Annons

Ostchips med lax till helgen!

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
12 april, 2013
Ostbitar på bakplåtspapper
ostchips med lax och vit röra med örter på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Förra helgen såg jag vårens första tussilago! Äntligen! Nu är det bara lite efterlängtat värme som behövs. Och i helgen åker sommardäcken på.

Har en ledig helg, och i morgon ska jag sy, vilket jag är ganska dålig på. Men jag får som tur är hjälp av en väninna. Vi ska sy våra scenkläder inför sångtävlingar i Karlsta första helgen i maj. Det är lite glittrande detaljer på klänningen som ska på plats. Men de ska sitta på ett visst sätt, och jag har ingen aning om hur. Därför har kostymkommitèn ordnat sygrupper hos några medlemmar som varit bussiga att öppna sina hem för det.

I dag slutar jag tidigt, och i dag är det fredag. Det innebär fredagsmys! Så till kvällen har jag skapat

Annons

chips av ost och ska dekorera dem med det lilla extra. Hade lite lax kvar sen i påskas som behöver förbrukas i det närmaste, så mina chips ska ätas med en bit lax och lite god röra på. Min dotter är inte så förtjust i gravad eller rökt lax så till henne (Och till mig) ska jag göra några goda röror att dippa chipsen i. Så mycket nyttigare fredagsmys utan chips och ostkrokar som innehåller en massa skräp och E-ämnen. Ibland brukar vi dippa grönsaker, eller så gör jag egna potatischips.

Ostbitar på bakplåtspapper
Foto: Mia Hagenmalm

Ostchips med lax och limeostcreme
2 personer:
ca 100 g ost ( jag tog av det jag har hemma: hushållsost, och blandade med parmesan för lite starkare smak).
50 g lax, gravad eller rökt
4 msk philadelphiaost
1 tsk lime, saft av
1tsk lime, rivet skal
örtsalt och peppar

Gör så här:
Hyvla osten i bitar. Lägg 4-5 ostskivor på varandra, och skär dom sen i bitar. Riv eventuellt parmesanost emellan. Lägg osthögarna på ett bakplåtspapper. Eller riv helt enkelt osten och lägg högar av ost på samma sätt. Ha mellanrum mellan ostöarna, för de kommer att smälta ut. Ställ in dem högt upp i ugnen, på 200 grader. Låt osten rinna ut och få ordentlig färg, utan att brännas. Ta ut och låt svalna. Ta försiktigt av ostchipsen med en stekspade. Blanda samman philadelphiaosten med saft och rivet skal av lime. Smaka av med örtsalt och peppar.
Dekorera med en bit lax, en klick av philadelphiaröran och toppa med dill.

Vill du hellre njuta av chipsen som dom är, kanske göra en god dipp, kan du gärna krydda dem med te x örtkrydda, din favoritkrydda eller pensla med olivolja och vitlök. Låt fantasin flöda, och du får underbart goda ostchips som snacks.

Ostchips i blå skål
Foto: Mia Hagenmalm

NJUT! Ha en trevlig helg! Mia 🙂

Annons

8 april, 2013 0
Vet man vad man stoppar i munnen? Häst, Hund eller Råtta?

Blev illa berörd av det tidningarna skrev om Findus för en tid sedan. Jag blir förbannad på sånt där. Men det ger mig bara ännu mer vatten på min kvarn. Man ska laga maten från grunden så man vet vad man äter. Man kan inte alls vara säker på vad som finns i snabbmaten!!!

Eller vad som finns i köttet! Är det svenskt när det står svenskt? Är det nötkött när det står nötkött? Senaste jag hörde var att man hittat ren avföring i köttfärs! Man blir ju mörkrädd. Minns för några år sedan när man hade använt latrinvatten i Spanien, för att få sallad att växa fortare. Resultatet av det, blev en salmonellaepedemi. Gräsligt!

Nu läste jag på facebook i ett inlägg av en bekant, att man hittat HUNDKÖTT i köttbullar i Holland. Men fy så vidrigt. Vad är det frågan om?

Jag kommer ihåg för ett antal år sedan att man hittat kött från råtta i pizzan på en pizzeria i Stockholm.

Annons

Det får mig egentligen att fundera på om man ljuger om ekologiska livsmedel också? Hur ska man veta egentligen? Man kanske köper ”ekologiska tomater” eller potatis för dyra pengar, och så kanske det i själva verket inte är ekologiskt. Ljuger man om det ena kan man ljuga om det andra.

Då är min fråga! Vad vågar man äta utan att bli lurad??

 

 

 

Annons

Dela inlägget
Annons
8 april, 2013 0
Frukostmuffins av ägg i blå-och lilarandiga formar på vitt fat
Frukostmuffins i randiga muffinsformar på vitt fat
Foto: Mia Hagenmalm

Jag vill gärna variera min frukost, även om den nästan alltid består av ägg, eftersom att jag inte äter bröd. Ägg mättar väldigt bra, och tillsammans med till exempel avocado, tomater en smoothie eller frukt, står man sig ganska länge. Jag brukar variera omelett eller äggröra, för jag tycker det är den godaste varianten av ägg. Sen kan jag förstås lyxa till det med en cocette när jag har tid, eller som i morse, då jag gjorde frukostmuffins på LCHF-vis. Nu kör jag själv inte alls LCHF-diet, men jag tycker att det är kul att det finns så många bra ideèr på hur man kan undvika bröd och socker.

I morse blev det frukostmuffins med bacon och tomater, samt yoguhurt naturell med en tesked Mighty Berries och en halv avocado och tärnad ananas. Smarrig frulle med andra ord!!!

Du kan byta ut bacon och tomater mot någon favorit. Till exempel skinka, kalkon, soltorkade tomater med basilika osv.

Annons

Man kan variera mycket!!!

 

Frukostmuffins med bacon och tomat.
2 portioner
2 ägg
0,25 dl grädde
1/2 dl riven ost
2 msk keso naturell
1 tsk fiberhusk
2 msk bacon, i mindre bitar
2 coctailtomater, i mindre bitar
örtsalt och svartpeppar
rapsolja till formarna

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Blanda samman alla ingredienser i en skål. Smörj fyra dubbla
muffinsformar, med rapsolja. Fördela äggblandningen i formarna och grädda i mitten av ugnen ca 20-25 minuter.

Ha det gott/ Mia 🙂

Annons

Dela inlägget
Annons
5 april, 2013 0
Cupcakes utan vete och socker till Let`s dance ikväll?

Jag gjorde ju ett försök att baka härom dagen. Trodde att jag misslyckats totalt med mina muffins, men det visade sig vara fel när jag smakade dem. Kunde även bjuda mina barn och grannar på dem. Det blev väldigt uppskattade och de tyckte att de var supergoda!!! 🙂 Riktigt saftiga och mullimumsiga! Nice!

Cupcake i form med hjärtan på blått vackert fat
Foto: Mia Hagenmalm

Det som blev jättefel var frostingen som blev väldigt rinnig. Men när jag senare vispade med elvispen en längre tid blev den tjockare. (Man ska inte baka när man är trött, irriterad eller har bråttom).Creme fraiche kan vara väldigt rinnigt när man rör ut det, så man behöver vispa med elvisp för att få det att tjockna.Vill ju ha en snygg bild på mina cupcakes innan jag lägger ut dem, så jag slipper skämmas. Som vanligt har jag uteslutit vetemjöl och socker, och använder mig här av mandelmjöl och sukrin.

Jag har tidigare gjort morotskaka på bloggen, men då hade jag bara mandelmjöl och inte kokosmjöl. Det funkar också.

Annons

Morotsmuffins, 10-12 st
4 ägg
1 1/2 dl sukrin melis
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
2 tsk bakpulver
1 tsk vaniljpulver
5 dl rivna morötter
1 dl kokosfett (smält med smöret)
50 g smält smör

Gör så här:
Vispa ägg och sukrin melis fluffigt. Blanda de torra ingredienserna ordentligt för sig. Smält smör tillsammans med kokosoljan. Låt svalna och blanda ner de torra ingredienserna i äggsmeten och sist det smälta fettet. Rör om ordentligt. Häll smeten i muffinsformar och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 10 minuter med varmluftsugn, och ca 15 minuter med vanlig ugn. Jag lyfte upp mina muffins till mitten av ugnen efter ca 10 minuter och lät dem bli färdiggräddade där. Kolla bara så att de inte bränns. Känn med sticka så att den inte är kladdig innan du tar ut dem. Låt svalna.

Frosting:
200 g philadelfiaost
2 dl créme fraiche
1 dl sukrin melis
2-3 msk citron, saften av
1/2 citron, rivet skal

Gör så här:
Blanda samman alla ingredienser och vispa. Creme fraich gör att smeten kan bli ganska rinnig. Vispa tills du märker att den tjocknar. Spritsa frostingen på varje muffins, strö över lite rivet citronskal ( gnid citronen först i vinäger ordentligt så får du bort bekämpningsmedel och kemikalier. Skölj i vatten), och du har supergoda Cupcakes till kaffet i helgen.

Ha en trevlig helg/ Mia 🙂

Annons

Dela inlägget
Annons
4 april, 2013 0

På mitt arbete har jag satt upp små citat med positivt tänkande på väggarna i fikarummet. Jag VET hur bra positiva tankar påverkar i vardagslivet, på jobbet, och vi kör det även i kören som jag sjunger i. . man mår bra av att tänka positivt! Ändå glömmer jag ibland!

Har haft för avsikt att göra två olika inlägg hitills denna vecka! Ett med mat och ett med bak. Men båda gick åt skogen.
Maträtten jag lagade föll mig inte alls i smaken, även om kanske någon annan än jag skulle tycka att det smakade bra. Men tycker JAG inte om det själv, kan jag inte heller lägga ut det. Och det tog ca 7 timmar innan rätten var klar.! (Hm!!!)

Baket igår utfördes på ren vilja där jag tvingade mig själv, för jag ska ha gäster i dag. Det kändes som ett helt företag! Eller tvångsmässigt? Varför då? Varför baka när man inte orkar egentligen?(Negativa tankar!)
Jag tycker att det är kul nästan jämt att laga mat och att baka.

Annons

Men igår kväll var jag jätte trött. Dessutom hade jag inte tänkt efter före, innan, VAD jag skulle baka! Fick åka till affären mitt i baket därför att jag inte hade ingredienserna hemma, blev trött och irriterad på mig själv, och det blev Pannkaka av alltihop!!! Grrrr!!! (Negativa vibbar i smeten?)

Jag gör ett nytt försök till helgen, om inte redan ikväll om jag orkar, hinner och har lust!

När jag satte på kaffe i fikarummet i morse såg jag ett av citaten så tydligt: När du byter ut negativa tankar mot positiva, kommer du att börja få positiva resultat! Hoppas att det gäller kaksmet också! 🙂

 

Dela inlägget
Annons
31 mars, 2013 0
Lax&räkpaj i rund form
Lax&räkpaj i rund form
Foto: Mia Hagenmalm

Glad påsk! 🙂
I går var jag bjuden på påskmiddag hos mina döttrar med familjer. Mycket god mat! Och tårta med hemgjord bananglass till efterrätt! Var sååå mätt när jag kom hem, och hamnade i paltkoma. Man blir trött när man äter för mycket.
Jag gjorde en paj som jag tog med. Den här pajen serverade min moster en midsommar för en herrans massa år sedan. Den har sedan dess varit en återkommande och väldigt uppskattad rätt på mitt bord vid festliga tillfällen som påsk, midsommar osv.

Nu var det länge sedan jag gjorde den, men så pratade jag med en vän som jag inte hört av på flera år, som kom att prata om den goda pajen och frågade efter receptet. Då hade jag inte ingredienserna i huvudet. Nu har jag letat upp det i minnet. Ursprungligen ska det vara en botten på kavring, men eftersom att jag frångått att använda vetemjöl i mina recept, får det bli en botten bakad på mandelmjöl istället. (Men till min vän: Det ska vara 200 g kavring och 50 g smält smör som du mixar ihop och trycker ut i en pajform). Och du! Ingen gelatin ingår :-).

Annons

TIPS:
Jag hittade inga ätklara avocados i går. Ett tips är att lägga dem i en påse tillsammans med ett äpple, så mognar de fortare. Äpple avsöndrar en gas-etylengas vilket påskyndar mognadsprocessen.

Kall lax&räkpaj med avocado:
Pajbotten:
Jag tycker att detta passar så bra ihop med just kavring, så i den här pajdegen tillsätter jag därför typiska kryddor och ingredienser som man använder i kavring. Ni vet gubbröra på kavring! Så himla gott! �
200 g smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75-1dl vatten
1 tsk vinäger
1 msk fiberhusk
3 msk agavesirap
1 msk brödkryddor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Fyllning:
200 g rökt lax
2 ägg, hårdkokta
2 avocado
200 g räkor, skalade
1 liten röd lök
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 msk citronsaft
salt och peppar
Citron, kaviar/rom, dill och räkor till garnering

Gör så här:
Skala, kärna ur och mosa avocadoköttet tillsammans med majonäsen och salt och peppar och droppa över citron. Strimla och skär laxen i mindre bitar. Hacka räkor ägg och lök fint. Blanda samman med avocadoröran och bre ut det över pajskalet. Garnera med räkor, dill, citron och kaviar/rom.

Annons

Låt pajen stå och mogna på sig några timmar i kylen innan du serverar den. Då blir den som godast.

Ha en trevlig fortsatt påskhelg!

Mia

Dela inlägget
Annons
Annons