Ibland kan jag fastna i köket och i matlagning en halv dag! Dels tycker jag att det är så himla roligt att laga mat, dels är det spännande med lite nya rätter.
Jag älskar vanlig husmanskost, om man kan göra den lite nyttigare. Och eftersom att det är mer klimat-och miljösmart med vegetariskt i våra kök, har jag börjat äta mer av både vegetariskt och rawfood.
Detta recept på supergoda vegetariska kåldolmar kommer ursprungligen från en ekologisk och vegetarisk restaurang i Malmö som heter Restaurang
Kao s! Men receptet hittade jag på Kung Markattas sida. Det lät så spännande att jag bara måste göra dem. Det tog lite tid, och det var många moment, men jag lovar att det verkligen var värt det! Kåldolmarna blev makalöst goda! Ett tips är att koka vitkålen dagen innan, och låta stå i kokspadet över natten. Och eftersom att det är ganska många moment gjorde jag en stor sats och det som blev över, frös jag in i portionsformar
OBS! Tänk på att alltid köpa ekologiska sojabitar och allt som har med soja att göra, för att undgå att det är genmanipulerat.
Vegetariska kåldolmar med sojafärs
ca 20 st
1 stort vitkålshuvud, ekologiskt
0,5 msk himalayasalt per liter vatten
Fyllning:
200 g sojafärs, eko
5 dl vatten
1 grönsaksbuljong, eko
1/2 dl kryddpeppar + 1 msk
2 tsk vitvinsvinäger +1 tsk
1 msk agavesirap + 1,5 tsk
2 krm svartpeppar
1,5 msdk sojasås
neutral ekologisk olja till formen
4 dl tärnad gul lök, eko
3 dl tärnad rotselleri, eko
3 dl tärnad morot, eko
1/2 dl potatismjöl
Gräddsky
800 g ekologisk kokosmjölk på tetra
1 msk fänkålsfrö, eko
1 tsk agavesirap, eko
1 fänkålshuvud, eko
3 små morötter, eko
Gör så här:
Koka upp rikligt med saltat vatten. Skär ur stammen på kålhuvudet, ca 3 cm in, och lägg i hela vitkålshuvudet i det kokande vattnet. Kålen ska vara helt täckt av vatten Låt koka under lock ca 45-60 minuter tills de yttre bladen på kålhuvudet börjar mjukna och lossna lätt. Dra av från plattan och låt kålen ligga kvar i sitt kokspad och svalna.
Fyllning:
Koka upp sojafärsen med vatten, buljong, kryddpeppar, vinäger, svartpeppar och agave. Låt koka ca 25 minuter. Slå av i ett durkslag och låt rinna av ordentligt.
Tärna morötter, selleri och lök.
Bryn löken försiktigt i olja tills den mjuknat utan att ta färg. Blanda löken med sojafärsen +1/, sojasås, 1 msk kryddpeppar, 1 tsk vitvinsvinäger och 1 msk agave. Blanda väl och häll över i en oljad form och ställ in i ugnen på 225 grader i ca 10 minuter.
Ta ut formen och häll på de tärnade rotfrukterna utan att röra om. Strila över lite olja. Ställ åter in i ugnen och rosta grönsakerna i ca 20-25 minuter eller tills de är mjuka.
Ta ut formen, rör omkring med rotfrukterna och smaka av med mer krydda, vitvinsvinäger och agave om det behövs. Sikta ner potatismjölet över sojafärsen och blanda så att fyllningen håller ihop.
Koka upp kokosmjölken i en gryta och lägg ner fänkålsfrön. Koka ca 10 minuter.
Slanta morötter och strimla fänkålshuvudet på längden. Lägg i och sprid ut rotfrukterna i en oljad ugnsfast form.
Lossa bladen försiktigt ifrån kålhuvudet och rulla in sojafärsen i kålen.
Lägg dolmarna på morots-och fänkålsbädden.
Slå över kokosmjölken och eventuellt , ringla över agavesirap och sätt in kåldolmarna i ugnen ca 10-15 minuter. Servera med sallad och pressad potatis.
Ha det bra// Mia