Rätt datum är den 26/8 förstås! Alltså måndag nästa vecka!
/Mia
Rätt datum är den 26/8 förstås! Alltså måndag nästa vecka!
/Mia
Äter du för mycket socker? Både i form av godis, snabba kolhydrater och det gömda sockret i maten? Vet du att vi i Sverige äter 40-50 kilo socker person/år? Socker tillför inte kroppen några som helst näringsämnen. Bara tomma kalorier.Och det är inte bara på grund av karies som för mycket socker är farligt för oss människor. Det skadar även vår hälsa.
Därför tänker jag köra en utmaning! Jag kommer att varje dag under en 3 veckors period peppa dig som vill försöka vara/bli sockerfri på Kureras Facebooksida med början Måndag den 26/8!
De regler som gäller är att du varje kväll ger en kommentar under mitt inlägg på facebook om du lyckats vara sockerfri under dagen. Vi kommer också att köra en utlottning till en av er som klarar de 21 dagarna utan socker.�
Du ska undvika: *Socker *Godis *Fikabröd *Läsk *Glass *Choklad *Oboy Och naturligtvis annat som innehåller socker, som exempelvis yoghurt med bär, flingor, marmelad, saft och sylt.
Under tiden kommer jag att peppa dig till ett sockerfritt liv genom att ge tips på hur du ska minska ditt sockersug samt informera om socker och dess skadliga inverkan på kroppen. Jag kommer också att ge tips och information på hur du kan undvika det gömda sockret i maten och lägga ut smarta tips och sockerfria recept på min blogg.
Lite tips innan du börjar! Laga all mat från grunden. Undvik färdigmat och halvfabrikat, snabba kolhydrater i te x vitt bröd, pasta och vitt ris. Samt socker förstås. Både raffinerat och sk aspartam. Det är viktigt att äta en bra frukost, och ett mellanmål mellan frukost och lunch, samt mellanmål mellan lunch och middag för att minska sötsuget och hålla blodsockret på en jämn nivå. Det är när du får lågt blodsocker som sötsuget börjar göra sig påmind. Då är det bättre att ta en frukt eller lite nötter än att svulla i sig en chokladkaka. Det vet vi ju. Men kanske låter man sötsuget styra vad man vill stoppa i munnen just då.
Vilken härligt kul helg jag haft! Var på Gröna Lund i lördags med min dotter och hennes kompis. Jag är barnsligt förtjust i tivoli! Senare på kvällen var vi på show och såg sevärda Diggiloo! Bra artister och väldigt bra underhålling! 🙂 Känner dock att jag är lite trött idag!
I går lagade jag medelhavsinspererad fylld zucchini. Min dotter är inte så förtjust i det, så det fick bli min lunch i dag. Jag tycker att medelhavskost är så fräscht och gott! Och så är det ju väldigt nyttigt!
Zucchini fylld med fetaost och valnötter
2 portioner:
2 st zucchini, tjocka medelstora
1/2 gullök, finhackad
1 vitlöksklyfta, finhackad
50 g fetaost, smulad
20 g valnötter, hackade
1 ägg, uppvispat
1 tsk dill, färsk hackad
herbamare örtsalt och svartpeppar
Gör så här:
Koka zucchinin hel i ca 3-4 minuter. Ta upp och skölj i kallt vatten. När de svalnat något, skär av ett lock och gröp ur zucchinin med en sked, spara köttet. Bryn lök och vitlök i lite olivolja tills det blir glansigt och mjukt. Lägg ner zucciniköttet och låt steka med tills allt fått en gyllenebrun färg. Låt svalna. Rör ner övriga ingredienser , krydda och fyll zucchiniskalen med röran. Lägg zucchiniskalen i en ugnsfast form. Ringal över lite olivolja. Täck med aluminiumfolie och grädda i mitten av ugnen på 200 grader ca 30 minuter. Ta av folien och grädda ytterligare ca 15 minuter. Serveras varm med en fräsch sallad. Jag ska äta sallad gjord på babyspenat, ruccola, isberg, tomater, lök och en vinegrett.
Ha en bra dag! / Mia
Är det bara bananer som är i blåsvädret när det gäller frukter och grönsaker?
Detta gäller förstås all icke ekologisk frukt och grönt och annan mat. Tyvärr!
Vill man värna om sina barn och barnbarn, miljö och arbetarna och vill inte få i sig hormonstörande bekämpningsmedel ska man absolut välja Ekologiskt!Alltid! Så är det!
I helgen är jag ledig! Det ska bli skönt. Jag ska ha kvalitetstid med min dotter, gå på Gröna Lund och i morgonkväll ska vi gå på show och se Diggiloo i Hagaparken i Stockholm. En av artisterna som uppträder är Andreas Weise! Det är lite skoj att se honom, för han ska vara en av våra gästartister tillsammans med Stefan Sauk i vår julkonsert Stjärnjul som ger sin första konsert den 7 december i år. En kvinnlig artist är också på tapeten, men det är ännu inte klart vem det blir.
På söndag hoppas jag få rå om några av mina barnbarn. Det ser jag verkligen fram emot. 🙂
Ha en skön helg! Mia
I morse tog jag en lite längre promenad med hunden. Luften är så hög och klar och det känns lätt att andas. Solen skiner i dag, och man får ta vara på denna sista sommarmånad, för innan man vet ordet av är det höst igen. Jag har en otroligt vacker väg på min promenad bara bakom hörnet. En väg som kan skifta i färg från en timme till en annan. Skärgården och havet är underbart vacker och när jag flyttade hit till Nynäshamn för några år sedan, uppfyllde jag min egen dröm att få bo med närheten till havet.
På torget står man och säljer grönsaker, och igår när jag gick förbi hade de kantareller. Vilken lyx! Jag bara älskar svamp i alla dess olika sorter, men kantareller är något alldeles extra gott. Så igår till middag blev det färsbiffar som jag toppade med kantareller och åt med en smarrig sallad gjord på zuccini och morötter.
Färsbiffar med kantarelltopping:
2 personer
250 g nötfärs,
1 ägg
3 msk mjölk
1/2 gul lök, finhackad
1/2 tsk herbamare örtkrydda
1 krm svartpeppar
smör och rapsolja till stekning
Gör så här:
Blanda alla ingredienser ordentligt med färsen. Forma till två biffar och bryn dem i smör och rapsolja ca 4 minuter på varje sida. Tag upp och lägg på ett ugnssäkert fat.
Kantarelltopping:
400 g kantareller
1 charlottenlök, finhackad
1 vitlöksklyfta, pressad
2 msk creme fraiche
1 äggula
2 dl parmesanost, riven
Gör så här:
Rensa kantareller från jord och skräp, skölj gärna. Låt steka i smör tillsammans med lök och vitlök ca 5 minuter utan omrörning. Blanda de övriga ingredienserna i en skål och rör till en sås. När svampen är färdigstekt rör i dem i såsen. Toppa biffarna med svampröran och sätt in i ugnen på 225 grader i 5-8 minuter. Blir det något över av röran kan du ju äta den vid sidan av.
Salladen gjorde min dotter Evelyn på en halv grovriven zucchini, två grovrivna morötter, 1 näve ruccola
som hon blandade med 1 msk olivolja, en msk balsamvinäger lite örtsalt och svartpeppar.
Fördela salladen på tallrikar och lägg biffen över. Njut! 🙂
Ha en bra dag!/ Mia
Alldeles nyss vräkte regnet ner, men nu skiner solen igen! Lite blixt och dunder var det tydligen också, men det var ingenting jag märkte.
Har varit hos min sjukgymnast och fått välbehövlig akupunktur i dag. Det var ett tag sedan. Blev lite smått trött och dåsig efter behandlingen, men det är som det ska vara. Man ska dricka mycket vatten efteråt. Och gärna vila.
Ännu är det sommar ute, trots att det idag kändes lite kyligare än det gjort på länge.Tycker inte att det varit någon så där jättevarm sensommarkväll ännu i år. Det blir så kallt när solen går ner. Men visst kommer det många fler tillfällen att tända grillen innan hösten gör sin antågan! Väder eller årstid har ingen betydelse! Man kan grilla året runt! Ett jätte smaskigt tillbehör till övrig mat kan vara att fylla en röd lök med lite gott och grilla i ett foliepaket. Detta behöver dock lite tid på grillen. Jag gjorde tre stycken.
Fylld grillad rödlök
3 st
3 röda medelstora rödlökar
1 ägg
50g parmesanost. Riven
1 msk persilja, finhackad
1 msk basilika, finhackad
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
3 små coctailtomater
herbamare örtsalt och chiliflakes
Gör så här:
Skär av toppen på löken och gröp ur den med en gaffel. Låt de två-tre yttersta lagren på löken vara kvar.
Hacka basilika och persilja fint. Blanda med uppvispat ägg, parmesan, kryddor och balsamvinäger. Fördela fyllninge i lökarna. Skär tomater i små bitar och tryck ner dem i blandningen. Lägg varje lök på en bit alluminiumfolie. Ringla över olivolja, strö ev över lite flingsalt och gör små paket. Lägg på grillen. Känn med gaffel efter ca 15 minuter om det är klart. Löken ska ha blivit mjuk. Servera! 🙂
Röda lökar får mig att tänka på att jag idag har rep med kören! Varför? När vi ska sjunga upp börjar vi ofta med röstträning. Vi pratar i resonansutrymmet. Ofta kör vår Eva Stahl en ramsa just om röda lökar. Röda lökar flöt i pölen! 🙂 Eller bagare Bob bakar bara brända bullar bakom bergen blå! Jätte bra att börja med för att hitta instrumentet, alltså våra röster i resonansutrymmet.
Ikväll blir vi coachade av bästa Jan Alexandersson i vår nya låt där vi ska ha mer koreografi/dans. Janne är en otroligt duktig koreograf! Känner mig oerhört priviligerad att vi har en så bra coach som hjälp på vår väg att nå vårat mål i tävlingarna på Hawaii!
Må så gott! / Mia