Annons

Nyttig chiapudding med gurkmeja

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
19 mars, 2015
Chiapudding med gurkmeja toppad med bär
Chiapudding med gurkmeja toppad med bär
Foto: Mia Hagenmalm

Det blev en lång morgonpromenad för att få igång kroppen i morse, mest för att mjuka upp min stela rygg där musklerna ofta krampar och hotar med att ”slå till” och orsaka ryggskott. Att sitta och äta frukost är det inte tal om. Jag står och äter frukost. Min rygg är trasig och för att citera min läkare ser det ut som kriget där inne. Diskbråck, atros, nervskador och trasiga kotor. Nåväl. Man får vara glad att man står på benen då. Jag har även pågrund av diskbråcket fått nervsmärtor i benen och jag känner inte mina fötter på samma sätt som förr. Konstigt nog, vänjer man sig vid allt. Och nu har jag även vant mig vid den smärtan. Jag är dessutom otroligt smärttålig vilket är negativt då jag ofta går omkring och lider istället för att söka hjälp.

Jag har dock fått bort mycket av värken i ryggen sista tiden med ryggympa och inflammationshämmande fettsyror, kryddor och nypon.
Senaste tiden har jag satt in hela artilleriet av sånt som ska kunna lindra värken. Nyponkapslar, ingefära, gurkmeja och Omega-3 . Till sommaren hoppas jag ha fått ett bra resultat.

Annons

Denna vecka har jag druckit guldmjölk varje kväll. Guldmjölk är baserad på gurkmeja vilket är inflammationshämmande. Läs mer om min guldmjölk och mitt recept här!/
Jag ska dricka det i minst sex veckor har jag bestämt. Men igår kväll glömde jag bort det, så gurkmeja fick ingå i min chiapudding till frukost i morse istället.

 

Chiapudding med gurkmeja och bär
1 portion
2 dl kokosgrädde
4msk chiafrön
1 msk gurkmeja
1 tsk ingefära
0,5 tsk kardemumma
ev. en tesked honung

Gör så här:
Rör ihop alla ingredienser och låt stå och svälla minst en halv timme. Toppa med bär! Supergott!

17 mars, 2015 0
Sverige röstar ja till GMO i EU!

Igår röstade Sverige och Sveriges Lantbruksminister Sven- Erik Bucht ja till godkännande av en ny GMO-gröda i Bryssel.
Gårdagens beslut i EU: s så kallade Paff-kommite, gällde främst ett försäljningstillstånd av modifierad bomull och genmodifierade nejlikor och besluten handlade endast om försäljning, inte odling.

Flera EU-länder har sagt nej till GMO nationellt och åberopar försiktighetsprincipen med medicinska/ hälsoskäl. Men jag tycker att det är väldigt scary att det nu är nya beslut om att medlemsländer själva får bestämma i GMO-frågan.

Jag menar, långsiktiga fristående utfodringsförsök med genmanipulera foder har visat på allvarliga skador hos djur som njur och leverskador. Det har även visat sig genom forskning att det finns samband mellan kemikalier och påverkan och skador på hjärnan som autism, Parkinsson, ADHD .Läs mer GMO orsakar autistiska barn/

Annons

I länder, bland annat USA som använt sig av GMO i flera årtionden, har man sett att användningen av kemikalier ökar där man satsat på stora GMO odlingar trots att myndigheter hävdar motsatsen. Man har fått resistenta insekter, vilket kräver än mer kemikalier! GMO smittar för all framtid/


Även den biologiska mångfalden minskar för varje år över hela världen.

Våra pollinerande insekter slås ut av kemikalier. Inga bin ingen mat på jorden! Hur hemskt är det inte! Vi har fått resistenta ogräs som har skapats genom att okontrollerat ha spridit sig genom vind, vatten och insekter.bieffekten-460x229 I dag är människor mer medvetna om att äta giftfritt, näringsrikt och ekologiskt, men i en del länder går det inte att odla odla ekologiskt längre.

Liksom att vi fick rösta om kärnkraften, borde vi få rösta om GMO. Jag kan inte svara för alla Sveriges konsumenter, men jag anar ändå att väldigt, väldigt många inte vill ha GMO i Sverige!
Och många, många vet inte ens vad GMO är!
Jag skulle vilja efterlysa att man inför en lag på att märka upp varor och produkter som innehåller GMO. Så vi får välja själva vad vi vill äta och inte!
Men! Det skulle bli för kostsamt. Trots det ska det på andra produkter och livsmedel stå till punkt och pricka vad varan innehåller. Men när det gäller GMO behöver man inte deklarera att exempelvis ett djur har utfodrats med genmanipulerat foder, så att den slutliga produkten kan innehålla GMO utan att vi vet om det. Läs mer här:/

Läs mer om vad GMO är i ett av mina tidigare inlägg :GMO! Vad är det/

Dela inlägget
Annons
16 mars, 2015 0
Tomat och linssoppa i en vit skål

Så då bjuder jag på en meny med mat för hela veckan igen.
Som vanligt blir det vegetarisk måndag med en supergod tomat och linssoppa som jag nästan kan lova att barnen älskar.
Tisdagens köttbullar har fått en morotssallad som tillbehör, men välj själv om du vill ha mer kolhydrater som potatis till också.Till fredag har jag föreslagit rawfood tacos, ett mycket nyttigare alternativ än sedvanlig taco. Våga prova säger jag bara! Denna taco var bland det godaste jag ätit faktiskt. Så otroligt fräscht, och inte alls svår att göra!
Ha det bäst!

Mia

Annons

Måndag: Tomat och linssoppa med gurkmeja

Tomat och linssoppa i en vit skål
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Kryddiga köttbullar med morotssallad

Kryddiga köttbullar på en bädd av morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Grillad torsk med örter, ugnsrostade-grönsaker med saffransdressing

Grillad torsk med ugnsrostade grönsaker på en blå tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Glutenfri pizza

Glutenfri pizza med tomat och sallad
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Rawfood tacos

Annons

Rawfood tacos, grönsaker och nörost i ett salladsblad
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
14 mars, 2015 0
Fyllad omelettrullar på ett vitt fat, toppade med grön sallad
Fyllad omelettrullar på ett vitt fat, toppade med grön sallad
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har nog sagt det förut! Min frukost är helig!
Alltså, att i lugn och ro få sitta länge vid frukostbordet och äta en näringsrik frukost! Frukosten är A och O för hur jag kommer att må under fortsättningen av dagen.
Jag ser alltid till att ha proteiner med i varje måltid. Proteiner ger en längre mättnadskänsla och man står sig mycket bättre fram till lunch. Dessutom får jag massor av energi. Ingenting i min frukost får innehålla socker som av snabba kolhydrater, för då går dagen helt fel. Jag blir otroligt trött och hängig om jag fuskar.
Denna härligt soliga lördagsmorgon gjorde jag omelettrullar för att variera mig lite.
Man kan ju egentligen fylla dessa rullar med vad som helst! Till exempel lax för att göra dem lyxigare, eller skinka om man vill det. Jag tog vad jag hade hemma och fyllde mina med, men grunden/ smeten kan du använda och variera i det oändliga.

Annons

Ät dem till frukost eller ha med dem ut på picknick! Välj själv!
Min creame fraiche är av syrad sojagrädde, men naturligtvis tar du vad du vill. Eftersom att ägg är försurande för kroppen hade jag några matskedar syrade grönsaker-kimchi, och grön sallad som tillbehör samt en halv grapefrukt som ”efterrätt”.

Omelettrullar med fyllning
2 portioner
4 ägg
4 msk vatten
1 dl creme fraiche (syrad sojagrädde)
1 dl riven ost
1/2 dl hackad persilja
Örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
Knäck ett ägg i taget i en skål och rör ut med 1 matsked vatten. Krydda med örtkrydda. Stek äggsmeten, alltså ett ägg i taget, till fyra stycken pannkakor. Lägg upp på fat och låt svalna. Rör ihop creme fraiche med ost och persilja. Smaka av med örtsalt och ett uns vitpeppar. Bre blandningen över hela omelettpannkakan och rulla ihop den. Servera med grön sallad, kanske mjölksyrade grönsaker och en frukt.

Ha en härlig helg!

Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
13 mars, 2015 0

I en vetenskapligt publicerad artikel i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism undersöker 18 framstående forskare vilka hälsoeffekter samt samhällskostnader som kan tillskrivas hormonstörande ämnen!

Forskarna uppskattar den årliga samhällskostnaden för vård, rehabilitering och minskad produktivitet av hormonstörande ämnen inom EU till 157 miljarder euro.
Denna siffra omfattar enbart effekterena där forskarna är mest säkra på ett orsakssamband, nämligen effekterna av flamskyddsmedel, PDBE och insektsbekämpningsmedel organofosfater på människors IQ samt funktionsnedsättningar relaterade därtill.

Forskarna hittade även sannolika orsakssamband mellan exponering för hormonstörande ämnen och autism, ADHD, fetma, diabetes typ 2 infertilitet hos män samt högre dödlighet som kan härledas till minskat testosteron.

Annons

Forskarna uppskattar att i genomsnitt ungefär 2 IQ-poäng per barn födda 2010 går förlorade genom exponering av klorpyrifos och organfosfater, baserat på samband uppmätta i högkvalitativa epidemiologiska studier i USA och jämförelse med exponeringen av befolkningen inom EU.

Axel Mie, forskare vid Karolinska institutet menar att vi i Sverige är lika mycket exponerade av bekämpningsmedlet Klorpyrifos som i USA och andra EU-länder trots att det inte är godkänt i svenskt jordbruk. Troligen beror det på att mycket av den mat vi äter är importerad.

Källa: SLU

Dela inlägget
Annons
12 mars, 2015 0

Om man inte är glutenintollerant?
För några veckor sedan var det mycket snack i tidningar och på nyheter om gluten och den nya modetrenden att äta glutenfritt!

Experter och dietister uttalade sig i media och VARNADE om att det kunde vara ”farligt” för den som INTE är glutenallergiker att sluta äta gluten! Men snälla söta! Vad är det som är farligt! Jo för att om man inte äter gluten kan man inte testa sig för om man har celiaki-glutenintollerans. Men faktum är att man i Sverige endast testar för EN av många glutenpeptider. I exempelvis England och i USA testar man för fler peptider och den forskingen har tydligen inte nått Svergie ännu som det ser ut.
Jag har tagit prover men visar ingen intollerans.
Ändå får jag ont i magen, blir uppblåst och ser ut som jag är gravid i femte månaden och springer på toa tio gånger om dagen när jag äter gluten. Så på eget bevåg har jag tagit bort det ur kosten. Och som en trevlig följd av det, blev jag även av med astma och kroniska nässelutslag. Läs hur, här:/
Och! Gluten innehåller ju faktiskt ingen som helst näring.
Dessutom kan vi inte bryta ner gluten ordentligt i tarmen och kroppen har alltså ingen användning för det. Snarare vill jag påstå att exempelvis vete har skapat ett beroende hos människor eftersom att det i kroppen omvandlas till kolhydrater vilket är socker! Det är faktiskt sämre att äta vete än vanligt socker. Och socker är hälsofarligt eftersom att det skapar sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdomar, inflammationer i kroppen, gikt. candida och cancer.

Annons

Glöm inte heller att vete är bra på att dra åt sig tungmetaller från jorden.
Enligt testfaktas labtester innehåller det så höga halter av tungmetallen kadmium att det är riktigt hälsofarligt av bara den anledningen. Ett barn på ca 10 kilo ska absolut inte äta mer än 50 gram vete per dag. Efter en längre tids exponering av kadmium kan man få njurskador, benskörhet, fraturer och livmoderscancer. Så vad är då farligt med att låta bli att äta gluten undrar jag?!

Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
Annons