Nyttiga Rödbetsbiffar med fetaostcrème

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
4 juli, 2013
Rödbetsbiffar med potatis och fetaostcreme i en lila skål på en grön tallrik

Det har inte blivit så mycket bloggande senaste veckan. Har haft mycket att göra och har saknat både inspiration och motivation att laga något nytt samtidigt som jag haft idètorka. Men häromdagen lagade jag rödbetsbiffar, vilket ju kan passa på bloggen.

Rödbetsbiffar med potatis och fetaostcreme i en lila skål på en grön tallrik
Mia Hagenmalm

Rödbetor i sig är en väldigt nyttig rotfrukt som innehåller massor av nyttiga fytonäringsämnen som nitrat och betain och kryllar av bra antioxidanter. Jag bara älskar den . Jag äter den iallafall två-tre gånger i veckan, då oftast råriven med lite olivolja och ibland pressad citronsaft.
Nitratet i rödbetan omvandlas av bakteriefloran i munhålan till nitrit, vilket i sin tur omvandlas till kväveoxid i magsäcken. Kväveoxid har en blodtryckssänkande och kärlvidgande effekt, vilket bidrar till att förebygga hjärt och kärlsjukdomar. Betain ökar syreupptaget i blodet, som ökar prestationsförmågan och uthålligheten vid hård träning.
Rödbetor renar även gallblåsan och levern från toxiner, och rensar tarmen. Enligt nya studier kan den även motverka cancer. Ja den har många bra egenskaper, rödbetan.

Annons

I dessa biffar blandade jag även i kikärtor. 🙂

Rödbetsbiffar med fetostcreme och valnötter
2 Portioner
380g kikärtor, kokta
3 rödbetor ca 300g,
1 vitlöksklyfta, riven
1 msk fiberhusk
1 ägg
herbamare örtsalt och svartpeppar

Jag köpte färdigkokta kikärtor på tetra. Skölj kikärtorna ordentligt och låt dem rinna av. Skala och skölj rödbetorna. Riv dem fint. Mixa kikärtorna. Tillsätt ägg och fiberhusk och blanda väl. Vänd ner vitlök och rödbetor och smaka av med herbamare örtsalt och svartpeppar. Forma till ca 4 biffar. Stek på svag värme i lite smör ca 5 minuter sida.

Fetaostcrème med valnötter
75 g fetaost
1 dl creme fraiche
20 g valnötter, hackade
salt och peppar

Smula sönder fetaosten och blanda med creme fraiche och hackade valnötter. Smaka av med salt och peppar.
Servera rödbetsbiffarna med fetaostcrèmen och nykokt färskpotatis och sallad.

Annons

Må så gott!/ Mia

 

28 juni, 2013 0
Budapestrull/tårta dekorerad med jordgubbar

Vilken härlig midsommar vi hade. Det var en lugn och skön helg med inslag av både festligheter och vila. Det behövde jag. Nu är det nya tag innan semestern som nalkas om ca 1 1/2 veckor. Det ska bli jätte härligt! Funderar på att resa norrut, samt beställa en resa och åka till min lilla husvagn på Gotland.

I midsommarhelgen blev det mycket god mat, och framför allt sill, vilket jag är stormförtjust i. Både sillfrukost och silllunch och som förrätt till midsommarmiddag. Så nu får det vara bra ett tag. 🙂 man ska inte överdriva.

Min dotter Jennifer hade gjort en supergod budapesttårta till kaffet på midsommarafton.

Budapestrull/tårta dekorerad med jordgubbar
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

 

Budapestrulle dekorerad med jordgubbar och marängbakelser med grädde och jordgubbar på utebord vid midsommar
Foto: Mia Hagenmalm

Och jag bjöd på marängbakelser som jag gjorde i bloggen innan midsommar. Här dekorerade med grädde. Dessutom en massa annat gott i matväg förstås.

Jennifers Budapestrulle:
5 äggvitor
3 dl sukrin melis
50g mandelmjöl
50g mandel, flagad
1 dl hasselnötter,
0,5 dl majzena

Fyllning:
3 dl grädde, vispad
2 msk sukrin melis
400 g bär, (Jennifer hade jordgubbar)

Dekorera med:
2 dl grädde
jordgubbar, i bitar

Annons

Gör så här:
Vispa äggvitorna med 1/4 dl sukrin ca 5 minuter. Häll ner resten av sukrinet och fortsätt vispa tills di får en vit, hård och glansig maräng. Mortla hasselnötterna med mandelmjölet. Hasselnötterna ska vara grova. Vänd sedan ner nörmix och majzena i smeten. Bred ut smeten i ett jämt lager på en plåt med bakplåtspapper. Strö över den flagade mandeln. Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i 15-20 minuter. Stjälp upp kakan på ett annat bakplåtspapper och dra försiktigt av det papper som marängen
gräddats på. Ett tips! om papperert fastnar, pensla på lite kallt vatten på papperet. Låt kallna.
Vispa grädden med sukrin melis och bred den över marängen. Fördela bären över grädden. Rulla ihop den från långsidan som man gör med rulltårta. Spritsa lite grädde överst på rullen och dekorera med jordgubbar och eventuellt myntablad. MUMS!!!

Trevlig Helg! Mia 🙂

 

 

Dela inlägget
Annons
27 juni, 2013 0

Jag fick just frågan från en läsare: Om jag hade haft mina barn på dagis i dag, hur skulle jag ställa mig till att ta med hemlagad mat till barnen. Jag skulle faktiskt ta med hemlagad mat, beroende på hur maten på dagis lagas.

För hur står det egentligen till när myndigheter ska bestämma att våra barn ska äta gifter som kan ge dem hjärnskador, hyperaktivitet och koncentrationssvårigheter? Är det inte deras ansvar att ta reda på och informera allmänheten om det, eller mörkar man sånt? Javisst ja! Det är för dyrt med ”hemlagat”! Då håller vi tyst!

Jag tar några exempel! Jag skulle kunna skriva hur mycket som helst egentligen.
Varje år sätter vi svenskar i oss tusentals ton industritillverkade köttbullar. Industritillverkade köttbullar innehåller ofta ett väldigt lågt köttinnehåll, endast 65-70%, och massor av tillsatser som stabiliseringsmedel, färgämnen och konserveringsmedel. Hur kan den då smaka så mycket? Ja det är ju där man tillsätter smakförstärkare i form av aromer/köttprotein/glutamat. Läs gärna mitt inlägg om glutamat och dess skadliga inverkan här/
Dessutom är de små köttbullarna friterade, inte stekta, och då i palmolja, vilket är väldigt ovänligt mot miljön. Finns det ens skolor/dagis där man lagar mat från grunden och där skolbarnen får handdrillade köttbullar på sin tallrik? Kanske, men då är de få!

Annons

Visste du att en fjärdedel av skolbarnens eneriintag i Sverige idag består av snabba kolhydrater i form av godis, snabbmat och snacks som de äter istället för skolmaten? Jag minns själv att jag och mina kompisar gick och köpte småfrallor och sköljde ner med läsk ibland på lunchrasten istället för att äta lunch i skolan.

Och om man då jämför godis och snabbmat från korvkiosken med vad barnen får för mat i skolan? Är det så mycket bättre? Massproducerad storköksmat med massor av tillsatser och E-ämnen? Ja det beror ju på hur man ser det! För man kan man ju lugnt påstå att maten i skolorna är ganska näringslös på grund av att det är just färdigmat som också tillbringar en långvarig tid i värmeskåp, och på det sätt den tillagas. Javisst kan man tycka att de äter näringrik mat när man ser en matsedel. Men vad ser man? Inte maten och dess näringsinnehåll på tallriken, utan maten i råvara, innan tillagning. Vitaminerna i födan reduceras upp till 75% när man håller maten varm i värmeskåp. Kokta grönsaker ska väl vara okej, men om de kokas för länge i för mycket vatten, försvinner vitaminerna. Hälften av vitaminerna i den C-vitaminberikade potatisen försvinner när man skalar den, då mycket av näringen sitter precis under skalet. Men detta är också en knivig fråga. Potatis är en av de mest besprutade grönsaker/rotfrukter i Sverige. Får barnen ekologisk odlad mat i skolan? Tveksamt! Ska man då skala den och få en mindre näringrik potatis, eller skala för att få en mindre giftig potatis? Ja det är ju frågan! Vilket är bäst? Oskalad ekologisk förstås!
Får då barnen i sig tillräckligt med vitaminer och mineraler för att orka jobba i skolan och hålla sig friska? Om man sen tänker steget längre kan vitamin-och mineralbrist vara orsak till många sjukdomar, depression, värk och annat.Och tillsatser och E-ämnen kan orsaka hjärnskador. Och om man tänker steget ännu längre, är den dåliga maten i skolorna och kanske i hemmen, en av orsakerna till att så många tonåringar/barn idag behöver äta antidepressiva medel?

Jag kan säga att jag är helt, helt övertygad om det!

Må gott!/ Mia

 

Annons

Dela inlägget
Annons
25 juni, 2013 0
Potatis, rädisor, gurka och gräslök i blå skål

Den här potatissalladen är min absoluta favorit, och jag blir ofta ombedd att göra den när barnen kommer på besök. Gott när man vill göra en matig sallad som tillbehör. Enkelt är det också, men smakar väldigt lyxigt! 🙂

Potatis, rädisor, gurka och gräslök i blå skål
Foto: Mia Hagenmalm

Jag brukar göra som en kall bearnaisesås som grund. Sen kan jag krydda den lite extra beroende vad jag ska äta/ha till. Exempelvis om det är kyckling, kan det vara gott med curry, eller chili om man skulle vilja ha lite hetta.

Mias Potatissallad

Annons

4 portioner:
12 färskpotatis, medelstora- kokta kalla
1 knippe rädisor, skivade
1 röd lök, finhackad
1/2 gurka, i mindre bitar
2 msk gräslök, hackad
Herbamare örtssalt

Dressingsås:
1 dl creme fraiche
1 dl gräddfil
1 tsk dragon
1 msk vitvinsvinäger
1 msk gul lök, riven
1/2 dl persilja, finhackad
örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
Blanda samman ingredienserna till såsen och ställ kallt för att mogna en stund.
Blanda potatis med övriga ingredienser. Krydda med Herbamare. Slå på såsen och rör om.
Låt gärna stå och dra en stund innan servering. Gott till Grillat!

Sparris, kött grillspett ligger på ett bord och väntar på att bli grillat
Foto: Mia Hagenmalm

Ha det fint! / Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
20 juni, 2013 0
Ugnsrostade potatisskivor med baconröra och paprikaröra
Ugnsrostade potatisskivor med baconröra och paprikaröra
Foto: Mia hagenmalm

Ibland kan jag sakna att inte äta bröd. Som ett exempel, när det serveras snittar med goda röror på.
Visst kan man skrapa av röran och äta utan bröd, men det är ju gott att ha något att tugga på också.
Ett bra alternativ är att ugnsrosta potatis i 10-12 cm-tjocka skivor med lite olivolja och flingsalt och sedan
göra en god röra att lägga på. Uppskattat och smarrigt på buffebordet.

Annons

1 kg potatis
olivolja
flingsalt

Gör så här:
Lägg potatisskivorna på en ugnsfast plåt. Ringla över med olivolja och strö på lite flingsalt. Blanda runt ordentligt med händerna. Sätt in i mitten av ugnen på ca 175 grader och rosta dem tills de fått fin färg ca 25-30 minuter. Ta ut och lägg på fat.

Jag gjorde två goda röror. En med bacon och rostad vitlök och en med rostad paprika och gräslök. Smaskens! 😉

Paprikatvist:
ca 150 g philadelphiaost
5 små Angello paprikor
2 msk finhackad gräslök
salt och peppar

Gör så här:
Rosta paprikan i mitten av ugnen på ca 175 grader i ca 5-10 minuter. ta ut och dra av ytterskalet på paprikan. Mixa ihop med övriga. ingredienser. Smaka av med salt och peppar

Annons

Bacontvist:
150 g philadelphiaost
1/2 paket bacon i små bitar
2 vitlöksklyftor, ugnsrostad
peppar

Gör så här:
Knaperstek bacon och ugnsrosta vitlöken i 175 grader i mitten av ugnen ca 10 minuter.
Låt svalna. Mixa/ pressa vitlöken och blanda alla ingredienser. Smaka av med peppar. bacon är salt så du behöver inte salta.

Garnera potatisskivorna med rörorna. Dekorera med gräslök och eller persilja.

Må så gott! Mia 🙂

Dela inlägget
Annons
19 juni, 2013 0
Maräng med jordgubbar och passinsfrukt

Jordgubbar hör ju till midsommar. Och nu går det att få tag på riktigt fina svenska jordgubbar!
Jag har förberett lite godsaker och bland annat har jag gjort maränger som jag tänker fylla med
en lemon curd och servera med färska jordgubbar och glass. Den Lemon Curd jag gjort är från ett recept av Leila, men jag bytte ut socker mot sukrin. Supersmarrigt blev det!
Dessa godsaker ska man fylla precis innan servering, för att marängen inte ska bli seg, så jag förbereder
allt och tar med mig och gör klart på plats. Det här är riktigt, riktigt gott och kommer att göra succe i midsommar! 🙂

Maräng med jordgubbar och passinsfrukt
Foto: Mia Hagenmalm
Annons

Maränggrottor ca 8 st:
4 äggvitor
1 krm ättikssprit
1,5 dl sukrin
Muffinsformar av aluminium, små

Marängbakelser på plåt
Foto: Mia hagenmalm


Gör så här:
Sätt ugnen på 150 grader. Vispa äggvitorna och ättikssprit till ett hårt skum. Vispa ner sukrin, lite i taget,
och fortsätt vispa tills smeten blir blank och tjock. Spritsa ner smeten i muffinsformarna. Gör kanterna högre så att du får en grop i mitten. Grädda i mitten av ugnen ca 15 minuter. Sänk därefter värmen och eftergrädda ca 30 minuter. Öppna ugnsluckan och låt marängerna eftertorka, gärna över natten.

Lemon Curd
3 citroner, ekologiska
1,5 dl sukrin
50 g smör
2 ägg, eko
2 äggulor
1 msk maizena

Gör så här:
Vispa ägg och äggulor. Gnugga citronerna med vinäger för att få bort kemikalier, och tvätta/skölj sedan i vatten. Ta saften från två av citronerna och skalet från alla tre och koka upp. Rör ner smör och sukrin. Sila sedan allt så att du får en saft. Pressa även den tredje citronen och rör ut saften med maizena. Blanda citronsaften med citronsmöret i en kastrull och rör ner äggen. Låt sjuda tills du har en tjock kräm. Häll över i en ren skål och låt bli kall.

Strax innan servering:
Fyll marängerna med lemoncurd, garnera med ekologiska svenska jordgubbar som du delat och skeda över passionsfrukt.
Severa med glass eller grädde.

Annons

En trevlig midsommar önskar jag mina läsare! 🙂 / Mia

Dela inlägget
Annons
Annons