Annons

På begäran: Kall lax&räktårta med avocado

Mia Hagenmalm

Riktig mat & hälsa
Om kostens betydelse för vår hälsa och vårt immunförsvar.
31 mars, 2013
Lax&räkpaj i rund form
Lax&räkpaj i rund form
Foto: Mia Hagenmalm

Glad påsk! 🙂
I går var jag bjuden på påskmiddag hos mina döttrar med familjer. Mycket god mat! Och tårta med hemgjord bananglass till efterrätt! Var sååå mätt när jag kom hem, och hamnade i paltkoma. Man blir trött när man äter för mycket.
Jag gjorde en paj som jag tog med. Den här pajen serverade min moster en midsommar för en herrans massa år sedan. Den har sedan dess varit en återkommande och väldigt uppskattad rätt på mitt bord vid festliga tillfällen som påsk, midsommar osv.

Nu var det länge sedan jag gjorde den, men så pratade jag med en vän som jag inte hört av på flera år, som kom att prata om den goda pajen och frågade efter receptet. Då hade jag inte ingredienserna i huvudet. Nu har jag letat upp det i minnet. Ursprungligen ska det vara en botten på kavring, men eftersom att jag frångått att använda vetemjöl i mina recept, får det bli en botten bakad på mandelmjöl istället. (Men till min vän: Det ska vara 200 g kavring och 50 g smält smör som du mixar ihop och trycker ut i en pajform). Och du! Ingen gelatin ingår :-).

Annons

TIPS:
Jag hittade inga ätklara avocados i går. Ett tips är att lägga dem i en påse tillsammans med ett äpple, så mognar de fortare. Äpple avsöndrar en gas-etylengas vilket påskyndar mognadsprocessen.

Kall lax&räkpaj med avocado:
Pajbotten:
Jag tycker att detta passar så bra ihop med just kavring, så i den här pajdegen tillsätter jag därför typiska kryddor och ingredienser som man använder i kavring. Ni vet gubbröra på kavring! Så himla gott! �
200 g smör
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
0,75-1dl vatten
1 tsk vinäger
1 msk fiberhusk
3 msk agavesirap
1 msk brödkryddor

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser till pajdegen noga. Skär smöret i bitar och arbeta in det i mjölet tillsammans med vatten och vinäger. Låt stå kallt i kylskåp ca 30 minuter. Kavla ut degen mellan två plastfilmer och tryck ut den i en pajform. Blanda creme fraiche med philadelphiaost och bre den över degen. Förgrädda ca 20-25 minuter i mitten av ugnen på 225 grader tills den fått färg och känns fast och frasig. Ta ut och låt svalna/ kallna.

Fyllning:
200 g rökt lax
2 ägg, hårdkokta
2 avocado
200 g räkor, skalade
1 liten röd lök
2 msk majonäs
1 dl creme fraiche
1/2 msk citronsaft
salt och peppar
Citron, kaviar/rom, dill och räkor till garnering

Gör så här:
Skala, kärna ur och mosa avocadoköttet tillsammans med majonäsen och salt och peppar och droppa över citron. Strimla och skär laxen i mindre bitar. Hacka räkor ägg och lök fint. Blanda samman med avocadoröran och bre ut det över pajskalet. Garnera med räkor, dill, citron och kaviar/rom.

Annons

Låt pajen stå och mogna på sig några timmar i kylen innan du serverar den. Då blir den som godast.

Ha en trevlig fortsatt påskhelg!

Mia

27 mars, 2013 0
Aprikoser doppade i choklad på tårtpapper

I kväll gjorde jag lite naturligt godis till påskäggen. Chokladdoppade pistaschfyllda aprikoser.Väldigt goda! Och nyttiga! 🙂

Här kommer receptet:

Ischokladdoppade pistaschfyllda aprikoser

20 torkade aprikoser

Annons

1 dl pistaschnötter
1 msk sukrin
1 msk vispgrädde
50 g mörk choklad 70%
50 g kokosfett, ekologiskt

Aprikoser doppade i choklad på tårtpapper
Foto: Mia Hagenmalm

Gör så här:
Lägg ut aprikoser på ett bakplåtspapper. Skär en skåra längs aprikosens ena sida så att du får en liten ficka.
Mät upp nötter och mixa dem så att det blir ett fint mjöl.Häll på grädde och sukrin och fortsätt mixa till en
tjock massa. Forma en liten bit av massan till en liten korv, och fyll varje aprikos. Värm kokosfett med choklad
över ett vattenbad. Doppa ena änden av aprikosen i chokladen. Lägg på bakplåtspapper och ställ kallt. Förvara
i kylskåp.

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2013 0
Rödspätta i ugnsform med creme fraiche och tomater, dill
Rödspätta i ugnsform med creme fraiche och tomater, dill
Mia hagenmalm

Alla som läser min blogg, vet att jag är väldigt förtjust i fisk. Jag tror att det har med min uppväxt att göra. Även mina barn älskar fisk. Vi tillbringade hela somrarna på vårt smultronställe hos mormor och morfar på Hallshuk på norra Gotland när jag var liten, och även när mina barn har vuxit upp. Hallshuk är ett gammalt fiskeläger, och naturligtvis blev det en massa fiske på somrarna. Vi la ut nät på kvällarna och drog upp flundror tidigt på morgonen, som vi sen rökte med tallkottar. Då var det fest!Oj vad sugen jag blir när jag tänker på det. Längtar till i sommar då jag ska åka ner till min lilla husvagn som står hos mina släktingar på ön. På Gotland kan man köpa rökt flundra lite här och där.
Torsk drog vi också upp, massor! Då fanns det mycket torsk i Östersjön, vilket det tyvärr inte finns nu. Då hade vi alltid frysen full för ett år frammåt. Härligt!

Igår blev det fisk igen till middag! Jag tycker det är lyxig mat! Rödspätta är dessutom tacksamt att variera. Det blev rödspätta på purjolöksbädd, med tomater och creme fraische serverad med pressad potatis och kokt broccolie. Mums!

Annons

Rödspätta på purjolöksbädd
4 portioner: (Jag räknar 2 spättor per person).
8 st rödspättafileèr
3 dl purjolök, i strimlor
2 dl creme fraiche
2 msk tomatpurè
200 g körsbärstomater
2 msk dill
Herbamare örtsalt och svartpeppar

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsfast form med kokosfett eller smör. Lägg den strimlade, skölda purjolöken så att den täcker formen. Krydda fileèrna med herbamare örtsalt på ena sidan. Vik ihop och lägg dem omlott på purjolöksbädden. Blanda creme fraiche med tomatpurè och dill och smaksätt med örtsalt och svartpeppar. Häll det över fisken. Dela tomaterna på mitten och lägg dem över
fisken. Grädda i ugnen ca 15-20 minuter.
Servera med pressad potatis, broccolie eller en grön sallad.

Dela inlägget
Annons
26 mars, 2013 0
Två ägg i rosa äggkoppar. Det ena gult, färgat med saffran, det andra beige, färgat med rödbeta

I går experimenterade jag lite med ägg. Kokade ett ägg med en rödbeta.
Hade hoppats att det ägget skulle bli rosa.Det blev beige med svag, svag rosa nyans. Snyggt!!

Ett ägg kokade jag med saffran. Det blev gult i alla fall. Man kan ju binda snöre om ägget också, så får man lite mönster. Jag kommer att binda på små lagerblad och kolla hur det blir.
Det finns ingen hejd på fantasin och kreativiteten. Kör på!

Man kan även använda sig av skal från rödlök och lite vinäger när man kokar äggen. Gjorde det förra året. Har för mig att äggen blev beige av det.

Annons

Resultatet: Färgerna kommer tyvärr inte till sin rätt på bild!

Två ägg i rosa äggkoppar. Det ena gult, färgat med saffran, det andra beige, färgat med rödbeta
Foto: Mia Hagenmalm
Dela inlägget
Annons
25 mars, 2013 0

Jag har upptäckt att jag inte alls mår bra av socker eller snabba kolhydrater. Åt lite smågodis i lördags, och låg och hoppade i sängen när jag skulle sova, för att jag fick världens hjärtklappning. Och jätte trött blev jag. Kände mig alldeles sänkt. Och i går kom baksmällan. Fy så jag mådde. Bakfull på socker!

Det var samma sak här om veckan. Hade fallit för frestelsen att äta en smörgås till frukost. Vitt bröd dessutom. Tog en promenad med hunden senare, och mådde skit. Orkade knappt gå, och trodde att jag skulle bli sjuk, men sen kom jag på att det nog var frallan. Hjärtklappning där också.

Har varit utan så länge, så det är inte konstigt att kroppen reagerar. Jag tänker på att jag ofta hade rusande hjärta förr, men inte haft det på väldigt länge. Mådde jag så här dåligt jämt förut? Kanske!

Inget mer socker eller snabba kolhydrater för mig….

Annons

 

Dela inlägget
Annons
23 mars, 2013 0
Röd Smoothie i vinglas på vitt bord
Röd Smoothie i vinglas på vitt bord
Foto: Mia Hagenmalm

Utanför butiken har de smyckat träden med påskfjädrar och i dag ska jag skylta upp med lite gott inför påsken. Påsken är ju tidig i år, och visst hade det varit skönt om det hade varit LITE varmare ute?Förvisso skiner solen, men nordanvinden är bister och biter innanför jackan. Hoppas att våren gör sin antågan snart och att sommaren blir lång, solig och varm i år. Längtar efter att ligga på klipporna vid havet. Förra sommaren var för kort. Det mesta regna bort, sjunger Tomas Ledin.

Jag tycker att det är mysigt att jobba lördag. Dels får man gå hem tidigt, och har hela eftermiddagen ledig, dels är människor mer glada på sina lediga dagar.

I morse tog jag en promenad innan frukost. Kallt men uppfriskande. Och solen skiner i Nynäshamn i dag. Man känner när man kommer ut från skuggiga platser, i solen att den värmer, trots kylan. Härligt!

Annons

Sen var jag väldigt hungrig. Och sugen på något extra gott. Testade en för mig, ny variant av smoothie till frukost. Pressad apelsin, frysta hallon och avocado. Supergod! Man ska inte vara rädd för att blanda grönt med frukt och bär. Det kan bli hur gott som helst. Detta blev en höjdare! Och nyttig! Bra hjärnfett från avocadon och antioxidanter från apelsin och hallon. Nice!

Avocado- och hallonsmoothie
1 apelsin, saft av
1/2 avocado
1/2 dl frysta hallon
( eventuellt någon droppe agavesirap, om du vill ha den sötare).

Gör så här:
Pressa apelsinen. Kärna ur avocadon och ta ut köttet. Mixa allt! slå upp i glas och njut!

Ha en bra dag! /Mia 🙂

 

Annons

Dela inlägget
Annons
Annons