Annons

Omelettrullar till frukost eller picknick

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
14 mars, 2015
Fyllad omelettrullar på ett vitt fat, toppade med grön sallad
Fyllad omelettrullar på ett vitt fat, toppade med grön sallad
Foto: Mia Hagenmalm

Jag har nog sagt det förut! Min frukost är helig!
Alltså, att i lugn och ro få sitta länge vid frukostbordet och äta en näringsrik frukost! Frukosten är A och O för hur jag kommer att må under fortsättningen av dagen.
Jag ser alltid till att ha proteiner med i varje måltid. Proteiner ger en längre mättnadskänsla och man står sig mycket bättre fram till lunch. Dessutom får jag massor av energi. Ingenting i min frukost får innehålla socker som av snabba kolhydrater, för då går dagen helt fel. Jag blir otroligt trött och hängig om jag fuskar.
Denna härligt soliga lördagsmorgon gjorde jag omelettrullar för att variera mig lite.
Man kan ju egentligen fylla dessa rullar med vad som helst! Till exempel lax för att göra dem lyxigare, eller skinka om man vill det. Jag tog vad jag hade hemma och fyllde mina med, men grunden/ smeten kan du använda och variera i det oändliga.

Annons

Ät dem till frukost eller ha med dem ut på picknick! Välj själv!
Min creame fraiche är av syrad sojagrädde, men naturligtvis tar du vad du vill. Eftersom att ägg är försurande för kroppen hade jag några matskedar syrade grönsaker-kimchi, och grön sallad som tillbehör samt en halv grapefrukt som ”efterrätt”.

Omelettrullar med fyllning
2 portioner
4 ägg
4 msk vatten
1 dl creme fraiche (syrad sojagrädde)
1 dl riven ost
1/2 dl hackad persilja
Örtsalt och vitpeppar

Gör så här:
Knäck ett ägg i taget i en skål och rör ut med 1 matsked vatten. Krydda med örtkrydda. Stek äggsmeten, alltså ett ägg i taget, till fyra stycken pannkakor. Lägg upp på fat och låt svalna. Rör ihop creme fraiche med ost och persilja. Smaka av med örtsalt och ett uns vitpeppar. Bre blandningen över hela omelettpannkakan och rulla ihop den. Servera med grön sallad, kanske mjölksyrade grönsaker och en frukt.

Ha en härlig helg!

Mia

Annons

13 mars, 2015 0

I en vetenskapligt publicerad artikel i Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism undersöker 18 framstående forskare vilka hälsoeffekter samt samhällskostnader som kan tillskrivas hormonstörande ämnen!

Forskarna uppskattar den årliga samhällskostnaden för vård, rehabilitering och minskad produktivitet av hormonstörande ämnen inom EU till 157 miljarder euro.
Denna siffra omfattar enbart effekterena där forskarna är mest säkra på ett orsakssamband, nämligen effekterna av flamskyddsmedel, PDBE och insektsbekämpningsmedel organofosfater på människors IQ samt funktionsnedsättningar relaterade därtill.

Forskarna hittade även sannolika orsakssamband mellan exponering för hormonstörande ämnen och autism, ADHD, fetma, diabetes typ 2 infertilitet hos män samt högre dödlighet som kan härledas till minskat testosteron.

Annons

Forskarna uppskattar att i genomsnitt ungefär 2 IQ-poäng per barn födda 2010 går förlorade genom exponering av klorpyrifos och organfosfater, baserat på samband uppmätta i högkvalitativa epidemiologiska studier i USA och jämförelse med exponeringen av befolkningen inom EU.

Axel Mie, forskare vid Karolinska institutet menar att vi i Sverige är lika mycket exponerade av bekämpningsmedlet Klorpyrifos som i USA och andra EU-länder trots att det inte är godkänt i svenskt jordbruk. Troligen beror det på att mycket av den mat vi äter är importerad.

Källa: SLU

Dela inlägget
Annons
12 mars, 2015 0

Om man inte är glutenintollerant?
För några veckor sedan var det mycket snack i tidningar och på nyheter om gluten och den nya modetrenden att äta glutenfritt!

Experter och dietister uttalade sig i media och VARNADE om att det kunde vara ”farligt” för den som INTE är glutenallergiker att sluta äta gluten! Men snälla söta! Vad är det som är farligt! Jo för att om man inte äter gluten kan man inte testa sig för om man har celiaki-glutenintollerans. Men faktum är att man i Sverige endast testar för EN av många glutenpeptider. I exempelvis England och i USA testar man för fler peptider och den forskingen har tydligen inte nått Svergie ännu som det ser ut.
Jag har tagit prover men visar ingen intollerans.
Ändå får jag ont i magen, blir uppblåst och ser ut som jag är gravid i femte månaden och springer på toa tio gånger om dagen när jag äter gluten. Så på eget bevåg har jag tagit bort det ur kosten. Och som en trevlig följd av det, blev jag även av med astma och kroniska nässelutslag. Läs hur, här:/
Och! Gluten innehåller ju faktiskt ingen som helst näring.
Dessutom kan vi inte bryta ner gluten ordentligt i tarmen och kroppen har alltså ingen användning för det. Snarare vill jag påstå att exempelvis vete har skapat ett beroende hos människor eftersom att det i kroppen omvandlas till kolhydrater vilket är socker! Det är faktiskt sämre att äta vete än vanligt socker. Och socker är hälsofarligt eftersom att det skapar sjukdomar som hjärt-och kärlsjukdomar, inflammationer i kroppen, gikt. candida och cancer.

Annons

Glöm inte heller att vete är bra på att dra åt sig tungmetaller från jorden.
Enligt testfaktas labtester innehåller det så höga halter av tungmetallen kadmium att det är riktigt hälsofarligt av bara den anledningen. Ett barn på ca 10 kilo ska absolut inte äta mer än 50 gram vete per dag. Efter en längre tids exponering av kadmium kan man få njurskador, benskörhet, fraturer och livmoderscancer. Så vad är då farligt med att låta bli att äta gluten undrar jag?!

Mia

 

 

Dela inlägget
Annons
11 mars, 2015 0
Kryddiga köttbullar på en bädd av morötter
Kryddiga köttbullar på en bädd av morötter
Foto: Mia Hagenmalm

Nu står krokusarna i full blom i gräsmattorna och idag såg jag tussilago i ett dike!
Otur att jag inte hade kameran med mig!
Det är vååååår! Jag har lust att göra som Ronja Rövardotter och gå ut i skogen och skrika-vråla det stora vårskriket! :-)Wow! Vilka vårkänslor jag får! Lycklig!!!!

Kryddiga köttbullar är smarrigt tycker jag.

Annons

Mina köttbullar får alltid en ny smak varje gång jag gör dem. Igår blev det köttbullar med smak av spiskummin, gurkmeja, vitlök och oregano. Till det gjorde jag en god morotssallad, men behöver man mer kolhydrater går det bra att lägga till exempelvis pasta eller potatis.
Insperation till morotssalladen hittade jag i MedMera-bladet, men har modifierat receptet till ingredienser jag hade hemma.

Alla ingredienser i maten är ekologiska. Tänk på att russin liksom vindruvor är rena giftet för att det är så besprutat. Därför är det jätteviktigt att de är eko.

Kryddiga köttbullar med morotssallad.
2 portioner:
250 g köttfärs
1 vitlöksklyfta
0,5 tsk örtsalt
0,5 tsk spiskummin
0,5 tsk gurkmeja
0,5 msk oregano
0,5 tsk chiliflakes
1-2 msk valfri mjölk, grädde

4 st halvstora morötter
0,5 dl mandel
0,5 dl russin
1 tsk kumminfrön
1 apelsin
3 msk olivolja
örtsalt och peppar

Gör så här:
Blanda alla ingredienser till köttbullarna. Gör ganska stora runda bullar och stek i smör och rapsolja på medelsvag värme runt om tills de är genomstekta.
Morotssallad:
Skala morötter och riv dem grovt. Hacka mandel grovt. Hetta upp en stekpanna och rosta spiskummin och mandel snabbt. Rör om så att det inte bränns. Filea halva apelsinen och skär i mindre bitar. Blanda saften från den andra apelsinhalvan med olivolja. Smaka av med örtssalt och svartpeppar Lägg alla ingredienser i en skål, häll över dressingen och blanda om ordentligt. Låt gärna stå och dra åt sig av smakerna en stund.

Annons

Ha det bra!

Mia

Dela inlägget
Annons
9 mars, 2015 0
Grönsakspytt i olika färger

Här kommer lite nya middagstips!
Som vanligt en vegetarisk rätt på måndag och en väldigt nyttig grönkålssoppa på onsdag. Ät gärna bröd till soppan! Glutenfritt eller ej, väljer du själv.
Kycklingen på fredag har en sås som ska koka lääääänge, så därför la jag rätten på fredag då man kanske har lite mer tid. Men det är verkligen värt besväret för jordnötssåsen är underbart god!
Ha det gott!

Mia

Annons

Måndag: Ratatouille

Grönsakspytt i olika färger
Foto: Mia Hagenmalm

Tisdag: Mandelpanerad torsk med morotsstomp och ärter

Mandelpanerad torsk med morotsmos och gröna ärter på en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Onsdag: Kale-grönkålssoppa

Grönkålssoppa i en vit tallrik
Foto: Mia Hagenmalm

Torsdag: Lasagne

Lasagne med morötter på ett vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Fredag: Kryddstarka kycklingspett med het jordnötssås

Annons

Kycklingspett med grönsaker på ett grönt fat
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
6 mars, 2015 0

Den här filmen lägger jag upp därför att jag vill visa hur det verkligen går till med alla färgämnen i maten!
Jag vet egentligen inte vad han färgar ärterna med, men har kolla runt lite och hittat Grön S, ett syntetiskt framställt triarylmetan färgämne benämt E142 och som har har kända hälsorisker.
Grön S -E142 används i bland annat desserter, brunsåsgranulat, godis, glass, läsk och som sagt i gröna konserverade ärter.

Annons

I USA, Kanada, Japan och Norge är detta färgämne förbjudet.

323 livsmedelstillsatser är tillåtna i Sverige och i EU-länder och man måste deklarera på förpackningen antingen med ett E-ämne eller välja att deklarera namnet.
Utöver dessa tillsatser finns mängder av aromämnen som inte behöver specificeras.

Källa: Äkta vara

Dela inlägget
Annons
Annons