0

Idag på dag 7 har jag tipsat de som är med i sockerutmaningen om att en kopp kaffe har en mycket bra påverkan på blodsockerbalansen.

Men det beror inte alls på koffeinet. Man vet inte riktigt vad det beror på att kaffe har så bra effekt på blodsockret. Men man tror att det kan vara de antioxidanter som kaffe innehåller samt klorogensyra som balanserar blodsockret genom att det bromsar upptaget av glucos i tunntarmen.

Bäst är att välja ett koffeinfritt ekologiskt kaffe. Koffein är ju försurande för kroppen och kaffe som är oekologiskt är väldigt besprutat av bekämpningsmedel.

Detsamma gäller grönt te. Grönt te innehåller massor av bra antioxidanter som verkar bra på blodsockerbalansen.

Annons

Så att ta en kopp ekologiskt koffeinfritt kaffe eller te på maten är faktiskt väldigt bra att balansera ditt blodsocker med. 🙂

Ha det gott/ Mia

 

Dela inlägget
Annons
22 mars, 2014 0
Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat

Till helgen brukar de flesta som slutar med socker tycka att det känns svårare att stå emot sitt sockersug. Självklart! För många är helgen och framförallt lördag en dag när många äter godis framför TV:n. Det är en vana man har skaffat sig, eller ovana om man hellre vill kalla den för det.

Men man får helt enkelt tänka i andra banor och bryta sitt mönster!
Istället får man tänka positivt och nyttigt! 🙂

Kan tala om att:

Annons

1 hekto godis innehåller ca 14 sockerbitar.
5 dl läsk innehåller 17 sockerbitar

Nyttigare än godis kan vara popcorn, men isåfall INTE micropopcorn. Micropopcorn innehåller transfetter och aromer.
Poppa ekologiska popcorn i gryta på gammalt hederligt vis, så är de nyttigare. Gärna i lite kokosfett eller i riktigt smör. Visst! Det blir lite mer disk, men helt klart nyttigare. För popcorn innehåller faktiskt mängder av fibrer och antioxidanter, bland annat lutein som man kan hitta i blåbär och zeaxantin som är en karotenoid, och båda ämnena är superoxidaner för ögat.

Nötter och frön är ändå det nyttigaste! Nötter och frön är supernyttigt och bra snaks.
De är fullspäckade av proteiner, bra fettsyror, vitaminer, mineraler och fibrer. Dessutom innehåller nötter rikligt med bra antioxidanter vilket är jätteviktigt för insulinkänsligheten! Så nötter är riktigt bra för blodsockerbalansen och för att minska sötsug.

Ostchips med honungsmarinerade nötter, ädelost och halva fikon på ett silverfat
Foto: Mia Hagenmalm

En liten ostbricka med fikon kan ersätta godis en lördagskväll. Hårdost kan vara bra för att hålla sötsuget på avstånd. Hårdost innehåller mycket bra proteiner, antioxidanter som selen och B-12 vitamin och D-vitamin. Proteinet i osten ger både mättnadskänsla och håller sötsuget på avstånd. D-Vitaminer balanserar också blodsockret. Ost innehåller även bra hjärnfett, vilket är bra för det kognitiva funktionen.

Ett glas rött vin är faktiskt inte heller fel även om jag inte vill uppmana någon att dricka alkohol. Rött vin innehåller bra med antioxidanter som balanserar blodsockret och därmed stoppar det också sötsuget. Välj helst ekologiskt vin. Oekologiska viner innehåller väldigt mycket gifter eftersom att vindruvor är de giftigaste och mest besprutade frukterna. Så blir du bakis av något glas vin kan det lika gärna bero på att du är förgiftad som du får ont i huvudet av alkohol.

Annons

Trevlig helg!/ Mia

Dela inlägget
Annons
Annons