Annons

Nyttigare lakritsannacotta eller tårta till påsk!?

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
18 april, 2014

Lakritspannacotta utan socker

Lakrits är en favorit för mig. Och pannacotta är så gott! Frestar därför med en lakritspannacotta. Kanske en efterrätt till påskmiddagen?

Lakritspannacotta

Portioner: 6Ingredienser
6 dl vispgrädde

Annons

1 tsk vaniljpulver
0,75 dl sukrin
1 1/2 msk lakritspulver
3 msk agaragar-flingor (eller 3 gelatinblad)Gör så här
Lägg gelatinbladen, om du ska ha det, i kallt vatten.
Häll grädden i en kastrull och koka upp.
Lägg i vaniljpulvret, sukrin och lakritspulvret. Om du använder agarflingor ska de koka med från början.
Låt sjuda under omrörning i fem minuter.
Ta av från plattan.
Använder du gelatinblad, krama ur dem och rör ner dem i vätskan. Rör tills de löser sig.
Låt svalna innan du häller upp i glas och ställ in i kylen med plast över i minst fyra timmar.

Kanske du föredrar en smarrig tårta att bjuda gästerna på? Då föreslår jag denna goding! 🙂

Chokladmoussetårta på mandelbotten med pistagenötter

Chokladtårta på mandelbotten med pistagenötter

 

Annons

En sanslöst god chokladdröm med krispig mandel- och chokladbotten samt en chokladmousse som smälter i munnen.

Ingredienser
Botten:
4 dl mandelmjöl
3 ägg
2 dl sukrin
3 msk kakaoChokladmousse:
3 dl vispad grädde
2 ägg
300 g mango i små tärningar
2 msk agavesirap
50 g smör
200 g 70% choklad

Garnering:
80 g saltrostade, krossade pistagenötter
Kycklingar av mandelmassa färgade med saffran.

Påskkycklingar av mandelmassa utan socker:
3 dl skållad sötmandel
2,5 dl sukrin
3-4 msk vatten

 

Annons

Gör så här
Botten:
Blanda samman ingredienserna, gärna i en matberedare så att det blandas väl.
Smörj en springform med löstagbar botten och klä in den i bakplåtsapper.
Grädda i mitten av ugnen på 175 grader i cirka 20 minuter. Ta ut och låt svalna.

Mousse:
Bryt chokladen i mindre bitar och smält den tillsammans med smör över ett vattenbad. Låt svalna lite.
Vispa grädden.
Vispa ägg och agavesirap pösigt.
Häll ner den smälta chokladen i äggen och rör sist ner den vispade grädden. Rör om ordentligt.
Lägg mangon på tårtbotten.
Dekorera tårtan med chokladgrädden och ställ in i kylen i minst fyra timmar.
Rosta pistagenötterna med en nypa flingsalt i en het, torr stekpanna.
Garnera tårtan precis innan servering med pistagenötter och dekorera eventuellt med små kycklingar av mandelmassa.

Kycklingar:
Lägg mandlarna i en matberedare och mixa dem till ett fint mjöl.
Häll ner sukrin och fortsätt mixa i cirka två minuter.
Tillsätt vatten och mixa så att du får en fin massa.
Vill du färga din mandelmassa gul med saffran, kan du tillsätta ett paket saffran med vattnet.
Forma massan till små kycklingar och dekorera tårtan med dem.

Ha en trevlig helg! // Mia

Påskägg med olika röror!

18 april, 2014 0
Ägghalvor med romfyllning och dill
Ägghalvor med gulaktig röra och paprika
Foto: Mia Hagenmalm
Jag tänkte fresta med lite goda röror till de sedvanliga äggen nu i påsk!
Denna röra; Devil`s egg, skapar lite hetta, vilket framgår av nanmet! 🙂
Annons

Devil`s egg.

6 st
3 kokta ägg
1 msk färskost
1 krm paprikapulver
4 droppar tabasco
1/2 tsk dijonsenap
2 krm salt

Till garnering: 1 krm chiliflakes, gräslök och paprika

Gör så här:
koka äggen ca 6 minuter. Skala och halvera. Gröp ur gulorna och blanda med färskost, paprikapulver, tabasco, senap och salt. Fördela i ägghalvorna och garnera med chiliflakes, parika och strö över lite gräslök.
Den här röran är nog den vanligaste på påskbordet, men jag älskar den!
Ägghalvor med romfyllning och dill
Foto: Mia Hagenmalm

Fyllda ägghalvor med rom

3 ägg
1/2 rödlök
100 g stenbitsrom, valfri färg, jag tog röd
0,25 dl creme fraiche
1/2 krm svartpeppar

Dillkvistar till garnering
Gör så här:
Koka äggen ca 6-8 minuter så de blir hårdkokta. Dela äggen och gröp ur gulorna. Blanda med hälften av rommen och övriga ingredienser. smaka av med peppar. fördela smeten på ägghalvorna. Klicka över resterande rom. Garnera med dillvippor.
Ytterligare ett recept! Här med paprikacreme och bacon:
Ägghalvor med paprikakräm och bacon

Ägghalvor med paprikacreme& Bacon

4 ägg:
2 skivor bacon
1 msk majonäs
2 msk Crème fraiche
2 krm paprikapulver
örtsalt och svartpeppar

Gör så här

Klipp eller skär bacon i mindre bitar och knaperstek dem i lite kokosolja utan smak.
Koka äggen i cirka 7-8 minuter. Spola i kallt vatten.
Skala och halvera dem och gröp ur äggulan.
Blanda Crème fraiche med majonnäs och äggula.
Smaka av med kryddor.
Fyll ägghalvorna med paprikablandningen.
Toppa med bacon.
Matjesill är också ett måste på mitt påskbord. Här har jag fixat till det lite festligt i snapsglas och äggskal!
Matjesillsröra i äggskal

Matjesill i äggskal

Portioner: 4
4 rena äggskal
100 g matjesill, finhackad
1 hårdkokt ägg, hackad i små bitar
1 dl Crème Fraiche
50 g philadelphiaost
1/2 rödlök, finhackad
1 msk gräslök, finhackad
1 msk dill, finhackad

Garnering:
4 st ansjovisfileèr
Finhackad gräslök

Gör så här
Blanda philadelphiaost med Crème Fraiche och blanda ner övriga ingredienser.
Fyll upp äggskalen rikligt med röran och ställ skalen i äggkopp eller snapsglas.
Dekorera med ansjovis som du rullar ihop.
Klipp gräslök över.

Annons

Dela inlägget
Annons
17 april, 2014 0

Ja visst gör det ont när knopparna brister.
Varför skulle annars våren tveka?
Varför skulle all vår heta längtan bindas i det frusna bitterbleka?
Höljet var ju knoppen hela vintern!
Vad är det för nytt som tär och spränger?
Ja visst gör det ont när knopparna brister,
ont för det som växer och för det som stänger.

Annons

Karin Boye

Detta är en dikt som jag alltid tänker på när våren är i antågan. Och häromdagen allra helst, när jag köpte alldeles färsk späd sparris för att göra soppa av. Varför? Ja inte vet jag!
Sparrisen är som finast på våren tycker jag. Senare blir den ganska träig och man får skära bort mycket. Denna gång kunde jag använda hela sparrisen till denna härligt gröna goda soppa. Kanske den kan bli ett grönt inslag på ditt middagsbord i påsk?

Sparrissoppa
Grön sparris-och ärtsoppa
4 portioner

2 charlottenlök
400 g grön färsk sparris
2 grönsaksbuljongtärningar
2 dl matlagningsvin, vitt
7 dl vatten
3 dl gröna ärtor, frysta
2 dl vispgrädde
herbamare örtkrydda, svartpeppar

1 msk Smör till stekning

Till servering:
2 ägg
sparrisknoppar
1 dl torkade tomater

Annons

Gör så här:
Finhacka löken och stek den i en kastrull ca 5 minuter så att den blir genomskinlig. Skär av knopparna av sparrisen och lägg dem åt sidan. Skär stjälkarna i mindre bitar.
Lägg över sparrisbitarna i grytan och låt dem fräsa med en stund. Häll sedan på vatten, vinäger och lägg i buljongtärningarna. Låt alltsammans koka ca 10 minuter.
Lägg ner ärtorna och låt koka ca 1 minut. Häll på grädde och låt allt bli varmt. Mixa soppan slät. Smaka av med örtsalt och peppar.

Koka äggen ca 6-8 minuter och halvera dem. Fräs sparrisknopparna snabbt i lite smör. Skär de torkade tomaterna i mindre bitar. Server ägghalvor, sparris och torkade tomater som tillbehör i soppan.

Sparris och gröna ärter är båda väldigt bra att välja om man vill ha basiska grönsaker i sin kost.

* Sparris innehåller massor av nyttiga vitaminer bland annat C-vitamin, E-vitamin, A- och K-vitamin och folsyra. Även mineralerna zink, kalium och bra fibrer. Den innehåller också aminosyran Aspargin, vilken har en renande effekt på kroppen. Aminosyran stimulerar alltså njurarna och har därför en urindrivande effekt. Det finns också gott om fibrer i sparris, bland annat inulin, vilket tillför bra bakterier för att upprätthålla en sund tarmflora.

*Gröna ärter är jättenyttigt! Den innehåller bra vitaminer som Vitamin-C och >K, järn, betakaroten och kalium. Den är även en bra källa till folat- folsyra vilket är nödvändigt för bildningen av röda blodkroppar och för cellernas omsättning. Ärtan är en baljväxt, och baljväxter över huvudtaget har ett högt innehåll av proteiner och fibrer vilket verkar bra för tarmflora och mag-tarmkanalen.

Må så gott! Mia

Annons

Dela inlägget
Annons
16 april, 2014 0

LRF-mjölk och Mjölkdeligationen har efter en omfattande utredning beslutat att häva sin policy rörande GMO-fritt foder.
Man har därmed lämnat över bollen till mejeriföretagen.
Det meddelar Jordbruksaktuellt i sina nyheter den 14/4-2014.

Anledningen till att man häver policyn beror på den ökade kostnaden av GMO-fritt foder som läggs på Lantbrukaren.
Nu är det upp till berörda medlemsföretag att fritt själva införa en egen policy. Lantbrukare och Mejerier får alltså själva avgöra om man vill fortsätta använda GMO-fritt foder i sin produktion.

Annons

-Vi bygger våra policyer på en enighet från mjölkföretagen. LRF-Mjölk lämnar nu GMO-frågan bakom oss och nu ser vi fram emot att se hur mejeriföretagen agerar, avslutar Jonas Carlberg, VD för LRF-Mjölk.

Glädjande kan jag berätta att Norrmejerier fortsätter att utfodra sina djur med GMO-fritt foder.
Vi har sedan länge certifierat alla våra mjölkgårdar enligt kvalitetssäkringssystemet IP Sigill, och i och med det är det inte tillåtet att använda GMO-foder som utsäde, säger Henrik Wahlber, styrelseordförande på Norrmejeri.

Efterfrågan av GMO-fritt ställer också Arla oförändrad när det gäller GMO-foder. Däremot stödjer Arla LRF-Mjölks beslut att ta bort branschpolicyn rörande GMO-fritt foder. Man kommer dock att varje år utvärdera vår position, säger Inger Myrsten , Kommunikationschef Arla Sverige.

-Sverige är ett mycket viktig marknad för koncernen och vi tror att detta i nuläget är bra för Arlas varumärke och vår affär, säger Henri de Sauvage, Vd för Arla i Sverige.

Jag har även, efter att ha twittrat om detta inlägg på Twitter, fått besked från LRF-Mjölk att Falköping, Gefleorten, Gäsene och Skånemejeri har beslutat om fortsatt GMO-fritt foder till svenska mjölk-kor.

Grisföretagarna däremot, välkomnar GMO-foder!

Ingemar Olsson, styrelseordförande i branschorganisationens Svergies Grisföretagare, riktar kritik mot Arlas reaktion och säger:
-Jag har svårt att se hur Arla kan reagera som de gör. Det blandas redan GMO inom koncernen och flera av deras mejeriprodukter är redan idag producerade med GMO-foder. Ska Arla ha GMO-fri positionering måste de i så fall börja tillverka all ost och annat i Svergie igen, tycker han.

Annons

Enligt vår uppfattning är det viktigare att sojan är hållbart producerat än att den är GMO-fri . Vi värdesätter därför att sojan är certifierad säger Ingemar Olsson.
Han säger också att Sveriges konsumenter redan har visat vad de tycker om GMO! Genom importen har marknaden länge signalerat att GMO-frågan inte är avgörande. 50 procent av köttet vi äter i Serige idag är ju redan producerat med GMO-soja. Vidare stoppar vi dagligen i oss GMO-producerad frukt och grönt utan att en debatt lyfts, avslutar han.

Vad tycker du om att man har släppt på GMO-policyn i Sverige?
Ge gärna kommentarer här på min sida.

Mia

Dela inlägget
Annons
15 april, 2014 0
Posherat ägg på en bädda av babyspenat och lax
Foto: Mia Hagenmalm

Ägg hör ju påsken till! Och ägg är väldigt nyttigt om man ser till näringsinnehållet. Det innehåller rikligt med proteiner, vitaminer och mineraler.

Det här är absolut en lyxig rätt med ägg, lax och hemmagjord hollandaisesås. Supergott! 🙂

Annons
Egg Benedict med rökt lax och blodgrapehollandaise
6 Portioner
6 ägg
6 tsk vitvinsvinäger
75 g babyspenat
12 skivor rökt lax
Gör så här:
Knäck varje ägg i en kopp eller form.
Häll i en tsk vitvinsvinäger i vardera kopp och låt stå minst 10 minuter.
Koka upp vatten i en stor kastrull. Lägg därefter i äggen och låt sjuda i ca 3 minuter.
Ha en gryta med kallt vatten bredvid. Ta upp äggen med hålslev och doppa dem snabbt i kallt vatten. Ställ åt sidan.
Blodgrapehollandaise
200g smör
2 charlottenlökar
2 lagerblad
3 msk balsamvinäger
6 msk vatten
1/2 blodgrape/ saften av
4 äggulor
havssalt, vitpeppar, chiliflakes
Gör så här:
Smält smöret och ställ åt sidan för att svalna.
Finhacka lök och koka ner tillsammans med kryddor, vatten , grape och vinäger till det återstår ca en tredjedel.Sila av genom en finmaskig sil ner i en annan kastrull.
Tillsätt äggulorna och vispa hela tiden på mycket svag värme tills såsen tjocknat. Tillsätt smöret lite i taget och i en tunn stråle under ständig vispning. Smaka av med salt och peppar. Fördela spenat på sex tallrikar och toppa med äggen, lax, och ringla över hollandaisesåsen. Om du vill kan du doppa äggen i lite kokande vatten strax innan servering så att de blir lite ljumma.
Ha det gott i vårsolen! / Mia
15 april, 2014 0

Tips på påskmat till påskhelgen?

Min helg gick i matlagningens tecken. Jag tycker att det är så roligt att skapa nya rätter. Jag blir verkligen i mitt esse när det gäller mat. Och nu till påsk har jag gjort en liten buffè som ett ihopplock för Kurera. Alltsammans kommer på Kureras sida under dagarna, men jag tänkte lägga upp några av dem här i bloggen också. 🙂

Gröna Plättar med lax och granatäpplekärnor på grått fat på vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm
Annons
Dessa härligt gröna plättar kan man göra mindre och många av om man har buffè!
Jag har dessvärre inget plättjärn, så mina blev lite större.

Nyttigare gröna plättomeletter med lax
(15 små plättar som kunde bli 30 med plättjärn)
5 ägg
1dl majsmjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
4 dl mjölk
80g ruccola
salt och peppar

kokosolja eller smör till stekning

Tillbehör:
2 dl philadelphiaost
1 citron
1 tsk honung
herbamare örtkrydda och svartpeppar
1/2 granatäpple
150g gravad lax
Blanda alla ingredienser i en skål och mixa den med stavmixer så att ruccolan blandas
bra med smeten. Smaka av med salt och peppar. Låt stå och svälla ca 10 minuter.
Riv hela citronen och blanda skalet och saften från halva citronen med philadelphiaosten.
Smaka av med honung, herbamare och svartpeppar.
Stek plättarna i plättlagg eller i stekpanna.
Servera med philadelphiaost och lax. Strö över granatäppelkärnor.
Annons

Prenumerera nu!

Nyhetsbrev

Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.