Nu är det sång- och konserter hela helgen igen. Det ska bli så roligt! Och nästa vecka börjar nedräkningen före doppardagen. Mycket ska man hinna med innan dess. Jag slipper i alla fall mycket av matlagningen då jag är bortbjuden till mina döttrar över jul. Förr var det jag som stod för julbordet, och jag lagade mat i flera dagar innan julafton. Jansson, sill, skinka, köttbullar, patèer mm. Men sen barnbarnen kom, vill barnen vara hemma hos sig och fira jul förstås.
Ska jag vara helt ärlig så TYCKER JAG ATT DET ÄR SÅÅÅÅ SKÖNT att
slippa stressa med all matlagning. Bara ta alla julklappar och åka iväg och få
sätt sig vid dukat bord är en lyx tycker jag. Jo vi brukar ha lite knytkalas, så något i matväg får man ju bidra med, men det är bara kul. Dessutom är
en av mina döttrar och hennes man kockar till yrket, och är väldigt passionerade när det gäller matlagning. Min äldsta dotters man tycker också att det är kul att lag mat så vi är flera stycken i familjen som
Annons
har det som hobby. 🙂
I går gjorde jag en saffransglass till efterrätt och serverade den med hallonsås. Oh sååå himla gott det var. Jag ska önska mig en glassmaskin i julklapp tror jag, så man får en lite krämigare glass. När man fryser i form, har glassen en tendens att bli lite hård. Men får nog köpa den själv. Vi vuxna har slutat ge varandra juklappar.
Det var ju lucia igår och inga saffransbullar hade jag bakat. Vill undvika vetemjölet så mycket som möjligt. Men saffransglass funkade det också. Och jag använder sukrinmelis i glassen istället för socker förstås.
Saffranglass utan socker:
4 ägg
3 msk sukrin melis
3 dl vispgrädde
0,5 g (ett paket saffran).
Gör så här:
Stöt saffranet med någon tesked sukrin och vispa ägg med sukrin melis så det blir fluffigt och rör ner saffran. Vispa grädden hårt och blanda det ordentligt med äggblandningen. Häll i en form och ställ i frysen minst 4-5timmar. OBS! Vill du ha en sötare glass kan du öka mängden sukrin melis.Jag gillar dock när det inte är så sött. Eller så kan du ju göra hallonsåsen lite sötare.
Hallonsås:
ca 250 g frysta hallon
någon matsked vatten
2-3 msk sukrin Gör så här:
Värm hallon tillsammans med vatten och sukrin i en kastrull. Smaka av med mer sukrin om du vill ha mer sötma. Jag mixade mina innan jag silade hallonen genom en fin sil. Tryck och rör ur saften med en sked i en skål. Servera med saffransglassen. Himelskt gott! 🙂
Jag får ofta frågan: -Har du något som gör att jag går ner i vikt? Jag äter ju knappt någonting, ändå ökar jag i kilo?
-Hur och vad äter du då, frågar jag.
-Jag äter bara frukost och middag och jätte lite, säger de kanske.
Ja man kan ju tro att man ska gå ner i vikt om man äter lite, och bara två mål om dagen, men kroppen fungerar inte så. Tvärt om. Äter man kanske bara lite frukost, ingenting alls till lunch och knappt någon middag blir det fel. Man SKA äta minst 5 gånger per dag som kvinna och 6 gånger per dag som man. Frukost: Det mesta av dagens intag av fett (rätt fett) till frukost, gör att kroppen står sig bättre under dagen. Ät en frukt som mellanmål. Ät en stadig lunch med mycket grönsaker. Kläm in ett mellanmål mellan lunch och middag. Ät lite mindre till middag. Är du hungrig på kvällen, ät en frukt. Inte en massa smörgåsar.
Men då blir man ju tjock, tror de flesta. Tvärt om! Man ökar kroppens fettceller om man sätter sig själv på svält, därför att kroppen utgår från att den inte ska få mat på ett tag. Det som händer är att kroppen måste spara energi, och därför minskar den förbränningen. Detta är en ursprunglig funktion som våra kroppar har sedan stenåldern, då man
utsattes för långa svältperioder. Så när man minskar intag av föda för att gå ner i vikt, motverkar man tvärt om, helt enkelt sin viktminskning.
Annons
Om man går upp i vikt av det man äter, kanske man ska tänka på VAD man äter. Äter man mer energi än vad man förbränner? Så är det ju ofta i dag med all förädlad, raffinerad och lättsmält föda. Det är lätt att äta för mycket av lättuggad mat. Kroppen är inte skapt att äta så energirik föda. Man ska aldrig hoppa måltider, däremot ska man äta mat som underlättar förbränningen och naturligtvis måste man röra på sig. Man kan inte, som några tror: Äta kosttillskott, ligga hemma i soffan och äta chokladpraliner, och gå ner i vikt. Det funkar inte så.
Grönsaker kan man äta mycket av, då det innehåller mindre energi och osmältbara fibrer. Föda som kräver att du tuggar ordentligt, gör att du får en större mättnadskänsla. Proteiner ökar din förbränning liksom naturligt fett, som från fisk, avacado,kokosfett osv.Faktiskt mycket mer än vad lightprodukter gör. Rätt fett bryter ner härdat och dåligt fett som tex lättmargarin osv, och ger dessutom en bättre mättnadskänsla. I många lightprodukter ersätter man fett med socker. Socker har den förädiska förmågan att faktiskt öka aptiten och suget efter mer, men ger inte den rätta mättnadskänslan. Dessutom innehåller socker många kalorier och snabba kolhydrater. Sötningsmedel som aspartam innehåller inte några kalorier, men har verkan av att istället öka suget och hungern efter mer.
Snabba kolhydrater! Huga!Huga! De ger mer och snabbare energi än vanligt socker, tro det eller ej, vilket i sin tur ökar insulinutsöndringen. Insulinutsöndringen gör att kroppen lagrar fett i cellerna och hindrar lagrat fett att förbrännas.
Man ska alltså äta mat med jämna mellanrum för att hålla blodsockret
på en jämn nivå så att kroppen också kan hålla ämnesomsättningen på
en bra nivå. Man kan bli trött, yr, frusen, irriterad och som jag, – bli darrig, om man får ett blodsockerfall. Så om kroppens alla celler och organ ska fungera perfekt behöver den energi. Precis som bilen måste ha bensin. annars funkar den ju inte. Och man kan inte hålla en jämn blodsockernivå om man svälter en hel dag. Jag brukar alltså säga: Ja visst har jag tillskott som kan hjälpa till att öka din förbränning. Men då måste du först och främst börja äta och lägga om kosten. Ät flera mål mat om dagen. Rör på dig! Orkar du inte gå på gym, promenera! Ingen tablett i världen kan göra underverk om du inte själv hjälper till!
Blev insnöad i förrgår. Vilket väder. Jag kunde absolut inte ta mig in till Stockholm för att repa med Stjärnjul. Det var både frustrerande och kändes inte alls bra. Vi repeterar uppställningar, hur, var vi ska stå, gå och så vidare. Det är jätte viktigt att vara är på plats. Både för sin egen skull och för dem som står brevid. Men igår kom jag iväg. Pust. Och så började det att snöa i Nynäshamn igen på eftermiddagen. JAG VILL INTE HA MER SNÖNU!
I dag har jag gjort en liten ceviche, som står och väntar i kylskåpet när jag kommer hem efter genrepet. En lite lyxig variant gjord på pilgrimsmusslor. Brukar göra den som förrätt när jag har gäster i vanliga fall, men nu tänker
jag äta två portioner själv. Bara för att jag tycker att det är gott och för att
fira att det är premiär på Stjärnjul i morgon! www.stjarnjul.se. Där kan du
gå in och titta och få lite smakprov på tidigare konserter. Biljetter finns att
köpa på ticnet. dessutom kan du nu tävla på Kurera om två stycken biljetter till Stjärnjul kl 17:30 den 15/12.
Annons
Ceviche gjord på pilgrimsmusslor:
2 portioner: 4 pilgrimsmusslor
1/2 st finhackad scharlottenlök
1/4 röd paprika, finhackade tärningar
1/4 skalad, tunnt skivad gurka
1/4 chilifrukt, finhackad
ca 15 g bladpersilja
1/2 dl olivolja
Rivet skal från 1/2 lime
Saften från 2 lime
0,5 msk flytande honung
0.5 msk hel kummin
salt och svartpeppar Gör så här:
Skiva musslorna tunt, och pressa över limesaften. Låt stå i kylen och dra ca
10-15 minuter. Limesaften ska täcka musslorna.
Skär paprika i små tärningar, finhacka lök, chili och skiva gurkan tunnt. Ett bra tips är att använda osthyvel så blir skivorna jämna. Blanda allt med musslorna. Riv skalet på en halv, väl tvättad lime. Häll över olivoljan blandat med honung. Salta och peppra.
Fördela på två assietter, eller gör som jag: Ät upp allt själv!
I Nynäshamn är vi totalt insnöade i dag. Det tog mig 40 minuter att pulsa i snön till jobbet. En promenad som brukar ta 10 minuter i vanliga fall. Men det positiva med det är att man fick bra motion. För det var en tung promenad. En annan positiv sak är att jag faktiskt har nära till jobbet, så jag slipper tågkaos och kan lämna bilen hemma.
Just nu känner jag mig väldigt uppstressad. I förrgår kväll köpte jag en för tidig julklapp till min dotter. En liten yorkshire terrier. Åh så söt hon
är! Men det ruckar lite på rutiner i privatlivet. Hon är fortfarande valp och behöver passas hela tiden. I morse bajasde hon på mattan i vardagsrummet. Aj, aj! Så hon är inte rumsren det lilla trollet.
Och så är det ju julkonserterna.
Vi börjar med scenrep i kväll, och jag funderar på hur jag ska ta mig till Stockholm i kväll. Går det tåg åker jag in till filadelfiakyrkan. Men fortsätter snökaoset och tågen är inställda, vågar jag inte köra bil. Många avåkningar i dag. På torsdag är det hackrep, och fredag har vi genrep inför lördagens 2 premiärkonserter. Men min dotter och särbo får passa valpen. Och då är hon i trygga händer.
Annons
I dag blev det till att göra en ”wrap” till lunch då jag inte hade några rester från igår. Som vanligt undviker jag vetemjöl. Den här blir lite som en pannkaka, men är väldigt enkelt att tillaga och gott blir det.
Wrap 2 st
2 ägg
2 msk creme fraich
2 tsk fiberhusk
1/2 krm salt
Blanda alla ingredienser och stek två kakor i stekpannan.
Låt svalna lite, och fyll dem med det du tycker är gott.
Jag fyllde mina med parmaskinka, sallad, tomater, gurka och paprika, samt lite tomatsås.
Lördag i dag, och jag jobbar hela helgen. I går fick jag i allafall upp julgardiner i köket och adventstakar i alla fönster. Har till och med införskaffat mig sådana där fina ”tofsar”till gardinerna, som Maria-vad-hon-nu-heter- i- efternamn, i svenska Hollywoodfruar har.
Det blev riktigt tjusigt faktiskt.Hittar dock inte ljusstaken för levande ljus i källaren. Har letat, men utan resultat, ( Om någon skulle se skulle se mitt källarförråd, skulle personen förmodligen stänga dörren och gå därifrån) i alla julkartonger. Nix! Finns inte. I år- eller på nyåret, ska jag märka upp julkartongerna med stora röda bokstäver: JULSAKER!!! Det är inte kul att lyfta ner tunga kartonger och sen upptäcka att man tagit ner en låda ned gamla LP-skivor istället för det man letar efter. Och varför tror man att man ska minnas på vilken plats man ställde kartongerna ett helt år efter man ställde dit dem? Vårens projekt för mig är att rensa detta inferno av kartonger och skit som fyller mitt lilla källarförråd. Får ordna loppis och sälja av det jag inte använder. Jag vet knappt vad jag har, så det är ingenting jag saknar i alla fall. Jo, jag saknar faktiskt mina kokböcker och gamla recept. Och mina anteckningar och noveller jag skrivit. De är i en av minst 20 kartonger där inne i mörkret någonstans och de har inte packats upp sen jag flyttade för tre år sen. Flyttade från ett hus till en mindre lägenhet, så grejerna får inte plats. Men i dagsläge saknar jag lusten att leta efter dem.
Saffranskakan jag bakade i onsdags, räckte inte till advent. Någon, några åt upp den!! Så jag kör en ny kaka, och ett nytt recept. Lite mer spännande och mer avancerad men så mycket godare. Ska införa smakförbud på den så den finns kvar 1:a advent. 🙂
Annons
Jag tog helt enkelt mitt tidigare recept på morotskaka och bytte ut morötterna mot rödbetor,bytte smör mot rapsolja, kryddade lite extra med kanel och kardemumma, och gjorde en glasyr på vit choklad och saffran. Nu har jag ju fuskat med sockret i glasyren. Vit choklad innehåller ganska mycket av det. Men jag lägger upp ett förslag på en annan glasyr utan socker, så kan man välja.
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Riv rödbetorna och mixa dem sedan. Rivet ska vara smått. Vispa ägg och sukrin pösigt ca 4-5 minuter. Slå i agavesirap. Smält kokosfettet och blanda det med rapsolja. Blanda alla torra ingredienser i en skål ordentligt, och rör försiktigt ner det i äggblandningen. Rör ner raps- och kokosolja och rödbetsrivet och blanda väl. Häll smeten i en väl smord form och grädda nederst i ugnen ca 40 minuter. När kakan är färdig ta ut och låt svalna.
Saffranstopping med vit choklad:
1 dl vispgrädde
1 msk sukrin
200 g vit choklad
0.5 g saffran
Annons
Annons
Gör så här:
Värm vispgrädden i en kastrull och bryt chokladen i mindre bitar och låt smälta i den varma grädden.Vispa tills det blir en tjock kräm. Ta av från värmen. Låt svalna och stelna lite, men inte allt för mycket. Mortla saffranet tillsamans med sukrinet och rör ner det i chokladkrämen. Bred toppingen över kakan och låt den stelna.
Saffranstopping på cream cheese:
200 g cream cheese
1 dl sukrin melis
0.5 g saffran
Gör så här:
Mortla saffranet tillsammans med 1 msk sukrin
Blanda alla ingredienser väl och bred toppingen över kakan.
Ha en trevlig första advent! 🙂
Annons
Annons
Prenumerera nu!
Nyhetsbrev
Ta del av de senaste hälsotrenderna direkt i inkorgen.